Recepty na nivovú nátierku v 6 variantoch. Syrová pochúťka pre všetky príležitosti

Neviete čo namazať na chlebíčky? Alebo čo si dať k čerstvému pečivu napríklad na večeru alebo desiatu?

Na chlebíčky môžete natrieť množstvo druhov nátierok. Jednou z nich je tá z plesňového syra.

Prinášame vám tie najlepšie recepty na nátierku z nivy. Inšpirujte sa!

Domáca syrová nátierka s tvarohom

Domáce pokrmy sú tie najlepšie a najpoctivejšie. Vyskúšajte našu nátierku z nivy a tvarohu, ktorá naozaj chutí!

Ingrediencie

  • 150g nivy
  • 250g tvarohu vo vaničke
  • 1ks cibuľa
  • 2 lyžice mlieka na zjemnenie
  • Korenie, soľ (podľa potreby)

Postup

  • Najprv nasekajte nadrobno cibuľu. Nivu nastrúhajte.
  • V miske zmiešajte tvaroh so strúhanou nivou, zjemnite mliekom a premiešajte.
  • Pridajte nasekanú cibuľu a premiešajte.
  • Podľa potreby osoľte (pravdepodobne nebude potrebné) a okoreňte.
  • Nátierku nechajte chvíľu odležať v chladničke a podávajte s čerstvým pečivom. Môžete ozdobiť napríklad uhorkou, paradajkami alebo čímkoľvek, čo máte radi.
Tvarohovo-syrová nátierka na jednohubky.
Zdroj: twopurplefigs.com

Trená niva s cesnakom

Výborná nátierka z nivy a cesnaku, ktorá sa skvele hodí na oslavu, posedenie s priateľmi alebo len tak na zahryznutie pri večeri. Cesnak dodá nátierke ostrejší nádych.

Ingrediencie

  • 200g nivy
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 100g majonézy
  • Mleté korenie podľa chuti

Postup

  • Nivu nastrúhajte najemno. Cesnak prelisujte alebo tiež nastrúhajte.
  • Strúhanú nivu s cesnakom zmiešajte v mise s majonézou. Môžete vyšľahať elektrickým šľahačom.
  • Nechajte chvíľu odležať, aby sa chute prepojili a podávajte.
Cesnaková nátierka s plesňovým syrom.
Zdroj: thebusybaker.ca

Krémová nátierka na jednohubky

Túto nátierku z nivy si zamilujete. Vďaka tvarohu je zdravšia a príprava je veľmi rýchla.

Ingrediencie

  • 70-80g nivy
  • 15g hermelínu
  • 250g polotučného tvarohu (vo vaničke)
  • 3-4 lyžice mlieka
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • Mleté korenie
  • Vlašské orechy na ozdobu

Postup

  • Nivu nastrúhajte alebo pokrájajte na malé kúsky. Cesnak prelisujte alebo nasekajte.
  • V mise zmiešajte nastrúhanú nivu s cesnakom, prilejte mlieko a pridajte tvaroh.
  • Dôkladne premiešajte alebo prešľahajte šľahačom.
  • Hermelín pokrájajte najemno alebo nastrúhajte. Pridajte do misy.
  • Nakoniec nátierku dochuť korením. Nesoľte, pretože niva nátierku osolí dosť.
  • Hotovú nátierku nechajte chvíľu odležať a potom podávajte na jednohubkách ozdobenú vlašským orechom.

Na jednohubky môžete pokladať aj napríklad hroznové víno, mandarínku, kyslú uhorku alebo inú zeleninu. Kto čo má rád.

Syrová nátierka z nivy a tvarohu s vlašskými orechmi.
Zdroj: girlversusdough.com

Vajíčková nátierka s nivou

Nátierka z nivy a vajec je ideálna pre každú príležitosť. Či máte chuť niečo zahryznúť alebo ako nátierka na chlebíčky. Vyskúšajte.

