Pripravte si naše najlepšie recepty s tofu!
Oživte si svoj jedálniček a dajte oddýchnuť trávenie, od ťažkých mäsitých jedál!
Ak ku všetkému radi skúšate nové recepty, potom je tento článok to pravé pre vás!
Vyskúšajte ázijskú klasiku alebo napríklad chrumkavé tofu nugetky z rúry.
Zeleninová panvica s údeným tofu a teriyaki omáčkou
Domovom tofu je Ázia, a preto aj najčastejšie recepty z tofu patria práve do čínskej, japonskej alebo vietnamskej kuchyne. Vyskúšajte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananásom okorenené čerstvým zázvorom.
Čo budeme potrebovať
Na teriyaki omáčku
- 1/2 hrnčeka sójovej omáčky
- 1/4 hrnčeka javorového sirupu
- 1/4 hrnčeka ananásovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžica škrobu
- 1 polievková lyžica vody
Na tofu a zeleninu
- 250 g údeného tofu
- 1/2 veľké červené cibule
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 zelenej papriky
- 1/2 žltej papriky
- 250 g ananásu (môžete použiť aj konzervovaný)
Postup
- Najprv si pripravte teriyaki omáčku: všetky suroviny zmiešajte v hrnci na miernom ohni a nechajte cca 2 minúty povariť za stáleho miešania. Potom odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Tofu nakrájajte na kocky cca 1×1 cm a zalejte teriyaki omáčkou. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Do pekáča vysypeme nakrájané marinované tofu, papriku, ananás a cibuľu
- Pečte cca 30 minút a počas pečenia niekoľkokrát otočte.
- Po upečení vyberte z rúry, potrite zvyšnou marinádou a ihneď podávajte napr. s ryžou.

Nátierka z údeného tofu a cíceru
Vedeli ste, že tofu nepatrí len do teplej kuchyne? Vyskúšajte skvelé recepty na jedlá s tofu na studeno! Čo napríklad zdravými proteínmi nabitú nátierku voňajúcu po údenom tofe?
Čo budeme potrebovať
- 1 plechovka cíceru
- 175 g údeného tofu
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 2 polievková lyžica majonézy
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- štipka oregana
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 malá mrkva
- pol červenej papriky
- 2 jarné cibuľky
Postup
- Všetky suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú kašu. Pokiaľ máte radšej hrubšiu textúru, nekrájajte zeleninu ručne.
- Dajte vychladiť a podávajte s pečivom.
Cícer patrí medzi najzdravšie potraviny, nebojte sa vyskúšať aj ďalšie skvelé cícerové recepty !

Chrumkavé pečené nugetky z tofu
Tofu recepty často nahrádzajú recepty mäsové, avšak tieto nugetky si obľúbia aj mäsožrúti. Vyskúšajte ich s pálivým dipom alebo sweet chilli omáčkou.
Čo budeme potrebovať
- 1 balenie tofu
- 75 g zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 75 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 150 g strúhanky
- 2 lyžičky papriky
- 1/2 lyžičky cesnaku
- 1/2 lyžičky cibule
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Tofu nakrájajte na kocky a zľahka osušte papierovou utierkou.
- Zmiešajte vývar a sójovú omáčku a do zmesi vložte tofu tak, aby bolo obalené zo všetkých strán. Marinujte aspoň 10 minút.
- Marinované kocky tofu obaľujte postupne v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte cca 15 minút, potom obráťte a pečte ďalších 15 minút. Vyberte z rúry a podávajte so svojim obľúbeným dipom.
Neviete si rady s prípravou dipu? Vyskúšajte naše osvedčené recepty na dipy .

Objavte podobné tipy
Nátierka z údeného tofu a sušenými paradajkami
Premýšľate, ako pripraviť tofu na iný spôsob ako ázijský? Vyskúšajte túto stredomorskú nátierku so sušenými paradajkami a olivovým olejom, ktorá vás dostane!
Čo budeme potrebovať
- 300 g údeného tofu
- 50 g sušených paradajok bez oleja
- 15 g kvasníc
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Olúpte cesnak a vložte do mixéra spolu so sušenými paradajkami a rozmixujte.
- Pridajte tofu nakrájané na kocky, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a kvasnice a ešte trochu premixujte.
- Dajte do chladničky, kde vám nátierka vydrží až týždeň.
Chcete vyskúšať aj ďalšie vynikajúce nátierky? Pozrite sa na naše osvedčené recepty na syrové nátierky .

