Tieto recepty s mozzarellou sú voľbou číslo jedna ako pre mäsožravcov tak vegetariánov, pretože sú úplne fantastické.
Ochutnajte cestoviny, alebo napríklad toasty s týmto výborným syrom a už nebudete chcieť inak!
Vo všetkých pokrmoch sa chute úžasne dopĺňajú a vám už nezostane nič iné ako ich pripravovať stále dookola.
Dobrú chuť!
Tartaletka s prosciuttom a mozzarellou
Ak vám doma prebýva posledných pár lyžíc bazalkového pesta, tak neváhajte a vyskúšajte tento jednoduchý recept. Cesto je krehké a plné smotanovo-syrovej náplne s prosciuttom a kapustičkami. Sliny sa vám budú zbiehať už počas čítania receptu.
Čo budeme potrebovať
- Olivový olej
- 2 pláty lístkového cesta
- 6 lyžíc bazalkového pesta
- 2 vajcia
- 200 ml smotany na varenie
- 75 g sušených paradajok (nakrájaná)
- 6 ružičiek kelu (nadrobno nakrájaných)
- 7 plátkov prosciutta
- 125 g cherry mozzarelly
- Hrsť rukoly
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Formu na pečenie si vymastíme olejom
- Listové cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na slabé plátky
- Rozvaľkané cesto vkladáme do vymastenej formy na pečenie, tak aby sme zakryli dno aj okraje
- Cesto potom potrieme olejom
- Tromi lyžicami pesta potrieme základ tartaletky
- V miske si potom rozmiešame vajcia, smotanu s trochou soli a korenia
- Túto smotanovú zmes nalejeme na cesto a zasypeme ho nakrájanými paradajkami, kelom a polovicou natrhaného prosciutta
- Cesto, ktoré po okrajoch presahuje, buď orežeme, alebo vytvoríme vysoký okraj
- Tartaletku preložíme do rúry a pečieme 15 minút
- Potom ju posypeme natrhanou mozzarellou a zvyšným proscuittom
- Pečieme ďalších 10 minút, kým smotanová zmes nestuhne a cesto nezezlátne
- Okraje cesta potrieme zvyšným pestom a posypeme rukolou
- Mozzarellovú tartaletku podávame ešte teplú

Zapečené toasty s mozzarellou a pestom
Prvotriedny sendvič s roztopeným syrom, lahodným pestom doplnený o chrumkavú šunku, je tá najlepšia voľba pre rýchly a lenivý sobotný obed.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla (mäkkého)
- 8 ks toastového chleba
- 125 g mozzarelly (nakrájané)
- 125 g nastrúhaného čedaru
- 12 plátkov parmskej šunky
- 2 vajcia
- Lyžica mlieka
- 6 lyžíc bazalkového pesta
- Slnečnicový olej
Postup
- Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov
- Toastový chlieb z jednej strany natrieme maslom
- Natretou stranou ich potom položíme, na pracovnú plochu
- Druhú stranu toastu potrieme pestom
- Na pesto navrstvíme plátky mozzarelly, nastrúhaný čedar a parmskú šunku
- Na každý toast dáme 2 kúsky šunky, aby nám zostala na záverečné servírovanie
- Priklopíme druhým toastom, natretou stranou maslom, hore a pritlačíme k sebe
- Na panvici si rozohrejeme dostatočné množstvo oleja, aby dno bolo zakryté
- Vo vedľajšej miske si rozšľaháme vajcia s mliekom
- Do mliečnej zmesi toasty opatrne z oboch strán namáčame
- Sendviče vyprážame postupne a po jednom
- Z každej strany sendvič vyprážame dozlatista približne 1 minútu, aby sa syr začal rozpúšťať
- Hotové sendviče vyskladáme na plech
- Plech potom preložíme na 5 minút do rúry a toasty dopečieme, tak aby syr zo sendviča vytekal
- Do rovnakej panvice pridáme zvyšné plátky parmskej šunky a tie opekáme po dobu 3-4 minút
- Pečieme ich na vysokú teplotu, aby šunka bola krásne chrumkavá
- Toasty podávame so zvyšným pestom a vypečenou parmskou šunkou

