Maslová, hodvábne jemná paštéta, je niečo, čo si môžete spájať s luxusnými reštauráciami alebo trendy hipsterskými barmi.
Alebo dosť možno máte naopak pocit, že paštéta je niečo z minulosti, čo úplne vyšlo z módy.
Nech už si o nej myslíte čokoľvek, pripravili sme si pre vás vynikajúce recepty na paštétu z kuracej pečene, tak ako ju pravdepodobne nepoznáte.
Už nebudete chcieť inú!
Paštéta z kuracej pečene so želé z červeného vína a brusníc
Vyskúšajte tento dokonalý recept na paštétu, ktorý je jedinečný v použití vínneho želé. Nielen vďaka nemu sa perfektne hodí na sviatočný stôl, kde sa podáva s horúcimi toastami. Dobrú chuť!
Čo budete potrebovať
Na paštétu:
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 lyžice masla
- 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná
- 1 stredná mrkva, olúpaná, nakrájaná
- 5-6 bielych šampiňónov nakrájaných na plátky
- 1 malý strúčik cesnaku, rozdrvený
- 450 g čerstvej kuracej pečene, očistených a nakrájaných
- soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti
- 2 lyžice suchého červeného vína
Na želé:
- 1 šálka červeného vína
- 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
- 2 – 3 lyžice cukru (alebo viac, ak máte radi sladké)
- štipka soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
- kôra z 1/2 citróna
- 1 lyžička želatíny
- 1 bageta, nakrájaná na tenké plátky (na podávanie)
Postup
- V malom hrnci zmiešajte červené víno a brusnice.
- Varte asi 10 minút na strednom plameni.
- Pridajte cukor a korenie a dobre premiešajte.
- Pridajte želatínu a miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
- Vypnite sporák a nechajte 1-2 minúty sedieť.
- Omáčku opatrne sceďte cez jemné sitko do iného hrnca.
- Nechajte vychladnúť.
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, huby a restujte do mäkka, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a restujte, kým nebude ľahko voňavý, asi 2 minúty.
- Do panvice dajte aj kuraciu pečeň, ochuťte soľou a premiešajte, aby sa obalila olejom.
- Potom pridajte víno a nechajte alkohol asi 3 minúty prebublávať.
- Znížte teplotu na minimum a nezakrytú pečeň varte za občasného obracania domäkka, kým nie sú zvonku sýto hnedá a vo vnútri jemne ružová, 8 až 10 minút.
- Nechajte pečeň mierne vychladnúť.
- Pomocou kuchynského robota spracujte uvarenú pečeň, kým z nej nebude hustá pasta.
- Vmiešajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí v paštéte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Rozdeľte do malých pohárov a nechajte si tam dostatok miesta na želé.
- Naplňte poháre vínnym želé.
- Poháre dajte do chladničky, kým želé nestuhne.
- Plátky bagety bohato potrite kuracou paštétou, naaranžujte na jednotlivé taniere a podávajte s obľúbenými nápojmi.