Ingrediencie

  • 60-80g nivy
  • 2-3 varené vajíčka natvrdo
  • 100g nátierkového masla alebo lúčiny
  • 1 jarná cibuľka
  • 1-2 lyžice bieleho jogurtu
  • Soľ a mleté korenie (podľa chuti)

Postup

  • Nivu nastrúhajte najemno. Cibuľku nasekajte na drobné kúsky.
  • Vajcia uvarené natvrdo postrúhajte.
  • V mise zmiešajte strúhanú nivu s cibuľkou a pridajte nátierkové maslo alebo lučinu.
  • Pridajte jogurt a strúhané vajcia.
  • Nakoniec okoreňte a opatrne dosoľte, ak je to potrebné. Niva už by mala nátierku dostatočne ochutiť.
  • Nechajte v chladničke chvíľu odležať a podávajte tak, ako máte radi.
Vajíčková nátierka s nivou.
Zdroj: thismamacooks.com

Cesnakovo-nivová nátierka s orechmi a cibuľou

Túto nátierku si zamilujete. Klasická cesnaková nátierka zjemnená krémovým syrom a nivou vám v ústach vytvorí neprekonateľný chuťový zážitok.

Ingrediencie

  • 180-200g nivy
  • 150g žervé
  • 2ks jarnej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica worcestrovej omáčky (podľa chuti)
  • Hrsť petržlenu
  • Soľ a korenie

Postup

  • Nivu nastrúhajte alebo nakrájajte na drobné kúsky.
  • V mise zmiešajte nastrúhanú nivu s žervé, pridajte horčicu, majonézu a najemno nasekanú cibuľku.
  • Nakoniec pridajte petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, worcesterskú omáčku a mleté korenie.
  • Podľa chuti osoľte, ale niva by mala nátierku dostatočne ochutiť.
  • Nechajte odležať v chladničke a podávajte.
Cesnaková nátierka s trenou nivou a tekvicovými semienkami.
Zdroj: tasteofhome.com

Nivovka so salámou a lučinou

Túto salámovo-nivovú nátierku si obľúbite. Inšpirujte sa!

Ingrediencie

  • 150g nivy
  • 120g salámy (akýkoľvek)
  • 100g čerstvého syra žervé alebo lučiny
  • 40g zmäknutého masla
  • 2 lyžičky horčice
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • Mleté korenie

Postup

  • Vyšľahajte zmäknuté maslo s lučinou a strúhanou nivou.
  • Vmiešajte nastrúhanú salámu a premiešajte.
  • Potom pridajte horčicu, mletú papriku, prelisovaný alebo nasekaný cesnak a mleté korenie podľa chuti.
  • Nechajte v chladničke odležať a potom podávajte s čerstvým pečivom.
Šunková nátierka s modrým syrom a mletou paprikou.
Zdroj: smarty.pantskitchen.com

Vplyv syrov na naše zdravie

Všeobecne sa dá povedať, že je syr zdravou potravinou. Treba si však uvedomiť, že niektoré syry sú zdravšie a niektoré menej. Syr je zdrojom bielkovín a tukov. Obsahujú ale aj ďalšie zdraviu prospešné látky ako je fosfor, vápnik, vitamíny A, D, B a draslík.

Vegetariáni syry veľmi uprednostňujú, pretože vďaka nim je možné nahradiť cenné látky obsiahnuté v mäse. Ľudia s laktózou syry tiež uvítajú, pretože syry tvrdého typu neobsahujú laktózu takmer žiadnu.

Druhov syrov je mnoho a my si teraz predstavíme, aký vplyv majú na naše zdravie.

Jedným z druhov syrov sú čerstvé syry . Tie sú skvelou alternatívou tavených syrov. Pokiaľ teda máte radi syr na pečive, kupujte si radšej tie čerstvé (žervé alebo lučina). Tieto syry sú zdraviu najviac prospešné, pretože obsahujú veľmi málo soli a naopak veľké množstvo vápnika, ktoré sa veľmi ľahko vstrebáva do organizmu.

Tvrdé a polotvrdé syry sú pre tých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. U týchto syrov je potrebné si kontrolovať množstvo tuku a soli.

Medzi plesňové syry sa radí práve Niva, ďalej tiež hermelíny a Camemberty. Tehotné a dojčiace ženy by sa týmto syrom mali vyhýbať, pretože ich konzumáciou by mohli podporiť vznik kvasiniek a mykózy.

Ďalším druhom sú tvarôžky . Tie sú vyrobené z tvarohu a soli. Neobsahujú teda žiadne konzervačné látky a vďaka tomu, že neobsahujú skoro žiadny tuk, sú vhodné pri diéte. Sú okrem toho aj zdrojom bielkovín.

Posledným druhom sú syry tavené . Tie hoci u nás patria k tým najobľúbenejším, nie sú vôbec zdravé. Sú veľkým zdrojom fosforu a taviacich solí. Telo si z tohto druhu syra teda berie veľmi ťažko nejaký vápnik. Hľadajte teda radšej kvalitnejšie syry.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.