Syrový koláč s hruškami a orechmi
Alternacia gréckeho receptu na slaný syrový koláč. Tento luxusný koláč je plnený hneď tromi druhmi lahodných syrov, ktoré sa vzájomne perfektne dopĺňajú. Mozzarella, feta a haloumi s medovými hruškami je kombinácia, ktorá vám nedovolí prestať.
Čo budeme potrebovať
Na koláč
- 250 g lístkového cesta
- 60 g masla (rozpusteného)
- 200 g fety (rozdrobené)
- 150 g halloumi (nastrúhané)
- 125 g mozzarelly (nastrúhané)
Na zálievku
- 80 g medu
- Vetvička rozmarínu
- Šťava z ½ citróna
- 2 hrušky (nakrájané na plátky)
- 50 g vlašských orechov
- Čakanka
- Chilli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Do menšej panvice pridáme med, rozmarín a šťavu z citróna
- Pomaly zahrievame, aby sa med rozpustil
- Nakrájané hrušky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- Potrieme ich trochou medovej zmesi a vložíme ich do rúry
- Hrušky takto pečieme zhruba 20 minút, kým nie sú prepečené a hnedasté
- Na posledných 5 minút pečenia k nim pridáme vlašské orechy
- Na pomúčenej ploche si vyvaľkáme lístkové cesto
- Cesto musí byť dostatočne rozvaľkané, aby nám zostalo aj na hornú vrstvu, ktorú budeme prikrývať náplň v koláči
- Vyvaľkané cesto potom vložíme do formy na pečenie a vtlačíme ho do jej dna
- Cesto potrieme rozpusteným maslom
- Fetu, mozzarellu a halloumi zmiešame v jednej miske
- Syrovú zmes osolíme a okoreníme
- Keď je všetko premiešané, tak syrovú zmes navrstvíme na cesto
- Náplň zakryjeme zvyšným cestom
- Koláč vložíme do rúry a pečieme po dobu 25-30 minút
- Keď je koláč zlatistý, tak ho vyberieme a opatrne ho preklopíme na tanier
- Med, ktorý nám zostal, znovu rozohrejeme a pridáme ocot
- Medovou zmesou koláč prelejeme
- Navrch naaranžujeme opečené medové hrušky, orechy a jednotlivé lístky čakanky
- Na podávanie koláč ešte posypeme chilli

Zapečené cestoviny s mozzarellou
Vegetariánske cestoviny, ktoré uspokoja aj mäsožravce. Ochutnajte pečenú tekvicu v kombinácii s osmaženým ružičkovým kelom a šalviou. Toto jedlo zahreje nielen v žalúdku, ale aj na srdci.
Čo budeme potrebovať
- 600 g tekvica (nakrájaná na kocky)
- 2 lyžičky olivového oleja
- 350 g cestovín
- 200 g fazule z konzervy (prepláchnuté a odkvapkané)
- 75 g mozzarelly (nastrúhané)
- 75 g čedaru (strúhaného)
- 300 ml kvalitného zeleninového vývaru
- 40 g strúhanky
- 200 g ružičkového kelu (nakrájané nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku
- Lyžica šalvie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Kúsky tekvice si rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie
- Tekvicu pokvapkáme olejom a dobre okoreníme
- Vložíme ju do rúry a pečieme približne 30 minút, kým nezmäkne
- Medzitým si uvaríme podľa návodu cestoviny v hrnci s vriacou vodou
- Odoberieme si približne 100 ml vody, v ktorej sa cestoviny varí
- Hotové cestoviny scedíme, vložíme do hrnca, pokvapkáme trochou oleja a dáme bokom
- Upečenú tekvicu si v mise roztlačíme s fazuľami
- Rúru prepneme do režimu grilu
- Potom do tekvicovej zmesi vmiešame 100 g syrov, vodu z cestovín a vývar
- Pridáme cestoviny a zmes premiešame
- Takto upravené cestoviny vložíme do zapekacej nádoby
- Zvyšný syr zmiešame so strúhankou a trochou oleja
- Syrom cestoviny posypom a vložíme ich na 5 minút do rúry a grilujeme, kým syr nezačne bublať
- Na jednej lyžičke oleja vyprážame 2-3 minúty ružičkový kel
- Potom pridáme cesnak a šalviu, smažíme ďalšiu minútu
- Zapečené cestoviny podávame posypané osmaženým kelom s cesnakom

