Jej milovníci určite ocenia naše recepty na rebarborové dobroty, ako sú koláče, marmelády a kompóty. Ale aj iné múčniky, z ktorých budete paf!
Buď ju milujete, alebo nenávidíte. Nie je nič medzitým!
Ale až skúsite jednu z týchto pochúťok, budete ju milovať tiež!
Rebarborový koláč z hrnčeka
K tomuto receptu na rebarboru na sladko nepotrebujete váhu, len váš obľúbený hrnček! Bez akéhokoľvek váženia vykúzlite tento dokonalý jemný, nadýchaný a vláčny koláč!
Čo budeme potrebovať
- 4 hrnčeky rebarbory
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 hrnčeky jahôd
- 1 biely jogurt
- hrnček cukru
- 3/4 hrnčeka oleja
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- prášok do pečiva
- strúhané mandličky na posyp
Postup
- Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme múku s práškom do pečiva.
- Do zmesi vmiešame olej a jogurt.
- Vyšľaháme, výsledné cesto rozdelíme na 2 časti.
- Stopky rebarbory olúpeme, nakrájame na približne 2 cm dlhé kolíky.
- Mladú rebarboru použijeme buď surovú, alebo ju chvíľu povaríme v osladenej vode, necháme odkvapkať, vychladnúť a potom používame.
- Staršie rebarbora, kedy stonky už drevnatí, sa na použitie nehodí.
- Rebarboru zmixujeme s jahodami a cukrom a vznikne náplň, ktorou pokryjeme prvú vrstvu cesta.
- Náplň prelejeme druhou polovicou cesta a posypeme mandličkami.
- Pečieme 35 minút pri 180 ºC.
Odporúčame dopĺňať sladké recepty s rebarborou o mliečne výrobky, napríklad ochuteným tvarohom či kyslou smotanou.

Piškótová bublanina s rebarborou
Nadýchané cesto ako obláčik a sladkokyslá rebarbora vám vykúzli úsmev na tvári hneď po prvom súste.
Čo budeme potrebovať
- 400 ml smotany na šľahanie
- 200 g krupicového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 5 vajec
- 450 g hladkej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku
- 3 hrnčeky nakrájané, olúpané rebarbory
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Do väčšej misy vlejeme smotanu, zmiešame ju s cukrom, vanilkovým cukrom a vyšľaháme do polotuha. Potom po jednom primiešame vajcia a múku preosiatu s kypriacim práškom.
- Rebarboru poukladáme navrch cesta v pekáči – pri pečení prepadne dovnútra cesta sama.
- Pečieme 30 minút pri 200 ºC.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.

K bublanine sa samozrejme hodí aj dobrá káva. Pozrite sa našu recenziu, ako vybrať ten najlepší kapsľový kávovar .
Zbiehajú sa vám pri pomyslení na sladkú bublaninu z rebarbory sliny? Skúste aj naše ďalšie recepty na bublaninu z čerstvého ovocia !
Buchta s rebarborou
Rozmýšľate čo podávať k popoludňajšej káve po výdatnom obede? Skúste tento recept na nadýchanú rebarborovú buchtu. Sladko-kyslá kombinácia pohladí vaše chuťové poháriky.
Čo budeme potrebovať
- 5 vajec
- 300 g krupicového cukru
- 150 g masla
- 200 ml mlieka
- 1 vrecko vanilínového cukru
- 450 g hrubej múky
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 2 hrnčeky nakrájané, olúpané rebarbory
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ºC.
- Oddeľte žĺtky a bielky. Žĺtky utrite s cukrom, potom pridajte zmäknuté maslo a mlieko alebo smotanu.
- V inej miske ušľahajte dotuha bielky.
- S vanilínovým cukrom a múkou zmiešajte prášok do pečiva.
- Sneh a múku potom opatrne zamiešajte do žĺtkovej zmesi.
- Pečte asi hodinu.

Objavte podobné tipy
Rebarborová marmeláda
Rebarborový džem je skvelým doplnkom, ak pripravujete sladké raňajky. Namažte si ho na chrumkavý toast alebo ho pridajte k domácej granole!
Čo budeme potrebovať
- 1 kg rebarbory
- 1/2 kg cukru
- zaváracie poháre
- citrónová šťava
- škorica
- pektín
Postup
- Olúpanú a nakrájanú rebarboru podusíme v troche vody, pridáme cukor.
- Povaríme do hustej konzistencie.
- Pokiaľ pridávame ďalšie ovocie, povaríme ich s rebarborou.
- Dochutíme citrónovou šťavou, môžeme pridať aj trochu škorice.
- Potom pridáme buď trochu konzervačného prostriedku, alebo džem.
- 15 minút sterilujeme a obrátime dnom nahor.
Marmeládu pripravujeme buď zo samotnej rebarbory, alebo mu môžeme dodať ešte lepšiu chuť pridaním iného druhu ovocia. Osvedčený je ananás, pomaranče, čučoriedky, jahody alebo banány .

Kompót z rebarbory
Na prípravu múčnikov si môžeme pripraviť rebarboru vo vlastnej šťave.
Čo budeme potrebovať
- 8 hrnčekov nakrájané rebarbory
- 2 litrové zaváracie poháre s viečkom
- 4 lyžice cukru
Postup
- Stopky olúpeme a nakrájame na kolíky, niekoľko minút povaríme, odstavíme a necháme stáť.
- Potom vyberieme, narovnáme do pohárov, presypeme kryštálovým cukrom v pomere 2 lyžice cukru na litrový pohár a uzavrieme viečkami.
- Sterilujeme 10 minút pri 85 ° C a potom ihneď ochladíme.

Rebarborový kompót je skvelým sladkým doplnkom k týmto receptom na ovsenú kašu . Aj hneď si osladíte ráno!
Je rebarbora zdravá?
Znižuje cholesterol
Pridanie malého množstva do vašej stravy môže zlepšiť hladinu cholesterolu. Je užitočná najmä pri znižovaní LDL alebo zlého cholesterolu.
Lepšie trávenie
Bolo zistené, že zlúčeniny v stonkách rebarbory zlepšujú trávenie a zdravie čriev. Rebarbora je tiež bohatá na vlákninu, ktorá pomáha predchádzať zápche.
Zlepšuje pevnosť kostí
Stonky rebarbory sú bohaté na vitamín K, kľúčovú živinu pre zlepšenie hustoty kostí a zníženie rizika zlomenín.
Zlepšuje pleť
Antioxidanty v rebarbore nechránia len pred chronickými chorobami; vďaka nej budete vyzerať mladšie! Živiny podporujú tvorbu kolagénu pre pevnejšiu a jasnejšiu pleť.
Posilňuje zdravie srdca
Zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v stonkách rebarbory, môžu zlepšiť zdravie srdca, zmierniť zápal a byť prevenciou aterosklerózy, zužovania a kôrnatenia krvných ciev.