6x recepty na vynikajúce rizoto s hubami. Voňavé a lahodné jedlo za pár korún

Neviete, čo si uvariť na obed či na večeru?

Premýšľate o pokrme z ryže a nemáte ten správny nápad?

Inšpirujte sa a vyskúšajte niektorý z týchto bombových receptov na hubové rizoto, ktoré si zamilujete!

Na konci článku sú pripravené navyše tipy, ako pripraviť dokonalé rizoto.

Talianske risotto ai funghi

Tento recept na talianske hubové rizoto oceníte určite vždy, ale najviac na prelome leta s jeseňou, kedy môžete použiť akékoľvek lesné huby, ktoré si sami nazbierate.

Ingrediencie

  • 500g ryže arborio
  • 250g čerstvých hríbikov alebo šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 100ml bieleho suchého vína
  • 1 liter vývaru (mäsový, zeleninový alebo bujón)
  • 100g strúhaného parmezánu
  • Maslo alebo olivový olej

Postup

  • Čerstvé huby očistite, nakrájajte na prúžky alebo na kocky. Sušené huby namočte na 20 minút do vlažnej vody, sceďte, vytlačte z nich vodu a nahrubo nasekajte.
  • Na panvici poduste cibuľu na masle alebo na olivovom oleji. Zvýšte teplotu a pridajte huby, ktoré nechajte niekoľko minút restovať, aby pustili chuť a zmäkli.
  • Pridajte ryžu a nechajte ju nasiaknuť tekutinami z cibule a húb. Potom, čo ryža zmení farbu na kriedovo bielu, pridajte biele víno a priveďte do varu.
  • Potom prilejte vývar po jednej naberačke, pričom priveďte každú naberačku vývaru k bodu varu a potom pridávajte ďalšie. Varte cca 20 minút.
  • Potom, čo je ryža hotová, odstavte ju a prisypte nastrúhaný syr. Prípadne, ak máte radi bohato krémové rizoto, pridajte ďalší kúsok masla a premiešajte.
  • Ihneď podávajte.
Ryža s hubami na spôsob talianskeho rizota.
Zdroj: prettysimplesweet.com

Vyskúšajte aj rizoto s bravčovým mäsom . Chutné, ľahké a hotové do pár minút.

Krémové hubové rizoto so smotanou

Toto luxusné krémové rizoto z húb si uvaríte do hodiny. Je tak dobré, že z neho určite nezostane ani hŕstka!

Ingrediencie

  • 4 lyžice masla
  • 250g čerstvých húb
  • 8 hrnčekov kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo použite bujón)
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 stredná cibuľa, jemne nasekaná
  • 1 a 3/4 hrnčeka ryže arborio
  • 3/4 hrnčeka suchého bieleho vína
  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 100g strúhaného parmezánu
  • Soľ a čerstvé mleté čierne korenie
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 12 šalviových listov na ozdobu
  • Hobliny syra Parmigiano-Reggiano (parmezánu) na podávanie

Postup

  • Huby očistite a nakrájajte na malé kúsky či prúžky.
  • Do hrnca nalejte všetok vývar, do ktorého nasypte tymián, bobkový list a sójovú omáčku.
  • Priveďte do varu a nechajte variť na miernom ohni po dobu 30 minút. Potom z vývaru odstráňte korenie a dajte bokom.
  • V hlbokej panvici rozpustite maslo, pridajte plátky húb a cibuľu a restujte 5 minút. Potom vmiešajte ryžu a restujte ju 1 minútu.
  • Prilejte víno, priveďte k bodu varu a potom vmiešajte aj vývar po jednej naberačke. Za stáleho miešania varte na stredne vysokom ohni, kým ryža nevstrebe všetku tekutinu.
  • Vmiešajte smotanu a strúhaný parmezán. Dochuťte soľou a korením.
  • Rizoto podávajte v miskách, ozdobené niekoľkými šalviovými listami a hoblinkami parmezánu.
Smotanové risotto z húb, ozdobené šalviou a parmezánom.
Zdroj: inspiredtaste.net

Ako zavariť huby na horšie časy? Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie a sušenie húb .

Kuracie rizoto s hubami

Hubové rizoto môžete obohatiť kuracím alebo napríklad aj bravčovým mäsom. Záleží len na vás a vašich chutiach.

