Milujete vy aj vaša rodina zmrzlinu?
Potom vyskúšajte naše recepty na domáce nanuky!
Sú oveľa lepšie a zdravšie ako tie kupované.
Navyše na ich výrobu nepotrebujete ani zmrzlinovač, stačí len mraznička a formičky, čiže formičky, ktoré sa dajú dnes bežne kúpiť v mnohých variantoch, prípadne aj iné malé nádobky.
Na to niečo málo základných surovín, trochu času na prípravu a čakanie na dostatočné zmrazenie.
Užite si to!
Domáci jahodový nanuk
Milujete jahody a máte chuť na letné osvieženie v podobe nanuku? Tak prečo si nepripraviť domáci nanuk bez ďalších zbytočných nezdravých látok. Užite si náš jednoduchý recept!
INGREDIENCIA
- 300 g čerstvých jahôd
- 5 lyžíc medu, podľa chuti
POSTUP
- Jahody umyte a zbavte stopiek.
- Odkvapkané ich rozmixujte, podľa chuti oslaďte a prípadne narieďte trochou vody.
- Hotovú zmes nalejte do formičiek na nanuky.
- Nechajte 12 hodín mraziť.

Máme pre vás aj ďalšie vyskúšané recepty na luxusnú domácu zmrzlinu , po ktorej sa budete olizovať až za ušami. Inšpirujte sa!
Smotanový nanuk s čerstvým ovocím
Čerstvé ovocie je tá najlepšia surovina na výrobu domáceho nanuku. Nanuky si môžete vyrobiť z ľubovoľného ovocia, ktoré máte momentálne k dispozícii.
INGREDIENCIA
- 1 hrnček ľubovoľného ovocia
- 250 g smotanového jogurtu
- 3 lyžice medu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- hrsť sekaných orieškov
POSTUP
- Umyté ovocie rozmixujte.
- Do tvoridiel na nanuky dajte vždy vrstvu smotanového jogurtu, potom ovocie a celý postup ešte raz zopakujte.
- Môžete medzi vrstvy podľa chuti pridať aj sekané oriešky.

Domáce Míša nanuk
Pripravte si túto klasickú mrazenú tvarohovú pochúťku, ktorú si zvládnete doma pripraviť rovnako dobrú, ak nie lepšiu, ako majú v obchodoch.
INGREDIENCIA
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 180 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice kyslej smotany 16%
Na čokoládovú polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 2 lyžice oleja
POSTUP
- V miske spolu vyšľahajte tvaroh, práškový a vanilkový cukor.
- Prilejte dobre vychladenú sladkú smotanu a vyšľahajte nadýchaný krém, ktorý nakoniec osviežte ešte kyslou smotanou.
- V tejto fáze ochutnajte a prípadne ešte doslaďte cukrom.
- Tvarohový krém plňte do formičiek na nanuky a uložte do mrazničky na aspoň 4 hodiny.
- Mrazené nanuky potom máčajte do rozpustenej čokolády, ktorú ste premiešali s tukom.

