Výborné recepty na pečeňové kuracie paštéty v 7 variantoch. Ktorú si pripravíte ako prvú?

Maslová, hodvábne jemná paštéta, je niečo, čo si môžete spájať s luxusnými reštauráciami alebo trendy hipsterskými barmi.

Alebo dosť možno máte naopak pocit, že paštéta je niečo z minulosti, čo úplne vyšlo z módy.

Nech už si o nej myslíte čokoľvek, pripravili sme si pre vás vynikajúce recepty na paštétu z kuracej pečene, tak ako ju pravdepodobne nepoznáte.

Už nebudete chcieť inú!

Paštéta z kuracej pečene so želé z červeného vína a brusníc

Vyskúšajte tento dokonalý recept na paštétu, ktorý je jedinečný v použití vínneho želé. Nielen vďaka nemu sa perfektne hodí na sviatočný stôl, kde sa podáva s horúcimi toastami. Dobrú chuť!

Čo budete potrebovať

Na paštétu:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 lyžice masla
  • 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná
  • 1 stredná mrkva, olúpaná, nakrájaná
  • 5-6 bielych šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 malý strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 450 g čerstvej kuracej pečene, očistených a nakrájaných
  • soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti
  • 2 lyžice suchého červeného vína

Na želé:

  • 1 šálka červeného vína
  • 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 2 – 3 lyžice cukru (alebo viac, ak máte radi sladké)
  • štipka soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
  • kôra z 1/2 citróna
  • 1 lyžička želatíny
  • 1 bageta, nakrájaná na tenké plátky (na podávanie)

Postup

  • V malom hrnci zmiešajte červené víno a brusnice.
  • Varte asi 10 minút na strednom plameni.
  • Pridajte cukor a korenie a dobre premiešajte.
  • Pridajte želatínu a miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
  • Vypnite sporák a nechajte 1-2 minúty sedieť.
  • Omáčku opatrne sceďte cez jemné sitko do iného hrnca.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, huby a restujte do mäkka, asi 5 minút.
  • Pridajte cesnak a restujte, kým nebude ľahko voňavý, asi 2 minúty.
  • Do panvice dajte aj kuraciu pečeň, ochuťte soľou a premiešajte, aby sa obalila olejom.
  • Potom pridajte víno a nechajte alkohol asi 3 minúty prebublávať.
  • Znížte teplotu na minimum a nezakrytú pečeň varte za občasného obracania domäkka, kým nie sú zvonku sýto hnedá a vo vnútri jemne ružová, 8 až 10 minút.
  • Nechajte pečeň mierne vychladnúť.
  • Pomocou kuchynského robota spracujte uvarenú pečeň, kým z nej nebude hustá pasta.
  • Vmiešajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí v paštéte.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Rozdeľte do malých pohárov a nechajte si tam dostatok miesta na želé.
  • Naplňte poháre vínnym želé.
  • Poháre dajte do chladničky, kým želé nestuhne.
  • Plátky bagety bohato potrite kuracou paštétou, naaranžujte na jednotlivé taniere a podávajte s obľúbenými nápojmi.
Paštéta s vínnym želé v pohároch na tácke.
www.melangery.com

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na domácu paštétu ! Vyskúšajte kačaciu, zabíjačkovú aj vegánsku verziu.

Pikantná kuracia paštéta s jablkami a zeleninou

Tak toto už nemôže byť lepšie! Paštéta z kuracej pečene, mrkvy, řapíkatého zeleru, zelených jabĺk, chilli a pomarančového likéru vás tak nadchne, že už nikdy nebudete chcieť inú. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 1 balenie toastového chleba, opečeného
  • 1-2 karí listy
  • 1 lyžica masla
  • 1 zelená chilli paprička, nakrájaná
  • 1 lyžička oleja
  • 500 g kuracej pečene
  • 250 g masla
  • 250 ml smotany na varenie
  • 30 ml likéru s pomarančovou príchuťou
  • 200 g cibule, nakrájané
  • 200 g mrkvy
  • 100 g nakrájaného zeleného jablka
  • 100 g zeleru řapíkatého zeleru, nasekaného
  • 100 g nasekaná
  • 1 lyžica kari korenia (môžete zvýšiť alebo znížiť podľa chuti)