Ingrediencie

  • 50g masla
  • 80g údené slaniny
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 250g čerstvých či sušených húb
  • 300g ryže arborio
  • 150ml suchého bieleho vína
  • 1l kuracieho vývaru
  • 140g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
  • 50g strúhaného parmezánu, plus navyše na podávanie
  • Nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  • Na veľkej panvici zahrejte maslo. Orestujte cibuľku a do zlatista a potom prihoďte nakrájanú slaninu.
  • Pridajte huby a mäso a restujte po dobu aspoň 5 minút, aby huby pustili chuť.
  • Vmiešajte ryžu a restujte ju aspoň 2 minúty, kým nezmení farbu.
  • Nalejte víno a priveďte do varu. Potom prilejte kurací vývar po jednej naberačke, vždy ju priveďte do varu a pokračujte s ďalšími.
  • Trvať by to malo cca 20 minút, kým ryža nenasiakne všetku tekutinu.
  • Textúra by mala byť krémová, preto v prípade potreby pridajte viac vývaru.
  • Nakoniec vmiešajte parmezán s petržlenovou vňaťou a nechajte 5 minút odpočívať. Dochuťte soľou či korením a podávajte.
Risotto s hubami a petržlenovou vňaťou, posypané čerstvým parmezánom.
Zdroj: recipetineats.com

Zostali vám huby? Nevyhadzujte ich a uvarte si niektorý z týchto receptov na polievky z húb .

Zeleninové risotto s hubami

Naše známe klasické rizoto navyše s hubami je skutočne jednoduché a rýchle. Inšpirujte sa a uvarte si zdravé a navyše chutné rizoto.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cuketa nakrájaná na 2 cm kúsky
  • 1 l kuracieho/zeleninového vývaru (či bujón)
  • 50g masla
  • 1 cibuľa, nasekaná najemno
  • 125g čerstvých húb či šampiňónov
  • 1 strúčik cesnaku, drvený
  • 300g ryže arborio
  • 100g mrazeného hrášku
  • 50g sladkej kukurice
  • 1 menšia mrkva, nakrájaná na kocky
  • Soľ, korenie
  • Strúhaný syr na posypanie

Postup

  • Vo veľkej panvici či v hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu, nakrájané a očistené huby a cesnak. Za stáleho miešania restujte 3-4 minúty, kým cibuľka nezmäkne.
  • Pridajte ryžu a krátko orestujte, kým nezosklovatí. Potom znížte teplotu, prilejte vývar po jednej naberačke.
  • Pridajte nakrájanú cuketu, kukuricu, hrášok a mrkvu a nechajte dusiť cca 25 minút, kým ryža nevstrebe všetku tekutinu a zelenina nebude mäkká.
  • V prípade potreby pridajte viac vývaru. Dochuťte soľou či korením.
  • Nakoniec vmiešajte maslo, nechajte chvíľu, nech sa maslo rozpustí, premiešajte a podávajte posypané akýmkoľvek tvrdým syrom.
Vegetariánska ryža so zeleninou, hubami a syrom.
Zdroj: taste.com.au

Zdravé hubové rizoto

Vyskúšajte o niečo zdravší recept s hnedou ryžou. Hnedú ryžu zakúpite v obchodoch so zdravou výživou. Víno do receptu nemusíte zaradiť.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná najemno
  • 2 strúčiky cesnaku, drvené
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1,5 hrnčeka hnedej arborio/hnedozrnnej ryže
  • 150g čerstvých húb či šampiňónov
  • 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
  • 1/2 hrnčeka bieleho vína (nemusí byť)
  • 25g masla
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 4 vetvičky čerstvého oregana, listy otrhané

Postup

  • Na panvici zohrejte 2 lyžice olivového oleja, orestujte cibuľku. Po 2 minútach pridajte drvený cesnak a huby, osoľte a restujte cca 5 minút, aby huby pustili chuť.
  • Pridajte ryžu, restujte ju cca 2 minúty a potom prilejte víno a priveďte ho do varu.
  • Potom, čo sa varí, prilejte vývar po jednej naberačke, pričom vždy vyčkajte až sa naberačka vstrebe. Takto variť by sa malo po dobu 20-25 minút, kým ryža nevstrebe všetku tekutinu.
  • V prípade potreby prilejte viac vývaru, aby rizoto bolo krémové a nie suché.
  • Nakoniec vmiešajte maslo, parmezán a korenie. Všetko premiešajte, podľa chuti dosoľte či okoreňte a podávajte posypané oreganom.
Hnedá ryža s čerstvými hubami a oreganom.
Zdroj: cookieandkate.com