Objavte podobné tipy
Mozzarellové guličky
Vyprážané mozzarellové kúsky sú lahodné, jednoduché, jednoducho perfektné jednohubkou na párty, najmä ak sa podávajú s omáčkou marinara. Každý si tento recept ihneď zamiluje!
Čo budeme potrebovať
- 150 g mozzarelly
- 175 g hladkej múky
- 100 g strúhanky
- 2 lyžičky talianskeho korenia
- 100 ml mlieka
- Marinara omáčku
- Olej
- Štipka soli
Postup
- Mozzarellu si nakrájame na malé kúsky
- Do misky nalejeme mlieko
- Vedľa do misy pridáme strúhanku zmiešanú s talianskym korením a soľou
- Kúsky mozzarelly namočíme v mlieku
- Potom ju preložíme do strúhanky
- Tento proces opakujeme s každým kúskom mozzarelly aspoň trikrát, aby sa guličky rovnomerne a dobre obalili
- Obalené kúsky umiestnime na tanier a dáme ich na 2 hodiny do mrazničky
- Na panvici si na strednú teplotu rozohrejeme dostatočné množstvo oleja
- Jednotlivé guličky vyprážame na oleji dozlatista
- Mozzarellové jednohubky podávame s marinara omáčkou, do ktorej ich namáčame
Tento recept nemusí byť čisto len s mozzarellou. Tá sa dá nahradiť prakticky každým tvrdým syrom, ktorý drží celistvý tvar. Napríklad čedar, eidam, niva alebo hermelín.

Zapečené paradajky so syrom
Pečené paradajky sú skvelou prílohou alebo predjedlom pre každú príležitosť. Avšak tieto grilované paradajky plné lahodného syra sú úplne iným zážitkom! Tento recept s mozzarellou je tak jednoduchý, že neuveríte, že niečo také ľahké môže byť tak lahodné.
Čo budeme potrebovať
- 4 kríkové paradajky (nakrájané na plátky)
- 150 g mozzarelly (strúhané)
- 75 g parmezánu (strúhaného)
- Hrsť čerstvej bazalky
- Olivový olej
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Plátky paradajok vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- Každú paradajku posypeme vrstvou parmezánu a vrstvou mozzarelly
- Navrch dáme ešte nasekanú čerstvú bazalku
- Ľahko pokvapkáme olivovým olejom
- Dáme do rúry a pečieme 8-10 minút, kým sa syr úplne nerozpustí
- Rúru prepneme na režim grilu a syr z vrchu grilujeme ďalšie 2-3 minúty
- Grilované paradajky s mozzarellou ihneď podávame