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na domácu paštétu ! Vyskúšajte kačaciu, zabíjačkovú aj vegánsku verziu.
Pikantná kuracia paštéta s jablkami a zeleninou
Tak toto už nemôže byť lepšie! Paštéta z kuracej pečene, mrkvy, řapíkatého zeleru, zelených jabĺk, chilli a pomarančového likéru vás tak nadchne, že už nikdy nebudete chcieť inú. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 1 balenie toastového chleba, opečeného
- 1-2 karí listy
- 1 lyžica masla
- 1 zelená chilli paprička, nakrájaná
- 1 lyžička oleja
- 500 g kuracej pečene
- 250 g masla
- 250 ml smotany na varenie
- 30 ml likéru s pomarančovou príchuťou
- 200 g cibule, nakrájané
- 200 g mrkvy
- 100 g nakrájaného zeleného jablka
- 100 g zeleru řapíkatého zeleru, nasekaného
- 100 g nasekaná
- 1 lyžica kari korenia (môžete zvýšiť alebo znížiť podľa chuti)
Postup
- Pečeň dajte do hrnca a namočte ich cez noc do mlieka.
- To pomáha zbaviť ich nepríjemného zápachu alebo chuti a tiež ich krásne zjemní.
- Na panvicu pridajte olej.
- Pridajte zelené chilli a karí listy.
- Ďalej tiež maslo a zeleninu.
- Varte.
- Pridajte soľ a karí korenie.
- Akonáhle je všetko uvarené, dajte bokom a nechajte vychladnúť.
- Do rovnakej panvice pridajte ďalšie maslo a pečte pečeň z oboch strán, kým nezozlátnu.
- Panvicu potrite likérom s príchuťou pomaranča.
- Nechajte zredukovať na konzistenciu podobnú sirupu.
- Vyberte pečeň, pridajte smotanu a tekutinu zredukujte na polovicu.
- Dajte všetko chladiť do chladničky.
- Rozmixujte zeleninu, pečeň a tekutinu z varenia.
- Po malých množstvách pridávajte maslo (malo by byť čo najchladnejšie) a mixujte.
- Toto pyré sceďte.
- Servírujte na opečenom hrianke napríklad s liči.

Radi by ste si kúpili novú varnú dosku do kuchyne? Náš test na indukčné varné dosky vám môže pomôcť s výberom.
Pečeňová paštéta s maslom a pistáciami
Tak túto paštétu jednoducho musíte vyskúšať! Absolútne sa nedá porovnať s tými kupovanými. Je jemná, lahodná a pistácie jej dodávajú úplne nový rozmer. Pre maximálne potešenie ju podávajte s cibuľovou bagetou a cibuľovým čatní.
Čo budete potrebovať
- 175 g masla
- 1 veľká šalotka, nakrájaná nadrobno
- 3 vetvičky tymiánu a navyše na ozdobu
- 400g čerstvej kuracej pečene, zbavených všetkých spojivových tkanív
- 150 ml suchého vermútu
- 50 ml smotany na šľahanie
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 15 g pistáciových jadier, nasekaných
- 1 cibuľová bageta, na podávanie
- 8 lyžíc čatní z karamelizovanej cibule, na podávanie
Postup
- Vo veľkej panvici rozpustite 25 g masla a restujte na ňom šalotku s lístkami tymiánu asi 4–5 minút.
- Zvýšte teplotu, pridajte kuraciu pečeň a za stáleho miešania opekajte 3–4 minúty, kým nezmení farbu, ale vo vnútri nebudú stále ľahko ružové.
- Obsah panvice preložte do kuchynského robota a prešľahajte.
- Nalejte vermút do panvice a rýchlo varte, kým sa nezredukuje na asi 2 polievkové lyžice.
- Do panvice pridajte 75 g masla a nechajte rozpustiť.
- Pridajte zmes z panvice do kuchynského robota spolu so smotanou, muškátovým orieškom, štipkou soli a trochou čerstvo mletého čierneho korenia.
- Šľahajte, pokiaľ nebudete mať naozaj hladkú zmes.
- Dochuťte podľa chuti.
- Paštétu sa oplatí prepasírovať sitom pre extra zamatovú textúru.
- Dajte ju do servírovacej misky alebo nádoby, zarovnajte vršok a dajte do chladničky na 1 hodinu alebo do stuhnutia.
- Medzitým si v hrnci rozpustite zvyšných 75 g masla a zahrievajte, kým nezačne zlátnuť.
- Pridajte trochu korenia a potom prepasírujte sitom vyloženým mušelínom.
- Nechajte 10 minút vychladnúť.
- Maslo naneste na paštétu, posypte pistáciami a lístkami tymiánu.
- Zakryte priľnavou fóliou a vráťte do chladničky stuhnúť.
- Podávajte s chrumkavou cibuľovou bagetou a čatní z karamelizovanej cibuľky.

