Hliva ustricovitá s cestovinami 4x inak. Uvarte si rýchlo a zdravo

Cestoviny sú bohaté na sacharidy a tvoria podstatnú časť potravinovej pyramídy. Obľúbené sú predovšetkým pre ich rýchlu prípravu.

Hliva ustricovitá je zase nabitá kopa minerálov a vitamínov, ktoré sú pre naše zdravie priamo nenahraditeľné.

Spojte tieto dve suroviny a máte vynikajúci pokrm. Poďte sa inšpirovať našimi receptami na cestoviny s hlivou ustricovou.

Špagety s hlivou a paradajkami

Talianske cestoviny trochu inak. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na cestoviny s hlivou ustricovou a určite si pochutnáte.

Ingrediencie

  • 500g špaget
  • 2 hrnčeky nakrájané hlivy ustricovej
  • 1 cibuľa
  • 400g nakrájaných a olúpaných paradajok
  • 1dc červeného vína
  • Štipka chilli prášku (voliteľne)
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • Čerstvá bazalka
  • Soľ, korenie
  • 1-2 lyžice olivového oleja

Postup

  • Hlivu nakrájajte, cibuľu nasekajte najemno a paradajky opláchnite a olúpte.
  • Špagety uvarte podľa pokynov na balení, opláchnite a odložte bokom.
  • Na panvici zohrejte olivový olej. Orestujte nasekanú cibuľku s cesnakom dozlatista.
  • Potom pridajte nasekanú hlivu, zalejte vínom a restujte kým huby nezmäknú.
  • Pridajte nakrájané a olúpané paradajky, bazalku, chilli, soľ a korenie.
  • Varte ďalšie 2-3 minúty.
  • Hotovú omáčku zmiešajte s cestovinami a podávajte s lístkami čerstvej bazalky.
Paradajkové špagety s hubami a čerstvou bazalkou.
Zdroj: buzzfeed.com

Pre milovníkov húb tu máme ďalšie recepty na zapekané huby v 7 variantoch.

Cestoviny s kuracím a hlivou

Kuracie mäso a cestoviny sa k sebe skvele hodí. Spojte tento pokrm aj s hlivou ustricovou a budete sa olizovať až za ušami!

Ingrediencie

  • 3 kuracie prsia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 6 plátkov slaniny
  • 250g hlivy ustricovej
  • 240ml kuracieho vývaru
  • 200ml smotany
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 120g parmezánu
  • 200g cestovín
  • Soľ a korenie

Postup

  • Kuracie mäso nakrájajte na menšie kúsky. Slaninu na menšie prúžky a odložte bokom.
  • Cestoviny uvarte podľa návodu na obale v osolenej vode. Nechajte odkvapkať a odložte.
  • Na panvici zohrejte olivový olej, na ňom potom osmažte mäso. Osmažené mäso odložte.
  • Na rovnakej panvici na olivovom oleji osmažte nakrájanú slaninu dochrumkava. Odložte a nechajte vychladnúť.
  • Na tej istej panvici na olivovom oleji orestujte plátky hlivy do mäkka. Prilejte smotanu, pridajte nastrúhaný parmezán, kurací vývar, balzamikový ocot, soľ a korenie.
  • Miešajte a varte pokiaľ omáčka nebude hustá. Potom pridajte kuracie mäso a ešte chvíľku povarte.
  • Podávajte cestoviny poliate omáčkou s mäsom a posypané chrumkavou slaninou.
Hubové cestoviny so smotanovou omáčkou a pamerzánom.
Zdroj: redonline.co.uk

Radi pripravujete cestoviny všetkého druhu? Máme pre vás 10 najlepších cestovinových receptov!

Hliva ustricovitá na panvici

Hliva najlepšie chutí orestovaná na panvici. Vyskúšajte ju a spojte s akýmikoľvek cestovinami.

