Máte chuť na niečo zdravé a výživné?
Vyskúšajte naše recepty na polievky z červenej repy 5x inak.
Dali by ste si krémovú, s tekvicou alebo radšej korenenú s čili?
Nájdete ich tu všetky!
Krémová polievka z pečenej repy
Táto vegánska polievka je extra krémová, chutná a výživná. Je jednoduchá a vhodná aj pre deti. Chuť repy tu nevyniká vďaka pridaným zemiakom, mrkve a jablku, takže si na svoje prídu aj tí, čo repu nemajú práve dvakrát v láske.
Ingrediencie
- 3 – 4 lyžice olivového oleja
- 1 stredne žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 veľké strúčiky cesnaku, lisované
- 2 šálky nakrájanej repy (~ 3 veľké repy)
- 1 šálka zemiakov, nakrájaných na kocky
- 1 šálka mrkvy, nakrájané na kocky
- 1 zelené jablko, olúpané a nakrájané na kocky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 a ¼ – 1 a ½ lyžičky soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 šálka kešu mlieka
- 3 – 4 lyžice čerstvého kôpru, jemne nasekaného
Postup
- Predhrejte rúru na 190 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Umyte repu, odrežte konce a olúpte.
- Olúpané repy nakrájajte na kúsky veľké cca 1,2 cm.
- Obaľte ich 1 – 2 lyžicami olivového oleja a posypte ich trochou soli a korenia.
- Pečte 30 -3 5 minút, kým nie je repa mäkká.
- Počas pečenia raz alebo dvakrát premiešajte.
- Zahrejte veľký hrniec na strednom plameni.
- Pridajte 2 lyžice olivového oleja a po zahriatí pridajte cibuľu a restujte 5-6 minút.
- Akonáhle cibuľa zmäkne, pridajte cesnak, zemiaky, mrkvu, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Za občasného miešania varte 5 minút.
- Pridajte do hrnca pečenú repu, jablko a vývar.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou.
- Duste 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Opatrne preneste polievku do mixéra a mixujte, kým nebude hladká a krémová.
- Pridajte citrónovú šťavu a kešu mlieko a miešajte ďalších 30 sekúnd.
- Ochutnajte a podľa potreby dokoreňte.
- Nalejte polievku späť do hrnca a vmiešajte čerstvý kôpor.
- Varte ďalších 5 minút na miernom ohni.
- Podávajte horúce, pokvapkané olivovým olejom a posypané čerstvým kôprom.

Repu nemusíte spracovávať iba do polievok. Prinášame vám 12 úžasných receptov na červenú repu v sladkých aj slaných variantoch.
Repová polievka s rascou a chilli
Lahodná korenená výživná polievka so zeleninou vás zahreje a zároveň uspokojí chuťové bunky aj tých najnáročnejších stravníkov!
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na drobné kocky
- 2 tyčinky stonkového zeleru, nakrájaného na drobné kocky
- ½ stredného pastiera, olúpaného a najemno nasekaného
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 čajová lyžička celej rasce, opraženého
- 1 čajová lyžička chilli prášku
- 3 veľké červené repy, olúpané a hrubo nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru, horúci
- ½ citróna
- soľ a čerstvo mleté korenie
Na ozdobu:
- 100 g pistácií, bez škrupiny
- 100 ml crème fraîche
- hrachové výhonky
Postup
- Olej zahrejte vo veľkom hrnci na strednom plameni.
- Pridajte maslo a nechajte ho speniť, potom pridajte cibuľu, zeler, pastier, cesnak a korenie.
- Miešajte jednu až dve minúty a potom mierne znížte teplotu.
- Nechajte zeleninu variť, kým nezmäkne, približne ďalších osem minút.
- Pridajte červenú repu a potom prilejte vývar.
- Priveďte do varu, potom prikryte a varte, kým repa nezmäkne, približne 30 minút.
- Medzitým vezmite pistácie a jednu minútu blanšírujte vo vriacej vode.
- Tým získajú jasne zelenú farbu.
- Sceďte a ihneď ochlaďte v ľadovej vode.
- Znovu sceďte, osušte kuchynskou utierkou a potom ich nasekajte nahrubo.
- Akonáhle je červená repa mäkká, rozmixujte polievku tyčovým mixérom.
- Vytlačte viac ako polovicu citróna a potom dochuťte soľou a korením.
- Dajte polievku do teplých misiek a potom ozdobte crème fraîche, pistáciami a hráškovými výhonkami.