Postup

  • Pečeň dajte do hrnca a namočte ich cez noc do mlieka.
  • To pomáha zbaviť ich nepríjemného zápachu alebo chuti a tiež ich krásne zjemní.
  • Na panvicu pridajte olej.
  • Pridajte zelené chilli a karí listy.
  • Ďalej tiež maslo a zeleninu.
  • Varte.
  • Pridajte soľ a karí korenie.
  • Akonáhle je všetko uvarené, dajte bokom a nechajte vychladnúť.
  • Do rovnakej panvice pridajte ďalšie maslo a pečte pečeň z oboch strán, kým nezozlátnu.
  • Panvicu potrite likérom s príchuťou pomaranča.
  • Nechajte zredukovať na konzistenciu podobnú sirupu.
  • Vyberte pečeň, pridajte smotanu a tekutinu zredukujte na polovicu.
  • Dajte všetko chladiť do chladničky.
  • Rozmixujte zeleninu, pečeň a tekutinu z varenia.
  • Po malých množstvách pridávajte maslo (malo by byť čo najchladnejšie) a mixujte.
  • Toto pyré sceďte.
  • Servírujte na opečenom hrianke napríklad s liči.
Paštéta z pečene, mrkvy, stopkového zeleru, zelených jabĺk, chilli a pomarančového likéru natretá na krajcoch chleba.
www.vogue.in

Radi by ste si kúpili novú varnú dosku do kuchyne? Náš test na indukčné varné dosky vám môže pomôcť s výberom.

Pečeňová paštéta s maslom a pistáciami

Tak túto paštétu jednoducho musíte vyskúšať! Absolútne sa nedá porovnať s tými kupovanými. Je jemná, lahodná a pistácie jej dodávajú úplne nový rozmer. Pre maximálne potešenie ju podávajte s cibuľovou bagetou a cibuľovým čatní.

Čo budete potrebovať

  • 175 g masla
  • 1 veľká šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 3 vetvičky tymiánu a navyše na ozdobu
  • 400g čerstvej kuracej pečene, zbavených všetkých spojivových tkanív
  • 150 ml suchého vermútu
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • 15 g pistáciových jadier, nasekaných
  • 1 cibuľová bageta, na podávanie
  • 8 lyžíc čatní z karamelizovanej cibule, na podávanie

Postup

  • Vo veľkej panvici rozpustite 25 g masla a restujte na ňom šalotku s lístkami tymiánu asi 4–5 minút.
  • Zvýšte teplotu, pridajte kuraciu pečeň a za stáleho miešania opekajte 3–4 minúty, kým nezmení farbu, ale vo vnútri nebudú stále ľahko ružové.
  • Obsah panvice preložte do kuchynského robota a prešľahajte.
  • Nalejte vermút do panvice a rýchlo varte, kým sa nezredukuje na asi 2 polievkové lyžice.
  • Do panvice pridajte 75 g masla a nechajte rozpustiť.
  • Pridajte zmes z panvice do kuchynského robota spolu so smotanou, muškátovým orieškom, štipkou soli a trochou čerstvo mletého čierneho korenia.
  • Šľahajte, pokiaľ nebudete mať naozaj hladkú zmes.
  • Dochuťte podľa chuti.
  • Paštétu sa oplatí prepasírovať sitom pre extra zamatovú textúru.
  • Dajte ju do servírovacej misky alebo nádoby, zarovnajte vršok a dajte do chladničky na 1 hodinu alebo do stuhnutia.
  • Medzitým si v hrnci rozpustite zvyšných 75 g masla a zahrievajte, kým nezačne zlátnuť.
  • Pridajte trochu korenia a potom prepasírujte sitom vyloženým mušelínom.
  • Nechajte 10 minút vychladnúť.
  • Maslo naneste na paštétu, posypte pistáciami a lístkami tymiánu.
  • Zakryte priľnavou fóliou a vráťte do chladničky stuhnúť.
  • Podávajte s chrumkavou cibuľovou bagetou a čatní z karamelizovanej cibuľky.
Paštéta s maslom a pistáciami v servírovacej miske s vedľa položenou nakrájanou bagetou a džemom.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Krémová toskánska paštéta z kuracej pečene s figovým džemom

Krémovo jemná chuť, kapary, talianske víno a ančovičky robia z tejto pečeňovej paštéty úplnú delikatesu, ktorú si zamilujú aj odporcovia pečene!