Krémová toskánska paštéta z kuracej pečene s figovým džemom
Krémovo jemná chuť, kapary, talianske víno a ančovičky robia z tejto pečeňovej paštéty úplnú delikatesu, ktorú si zamilujú aj odporcovia pečene!
Čo budete potrebovať
- 500 g kuracej pečene, zbavených šliach, hrubo nakrájaných a odkvapkaných na papierových utierkach
- 5 lyžíc masla
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1 veľký filet ančovičiek
- 1 lyžica scedených kaparov
- 1/4 šálky vína Vin Santo
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
Na servírovanie:
- 1 veľká bageta nakrájaná na 2 cm plátky
- figový džem
- lístky čerstvého tymiánu
Postup
- V panvici na strednom plameni rozohrejte maslo, kým nezačne prskať, potom pridajte pečeň a opekajte, kým neprestanú byť ružová, asi 3 minúty.
- Vyberte pečeň na tanier.
- Pridajte cibuľu, cesnak, tymian a rozmarín na panvicu a restujte za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne a nezačne hnednúť, asi 5 minút.
- Na panvicu pridajte ančovičku, kapary, soľ a korenie.
- Vráťte pečeň do panvice a pridajte Vin Santo.
- Varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, potom vetvičky byliniek vyhoďte.
- Zmes dajte do kuchynského robota alebo mixéra spolu so smotanou a spracujte do hladka.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
- Plátky bagety opečte z oboch strán na grile a potom ich položte na tanier.
- Paštétu bohato rozotrite na každý plátok bagetky a potom pridajte trochu figového džemu.
- Posypte tácku čerstvými lístkami tymiánu a servírujte!

Vyskúšajte aj naše chutné recepty na osmaženú pečeň . Možno vás príjemne prekvapí!
Objavte podobné tipy
Kuracia paštéta s brandy a smotanou
Tento recept obsahuje všetky skvelé ingrediencie na báječnú paštétu pre dospelých: kuraciu pečeň, cibuľu, cesnak, maslo, čerstvý tymian, smotanu a brandy. Je skvelá na opečené ciabatte a môžete ju jesť ráno, na poludnie aj večer.
Čo budete potrebovať
- 500 g kuracej pečene (umytej a osušenej)
- 90 g masla izbovej teploty
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 80 ml brandy
- 60 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Vo veľkej panvici rozpustite na strednom plameni polovicu masla.
- Pridajte cibuľu a cesnak a restujte na miernom ohni, kým nezmäknú a nezosklovatí.
- Pridajte pečeň a tymián a potom miešajte na miernom ohni, kým nezmení farbu.
- Prilejte brandy a na miernom ohni varte 2 minúty.
- Odstráňte zo sporáka.
- Vložte pečeň a tekutinu do kuchynského robota a spracujte do hladka.
- Pridajte druhú polovicu masla (izbovej teploty) a smotanu, dochuťte soľou a korením a premixujte.
- Lyžiacu paštétu nalejte do sklenenej nádoby alebo porcelánovej misky a uhlaďte povrch.
- Prikryte a dajte do chladničky stuhnúť.
- Podávajte s opečeným chlebom.

