5 úžasných receptov na repové polievky, ako ich nepoznáte. Vyskúšajte všetky!

Máte chuť na niečo zdravé a výživné?

Vyskúšajte naše recepty na polievky z červenej repy 5x inak.

Dali by ste si krémovú, s tekvicou alebo radšej korenenú s čili?

Nájdete ich tu všetky!

Krémová polievka z pečenej repy

Táto vegánska polievka je extra krémová, chutná a výživná. Je jednoduchá a vhodná aj pre deti. Chuť repy tu nevyniká vďaka pridaným zemiakom, mrkve a jablku, takže si na svoje prídu aj tí, čo repu nemajú práve dvakrát v láske.

Ingrediencie

  • 3 – 4 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 šálky nakrájanej repy (~ 3 veľké repy)
  • 1 šálka zemiakov, nakrájaných na kocky
  • 1 šálka mrkvy, nakrájané na kocky
  • 1 zelené jablko, olúpané a nakrájané na kocky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 a ¼ – 1 a ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 šálka kešu mlieka
  • 3 – 4 lyžice čerstvého kôpru, jemne nasekaného

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
  2. Umyte repu, odrežte konce a olúpte.
  3. Olúpané repy nakrájajte na kúsky veľké cca 1,2 cm.
  4. Obaľte ich 1 – 2 lyžicami olivového oleja a posypte ich trochou soli a korenia.
  5. Pečte 30 -3 5 minút, kým nie je repa mäkká.
  6. Počas pečenia raz alebo dvakrát premiešajte.
  7. Zahrejte veľký hrniec na strednom plameni.
  8. Pridajte 2 lyžice olivového oleja a po zahriatí pridajte cibuľu a restujte 5-6 minút.
  9. Akonáhle cibuľa zmäkne, pridajte cesnak, zemiaky, mrkvu, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  10. Za občasného miešania varte 5 minút.
  11. Pridajte do hrnca pečenú repu, jablko a vývar.
  12. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou.
  13. Duste 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  14. Opatrne preneste polievku do mixéra a mixujte, kým nebude hladká a krémová.
  15. Pridajte citrónovú šťavu a kešu mlieko a miešajte ďalších 30 sekúnd.
  16. Ochutnajte a podľa potreby dokoreňte.
  17. Nalejte polievku späť do hrnca a vmiešajte čerstvý kôpor.
  18. Varte ďalších 5 minút na miernom ohni.
  19. Podávajte horúce, pokvapkané olivovým olejom a posypané čerstvým kôprom.
Krémová repová polievka s kôprom servírovaná v miske s lyžicou.
www.crowdedkitchen.com

Repu nemusíte spracovávať iba do polievok. Prinášame vám 12 úžasných receptov na červenú repu v sladkých aj slaných variantoch.

Repová polievka s rascou a chilli

Lahodná korenená výživná polievka so zeleninou vás zahreje a zároveň uspokojí chuťové bunky aj tých najnáročnejších stravníkov!

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na drobné kocky
  • 2 tyčinky stonkového zeleru, nakrájaného na drobné kocky
  • ½ stredného pastiera, olúpaného a najemno nasekaného
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 čajová lyžička celej rasce, opraženého
  • 1 čajová lyžička chilli prášku
  • 3 veľké červené repy, olúpané a hrubo nasekané
  • 1 liter zeleninového vývaru, horúci
  • ½ citróna
  • soľ a čerstvo mleté korenie

Na ozdobu:

  • 100 g pistácií, bez škrupiny
  • 100 ml crème fraîche
  • hrachové výhonky

Postup

  1. Olej zahrejte vo veľkom hrnci na strednom plameni.
  2. Pridajte maslo a nechajte ho speniť, potom pridajte cibuľu, zeler, pastier, cesnak a korenie.
  3. Miešajte jednu až dve minúty a potom mierne znížte teplotu.
  4. Nechajte zeleninu variť, kým nezmäkne, približne ďalších osem minút.
  5. Pridajte červenú repu a potom prilejte vývar.
  6. Priveďte do varu, potom prikryte a varte, kým repa nezmäkne, približne 30 minút.
  7. Medzitým vezmite pistácie a jednu minútu blanšírujte vo vriacej vode.
  8. Tým získajú jasne zelenú farbu.
  9. Sceďte a ihneď ochlaďte v ľadovej vode.
  10. Znovu sceďte, osušte kuchynskou utierkou a potom ich nasekajte nahrubo.
  11. Akonáhle je červená repa mäkká, rozmixujte polievku tyčovým mixérom.
  12. Vytlačte viac ako polovicu citróna a potom dochuťte soľou a korením.
  13. Dajte polievku do teplých misiek a potom ozdobte crème fraîche, pistáciami a hráškovými výhonkami.
Korenená polievka z repy ozdobená hrachovými výhonkami servírovaná v miske s lyžicou.
www.foodandwine.ie

Ukrajinský boršč

Boršč je vo východnej Európe známa polievka, ktorá môže mať mnoho podôb. Tento recept obsahuje červenú repu, hovädzie mäso a nadýchané knedličky, ktoré sa varia priamo v polievke.

Ingrediencie

Na hovädzí vývar:

  • 1,4 kg hovädzieho chrbta
  • 8 šálok vody a ďalšie podľa potreby
  • 1 veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
  • 1 veľká mrkva, nahrubo nasekaná
  • 1 stopka stopkového zeleru, nahrubo nasekaný

Na polievku:

  • 500 g repy, orezané a olúpané
  • 3 veľké mrkvy, orezané a olúpané
  • 1/4 veľkej kapusty, nakrájanej
  • 2 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
  • 2 veľké cibule nakrájané na kocky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica cukru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na ukrajinské knedličky:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 veľké vajcia, rozšľahané
  • čierne korenie podľa chuti

Na podávanie:

  • kyslá smotana podľa chuti
  • čerstvý kôpor podľa chuti
  • klinky citróna podľa chuti

Postup

  1. Pripravte si hovädzie vývar.
  2. Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte mäso a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu a duste asi 30 minút.
  4. Odstraňujte priebežne penu, ktorá počas varenia vznikne, odovzdajte tak nepríjemnému zakaleniu.
  5. Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkatý zeler.
  6. Duste zakryté 1 hodinu alebo kým mäso neopadne z kosti a podľa potreby pridajte vodu.
  7. Preneste hovädzie mäso do misky a vykostite ho.
  8. Nasekajte ho na kúsky a dajte bokom.
  9. Zbavte vývar zeleniny a dajte ho bokom.
  10. Teraz si pripravte samotnú polievku.
  11. Pridajte repu a mrkva do hovädzieho vývaru a varte zakryté do mäkka asi 45 minút.
  12. Vyberte zeleninu z vývaru, nechajte ju vychladnúť, kým sa s ňou nebude ľahko manipulovať, a potom ju nahrubo nastrúhajte.
  13. Dajte bokom.
  14. Pridajte do vývaru kapustu, zemiaky a cibuľu.
  15. Priveďte späť do varu a potom prikryte duste 20 minút.
  16. Pridajte nastrúhanú repu a mrkvu, paradajkový pretlak, cukor a podľa chuti soľ a korenie.
  17. Ak podávate s knedličkami, je na čase si ich pripraviť.
  18. Knedličky si pripravíte tak, že v malej miske rozšľaháte múku, prášok do pečiva, soľ a rascu.
  19. V samostatnej miske rozšľahajte mlieko, rozšľahané vajcia a korenie podľa chuti.
  20. Pridajte do zmesi s múkou a vidličkou premiešajte, kým nevznikne tuhé lepkavé cesto.
  21. Pomocou polievkovej lyžice preneste cesto do horúcej polievky, nie vriacej.
  22. Zakryte na 5 minút a nechajte knedličky urobiť v pare.
  23. Knedličky otočte a nechajte ich v pare ďalších 5 minút.
  24. Do polievky pridajte vyhradené mäso a ohrievajte asi 5 minút.
  25. Podávajte boršč v zahriatych miskách s trochou kyslej smotany, čerstvým kôprom a klinom citróna.
Repová polievka so zeleninou ozdobená kôprom na tanieri s lyžicou.
www.thespruceeats.com

Pokiaľ vás tento pokrm nadchol, určite sa pozrite aj na naše ďalšie recepty na boršč alebo vyskúšajte tradičnú ukrajinskú polievku aj inak!