Čo budete potrebovať

  • 500 g kuracej pečene, zbavených šliach, hrubo nakrájaných a odkvapkaných na papierových utierkach
  • 5 lyžíc masla
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 1 veľký filet ančovičiek
  • 1 lyžica scedených kaparov
  • 1/4 šálky vína Vin Santo
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie

Na servírovanie:

  • 1 veľká bageta nakrájaná na 2 cm plátky
  • figový džem
  • lístky čerstvého tymiánu

Postup

  • V panvici na strednom plameni rozohrejte maslo, kým nezačne prskať, potom pridajte pečeň a opekajte, kým neprestanú byť ružová, asi 3 minúty.
  • Vyberte pečeň na tanier.
  • Pridajte cibuľu, cesnak, tymian a rozmarín na panvicu a restujte za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne a nezačne hnednúť, asi 5 minút.
  • Na panvicu pridajte ančovičku, kapary, soľ a korenie.
  • Vráťte pečeň do panvice a pridajte Vin Santo.
  • Varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, potom vetvičky byliniek vyhoďte.
  • Zmes dajte do kuchynského robota alebo mixéra spolu so smotanou a spracujte do hladka.
  • Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
  • Plátky bagety opečte z oboch strán na grile a potom ich položte na tanier.
  • Paštétu bohato rozotrite na každý plátok bagetky a potom pridajte trochu figového džemu.
  • Posypte tácku čerstvými lístkami tymiánu a servírujte!
Pečeňová paštéta v miske, ktorá je položená na tácke spoločne s natretými plátkami bagety.
www.italianfoodforever.com

Vyskúšajte aj naše chutné recepty na osmaženú pečeň . Možno vás príjemne prekvapí!

Kuracia paštéta s brandy a smotanou

Tento recept obsahuje všetky skvelé ingrediencie na báječnú paštétu pre dospelých: kuraciu pečeň, cibuľu, cesnak, maslo, čerstvý tymian, smotanu a brandy. Je skvelá na opečené ciabatte a môžete ju jesť ráno, na poludnie aj večer.

Čo budete potrebovať

  • 500 g kuracej pečene (umytej a osušenej)
  • 90 g masla izbovej teploty
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 80 ml brandy
  • 60 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Vo veľkej panvici rozpustite na strednom plameni polovicu masla.
  • Pridajte cibuľu a cesnak a restujte na miernom ohni, kým nezmäknú a nezosklovatí.
  • Pridajte pečeň a tymián a potom miešajte na miernom ohni, kým nezmení farbu.
  • Prilejte brandy a na miernom ohni varte 2 minúty.
  • Odstráňte zo sporáka.
  • Vložte pečeň a tekutinu do kuchynského robota a spracujte do hladka.
  • Pridajte druhú polovicu masla (izbovej teploty) a smotanu, dochuťte soľou a korením a premixujte.
  • Lyžiacu paštétu nalejte do sklenenej nádoby alebo porcelánovej misky a uhlaďte povrch.
  • Prikryte a dajte do chladničky stuhnúť.
  • Podávajte s opečeným chlebom.
Pečeňová paštéta v pohári, ktorá je položená na tanieri spolu s opečenými toastami.
www.michaelolivier.co.za

Paštéta z kuracej pečene s brusnicovým džemom

Naservírujte svojim priateľom a rodine vlastnú domácu kuraciu paštétu preliatu lesklým karmínovým brusnicovým džemom v roztomilých pohároch. Nie je to skvelý darček?

Čo budete potrebovať

Na paštétu:

  • 500 g kuracej pečene, očistených a zbavených šliach
  • 40 g masla
  • 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • 1 lyžička čerstvých lístkov tymiánu
  • 3 lyžice koňaku
  • štipka muškátového orieška
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na brusnicový džem:

  • 100 g čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 90 ml vody
  • 80 g cukru
  • kôra z 1 citróna