Šalát z mozzarelly s broskýň a šunkou
Ak ste ešte nevyskúšali kombináciu broskýň a šalátu, potom tento recept jednoducho musíte vyskúšať. Bezkonkurenčná kombinácia ľahkého syra, parmskej šunky a výživných strukovín vás úplne oslní.
Čo budeme potrebovať
- 350 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 50 g pohánky
- 50 g quinoi
- 100 g zelených fazuliek
- 4 plátky parmskej šunky
- Šťava z ½ citróna
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 broskyne (nakrájaná)
- 50 g rukoly
- 125 g mozzarelly (nakrájané)
- Hrsť čerstvej mäty
Postup
- V hrnci si zahrejeme vývar, do ktorého pridáme opláchnutú pohánku a quinú
- Strukoviny privedieme v hrnci do varu a varíme po dobu 10-15 minút, kým nezmäknú
- Na posledné 2 minúty varenia pridáme fazuľky
- Potom všetko spoločne scedíme a necháme vychladnúť
- Medzitým si na sucho opražíme parmskú šunku
- Z každej strany jej opekáme do chrumkava po dobu 1 minúty
- Keď je šunka vypražená dáme jej bokom
- Vo veľkej mise si spoločne premiešame šťavu, olej, soľ a korenie
- Pridáme vychladenú strukovinovú zmes aj s fazuľkami
- Ďalej pridáme broskyne, rukolu, mozzarellu, mätu a ½ vypražené nakrájané šunky
- Všetko spoločne premiešame, aby sa ingrediencie rozprestrelili
- Pri servírovaní šalát ešte posypeme zvyškom parmskej šunky na ozdobu

Domáca mozzarellová pizza s cuketou
Tento recept nepracuje s klasickým paradajkovým základom, ktorý sa používa vo väčšine receptov na pizzu. Naopak prichádza s niečím inovatívnym a netypickým. Je to kombinácia aromatického plesnivého syra s jemnou chuťou cukety. Vyskúšajte a uvidíte, že vás táto pochúťka milo prekvapí.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 20 g droždia
- ½ lyžičky cukru
- 500 g hladkej múky
- 5 lyžíc olivového oleja
- Lyžička soli
Na náplň
- Stredná cuketa (nakrájaná)
- Kôra z jedného citróna
- Lyžica olivového oleja
- Hrsť lístkov mäty
- 150 g rokfóru (alebo nivy)
- 150 g mozzarelly
- 3 lyžice tekvicových semienok
Postup
- Na pizzové cesto si zmiešame rozdrobené droždie s vlažnou vodou a cukrom
- Na teplom mieste necháme vzísť kvások
- V mise si potom zmiešame múku, soľ, kvások a olej
- Postupne prilievame približne 300 ml vlažnej vody a prepracovávame do cesta
- Vypracované cesto premiestnime na pomúčenú dosku a dôkladne prehniteme
- Cesto musí byť pružné a nesmie lepiť
- Vytvoríme bochník, ktorý posypeme hladkou múkou
- Prikryjeme utierkou a necháme ho aspoň 30 minút kysnúť
- Cuketu si medzitým umyjeme, olúpeme a nakrájame pomocou škrabky na tenké prúžky
- Vložíme ju do misy, do ktorej zároveň pridáme citrónovú kôru, olej, soľ a korenie
- Premiešame a necháme marinovať
- Rúru si medzitým predhrejeme na 200 stupňov
- Cesto si rozdelíme na 3 približne rovnako veľké kusy a tie vyvaľkáme do tvaru pizze
- Preložíme ho na plech s papierom na pečenie a pokladáme ingrediencie na pizzu
- Začneme s marinovanou cuketou, ďalej pridáme mätu, rokfór, mozzarellu a tekvicové semienka
- Vložíme do rúry a pečieme 6-8 minút, kým sa cesto po okrajoch nenafúkne a nezazlatne
- Upečenú pizzu ešte pokvapkáme olejom a nakrájame ju na podávanie
Pokiaľ by vám v tomto recepte s mozzarellou predsa len chýbal základ, použite bazalkové pesto alebo smotanový syr. Cesto tak bude o trochu vláčnejšie.
Prezrite si tieto recepty na pizzu a načerpajte inšpiráciu na ďalšie varenie.

Ak túžite ešte viac experimentovať a nechcete sa uspokojiť iba s mozzarellou. Siahnite po iných syrom, ktoré ju dokážu fantasticky nahradiť. Jedným z takýchto syrov je Burrata, ktorej stred je krémový a pri krájaní krásne vyteká von. Pri konzumácii ucítite chuť smotany a ľahkú slanosť. Ďalším takým syrom je Bocconcini. Tento syr si najlepšie vychutnáte začerstva samotný alebo na pizzi.