Jednoduché vyprážané tofu so zeleninou
Tofu je alfou a omegou modernej vegetariánskej kuchyne, preto nesmieme zabudnúť na úžasné recepty z tofu so zeleninou. Pečené tofu sa výborne hodia k typicky ázijským prílohám-ryži, cestovinám alebo napríklad kuskusu.
Čo budeme potrebovať
- 250 g tofu
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice agávového sirupu alebo medu
- 2 lyžice sezamového oleja
- 1/2 lyžice sladkej chilli omáčky
Postup
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie (okrem tofu) a vytvorte marinádu.
- Tofu nakrájajte na kocky a dôkladne ponorte do marinády. Nechajte aspoň 30 minút marinovať.
- Na panvicu pridajte olej a nechajte ho rozohriať.
- Tofu pridajte na panvicu a smažte dozlatista.
- Podávajte so zeleninou dusenou na pare a ryžovými rezancami.
Pre skvele usmažený pokrm si vyberte jednu z našich recenzovaných panvíc z nerezu ! S nimi nešliapnete vedľa!

Kórejská tofu polievka
Táto kórejská polievka je plná chuti kimchi, cesnakového korenia a hodvábne mäkkým tofu. Uvarí sa iba za 30 minút a vznikne vynikajúce jedlo, ktoré je vegánske a bez lepku!
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 5 cm zázvoru, nakrájaného
- 120 g kimchi
- 1 lyžička červených čili vločiek
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžica tamari
- 140 ml kimchi šťavy
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 balenie mäkkého tofu, odkvapkané a nakrájané na veľké kocky
- 2 jarné cibule, nakrájané na plátky
Postup
- V hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokú teplotu, pridajte cibuľu, cesnak a zázvor a nechajte 2 minúty variť.
- Pridajte kimchi, vločky červeného chilli, sezamový olej, tamari a kimchi šťavu a všetko premiešajte a nechajte variť na strednú teplotu 1-2 minúty.
- Prilejeme vývar, privedieme do varu, potom prikryjeme a necháme 10-15 minút prebublávať.
- Odstráňte veko a pridajte tofu a nakrájanú zelenú cibuľku a podávajte.

Čo je tofu?
Tofu je tradičná ázijská pochúťka, ktorá vznikla v Číne zhruba dve storočia pred naším letopočtom. K nám sa tofu dostalo až v 20. storočí a doslova si podmanilo celú Európu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánske i vegánske, bezlepkové, bohaté na proteíny , naopak chudobné na sacharidy aj tuky, takže vlastne takmer ideálna potravina . A z čoho je teda tofu vyrobené?
Základ tofu tvorí mlieko vytvorené zo sójových bôbov , ktoré sa zmiešajú so zrážadlom a výsledkom je v podstate rastlinný syr. Pokiaľ sa dodrží správny postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickú strukovinovú pachuť av prírodnej podobe je pripravené na dochutenie a ďalšiu úpravu.
Prírodné tofu môžete jesť aj surové, avšak jeho hubovitá štruktúra je ideálna na marinovanie a korenie . Vďaka tomu má takmer univerzálne použitie v kuchyni ako náhrada mäsa – skvele vstrebáva všetky chute korenia, ktoré mu dodáte. Navyše sa s ním dobre pracuje.
Druhy
V našich obchodoch je už tofu bežne k dostaniu, pretože tvorí súčasť zdravého jedálnička, ktorý je v posledných rokoch veľmi populárny. Existujú dva základné druhy tofu – tvrdé a hodvábne .
Hodvábne tofu má konzistenciu krémového syra a najmä vo vegánskej kuchyni má porovnateľné využitie – používa sa do sladkých dezertov, ale vytvoriť z neho môžete aj guličky na vyprážanie.
Klasické „tvrdé“ tofu môžete kúpiť buď v prírodnom variante, alebo rôzne marinované, napr. bylinkové, chilli, lahôdkové… Najobľúbenejšie a pravdepodobne najchutnejšie je potom údené tofu , ktoré je chuťovo porovnateľné napr. s údeným syrom.
Na čo si dať pri konzumácii tofu naopak pozor:
- tofu a všetky sójové výrobky obsahujú veľké množstvo oxalátu- nevhodné pre ľudí trpiacich obličkovými kameňmi obsahujúci oxalát
- niektoré štúdie naznačujú, že zvýšená konzumácia sóje môže súvisieť s vyššou mierou rakoviny prsníka, súvislosť ane nebola úplne preukázaná
- fytoestrogén v sójových produktoch môže mať mierne feminizačný účinok (vývoj prsníka u mužov), alebo mať vplyv na plodnosť
- sójové produkty pochádzajúce z USA sú často geneticky modifikované (GMO) – riešením je kupovať tofu v biokvalite
- sójové produkty môžu byť spracované hexánom (rozpúšťadlo) – riešením je kupovať tofu v biokvalite
Sója nemusí byť ich vo forme tofu – vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty zo sóje .