Postup

  • Na panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
  • Do panvice pridajte nakrájanú šalotku, nasekaný strúčik cesnaku a lístky čerstvého tymiánu.
  • Restujte niekoľko minút, kým cibuľa nezačne mäknúť.
  • Zvýšte plameň na stredne vysoký a pridajte do panvice očistenú kuraciu pečeň.
  • Pečeň opekajte asi 7 minút, kým nie sú úplne uvarené, ale nie prevarené.
  • V polovici opekania pečene pridajte do panvice koňak, aby mal alkohol dostatok času na odparenie.
  • Vnútro pečene môže byť stále ľahko ružové, ale nemalo by byť krvavé a surové – niektorú pečeň rozkrojte napoly, aby ste skontrolovali, či je uvarená.
  • Keď je pečeň uvarená, vyklopte všetok obsah panvice do kuchynského robota.
  • Pridajte smotanu, výdatné množstvo soli, korenia a muškátového orieška a vyšľahajte zmes do hladka.
  • Zmes ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte a okoreňte.
  • Preložte paštétu do servírovacej misy, formy alebo malých pohárov.
  • Nechajte 30 minút vychladiť v chladničke.
  • Medzitým si pripravte brusnicový džem pridaním čerstvých alebo mrazených brusníc, 90 ml vody, 80 g cukru a kôry z jedného citróna do malého hrnca.
  • Zmes priveďte k miernemu varu a za častého miešania nechajte veľmi domäkka povariť asi 15 – 20 minút.
  • Či sa z ovocia uvoľnilo dostatok pektínu, otestujete ponorením vychladenej lyžičky do džemu, alebo necháte pár kvapiek zmesi úplne vychladnúť na tanieri; pokiaľ po vychladnutí stuhne do gélovitej konzistencie, je džem pripravený. S
  • dajte hrniec z ohňa, aby džem trochu vychladol, ale nie úplne (ak je príliš studený, je ťažšie ho naliať na paštétu).
  • Nalejte džem v tenkej vrstve na vychladenú paštétu a vráťte do chladničky stuhnúť asi na hodinu.
  • Paštétu vyberte z chladničky 15 minút pred podávaním.
  • Paštétu podávajte na maslom natretom toustu či s krekermi.
Kuracia paštéta preliata brusnicovým džemom v pohári s vedľa položenými opečenými toastami.
www.thegluttonlife.com

A čo také originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov ? Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

Pečeňová paštéta s gaštanmi

A čo taká paštéta s gaštanmi? Takú ste určite ešte nejedli! Dodáva to paštéte zase úplne nový rozmer. S naším návodom ju navyše zvládnete hravo pripraviť. Tak poďme na to!

Čo budete potrebovať

  • 250 g kuracej pečene
  • 150 g gaštanov (vákuovo balených, predvarených)
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice masla
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • ¼ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica koňaku
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • celozrnná bageta (na podávanie)
  • oregano (na ozdobu)

Postup

  • Kuraciu pečeň opláchnite a osušte, tuk okrájajte a pečeň nakrájajte na kocky.
  • Gaštany nasekajte nadrobno.
  • Šalotku a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Na panvici rozpustite maslo a orestujte šalotku s cesnakom do mäkka.
  • Pridajte pečeň a za stáleho miešania opekajte 2-3 minúty.
  • Pridajte gaštany, tymian, nastrúhanú citrónovú kôru a biele víno.
  • Varte asi 10 minút, vmiešajte koňak a dochuťte soľou a korením.
  • Rozmixujte v mixéri a dajte cez noc do chladničky.
  • Paštétu natrite na plátky bagety a podávajte ozdobené vetvičkami oregana.
Chlieb natretý paštétou s gaštanmi na tanieriku s nožom.
www.eatsmarter.com

História paštéty

Paštéta má korene v dávnej minulosti a za jej rodisko môžeme považovať Francúzsko . V skutočnosti francúzski kuchári jednoducho oživili pokrm, ktorý milovali starí Rimania . V preklade paštéta znamená niečo ako „pasta“ alebo „hrubá zmes“ . Zaujímavé je, že v stredoveku sa paštéty podávali ako vyvrcholenie hostiny, a preto boli zdobené tým najluxusnejším spôsobom , často s „prekvapením“ vo vnútri. Paštéty sa často varili zabalené vo vrstve cesta.

Dnes paštéta zostáva základom francúzskej stravy . 25 % Francúzov jej paštétu aspoň raz týždenne a 68 % Francúzov jej paštétu aspoň raz mesačne.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.