Bezkonkurenčná! Presne takto môžeme popísať tieto recepty na paprikáš.
Recepty sú jednoduché, rýchle a pochutnajú si na nich úplne všetci.
Pripravte si tento obľúbený maďarský pokrm aj u vás v kuchyni a vychutnajte si ho spoločne s nadýchanou domácou kysnutou knedľou, domácimi haluškami či bezchybnou zemiakovou kašou.
To a oveľa viac nájdete v tomto článku!
Kurča na paprike
Tento autentický recept na kuracie paprikáš je jedným z najznámejších a najobľúbenejších maďarských jedál vôbec. Kombinácia krehkého mäsa v krémovej a chuťovo bohatej smotanovej omáčke z papriky, vám vykúzli nebo v hube!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice bravčovej masti (alebo masla)
- 1,5 kg kurčaťa s kosťou a kožou (možno aj bez kostí a kože)
- 2 cibule (veľmi jemne nakrájané)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 paradajky (zbavené semienok a nakrájané na veľmi jemné kocky)
- Červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 3 lyžice maďarskej papriky
- 500 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžičky soli
- Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 lyžice hladkej múky
- 170 g plnotučnej kyslej smotany (izbové teploty)
- 60 ml hustej smotany na šľahanie
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme masť
- Vhodíme a kura opečieme ho zo všetkých strán
- Kuracie kúsky preložíme na tanier
- Do masti oleja pridáme cibuľu a osmažíme ju do zlatohneda
- Pridáme cesnak, paradajky a korenie
- Zamiešame a všetko spoločne opekáme ďalšie 2-3 minúty
- Hrniec zložíme z platne a vmiešame papriku, soľ a korenie
- Do hrnca vrátime kura a hrniec položíme ho späť na platňu
- Všetko zalejeme kuracím vývarom
- Kurča by malo byť z veľkej časti ponorené vo vývare
- Zmes v hrnci privedieme do varu
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a stiahneme teplotu na nízku
- Takto varíme približne 40 minút
- Vyberte kura a preložte na tanier
- V malej miske vmiešame múku, kyslú smotanu a smotanu na šľahanie
- Miešame, kým nám nevznikne hladká pasca
- Smotanovú zmes za stáleho šľahania, vmiešame do omáčky, aby nevznikli hrudky
- Znovu paprikovú omáčku privedieme na pár minút do varu, kým omáčka nezhustne
- Podľa chuti osolíme a okoreníme
- Kurča vrátime do omáčky a dusíme, aby sa prehrialo
- Kurací paprikáš podávame s domácou kysnutou žemľovou knedľou (pre recept na domácu knedľu z žemlí zíďte na posledný recept článku) alebo ho podávame s haluškami (viď TIP)
Najlepšou prílohou pre tento recept na paprikáš z kurčaťa nie je nič iné ako halušky! Aby ste nemuseli nikde hľadať, tak sme sem tento jednoduchý, ale chutný recept na halušky rovno pripojili. A čo tak si rovno uvariť halušky s kapustou podľa nášho receptu?
Čo budeme potrebovať
1,5 kg zemiakov
125 g hladkej múky
125 g hrubej múky
Soľ
Cibuľa
Postup
Zemiaky olúpeme a zasyrova ich nastrúhame
Vytlačíme z nich prebytočnú vodu a pridáme soľ s múkou
Všetko spolu premiešame
Vznikne husté cesto (ako na zemiakové placky)
Začneme variť osolenú vodu
Keď sa voda varí, začneme do nej vkladať kúsky cesta
Halušky varíme 5 – 7 minút, kým nevyplávajú na hladinu
Scedíme ich a podávame k paprikášu z kuracieho mäsa

Paprikáš z bravčového mäsa
Kocky šťavnatého mäsa orestujeme a potom dusíme vo vývare ochutenom paprikou, cibuľou a paprikou. Tradičná dávka kyslej smotany omáčku zahustí. Aby to bolo ešte autentickejšie, opekajte bravčové mäso a cibuľu na slaninovom tuku, ako to robia Maďari. Rýchle recepty na bravčové mäso
Čo budeme potrebovať
- 350 g bravčového pleca
- 100 g cibule
- 30 g masla
- Červená paprika
- Paradajka
- 125 g plnotučnej kyslej smotany
- Lyžička múky
- 3 lyžice sladkej maďarskej papriky
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 75 ml vody
Postup
- Bravčové mäso nakrájame na väčšie kocky
- Osolíme, okoreníme a pridáme rascu, mäso odložíme bokom
- Cibuľu nastrúhame alebo nakrájame na veľmi drobné kúsky
- Červenú papriku nakrájame na malé kocky
- Paradajky zbavíme jadrovníka a nakrájame na jemné kocky
- Na platni začne zahrievať hrniec na strednú teplotu
- Pridáme maslo
- Keď sa maslo rozpustí, pridáme nastrúhanú cibuľu, tú opekáme 5-7 minút
- Do kyslej smotany zašľaháme múku a dáme bokom
- Do hrnca pridajte okorenené bravčové mäso a zamiešame
- Varíme, kým všetko bravčové nezmení farbu
- Hrniec zložíme z platne a pridáme papriku a miešame, aby sa ostatné prísady v hrnci paprikou obalili
- Pridáme na kocky nakrájanú papriku a paradajky a znovu vrátime na platňu
- Varíme ďalšie 3-4 minúty, aby sa paprikáš prehrial
- Pridáme kyslú smotanu a vodu a miešame, aby nám vznikla papriková omáčka
- Zľahka za stáleho miešania varíme 15-20 minút
- Podľa potreby pridávame vodu, pokiaľ sa nám omáčka zdá príliš hustá

