Polievky iba s korením: zdravé a chutné

Poznáte polievky z korenia ? Samozrejme, korenie pridávame do každej polievky. Ale čo taká rascou polievka alebo karí polievka ?

Na čo sú polievky z korenia dobré? Obsahujú veľké množstvo daného korenia, takže sa jeho účinky na zdravie zvyšujú. A tiež sú pikantnejšiu a veľmi lahodné.

Ako na polievky z korenia sa dozviete v týchto 4 jednoduchých receptoch !

rascou polievka

INGREDIENCIE

  • 3 lyžice celého rasce
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 kaleráb
  • 1 zemiak
  • bazalka a strúhaný syr na posyp
  • soľ, korenie
  • 1 lyžička hladkej múky

POSTUP

  1. Rasca povaríme 30 minút v 1 litri vody zvlášť, scedíme a rascový vývar potom nalejeme späť do hrnca.
  2. Pridáme zeleninový vývar.
  3. Olúpanú kaleráb a zemiakov nakrájame a povaríme v polievke do zmäknutia.
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. V hrnčeku so studenou vodou rozmiešame lyžičku hladkej múky a vmiešame do polievky.
  6. Necháme prejsť varom, po minúte rozmixujeme a vrátime do hrnca.
  7. Servírujeme so syrom a bazalkou.

Recept na rascové polievku

kari polievka

Kari polievka patrí medzi tie chuťovo výraznejšie.

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice kari korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • dužina z 1/2 tekvice hokaido
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 2 lyžice smotany
  • semienka slnečnice alebo vetvička bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Olúpané strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno a spolu s kari korením restujeme na masle, kým kari nezačne silne voňať.
  2. Potom prilejeme vývar a vložíme dužinu z tekvice na kocky nakrájanú.
  3. Povaríme do zmäknutia a celú polievku zmixujeme.
  4. Polievku vrátime do hrnca a vmiešame smotanu.
  5. Podávame ozdobené semienkami alebo bylinkami.

Recept na kari polievku

zázvorová polievka

Ako základ zázvorové polievky sa hodí silnejší mäsový vývar. Môžeme využiť aj rôznych odrezkov alebo kostí a vývar potom scediť.

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice strúhaného zázvoru
  • 2 litre mäsového vývaru
  • 5 mrkvou
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica masla

POSTUP

  1. Na masle orestujeme nasekaný cesnak, pridáme zázvor a zalejeme vývarom.
  2. Osolíme a okoreníme.
  3. Olúpané a nakrájané mrkvy vložíme do polievky a povaríme do zmäknutia.
  4. Polievku rozmixujeme a vrátime do hrnca.
  5. Podávať môžeme s lyžicou smotany a hrsťou zelených byliniek.

Recept na zázvorovou polievku

papriková polievka

Mletá sladká paprika, metá pálivá paprika a chilli korenie sú základným korením pre červené pikantné polievky. Papriková je jednou z nich.

INGREDIENCIE

  • 4 červené papriky
  • 1 žltá paprika
  • 2 lyžice mletej papriky
  • 1 lyžička gulášového korenia
  • soľ, korenie
  • 2 litre vývaru
  • 3 väčšie zemiaky
  • bylinky na ozdobu
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  1. Na masle orestujeme nakrájané papriky. Osolíme a okoreníme.
  2. Prilejeme vývar a prisypeme zemiaky na kocky.
  3. Varíme 20 minút, zahustíme múkou, necháme prejsť varom a po 3 minútach vypneme.
  4. Servírujeme s bylinkami a pečivom.

Recept na paprikovou polievku

Všetky liečivé rastliny majú tiež vedľajšie účinky. Zázvor môže po požití väčšieho množstva vyvolávať hnačka, nevoľnosť alebo dokonca poruchy srdcového rytmu.

K polievkam sa hodia rôzne biele pečivo , ktoré si môžete tiež pripraviť podomácky.

Akú polievku z korenia máte najradšej? Podeľte sa o recept s priateľmi na Facebooku!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.