5 báječných receptov na pletenec k Veľkej noci. Dobrota pre koledníkov

Na tradičnej sviatočnej tabuli nesmie chýbať pečený sladký veniec.

Nie je na prípravu vôbec zložitý a zvládne ho aj úplný začiatočník.

Máme pre vás tie najlepšie recepty na veľkonočný pletenec .

Prekvapte svojich hostí, rodinu alebo koledníkov touto tradičnou pochúťkou.

Pletenec s orechmi

Vyskúšajte tento najúžasnejší orechový veľkonočný pletenec. Zachutí naozaj každému a upečiete ho behom chvíle!

Ingrediencie na cesto

  • droždie
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • lyžička soli
  • vanilkový extrakt
  • šťava z polovice citróna
  • citrónová kôra

Ingrediencie na náplň

  • 150 g nesoleného masla
  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce

Postup

  • Z droždia a mlieka si pripravte kvások, ktorý necháte 5 – 10 minút odležať.
  • Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  • Následne pridajte maslo a kvások a miešajte, kým sa cesto nespojí.
  • Z cesta pripravte bochník, vyberte z misky, zakryte handrou a nechajte odpočívať aspoň hodinu, kým cesto nakysne.
  • Predhrejte si rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vystelete papierom na pečenie.
  • Na náplň si zmiešajte nasekané vlašské orechy, cukor a maslo v menšej miske.
  • Teraz už máte cesto odležané, tak ich môžete rozváľať na pomúčenom povrchu.
  • Na vyvaľkané cesto položte pripravenú náplň.
  • Zmotajte, ako by ste pripravovali štrúdľu az cesta utvorte kruh – viď foto.
  • Z vonkajšej strany cesto nakrájajte tak, aby ste ho neprerezali a vnikol tak kvetinový motív – viď foto.
  • Celý povrch venca potrite rozmiešaným vajcom.
  • Vložte do rúry a pečte cca 15 – 20 minút, kým nebude povrch zlatistý.
  • Podávajte s čerstvou kávou alebo teplým čajom.
Hotový veľkonočný pečený pletenec.
Zdroj: tarasmulticulturaltable.com

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí veľkonočný mazanec či bochník . Vyskúšajte!

Pusinkový veniec

Neholdujete príliš kysnutému cestu alebo sa jeho príprave z nejakého dôvodu vyhýbate? Potom treba vyskúšajte tento variant z nekysnutého cesta.

Ingrediencie

  • 6 bielkov
  • 350 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vínneho octu
  • 25 g kukuričnej múky

Ingrediencie na náplň

  • 6 žĺtkov
  • 350 g práškového cukru
  • Šťava zo 4 citrónov
  • 225 g masla
  • 450 ml smotany

Postup

  • Predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vystelete papierom na pečenie.
  • Z bielkov si vyšľahajte sneh, kým nebude dostatočne tuhý a postupne pomaly prisypávajte a všľahajte cukor. Sneh by mal byť tuhý a lesklý.
  • Ocot a kukuričnú múku zmiešajte v hrnčeku do hladka a primiešajte do snehu.
  • Polovicu pripravenej zmesi na pusinky rozložte na plech, aby ste z nich vytvorili kruh.
  • Zo zvyšku zmesi utvorte cukrárskou trubičkou vrch pusiniek, ktoré umiestnite rovnomerne okolo kruhu.
  • Vložte do predhriatej rúry a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, kým pusinky nebudú úplne tuhé a pôjdu jednoducho zlúpnuť z papiera na pečenie.
  • Medzitým si pripravte náplň – v miske nad hrncom s vriacou vodou si rozpustite žĺtky, cukor a citrónovú šťavu, postupne pridávajte maslo. Po vychladnutí pridajte našľahanú smotanu.
  • Touto zmesou potrieme upečený a vychladnutý pusinkový kruh, ktorý následne pokryjeme upečenými pusinkami – viď foto.
  • Dozdobíme citrónovou kôrou a čokoládovými vajíčkami.
Veniec s citrónovými pusinkami.
Zdroj: bbc.com

Kysnutý škoricový pletenec

Na tomto veľkonočnom pletenci so škoricou sa nedá príliš pokaziť. Stačí na to izbová teplota droždia, usilovnej ruky a trocha trpezlivosti.

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky
  • 1 lyžička múky
  • 80 g cukru
  • 1 lyžica škorice
  • 125 g masla
  • 300 ml mlieka
  • 2 kocky droždia
  • citrónová kôra
  • 1 vajce

Postup

  • Do misy si preosejte múku, do ktorej pridáte cukor, suché droždie, citrónovú kôru, soľ a dobre pomiešajte.
  • Vo vlažnom mlieku rozpustite maslo a pridajte do misy.
  • Miešajte, kým nebude cesto hladké a nebude sa odlepovať od stien misy, podľa chuti môžete pridať hrozienka.
  • Nádobu prekryte utierkou a nechajte cesto vykysnúť asi po dobu 2 hodín.
  • Ručne rozdeľte cesto na 3 rovnaké kusy, ktoré prevaľkáte do dlhých roliek s priemerom asi 2,5 cm.
  • Tieto role spojte na ich vrchole a spleťte ich ako vianočku.
  • Spletený vrkoč spojte do kruhu – viď foto.
  • Veniec potrite rozšľahaným vajcom, prípadne môžete posypať plátkami mandlí.
  • Vložte do rúry a pečte cca 20 – 30 minút, kým bude povrch zlatistý.
Veľkonočné kysnutý pletenec zdobený vajíčkami.
Zdroj: theomaway.com

Zachutnal vám pletenec? Ochutnajte aj tradičné veľkonočné judáše , ktoré môžete upiecť podľa našich receptov.

