5 luxusných receptov na maďarský paprikáš (omáčku z paprík)! Pochutnajte si na verzii s mäsom aj bez neho

Bezkonkurenčná! Presne takto môžeme popísať tieto recepty na paprikáš.

Recepty sú jednoduché, rýchle a pochutnajú si na nich úplne všetci.

Pripravte si tento obľúbený maďarský pokrm aj u vás v kuchyni a vychutnajte si ho spoločne s nadýchanou domácou kysnutou knedľou, domácimi haluškami či bezchybnou zemiakovou kašou.

To a oveľa viac nájdete v tomto článku!

Kurča na paprike

Tento autentický recept na kuracie paprikáš je jedným z najznámejších a najobľúbenejších maďarských jedál vôbec. Kombinácia krehkého mäsa v krémovej a chuťovo bohatej smotanovej omáčke z papriky, vám vykúzli nebo v hube!

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice bravčovej masti (alebo masla)
  2. 1,5 kg kurčaťa s kosťou a kožou (možno aj bez kostí a kože)
  3. 2 cibule (veľmi jemne nakrájané)
  4. 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  5. 2 paradajky (zbavené semienok a nakrájané na veľmi jemné kocky)
  6. Červená paprika (nakrájaná na kocky)
  7. 3 lyžice maďarskej papriky
  8. 500 ml kuracieho vývaru
  9. 2 lyžičky soli
  10. Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  11. 3 lyžice hladkej múky
  12. 170 g plnotučnej kyslej smotany (izbové teploty)
  13. 60 ml hustej smotany na šľahanie

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme masť
  2. Vhodíme a kura opečieme ho zo všetkých strán
  3. Kuracie kúsky preložíme na tanier
  4. Do masti oleja pridáme cibuľu a osmažíme ju do zlatohneda
  5. Pridáme cesnak, paradajky a korenie
  6. Zamiešame a všetko spoločne opekáme ďalšie 2-3 minúty
  7. Hrniec zložíme z platne a vmiešame papriku, soľ a korenie
  8. Do hrnca vrátime kura a hrniec položíme ho späť na platňu
  9. Všetko zalejeme kuracím vývarom
  10. Kurča by malo byť z veľkej časti ponorené vo vývare
  11. Zmes v hrnci privedieme do varu
  12. Hrniec prikryjeme pokrievkou a stiahneme teplotu na nízku
  13. Takto varíme približne 40 minút
  14. Vyberte kura a preložte na tanier
  15. V malej miske vmiešame múku, kyslú smotanu a smotanu na šľahanie
  16. Miešame, kým nám nevznikne hladká pasca
  17. Smotanovú zmes za stáleho šľahania, vmiešame do omáčky, aby nevznikli hrudky
  18. Znovu paprikovú omáčku privedieme na pár minút do varu, kým omáčka nezhustne
  19. Podľa chuti osolíme a okoreníme
  20. Kurča vrátime do omáčky a dusíme, aby sa prehrialo
  21. Kurací paprikáš podávame s domácou kysnutou žemľovou knedľou (pre recept na domácu knedľu z žemlí zíďte na posledný recept článku) alebo ho podávame s haluškami (viď TIP)

Najlepšou prílohou pre tento recept na paprikáš z kurčaťa nie je nič iné ako halušky! Aby ste nemuseli nikde hľadať, tak sme sem tento jednoduchý, ale chutný recept na halušky rovno pripojili. A čo tak si rovno uvariť halušky s kapustou podľa nášho receptu?

Čo budeme potrebovať
1,5 kg zemiakov
125 g hladkej múky
125 g hrubej múky
Soľ
Cibuľa
Postup
Zemiaky olúpeme a zasyrova ich nastrúhame
Vytlačíme z nich prebytočnú vodu a pridáme soľ s múkou
Všetko spolu premiešame
Vznikne husté cesto (ako na zemiakové placky)
Začneme variť osolenú vodu
Keď sa voda varí, začneme do nej vkladať kúsky cesta
Halušky varíme 5 – 7 minút, kým nevyplávajú na hladinu
Scedíme ich a podávame k paprikášu z kuracieho mäsa

Krémová omáčka z paprík a paradajok, preliata cez kuracie mäso.
Zdroj: globallyflavored.com