Ingrediencie

  • 500g hlivy ustricovej
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 jarné cibuľky
  • Soľ a mleté korenie
  • Cestoviny

Postup

  • Hlivu očistite, odrežte konce nožičiek a klobúky natrhajte či nakrájajte na menšie kúsky.
  • V hlbokej panvici s pokrievkou si rozohrejte olivový olej, pridajte huby, prelisujte strúčiky cesnaku a restujte 2-3 minúty.
  • Stiahnite oheň na nižšiu teplotu, premiešajte, zakryte pokrievkou a duste 5 minút.
  • Medzitým si nakrájajte jarnú cibuľku a tesne pred podávaním jarnú cibuľku primiešajte do hlivy.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte a chvíľku ešte poduste.
  • Podávajte s uvarenými cestovinami a posypané jarnou cibuľkou.
Hubové rezance s nasekanou jarnou cibuľkou.
Zdroj: sugarnspicebyradhika.com

Zapečené cestoviny s hlivou ustricovou

Milovníci zapečených cestovín sa môžu svoj pokrm ozvláštniť práve hlivou ustricovitou. Pri varení môžete použiť namiesto mozzarelly napríklad nivu, goudu či akýkoľvek syr, ktorý máte radi.

Ingrediencie

  • 1 balenie hlivy ustricovej
  • 1 vajce
  • 100ml mlieka alebo smotany
  • 1 balenie mozzarelly
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Cestoviny
  • Hrsť bazalky alebo petržlenovej vňate
  • Soľ a mleté korenie
  • Mletá alebo celá rasca

Postup

  • Najprv uvarte cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode.
  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Cibuľu spoločne s cesnakom nasekajte na malé kocky. Nasekajte petržlenovú vňať.
  • Hlivu umyte a nakrájajte na plátky.
  • Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu, cesnak a restujte asi 1 minútu. Pridajte rascu a ešte chvíľku restujte.
  • Potom pridajte nakrájanú hlivu, osoľte a počkajte, kým hliva nepustí vodu.
  • Nechajte dusiť asi 3 minúty, potom pridajte petržlenovú vňať a krátko prehrejte.
  • Podľa chuti okoreňte, osoľte.
  • Odkvapkané cestoviny zmiešajte s hubami, dajte do pekáča či zapekacej misy a pečte.
  • Rozšľahajte vajcia s mliekom či smotanou a nalejte na cestoviny.
  • Mozzarellu roztrhajte a dajte navrch na cestoviny.
  • Pečte asi 15 minút do zozlatnutia.
Zapekané cestoviny s mozzarellou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Zdroj: sugarandsoul.co

Hliva a jej zdraviu prospešné účinky

Hliva ustricová má blahodárne a antioxidačné účinky. Podľa štúdie z roku 2010 sa zistilo, že má významné vlastnosti, ktoré chránia ľudské bunky. Dôležité je spomenúť, že tepelnou úpravou tieto vlastnosti nemiznú.

Okrem antioxidačných má aj antibakteriálne účinky. Huba obsahuje účinnú látku benzaldehyd, ktorá sa na hlive tvorí ako reakcia na stres.

Štúdia, ktorá bola publikovaná vo „Food Chemistry“ zistila, že hliva je bohatá na živiny a pokiaľ je súčasťou jedálnička, pomáha potom plniť odporúčané dávky jednotlivých nutričných hodnôt, ktoré naše telo potrebuje.

Hliva ďalej znižuje zápaly a hladinu cholesterolu v tele, napomáha v boji proti rakovine (najmä rakovine pečene, sarkómu a nádorom hrubého čreva). Napomáha tiež proti kardiovaskulárnym chorobám, kĺbovým a reumatickým ochoreniam, astme, artritíde, osteoporóze, chronickým zápalom, proti vyčerpaniu a únave či chrípke.

Ako už bolo spomenuté, hliva je naozaj blahodarná a pôsobí aj proti angíne, popáleninám, prechladnutiu, vysokým hladinám cukru v krvi, hemoroidom a infekciám.

Hliva ustricovitá pomáha v regenerácii buniek a spomaľuje starnutie.

Zistili ste, aká je hliva blahodarná nášmu zdraviu. Ak chcete viac tipov na jej prípravu, inšpirujte sa našimi receptami s hlivou ustricovou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.