Špenátovo-hubové rizoto

Tento jedinečný a veľmi výborný recept ocení každý, kto nechce tráviť hodiny pri sporáku a pritom sa chce kvalitne a vyvážene najesť. Hotové do 40 minút!

Ingrediencie

  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 1,5 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nasekaná najemno
  • 250g čerstvých húb alebo šampiňónov
  • 1,5 hrnčeka ryže arborio
  • 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína
  • 150g baby špenátu
  • 3/4 hrnčeka jemne nastrúhaného parmezánu
  • 30g masla

Postup

  • Vo veľkej panvici či v hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a huby. Restujte po dobu 5 minút, kým cibuľa nezosklovatí a huby nepustia chuť.
  • Pridajte ryžu a restujte ju 1-2 minúty. Prilejte víno a priveďte ho do varu. Potom prilejte vývar po jednej naberačke.
  • Každú naberačku nechajte prísť do varu a potom duste, kým ryža nevstrebe všetku tekutinu. V prípade potreby prilejte viac vývaru, aby ryža nebola suchá, ale krémová.
  • Vypnite sporák, vmiešajte baby špenát, parmezán a maslo.
  • Zakryté odstavte na 2 minúty a nechajte odpočinúť. Podávajte posypané parmezánom.
Krémová ryža s hubami, špenátom a posypaná parmezánom.
Zdroj: pinchofyum.com

Ako na dokonalé rizoto?

Čo sa týka RYŽE , tá je práve tou najdôležitejšou surovinou. Na prípravu rizota nie je vhodná ryža basmati ani jazmínová. Vždy a iba len guľatozrnná, čo je napr. ryža Arborio či carnaroli. Ryžu uvarte vždy al dente.

VÍNO dodá rizotu ľahko kyslastú chuť, avšak použiť ho nemusíte. Víno sa pri postupe pridáva ihneď po zosklovatení ryže, čiže pred použitím vývarov. Odporúča sa použiť na varenie to isté víno, ktoré budete piť pri jeho konzumácii.

VÝVAR utvára hlavnú chuť pokrmu. Najčastejšie sa na prípravu rizota používa zeleninový a tiež hydinový. Na prípravu hubového rizota sa odporúča hubový vývar. Chuť vývaru totiž ovplyvní chuť celého rizota, a preto je vhodné používať kvalitný a silný vývar.

RESTOVANIE cibuľky sa vykonáva na olivovom oleji alebo na masle. Najlepší kuchári odporúčajú k olivovému oleju pridať aj kúsok masla, čím získate plnšiu chuť.

PRILIEVANIE VÝVARU je dôležitou záležitosťou pri príprave rizota. Do ryže by sa nemal naliať všetok vývar naraz. Tiež by sa nemal príliš rýchlo nasypať všetok syr. Všetko chce trpezlivosť a ryža musí vývar pomaly vstrebávať. Preto vývar nepridávajte, pokiaľ ryža predchádzajúcu naberačku stále neabsorbovala.

Do rizota môžete pridať suroviny, aké máte radi, avšak platí, že MENEJ JE VIAC . Práve talianska kuchyňa sa vo veľkom množstve ingrediencií nemá rád a namiesto toho sa sústredí na kvalitu použitých surovín. Použiť môžete ideálne hrášok, sušené paradajky či krevety.

Syr nesmiete vynechať a používajte vždy kvalitný taliansky syr. Najlepšie je parmezán či jeho podobný grana padano. Vďaka tomu, že tieto syry sú už tak dosť slané, nemusíte pri varení použiť soľ. Najlepší čas na pridanie syra je vždy tesne pred dokončením.

A nakoniec MASLO pridávajte do rizota až po syre. Musí byť hlavne studené. Získate tak jemnejší a krémovejší pokrm.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.