Paprikáš z bravčového mäsa

Kocky šťavnatého mäsa orestujeme a potom dusíme vo vývare ochutenom paprikou, cibuľou a paprikou. Tradičná dávka kyslej smotany omáčku zahustí. Aby to bolo ešte autentickejšie, opekajte bravčové mäso a cibuľu na slaninovom tuku, ako to robia Maďari. Rýchle recepty na bravčové mäso

Čo budeme potrebovať

  1. 350 g bravčového pleca
  2. 100 g cibule
  3. 30 g masla
  4. Červená paprika
  5. Paradajka
  6. 125 g plnotučnej kyslej smotany
  7. Lyžička múky
  8. 3 lyžice sladkej maďarskej papriky
  9. ½ lyžičky rasce
  10. ½ lyžička soli
  11. ½ lyžičky čierneho korenia
  12. 75 ml vody

Postup

  1. Bravčové mäso nakrájame na väčšie kocky
  2. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu, mäso odložíme bokom
  3. Cibuľu nastrúhame alebo nakrájame na veľmi drobné kúsky
  4. Červenú papriku nakrájame na malé kocky
  5. Paradajky zbavíme jadrovníka a nakrájame na jemné kocky
  6. Na platni začne zahrievať hrniec na strednú teplotu
  7. Pridáme maslo
  8. Keď sa maslo rozpustí, pridáme nastrúhanú cibuľu, tú opekáme 5-7 minút
  9. Do kyslej smotany zašľaháme múku a dáme bokom
  10. Do hrnca pridajte okorenené bravčové mäso a zamiešame
  11. Varíme, kým všetko bravčové nezmení farbu
  12. Hrniec zložíme z platne a pridáme papriku a miešame, aby sa ostatné prísady v hrnci paprikou obalili
  13. Pridáme na kocky nakrájanú papriku a paradajky a znovu vrátime na platňu
  14. Varíme ďalšie 3-4 minúty, aby sa paprikáš prehrial
  15. Pridáme kyslú smotanu a vodu a miešame, aby nám vznikla papriková omáčka
  16. Zľahka za stáleho miešania varíme 15-20 minút
  17. Podľa potreby pridávame vodu, pokiaľ sa nám omáčka zdá príliš hustá
Bravčové mäso v lahodnej omáčke z paprík, cibule, paradajok a ďalšej zeleniny.
Zdroj: whereismyspoon.co

Morčacie paprikáš s cestovinami

Rýchly a jednoduchý recept na morku na paprike z jedného hrnca. Nie je lepšia voľba, než toto jedlo, keď počas týždňa nestíhate variť. Jednak je cenovo dostupné, rýchle, chutné a ušpiníte maximálne jeden hrniec!

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžica olivového oleja
  2. Lyžica masla
  3. Malá cibuľa (nakrájaná na kocky)
  4. Červená paprika (nakrájaná na kocky)
  5. 230 g šampiňónov (nakrájaných)
  6. 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
  7. 500 g mletého morčacieho mäsa
  8. 2 lyžičky sladkej papriky
  9. 2 lyžičky rasce
  10. Lyžička soli
  11. ¼ lyžičky maďarskej červenej papriky
  12. 250 ml kuracieho vývaru
  13. 250 ml gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
  14. 500 g hrnčeka celozrnných cestovín
  15. 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  16. Strúhaný parmezán (nepovinné)

Postup

  1. Vo veľkej panvici si na oleji osmažíme cibuľu,
  2. Keď cibuľa ľahko zhnedne, pridáme červenú papriku a huby
  3. Pridáme maslo a opekáme ďalších 5 minút
  4. Pridajte mletú morku, cesnak, papriku, rascu a soľ a varte, kým mäso nezhnedne.
  5. Pridáme kurací vývar, jogurt a maďarskú červenú papriku
  6. Zmes v hrnci privedieme do varu
  7. Pridáme cestoviny a hrniec zakryjeme
  8. Za občasného miešania varíme 8–10 minút, pokiaľ nie sú cestoviny uvarené
  9. Vmiešame petržlenovú vňať a podľa chuti pridáme parmezán
Morčacie mäso v krémovej omáčke s obľúbenými cestovinami z jedného hrnca.
Zdroj: themom100.com

Hubový paprikáš

Tento recept na kura na paprike bez kurčaťa poteší každého vegetariána i vegána. Nahradzujeme totiž mäso hubami! Lahodná omáčka je vyrobená z papriky a cibule, zahustená pastou z kešu orechov.

