Leto bez studeného osvieženia nie je leto, preto si musíte pripraviť naše recepty na jahodovú zmrzlinu.
Jemné ľahké osvieženie, ku ktorému potrebujete len pár ingrediencií!
Osviežte sa a pochutnajte si s nami.
Domáca jahodová zmrzlina
Zmrzlina z jahôd je jednou z najobľúbenejších príchutí! Pripravte si náš domáci variant, ktorý je krémový, lahodný a vyrobený z čerstvých ingrediencií. Rovnako ako tieto domáce nanuky najrôznejších chutí. A tiež sa môžete osviežiť ľahkými domácimi limonádami .
Čo budeme potrebovať
- 300 g jahôd (ošúpaných a nakrájaných na kocky)
- 2 lyžice medu
- 40 g kryštálového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 250 ml hustej smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte jahody, med, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte odležať 15-20 minút, kým jahody nepustia šťavu.
- Zmes roztlačte šťouchadlom na zemiaky, kým nezostanú žiadne veľké kúsky jahôd.
- K jahodám primiešame hustú smotanu a vanilkový extrakt. Miešajte, kým sa nespoja.
- Nalejte zmes do vzduchotesnej nádoby na 3–4 hodiny, aby mierne zhustla.
- Na dosiahnutie najlepších výsledkov nechajte zmrzlinu pred podávaním asi 5-10 minút odležať pri izbovej teplote, aby zmäkla.
Alebo nalejte zmes do vášho zmrzlinovača a postupujte podľa pokynov výrobcu. V týchto výrobníkoch zmrzliny , ktoré sme pre vás zrecenzovali, výroba trvá 15-20 minút. Tak si ju pripravte aj vy!

Zmrzlina z čerstvých jahôd
Použite sladké sezónne jahody, na výrobu tohto báječného recepty na jahodovú zmrzlinu. Skvele chutí samostatne alebo ako príloha k letným dezertom, ako je tento krehký jablkový závin .
Čo budeme potrebovať
- 400 g jahôd
- 1-2 lyžičky citrónovej šťavy
- 600 ml hustej smotany
- 300 ml plnotučného mlieka
- 150 g bieleho práškového cukru
- 5 žĺtkov
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Vložte jahody do kuchynského robota alebo mixéra.
- Prešľahajte na kašu, potom pridajte citrónovú šťavu podľa chuti – pokiaľ sú jahody dosť kyslé, budete potrebovať len trochu.
- Smotanu a mlieko zahrejte na panvici, kým sa nevarí.
- Cukor a žĺtky šľahajte v mise do svetlo žltej farby.
- Horúcu smotanovú zmes pomaly nalejte do vajec a šľahajte.
- Po úplnom zapracovaní sceďte cez sitko späť do panvice.
- Jemne varte na miernej teplote, kým zmes mierne nezhustne. Dávajte pozor, aby ste ju neprevarili.
- Preložte do misky. Prikryte a ochlaďte pri izbovej teplote na 10 minút, potom na 1 hodinu dajte do chladničky.
- Jahodové pyré a vanilku vmiešajte do studeného pudingu z chladničky. Ochutnajte a dochuťte.
- Zmrzlinu zmrazte v zmrzlinovači alebo nádobe v mrazničke.
Pokiaľ nemáte výrobník zmrzliny, zmrazte na 4 hodiny, každú hodinu dôkladne prešľahajte alebo rozmixujte v kuchynskom robote, aby ste odstránili ľadové kryštáliky.
V mrazničke vydrží až dva mesiace.

Objavte podobné tipy
Zmrzlina zo zmrazených jahôd
Táto ovocná zmrzlina je rýchla, ale ani trochu nechýba kvalita. Je to jednoduchý 5-minútový recept, ktorým okúzlite hostí bez toho, aby ste na to potrebovali výrobník zmrzliny. Nakoniec si tiež môžete pripraviť jeden z týchto dokonalých receptov na domáce zmrzliny rôznych druhov!
Čo budeme potrebovať
- 250 g mrazených nakrájaných jahôd
- 60 g cukru
- 160 ml hustej smotany
Postup
- Zmiešajte mrazené jahody a cukor v kuchynskom robote alebo mixéri. Spracovávajte, kým nie sú jahody nakrájané nahrubo.
- So zapnutým mixérom pomaly do neho nalievajte hustú smotanu, kým sa nezapracuje.
- Uchovávajte v mrazničke po dobu až 1 týždňa.

Prečo jesť jahody?
Jahoda je jedným z najobľúbenejších bobuľovín na svete. Existuje viac ako 10 druhov, ktoré sa líšia chuťou, veľkosťou a štruktúrou, napriek tomu majú všetky rovnakú charakteristický tvar a červenú dužinu.
Zistite viac o niektorých z ich zdravotných benefitov.
- Môže podporovať zdravie srdca
Jahody sú bohaté na farebné pigmenty, ktoré majú ochranný účinok – predpokladá sa, že tieto antokyanidiny majú množstvo potenciálnych zdravotných výhod, vrátane prevencie zápalov a srdcových chorôb. - Môže regulovať hladinu cukru v krvi
Zdá sa, že konzumácia jahôd spomaľuje naše trávenie glukózy a zmierňuje používanie inzulínu, najmä keď ich jeme s jedlom s vysokým obsahom sacharidov. - Môžu byť užitočné pre tých, ktorí majú diabetes 2. typu
Jahody obsahujú ochranné rastlinné zlúčeniny zvané polyfenoly, z ktorých dva – kyselina ellagová a ellagitaniny – sa ukázali ako sľubné pri zvládaní niektorých stavov cukrovky 2. typu. - Môžu pomôcť pri regulácii hmotnosti
Jahody majú nízky glykemický index a ako také pomáhajú mierniť uvoľňovanie cukru v krvi. Štúdie naznačujú, že strava s dostatkom potravín s nízkym indexom môže byť prospešná pre reguláciu hmotnosti a pre zníženie výskytu ochorení súvisiacich s obezitou.
Sú jahody bezpečné pre všetkých?
Pokiaľ máte alergiu na peľ brezy alebo jablká, je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie sekundárna potravinová alergia na jahody. Jahody spolu s ovocím vrátane jabĺk, broskýň, avokáda a čučoriedok obsahujú prírodné chemikálie zvané salicyláty. Niektorí ľudia sú citliví na tieto zlúčeniny a môžu zaznamenať alergickú reakciu vrátane kožnej vyrážky a opuchu.