Morčacie paprikáš s cestovinami
Rýchly a jednoduchý recept na morku na paprike z jedného hrnca. Nie je lepšia voľba, než toto jedlo, keď počas týždňa nestíhate variť. Jednak je cenovo dostupné, rýchle, chutné a ušpiníte maximálne jeden hrniec!
Čo budeme potrebovať
- Lyžica olivového oleja
- Lyžica masla
- Malá cibuľa (nakrájaná na kocky)
- Červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 230 g šampiňónov (nakrájaných)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 2 lyžičky rasce
- Lyžička soli
- ¼ lyžičky maďarskej červenej papriky
- 250 ml kuracieho vývaru
- 250 ml gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
- 500 g hrnčeka celozrnných cestovín
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Strúhaný parmezán (nepovinné)
Postup
- Vo veľkej panvici si na oleji osmažíme cibuľu,
- Keď cibuľa ľahko zhnedne, pridáme červenú papriku a huby
- Pridáme maslo a opekáme ďalších 5 minút
- Pridajte mletú morku, cesnak, papriku, rascu a soľ a varte, kým mäso nezhnedne.
- Pridáme kurací vývar, jogurt a maďarskú červenú papriku
- Zmes v hrnci privedieme do varu
- Pridáme cestoviny a hrniec zakryjeme
- Za občasného miešania varíme 8–10 minút, pokiaľ nie sú cestoviny uvarené
- Vmiešame petržlenovú vňať a podľa chuti pridáme parmezán

Objavte podobné tipy
Hubový paprikáš
Tento recept na kura na paprike bez kurčaťa poteší každého vegetariána i vegána. Nahradzujeme totiž mäso hubami! Lahodná omáčka je vyrobená z papriky a cibule, zahustená pastou z kešu orechov.
Čo budeme potrebovať
- 130 g surových kešu orechov (namočených vo vode 4-8 hodín, scedených a prepláchnutých)
- 350 ml zeleninového vývaru
- 30 ml olivového oleja
- 450 g húb (nakrájaných na plátky)
- 15 g rastlinného tuku
- 500 g cibule (nakrájané na tenké plátky)
- Červená paprika (hrubo nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 400 gramov nakrájaných paradajok z plechovky
- 30 ml citrónovej šťavy
- Soľ
- Korenie
- Varená ryža (na podávanie)
Postup
- Vložíme kešu oriešky a ½ vývaru do mixéra
- Zmes rozmixujeme do hladka a dáme bokom
- Dno veľkého hrnca polejeme olejom a zapneme platňu na strednú teplotu
- Keď je olej rozpálený, pridáme huby
- Huby opekáme asi 5 minút z každej strany, kým nezhnednú a nezmäknú
- Huby vyberieme z panvice a preložíme ich na tanier
- Na panvici rozpustíme maslo a potom pridáme cibuľu
- Cibuľu za občasného miešania opekáme asi 10 minút, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne
- Vmiešame papriku a ďalej ju varíme s cibuľou asi 5 minút, kým nezačne mäknúť
- Vmiešame cesnak a papriku
- Pokračujeme vo varení a miešame ďalšiu minútu, kým sa cesnak nerozvonia
- Huby vrátime do hrnca a vmiešame paradajky a zvyšný vývar
- Zvýšime teplotu a vývar privedieme do varu
- Zeleninu za občasného miešania varíme asi 10 minút, kým paprika nezmäkne
- Vmiešame zmes z kešu orechov a pokračujeme vo varení asi 1 minútu, kým omáčka nebude prehriata
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou vody alebo extra vývarom
- Hrniec zložíme z platne a vmiešame citrónovú šťavu
- Zmes dochutíme soľou a korením
- Paprikáš s hubami rozdelíme na taniere a podávame s uvarenou ryžou