Čo budeme potrebovať

  1. 130 g surových kešu orechov (namočených vo vode 4-8 hodín, scedených a prepláchnutých)
  2. 350 ml zeleninového vývaru
  3. 30 ml olivového oleja
  4. 450 g húb (nakrájaných na plátky)
  5. 15 g rastlinného tuku
  6. 500 g cibule (nakrájané na tenké plátky)
  7. Červená paprika (hrubo nasekaná)
  8. 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  9. 2 lyžice sladkej papriky
  10. 400 gramov nakrájaných paradajok z plechovky
  11. 30 ml citrónovej šťavy
  12. Soľ
  13. Korenie
  14. Varená ryža (na podávanie)

Postup

  1. Vložíme kešu oriešky a ½ vývaru do mixéra
  2. Zmes rozmixujeme do hladka a dáme bokom
  3. Dno veľkého hrnca polejeme olejom a zapneme platňu na strednú teplotu
  4. Keď je olej rozpálený, pridáme huby
  5. Huby opekáme asi 5 minút z každej strany, kým nezhnednú a nezmäknú
  6. Huby vyberieme z panvice a preložíme ich na tanier
  7. Na panvici rozpustíme maslo a potom pridáme cibuľu
  8. Cibuľu za občasného miešania opekáme asi 10 minút, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne
  9. Vmiešame papriku a ďalej ju varíme s cibuľou asi 5 minút, kým nezačne mäknúť
  10. Vmiešame cesnak a papriku
  11. Pokračujeme vo varení a miešame ďalšiu minútu, kým sa cesnak nerozvonia
  12. Huby vrátime do hrnca a vmiešame paradajky a zvyšný vývar
  13. Zvýšime teplotu a vývar privedieme do varu
  14. Zeleninu za občasného miešania varíme asi 10 minút, kým paprika nezmäkne
  15. Vmiešame zmes z kešu orechov a pokračujeme vo varení asi 1 minútu, kým omáčka nebude prehriata
  16. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou vody alebo extra vývarom
  17. Hrniec zložíme z platne a vmiešame citrónovú šťavu
  18. Zmes dochutíme soľou a korením
  19. Paprikáš s hubami rozdelíme na taniere a podávame s uvarenou ryžou
Paprikáš bez mäsa len z hubami podávaný na uvarenej ryži.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Maďarský paprikáš z hovädzieho mäsa

Tento instantný kotlíkový hovädzí paprikáš je rýchly a jednoduchý recept, ktorý je nabitý chuťou, zasýti a určite bude hitom celej vašej rodiny! Len máločo zjednodušuje recepty tak ako Instant Pot a toto chutné jedlo nie je výnimkou.

Čo budeme potrebovať

  1. 75 g masla
  2. 100 g nakrájanej cibule
  3. 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  4. 1 kg hovädzieho duseného mäsa
  5. 150 g kečupu
  6. 2 lyžice worcesterskej omáčky
  7. Lyžica trstinového cukru
  8. 2 lyžičky soli
  9. 750 ml hovädzieho vývaru
  10. 2 lyžičky papriky
  11. ½ lyžičky horčice
  12. 2 lyžice múky
  13. 75 ml šálky vody

Postup

  1. Na platni si na strednú teplotu začneme zahrievať hrniec s maslom
  2. Keď je maslo rozpustené tak pridáme cibuľu
  3. Tú varíme 4 minúty, kým nie je mäkká
  4. K cibuli pridáme dusené hovädzie mäso, cesnak, kečup, worcestrovú omáčku, trstinový cukor, soľ, hovädzí vývar, papriku a horčicu
  5. Hrniec prikryjeme pokrievkou a na strednú teplotu za občasného miešania varíme asi 20 minút
  6. V malej miske si medzitým zmiešame kukuričný škrob a vodu
  7. Dobre premiešame a vlejeme do hovädzej zmesi
  8. Varte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne
  9. Maďarský paprikáš sa podáva preliaty cez zemiakovú kašu (pozri TIP)