Paštéta z kuracej pečene s brusnicovým džemom
Naservírujte svojim priateľom a rodine vlastnú domácu kuraciu paštétu preliatu lesklým karmínovým brusnicovým džemom v roztomilých pohároch. Nie je to skvelý darček?
Čo budete potrebovať
Na paštétu:
- 500 g kuracej pečene, očistených a zbavených šliach
- 40 g masla
- 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 1 lyžička čerstvých lístkov tymiánu
- 3 lyžice koňaku
- štipka muškátového orieška
- 100 ml smotany na varenie
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na brusnicový džem:
- 100 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 90 ml vody
- 80 g cukru
- kôra z 1 citróna
Postup
- Na panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Do panvice pridajte nakrájanú šalotku, nasekaný strúčik cesnaku a lístky čerstvého tymiánu.
- Restujte niekoľko minút, kým cibuľa nezačne mäknúť.
- Zvýšte plameň na stredne vysoký a pridajte do panvice očistenú kuraciu pečeň.
- Pečeň opekajte asi 7 minút, kým nie sú úplne uvarené, ale nie prevarené.
- V polovici opekania pečene pridajte do panvice koňak, aby mal alkohol dostatok času na odparenie.
- Vnútro pečene môže byť stále ľahko ružové, ale nemalo by byť krvavé a surové – niektorú pečeň rozkrojte napoly, aby ste skontrolovali, či je uvarená.
- Keď je pečeň uvarená, vyklopte všetok obsah panvice do kuchynského robota.
- Pridajte smotanu, výdatné množstvo soli, korenia a muškátového orieška a vyšľahajte zmes do hladka.
- Zmes ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte a okoreňte.
- Preložte paštétu do servírovacej misy, formy alebo malých pohárov.
- Nechajte 30 minút vychladiť v chladničke.
- Medzitým si pripravte brusnicový džem pridaním čerstvých alebo mrazených brusníc, 90 ml vody, 80 g cukru a kôry z jedného citróna do malého hrnca.
- Zmes priveďte k miernemu varu a za častého miešania nechajte veľmi domäkka povariť asi 15 – 20 minút.
- Či sa z ovocia uvoľnilo dostatok pektínu, otestujete ponorením vychladenej lyžičky do džemu, alebo necháte pár kvapiek zmesi úplne vychladnúť na tanieri; pokiaľ po vychladnutí stuhne do gélovitej konzistencie, je džem pripravený. S
- dajte hrniec z ohňa, aby džem trochu vychladol, ale nie úplne (ak je príliš studený, je ťažšie ho naliať na paštétu).
- Nalejte džem v tenkej vrstve na vychladenú paštétu a vráťte do chladničky stuhnúť asi na hodinu.
- Paštétu vyberte z chladničky 15 minút pred podávaním.
- Paštétu podávajte na maslom natretom toustu či s krekermi.

A čo také originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov ? Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!
Pečeňová paštéta s gaštanmi
A čo taká paštéta s gaštanmi? Takú ste určite ešte nejedli! Dodáva to paštéte zase úplne nový rozmer. S naším návodom ju navyše zvládnete hravo pripraviť. Tak poďme na to!
Čo budete potrebovať
- 250 g kuracej pečene
- 150 g gaštanov (vákuovo balených, predvarených)
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice masla
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- ¼ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 50 ml suchého bieleho vína
- 1 lyžica koňaku
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- celozrnná bageta (na podávanie)
- oregano (na ozdobu)
Postup
- Kuraciu pečeň opláchnite a osušte, tuk okrájajte a pečeň nakrájajte na kocky.
- Gaštany nasekajte nadrobno.
- Šalotku a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Na panvici rozpustite maslo a orestujte šalotku s cesnakom do mäkka.
- Pridajte pečeň a za stáleho miešania opekajte 2-3 minúty.
- Pridajte gaštany, tymian, nastrúhanú citrónovú kôru a biele víno.
- Varte asi 10 minút, vmiešajte koňak a dochuťte soľou a korením.
- Rozmixujte v mixéri a dajte cez noc do chladničky.
- Paštétu natrite na plátky bagety a podávajte ozdobené vetvičkami oregana.

História paštéty
Paštéta má korene v dávnej minulosti a za jej rodisko môžeme považovať Francúzsko . V skutočnosti francúzski kuchári jednoducho oživili pokrm, ktorý milovali starí Rimania . V preklade paštéta znamená niečo ako „pasta“ alebo „hrubá zmes“ . Zaujímavé je, že v stredoveku sa paštéty podávali ako vyvrcholenie hostiny, a preto boli zdobené tým najluxusnejším spôsobom , často s „prekvapením“ vo vnútri. Paštéty sa často varili zabalené vo vrstve cesta.
Dnes paštéta zostáva základom francúzskej stravy . 25 % Francúzov jej paštétu aspoň raz týždenne a 68 % Francúzov jej paštétu aspoň raz mesačne.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!