Veniec z kysnutého cesta

Veľkonočný kysnutý veniec zvládnete každý. Báť sa toho nemusíte. Odvďačí sa vám poctivou chuťou.

Ingrediencie

  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 2 kocky suchého droždia
  • ½ hrkna rozpusteného masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • štipka soli
  • 1 hrnček cmaru
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • sezamové semienka

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte 1 hrnček múky s cukrom a soľou.
  • V strede urobte jamku, do ktorej vložíte droždie, lyžičku cukru a ¼ hrknu cmaru, dobre premiešajte.
  • Zmes odstavte, aby mohli kvasnice pracovať.
  • Zostávajúce ¾ hrnčeka cmaru zmiešajte s maslom a jemne zahrievajte na miernom plameni, kým nebude cmar vlažné a maslo zmäknuté, ale nie roztavené.
  • Vykysnuté kvasnice zmiešajte s múkou, postupne pridávajte mlieko a maslo.
  • Pridajte žĺtky a ½ hrnčeka múky, dôkladne premiešavajte, kým nebude telo hladké a elastické – cca 8 minút.
  • Pokiaľ sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
  • Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť zhruba 2 hodiny.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a vyvaľkajte do dlhých „lan“.
  • Tieto laná položte na pripravený plech a spleťte do vrkoča, následne spojte do venca a posypte zoznamovými semienkami – viď foto.
  • Opäť nechajte chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
  • Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia, kým cesto nezezlátne.
Veľkonočný kysnutý veniec z Nemecka zdobený vajíčkami a sezamom.
Zdroj: stuttgartcitizen.com

Minipletenec s čokoládou

Chcete upiecť malé pletence napríklad pre koledníkov? Vyskúšajte tento recept.

Ingrediencie

  • 1,25 hrnčeka plnotučného mlieka
  • Hnedý cukor podľa chuti
  • 2,5 lyžičky suchého droždia
  • 1/3 hrkna nesoleného rozpusteného masla
  • 2 veľké vajcia
  • balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 5 hrnčekov hladkej múky
  • ½ hrnčeka čokoládových lupienkov
  • kokos na posypanie

Postup

  • Z mlieka, štipky hnedého cukru a kvasníc si pripravte kvások, ktorý necháte cca 5 minút odstáť, aby mohli kvasnice pracovať.
  • V mise si zatiaľ zmiešajte 3,5 hrnčeka múky, cukor, soľ, rozšľahané vajcia, čokoládové lupienky a pridajte kvások.
  • Následne pridajte zvyšok múky a vytvorte súdržné cesto a miešajte cca 4 – 5 minút.
  • Prekryte misku handrou a nechajte cesto odpočívať, aby pekne nakyslo.
  • Cca za 2 hodiny cesto vyberte a pripravte z neho 12 rovnakých kusov. Každý z nich nakrájajte na 3 valce, ktoré spojíte do vrkoča.
  • Všetky vrkoče spojte do vencov – viď obrázok.
  • Minipletencie rozložte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a posypte kokosom. Pokiaľ chcete odokorovať, vložte do každého zafarbené vajcia – viď obrázok.
  • Pečte v predhriatej rúre cca 15 – 20 minút, až bude cesto zlatisté.
Veľkonočné mini venčeky na pekáči.
Zdroj foto: joythebaker.com

Pri príprave tradičného veľkonočného pečeného venca sa vám ale medze nekladú – môžete do cesta pridať množstvo ingrediencií, presne podľa vašej chuti.

Čo ďalšie pridať do cesta?

Pri príprave tradičného veľkonočného pletenca môžete použiť čokoľvek, čo máte radi. Fantázii sa medze nekladú. Môžete do cesta pridať napríklad:

  • hrozienka
  • kandizované ovocie
  • mandle
  • ovocie
  • tvaroh
  • smotanu
  • čokoládu
  • orechy
  • kokos
  • sušienky

a ďalšie…

Ak nie ste práve priaznivcom sladkého pečiva – žiadny problém! Pripravte si veľkonočný pletenec jednoducho naslano. Do cesta jednoducho nepridáte cukor, ten nahradíte pár štipkami soli, pridáte napríklad špenát, šunku a slaný variant je na svete!

Inšpirujte sa našimi receptami na slané pochutiny z lístkového cesta ! Pohostenie nielen počas sviatkov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.