Recept na najlepšiu zemiakovú kašu
1 kg zemiakov (typu C)
150 ml mlieka
150 ml smotany na varenie
100 g masla
Štipka soli
Postup
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a nemočíme do studenej vody, aspoň na hodinu
Potom ich v čistej osolenej vode uvaríme do mäkka
V hrnci si ohrejeme mlieko spoločne so smotanou
Zemiaky si roztlačíme a začneme postupne za stáleho miešania pridávať ohriate mlieko so smotanou
Mixujeme, kým zemiaková kaša nemá správnu konzistenciu a textúru
Nakoniec pridáme maslo a dochutíme soľou

Pálivá maďarská omáčka z paprík a paradajok s hovädzím duseným mäsom s kašou.
Zdroj: whereizmysp o on.co

Recept na domácu žemľovú knedľu

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g polohrubej múky
  2. 200 ml vlažnej vody
  3. 2-4 rožky
  4. 1 vajce
  5. ½ balenia instantného droždia
  6. Soľ

Postup

  1. Múku preosejeme do misy a pridáme soľ
  2. Premiešame a pridáme droždie
  3. V múke urobíme jamku a pridáme vajcia s vodou
  4. Začneme hniesť, kým nám nevznikne vláčne cesto
  5. Misu prikryjeme utierkou a cesto necháme asi 45 minút kysnúť.
  6. Potom pridáme nakrájané rožky, znova zakryjeme a necháme 15 minút odpočívať
  7. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu
  8. Rozdelíme ho na niekoľko dielov a vytvarujeme šišky, ktoré znova prikryjeme a necháme odpočívať
  9. Medzitým si pripravíme hrniec s vodou, ktorú začneme variť
  10. Knedle vkladáme do vody az každej strany ich varíme 15-20 minút
  11. Teplé domáce knedle podávame k tomuto receptu na paprikáš
Luxusné domáce knedle z kysnutého cesta.
Zdroj: mission-food.com

O maďarskej kuchyni

Popísať maďarskú kuchyňu jedným slovom, je nemožné.

Typickým korením pre maďarskú kuchyňu je paprika, čierne korenie a veľa, veľa cibule. Ale jej kuchyňa je všeobecne veľmi rozmanitá. Poďte sa s nami pozrieť pod pokrievku maďarskej kuchyne!

Tradičné maďarské jedlá sú založené predovšetkým na mäse, sezónnej zelenine, čerstvom pečive, mliečnych výrobkoch, syroch a ovocí.

V Maďarsku sa typické raňajky môžu skladať z čerstvého chleba, klobás, salám, sezónnej zeleniny a domáceho džemu.

Maďari o sebe radi hovoria, že sú „polievkový národ“ . Zatiaľ čo v mnohých krajinách sú polievky opovažované za predjedlo, pre Maďarov tradične platí, že ak ste si nedali misku polievky, tak ste ešte nejedli.

Maďari rozlišujú medzi ľahkými polievkami, ktoré konzumujú vo forme predjedla a potom, pri typickom obede, nasledujú ďalšie dva chody a výdatnými polievkami s mäsom a cestovinou.

Medzi tie výdatné polievky môžeme zaradiť ikonický guláš a rybie polievky , ktoré sa pripravujú v nespočetných variáciách ako v reštauráciách, tak aj doma.

Existujú dve hlavné a najznámejšie maďarské rybie polievky – Baja a Szeged .

Zatiaľ čo rybia polievka Baja sa tradične vyrába z kapra, segedínska rybia polievka sa vyrába z rôznych druhov rýb.

Ďalšou maďarskou špecialitou je sladká ovocná studená polievka gyümölcs .

Ale každopádne polievky často odrážajú ročné obdobia a teda obsahujú sezónnu zeleninu, ovocie, ale aj mäso či ryby, podľa aktuálnej loveckej či rybárskej sezóny.

Ak dávate prednosť sladkým jedlám, vyskúšajte maďarský koláč Dobos . Čokoládová maslovo-smotanový vrstvená piškóta, preliata karamelom a na okrajoch pokrytá orieškami.

Alebo skúste neuveriteľne obľúbený Túró Rudi . Čokoládovú tyčinku z horkej čokolády plnenú sladeným tvarohom alebo inými príchuťami, napríklad lekvárom.

Dezerty často obsahujú rôzne ovocie alebo džemy, pretože Maďarsko má aj medzinárodne známe vinice a sady plné jabĺk, hrušiek, sliviek a ďalšieho ovocia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.