Polievka s červenou repou a chrenom

Táto žiarivo fialová polievka má bohatú a zemitú chuť vďaka čerstvej repe a pálivému chrenu. Podávajte navyše s ďalšou kyslou smotanou ako skvelý obed či večeru.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 500 g zemiakov, olúpaných a nasekaných
  • 750g červenej repy, olúpané a nasekané
  • 600ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 100 ml kyslej smotany
  • 4-5 lyžíc chrenu
  • malá hrsť kôpru (voliteľne)

Postup

  1. Na veľkej panvici zahrejte polovicu olivového oleja.
  2. Pridajte cibuľu a na miernom ohni ju za stáleho miešania jemne povarte, asi 5 minút, kým nezmäkne.
  3. Pridajte zemiaky a červenú repu a za stáleho miešania varte 3-4 minúty.
  4. Prilejte kuracie alebo zeleninový vývar a 500 ml vody.
  5. Priveďte do varu a potom čiastočne zakryte pokrievkou na 20–25 minút, kým zelenina nezmäkne.
  6. Rozmixujte s polovicou kyslej smotany do hladka.
  7. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením a podľa chuti pridajte chren.
  8. Podávajte so zvyšnou kyslou smotanou a ozdobte kôprom.
Repová polievka s chrenom v miske ozdobená kôprom so smotanou.
www.realfood.tesco.com

Tekvicovo-repová polievka s tymiánom

Tymian a balzamikový ocot dodávajú tejto zeleninovej polievke neuveriteľnú chuť, akú si ani neviete predstaviť, kým ju nevyskúšate!

Ingrediencie

  • 1/2 strednej tekvice (na kocky)
  • 2 stredné repy (na kocky)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 šálky tymiánu
  • 1 lyžička balzamikového octu
  • 1 kocka zeleninového vývaru
  • kyslá smotana alebo jogurt (voliteľne)

Postup

  1. Na olivovom oleji osmažte cibuľu a strúčik nasekaného cesnaku.
  2. Keď je zelenina krásne mäkká, pridajte hrsť tymiánových listov.
  3. Pridajte tekvicu na kocky a červenú repu.
  4. Pretože varenie repy trvá dlhšie, nakrájajte ju na menšie kocky
  5. Pridajte kocku zeleninového vývaru.
  6. Podlejte vodou, priveďte do varu a duste asi 45 minút.
  7. Pridajte lyžičku balzamikového octu a premiešajte.
  8. Nechajte trochu vychladnúť a potom rozmixujte do hladka.
  9. Podávajte s kopčekom jogurtu a ďalšími lístkami tymiánu.
Zeleninová polievka servírovaná na tanieri, s vedľa položenou tekvicou a repou.
www.pumpkinlicious.com

Ako odstrániť škvrny od červenej repy

Surová repa môže na vašich rukách zanechať peknú neplechu. Našťastie sa nepríjemné sfarbenie dá pomerne ľahko odstrániť citrónovou šťavou .

  • Na ruky vytlačte trochu čerstvej citrónovej šťavy, prepáčte a opláchnite.
  • Ak chcete odstrániť fľaky od repy z dosky , posypte zafarbenú oblasť solí, ktorú votrite na plochu spolu s polovicou citrónu. Dobre opláchnite a podľa potreby opakujte.
  • Po manipulácii s repou vždy ihneď opláchnite doštičku, aby ste zabránili vzniku škvŕn.

Ako sa vám naše recepty páčili? Budeme sa tešiť na vašu spätnú väzbu!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.