Recepty na hlivu ustricovú 4x inak: inšpirujte sa!

Hliva ustricová je elixírom mladosti, čo chutí, vďaka ktorej sa aj z obyčajného pokrmu stane gurmánsky zážitok. Má jemnú chuť a príjemné hubovú arómu.

Môže byť využitá do omáčok či polievok, ale aj úplne samostatne.

Možno ju variť, smažiť, piecť, zapekať. Môže byť predjedlom aj hlavným chodom, fantázii sa rozhodne medze nekladú.

Ak vás hliva ustricová zaujala, potom určite niektoré recepty vyskúšajte. Nielen že si pochutnáte, ale dodáte svojmu telu zdraviu prospešné látky.

Polievka z hlivy ustricovej

Je polievka, ktorá je bez mäsa a výhradne z hlivy, super zdravé huby, ktorá posilňuje imunitu, zvyšuje tvorbu červených krviniek a spomaľuje starnutie.

INGREDIENCIE:

  • 250 g hlivy ustricovej
  • 1 cibuľa
  • 1 zemiak
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 2 guličky nového korenia a celého rasce
  • bobkový list
  • 1,5 litra zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 50 g parmezánu
  • soľ

POSTUP:

  1. Cibuľu a všetku zeleninu nakrájame na kocky.
  2. Všetko osmažíme na olivovom oleji v hrnci a dusíme asi 2 minúty.
  3. Pridáme pokrájanú hlivu ustricovú na malé kúsky a dusíme ďalšie asi 2 minúty.
  4. Pridáme všetko korenie, osolíme a podlejeme vývarom.
  5. Necháme 20 minút variť.
  6. Po dvadsiatich minútach môžeme servírovať s čerstvo nastrúhaným parmezánom.

Polievka z hlivy ustricovej zdroj : ceskatelevize.cz

Guláš z hlivy ustricovej

Príprava tohto jedla sa príliš nelíši od prípravy klasického guláša z mäsa, je však podstatne rýchlejšia a bez použitia masti a celkom vhodná aj pre vegetariánov.

INGREDIENCIE:

  • 600 g hlivy ustricovej, nakrájané na malé kúsky
  • 3 lyžice oleja
  • 1 cibuľa, nakrájané na jemno
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1 lyžička pálivej mletej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • vetvička rozmarínu
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. V hrnci rozpálime na strednom plameni olej.
  2. Osmažíme cibuľu a prihodíme hlivu.
  3. Chvíľku restujeme, potom prisypeme rascu, papriku, pridáme pretlak a cesnak ,.
  4. Osolíme, okoreníme a premiešame.
  5. Zalejte vývarom, pridáme rozmarín a dusíme pod pokrievkou 15-20 minút domäkka.
  6. Múku dobre rozmiešame vo vode, prilejte ku gulášu a za stáleho miešania necháme prejsť varom, až guláš zhustne.
  7. Osolíme a okoreníme, pridáme rozmarín.
  8. Ako príloha sa najlepšie hodí jazmínová ryža alebo chlieb.

Guláš z hlivy ustricovej

zdroj : genusplus.cz

Hlive sa na základe rôznych výskumov prisudzujú liečebné účinky. Obsahuje antibiotické látky, ktoré pôsobia preventívne proti infekciám, využíva sa pri liečení zápalových ochorení spôsobených vírusmi, baktériami alebo plesňami.

Uplatní sa aj v diétach, ktoré majú upraviť obsah cholesterolu v krvi a má priaznivý vplyv na tvorbu červených krviniek.

Smotanová omáčka z hlivy ustricovej

Keď nemáte čerstvé hríby, môžete použiť bežne dostupnú hlivu a pripraviť s ňou skvelú omáčku.

INGREDIENCIE:

  • 400 g hlivy ustricovej
  • 1 ks cibuľa
  • 1 téglik smotany na varenie 12%
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lyžička octu

POSTUP:

  1. Na troške oleja orestujeme nakrájanú cibuľu a hlivu ustricovú.
  2. Zaprášime hladkou múkou, zamiešame a zalejeme vývarom.
  3. Pridáme bobkový list a varíme cca 15-20 min.
  4. Do hotovej omáčky pridáme smotanu a dochutíme octom a soľou.
  5. Podávame s žemľovou knedľou , môžeme pridať aj vajcia.

Smotanová omáčka z hlivy ustricovej

zdroj : toprecepty.cz

Hliva ustricová s cestovinami

Vynikajúca kombinácia je hlivy ustricovitej a cestovín, ktoré doplníme paradajkami, pórom a jarné zelenou cibuľkou.

INGREDIENCIE

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 250 g cestovín
  • 1 cibuľa
  • jarné cibule s vňaťou
  • pór
  • paradajky
  • olej
  • soľ
  • rasca

POSTUP

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale domäkka.
  2. Hlivu ustricovú umyjeme a nakrájame na kúsky.
  3. V kastróle si osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme nakrájanú hlivu.
  4. Spoločne orestujeme.
  5. Osolíme a pridáme rascu.
  6. Pór, jarnú cibuľku aj paradajky nakrájame a pridáme k hlive podusiť.
  7. Keď je všetko mäkké, zamiešame všetko dohromady s cestovinami.

Hotový recept na hlivu ustricovú s cestovinami notacook.com

Z hlivy ustricovej pripravujeme obvyklá hubová jedla. Predovšetkým ju dusíme alebo zapekáme so zeleninou, s zemiaky, ryžou, cestovinami.

Niekedy dopĺňame alebo priamo zahusťujeme vajcami, syrom, pridávať môžeme i smotanu. Hlivu môžeme využiť aj do obľúbených Hubník.

Chutili vám pokrmy z hlivy podľa našich receptov? Skúste aj iné hubové pokrmy.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.