Maďarský paprikáš z hovädzieho mäsa
Tento instantný kotlíkový hovädzí paprikáš je rýchly a jednoduchý recept, ktorý je nabitý chuťou, zasýti a určite bude hitom celej vašej rodiny! Len máločo zjednodušuje recepty tak ako Instant Pot a toto chutné jedlo nie je výnimkou.
Čo budeme potrebovať
- 75 g masla
- 100 g nakrájanej cibule
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 kg hovädzieho duseného mäsa
- 150 g kečupu
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- Lyžica trstinového cukru
- 2 lyžičky soli
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžičky papriky
- ½ lyžičky horčice
- 2 lyžice múky
- 75 ml šálky vody
Postup
- Na platni si na strednú teplotu začneme zahrievať hrniec s maslom
- Keď je maslo rozpustené tak pridáme cibuľu
- Tú varíme 4 minúty, kým nie je mäkká
- K cibuli pridáme dusené hovädzie mäso, cesnak, kečup, worcestrovú omáčku, trstinový cukor, soľ, hovädzí vývar, papriku a horčicu
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a na strednú teplotu za občasného miešania varíme asi 20 minút
- V malej miske si medzitým zmiešame kukuričný škrob a vodu
- Dobre premiešame a vlejeme do hovädzej zmesi
- Varte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne
- Maďarský paprikáš sa podáva preliaty cez zemiakovú kašu (pozri TIP)
Recept na najlepšiu zemiakovú kašu
1 kg zemiakov (typu C)
150 ml mlieka
150 ml smotany na varenie
100 g masla
Štipka soli
Postup
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a nemočíme do studenej vody, aspoň na hodinu
Potom ich v čistej osolenej vode uvaríme do mäkka
V hrnci si ohrejeme mlieko spoločne so smotanou
Zemiaky si roztlačíme a začneme postupne za stáleho miešania pridávať ohriate mlieko so smotanou
Mixujeme, kým zemiaková kaša nemá správnu konzistenciu a textúru
Nakoniec pridáme maslo a dochutíme soľou

Recept na domácu žemľovú knedľu
Čo budeme potrebovať
- 500 g polohrubej múky
- 200 ml vlažnej vody
- 2-4 rožky
- 1 vajce
- ½ balenia instantného droždia
- Soľ
Postup
- Múku preosejeme do misy a pridáme soľ
- Premiešame a pridáme droždie
- V múke urobíme jamku a pridáme vajcia s vodou
- Začneme hniesť, kým nám nevznikne vláčne cesto
- Misu prikryjeme utierkou a cesto necháme asi 45 minút kysnúť.
- Potom pridáme nakrájané rožky, znova zakryjeme a necháme 15 minút odpočívať
- Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu
- Rozdelíme ho na niekoľko dielov a vytvarujeme šišky, ktoré znova prikryjeme a necháme odpočívať
- Medzitým si pripravíme hrniec s vodou, ktorú začneme variť
- Knedle vkladáme do vody az každej strany ich varíme 15-20 minút
- Teplé domáce knedle podávame k tomuto receptu na paprikáš

O maďarskej kuchyni
Popísať maďarskú kuchyňu jedným slovom, je nemožné.
Typickým korením pre maďarskú kuchyňu je paprika, čierne korenie a veľa, veľa cibule. Ale jej kuchyňa je všeobecne veľmi rozmanitá. Poďte sa s nami pozrieť pod pokrievku maďarskej kuchyne!
Tradičné maďarské jedlá sú založené predovšetkým na mäse, sezónnej zelenine, čerstvom pečive, mliečnych výrobkoch, syroch a ovocí.
V Maďarsku sa typické raňajky môžu skladať z čerstvého chleba, klobás, salám, sezónnej zeleniny a domáceho džemu.
Maďari o sebe radi hovoria, že sú „polievkový národ“ . Zatiaľ čo v mnohých krajinách sú polievky opovažované za predjedlo, pre Maďarov tradične platí, že ak ste si nedali misku polievky, tak ste ešte nejedli.
Maďari rozlišujú medzi ľahkými polievkami, ktoré konzumujú vo forme predjedla a potom, pri typickom obede, nasledujú ďalšie dva chody a výdatnými polievkami s mäsom a cestovinou.
Medzi tie výdatné polievky môžeme zaradiť ikonický guláš a rybie polievky , ktoré sa pripravujú v nespočetných variáciách ako v reštauráciách, tak aj doma.
Existujú dve hlavné a najznámejšie maďarské rybie polievky – Baja a Szeged .
Zatiaľ čo rybia polievka Baja sa tradične vyrába z kapra, segedínska rybia polievka sa vyrába z rôznych druhov rýb.
Ďalšou maďarskou špecialitou je sladká ovocná studená polievka gyümölcs .
Ale každopádne polievky často odrážajú ročné obdobia a teda obsahujú sezónnu zeleninu, ovocie, ale aj mäso či ryby, podľa aktuálnej loveckej či rybárskej sezóny.
Ak dávate prednosť sladkým jedlám, vyskúšajte maďarský koláč Dobos . Čokoládová maslovo-smotanový vrstvená piškóta, preliata karamelom a na okrajoch pokrytá orieškami.
Alebo skúste neuveriteľne obľúbený Túró Rudi . Čokoládovú tyčinku z horkej čokolády plnenú sladeným tvarohom alebo inými príchuťami, napríklad lekvárom.
Dezerty často obsahujú rôzne ovocie alebo džemy, pretože Maďarsko má aj medzinárodne známe vinice a sady plné jabĺk, hrušiek, sliviek a ďalšieho ovocia.