Hľadáte jednoduchý múčnik na nedeľu? Máte radi osviežujúce krémové dezerty? Stavte na českú klasiku a vyskúšajte naše recepty na Míša rezy ! Vyberte si obľúbený, odľahčený, alebo dokonca vegánsky variant, všetky zvládnete behom chvíľky.
Objavte podobné tipy
Melónový nanuk
Tieto nanuky nielen skvele vyzerajú, ale aj luxusne chutia! Vyrábajú sa prevažne z ovocia a ďalej sa používajú čokopecičky a kokosové mlieko. Sú úžasne osviežujúce a zamilujú si ich aj vaše deti.
INGREDIENCIA
- cca 3 a ½ šálok nakrájaného vodného melónu bez kôstok
- 5 a 1/2 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1/2 šálky konzervovaného kokosového mlieka, dobre pretrepaného
- 6 stredných kivi
- 1 lyžica malých čokopiecik
POSTUP
- Pridajte melón, 2 lyžice kryštálového cukru a citrónovú šťavu do mixéra a mixujte, kým vám nevznikne kaša.
- Odoberte penu a potom zmes opatrne nalejte do 10 formičiek na nanuky, každú naplňte asi do 2/3.
- Vršky posypte čokopecičkami a potom pomocou tyčinky na nanuky jemne zatlačte dole, aby sa čokopecičky ponorili (zatlačte smerom k stranám, aby ste ich po zmrznutí videli).
- Podľa potreby utrite strany.
- Zakryte viečkom a vložte do nanukov tyčky.
- Dajte do mrazničky na 3 a 1/2 hodiny.
- Počas posledných 30 minút mrazenia nanukov vyšľahajte dohromady kokosové mlieko s 1 a 1/2 lyžicou cukru.
- Dajte do chladničky na 30 minút.
- Vyberte nanuky z mrazničky, odoberte viečko a opatrne nalejte malú lyžicu osladeného kokosového mlieka do rovnomernej vrstvy cez vrstvu melónu.
- Vyčistite strany podľa potreby.
- Vráťte do mrazničky, odkryté a nechajte tam mraziť 45 minút.
- Medzitým z kivi odrežte vršky a lyžicou z nich naberte dužinu.
- Preneste dužinu kivi do mixéra spolu s 2 lyžicami kryštálového cukru.
- Pulzujte, kým sa zmes dobre nerozmixuje.
- Zmes pretlačte cez jemné sitko do misky pomocou gumovej stierky, aby ste odstránili semienka (môžete pridať aj trochu potravinárskej gélovej farby).
- Rozmixované kivi dajte do chladničky na 30 minút.
- Vyberte nanuky z mrazničky a opatrne nalejte asi 1 lyžicu zmesi kivi na kokosovú vrstvu.
- Vráťte do mrazničky na ďalšie asi 2 – 3 hodiny.
- Ak chcete vybrať nanuky z foriem, dajte formičky na niekoľko sekúnd pod teplou vodou (nedovoľte, aby sa voda dotkla kivi časti hore) a potom pomaly vytiahnite z foriem.
- Dobrú chuť!

Domáce Magnum nanuk
Kto by nemiloval Magnum! Touto pochúťkou sme sa inšpirovali aj my v našom recepte.
INGREDIENCIA
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- ½ konzervovaného sladeného kondenzovaného mlieka
- 100 ml mlieka do kávy 10%
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu:
- 300 g čokolády (aspoň 50% kakaa)
- 70 g kokosového oleja
POSTUP
- Zo smotany, salka, mlieka do kávy a vanilky vyšľahajte tekutú zmes.
- Nešľahajte dlho – stačí necelá minúta.
- Zmrzlinovú zmes nalejte do formičiek na nanuky, pridajte drievka a uložte do mrazničky aspoň na 6 hodín, ideálne na noc.
- Neskôr stuhnuté nanuky máčajte vo vysokom pohári do vychladnutej čokoládovej polevy, ktorú ste si vymiešali z rozpustenej čokolády a kokosového oleja.
- Nanuky drievkami zapichnite do polystyrénovej formy a dajte ešte na 30 minút do mrazničky, aby čokoláda dobre stuhla.

Premýšľate, ako si doma navodiť príjemnú klímu? Mrknite, ako fungujú mobilné klimatizácie z nášho veľkého testu .
Akú príchuť nanukov zvoliť?
- Do svojich domácich nanukov môžete začleniť takmer akékoľvek prísady , vrátane sušeného ovocia, orechov, čokolády a dokonca aj korenia.
- Alkohol je tiež možnosť, ale nemrzne, takže dávajte pozor, aby ste ho nepridávali príliš veľa.
- Väčšina nanukov má ovocnú príchuť, takže použitie toho najzrelšieho ovocia , ktoré sa vám dostane do rúk, je zásadné; čím sladšie ovocie, tým menej cukru budete potrebovať a nanuky budú chutiť prirodzenejšie.
- Niektoré nanuky sú na mliečnej báze , používajú mlieko, smotanu, jogurt alebo sladené kondenzované mlieko. Je zrejmé, že je rovnako dôležité používať vysoko kvalitné mliečne výrobky ako zrelé ovocie.
- Nanuky môžete osladiť kryštálovým cukrom, ale namiesto toho je možné pridať aj med, agávový sirup a ďalšie prírodné cukry .
Horúce letné dni priamo volajú po nejakom tom lahodnom osviežení v podobe nanukov a nielen to, pripraviť môžete aj osviežujúce nápoje. Ak nespracujete všetko sezónne ovocie do nanukov, použite zvyšok v našich receptoch na domáce limonády !
A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!