Ukrajinský boršč
Boršč je vo východnej Európe známa polievka, ktorá môže mať mnoho podôb. Tento recept obsahuje červenú repu, hovädzie mäso a nadýchané knedličky, ktoré sa varia priamo v polievke.
Ingrediencie
Na hovädzí vývar:
- 1,4 kg hovädzieho chrbta
- 8 šálok vody a ďalšie podľa potreby
- 1 veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
- 1 veľká mrkva, nahrubo nasekaná
- 1 stopka stopkového zeleru, nahrubo nasekaný
Na polievku:
- 500 g repy, orezané a olúpané
- 3 veľké mrkvy, orezané a olúpané
- 1/4 veľkej kapusty, nakrájanej
- 2 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- 2 veľké cibule nakrájané na kocky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica cukru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Na ukrajinské knedličky:
- 1 šálka hladkej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička rasce
- 1/2 šálky mlieka
- 1 veľké vajcia, rozšľahané
- čierne korenie podľa chuti
Na podávanie:
- kyslá smotana podľa chuti
- čerstvý kôpor podľa chuti
- klinky citróna podľa chuti
Postup
- Pripravte si hovädzie vývar.
- Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte mäso a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a duste asi 30 minút.
- Odstraňujte priebežne penu, ktorá počas varenia vznikne, odovzdajte tak nepríjemnému zakaleniu.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkatý zeler.
- Duste zakryté 1 hodinu alebo kým mäso neopadne z kosti a podľa potreby pridajte vodu.
- Preneste hovädzie mäso do misky a vykostite ho.
- Nasekajte ho na kúsky a dajte bokom.
- Zbavte vývar zeleniny a dajte ho bokom.
- Teraz si pripravte samotnú polievku.
- Pridajte repu a mrkva do hovädzieho vývaru a varte zakryté do mäkka asi 45 minút.
- Vyberte zeleninu z vývaru, nechajte ju vychladnúť, kým sa s ňou nebude ľahko manipulovať, a potom ju nahrubo nastrúhajte.
- Dajte bokom.
- Pridajte do vývaru kapustu, zemiaky a cibuľu.
- Priveďte späť do varu a potom prikryte duste 20 minút.
- Pridajte nastrúhanú repu a mrkvu, paradajkový pretlak, cukor a podľa chuti soľ a korenie.
- Ak podávate s knedličkami, je na čase si ich pripraviť.
- Knedličky si pripravíte tak, že v malej miske rozšľaháte múku, prášok do pečiva, soľ a rascu.
- V samostatnej miske rozšľahajte mlieko, rozšľahané vajcia a korenie podľa chuti.
- Pridajte do zmesi s múkou a vidličkou premiešajte, kým nevznikne tuhé lepkavé cesto.
- Pomocou polievkovej lyžice preneste cesto do horúcej polievky, nie vriacej.
- Zakryte na 5 minút a nechajte knedličky urobiť v pare.
- Knedličky otočte a nechajte ich v pare ďalších 5 minút.
- Do polievky pridajte vyhradené mäso a ohrievajte asi 5 minút.
- Podávajte boršč v zahriatych miskách s trochou kyslej smotany, čerstvým kôprom a klinom citróna.

Pokiaľ vás tento pokrm nadchol, určite sa pozrite aj na naše ďalšie recepty na boršč alebo vyskúšajte tradičnú ukrajinskú polievku aj inak!
Objavte podobné tipy
Polievka s červenou repou a chrenom
Táto žiarivo fialová polievka má bohatú a zemitú chuť vďaka čerstvej repe a pálivému chrenu. Podávajte navyše s ďalšou kyslou smotanou ako skvelý obed či večeru.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 500 g zemiakov, olúpaných a nasekaných
- 750g červenej repy, olúpané a nasekané
- 600ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100 ml kyslej smotany
- 4-5 lyžíc chrenu
- malá hrsť kôpru (voliteľne)
Postup
- Na veľkej panvici zahrejte polovicu olivového oleja.
- Pridajte cibuľu a na miernom ohni ju za stáleho miešania jemne povarte, asi 5 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte zemiaky a červenú repu a za stáleho miešania varte 3-4 minúty.
- Prilejte kuracie alebo zeleninový vývar a 500 ml vody.
- Priveďte do varu a potom čiastočne zakryte pokrievkou na 20–25 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Rozmixujte s polovicou kyslej smotany do hladka.
- Dochuťte soľou a mletým čiernym korením a podľa chuti pridajte chren.
- Podávajte so zvyšnou kyslou smotanou a ozdobte kôprom.

Tekvicovo-repová polievka s tymiánom
Tymian a balzamikový ocot dodávajú tejto zeleninovej polievke neuveriteľnú chuť, akú si ani neviete predstaviť, kým ju nevyskúšate!
Ingrediencie
- 1/2 strednej tekvice (na kocky)
- 2 stredné repy (na kocky)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 šálky tymiánu
- 1 lyžička balzamikového octu
- 1 kocka zeleninového vývaru
- kyslá smotana alebo jogurt (voliteľne)
Postup
- Na olivovom oleji osmažte cibuľu a strúčik nasekaného cesnaku.
- Keď je zelenina krásne mäkká, pridajte hrsť tymiánových listov.
- Pridajte tekvicu na kocky a červenú repu.
- Pretože varenie repy trvá dlhšie, nakrájajte ju na menšie kocky
- Pridajte kocku zeleninového vývaru.
- Podlejte vodou, priveďte do varu a duste asi 45 minút.
- Pridajte lyžičku balzamikového octu a premiešajte.
- Nechajte trochu vychladnúť a potom rozmixujte do hladka.
- Podávajte s kopčekom jogurtu a ďalšími lístkami tymiánu.

Ako odstrániť škvrny od červenej repy
Surová repa môže na vašich rukách zanechať peknú neplechu. Našťastie sa nepríjemné sfarbenie dá pomerne ľahko odstrániť citrónovou šťavou .
- Na ruky vytlačte trochu čerstvej citrónovej šťavy, prepáčte a opláchnite.
- Ak chcete odstrániť fľaky od repy z dosky , posypte zafarbenú oblasť solí, ktorú votrite na plochu spolu s polovicou citrónu. Dobre opláchnite a podľa potreby opakujte.
- Po manipulácii s repou vždy ihneď opláchnite doštičku, aby ste zabránili vzniku škvŕn.
Ako sa vám naše recepty páčili? Budeme sa tešiť na vašu spätnú väzbu!