Poznáte polievky z korenia ? Samozrejme, korenie pridávame do každej polievky. Ale čo taká rascou polievka alebo karí polievka ?
Na čo sú polievky z korenia dobré? Obsahujú veľké množstvo daného korenia, takže sa jeho účinky na zdravie zvyšujú. A tiež sú pikantnejšiu a veľmi lahodné.
Ako na polievky z korenia sa dozviete v týchto 4 jednoduchých receptoch !
rascou polievka
INGREDIENCIE
- 3 lyžice celého rasce
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 kaleráb
- 1 zemiak
- bazalka a strúhaný syr na posyp
- soľ, korenie
- 1 lyžička hladkej múky
POSTUP
- Rasca povaríme 30 minút v 1 litri vody zvlášť, scedíme a rascový vývar potom nalejeme späť do hrnca.
- Pridáme zeleninový vývar.
- Olúpanú kaleráb a zemiakov nakrájame a povaríme v polievke do zmäknutia.
- Osolíme a okoreníme.
- V hrnčeku so studenou vodou rozmiešame lyžičku hladkej múky a vmiešame do polievky.
- Necháme prejsť varom, po minúte rozmixujeme a vrátime do hrnca.
- Servírujeme so syrom a bazalkou.

kari polievka
Kari polievka patrí medzi tie chuťovo výraznejšie.
INGREDIENCIE
- 2 lyžice kari korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- dužina z 1/2 tekvice hokaido
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 litre zeleninového vývaru
- 2 lyžice smotany
- semienka slnečnice alebo vetvička bazalky na ozdobu
POSTUP
- Olúpané strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno a spolu s kari korením restujeme na masle, kým kari nezačne silne voňať.
- Potom prilejeme vývar a vložíme dužinu z tekvice na kocky nakrájanú.
- Povaríme do zmäknutia a celú polievku zmixujeme.
- Polievku vrátime do hrnca a vmiešame smotanu.
- Podávame ozdobené semienkami alebo bylinkami.

Objavte podobné tipy
zázvorová polievka
Ako základ zázvorové polievky sa hodí silnejší mäsový vývar. Môžeme využiť aj rôznych odrezkov alebo kostí a vývar potom scediť.
INGREDIENCIE
- 2 lyžice strúhaného zázvoru
- 2 litre mäsového vývaru
- 5 mrkvou
- soľ, korenie
- 1 lyžica masla
POSTUP
- Na masle orestujeme nasekaný cesnak, pridáme zázvor a zalejeme vývarom.
- Osolíme a okoreníme.
- Olúpané a nakrájané mrkvy vložíme do polievky a povaríme do zmäknutia.
- Polievku rozmixujeme a vrátime do hrnca.
- Podávať môžeme s lyžicou smotany a hrsťou zelených byliniek.

papriková polievka
Mletá sladká paprika, metá pálivá paprika a chilli korenie sú základným korením pre červené pikantné polievky. Papriková je jednou z nich.
INGREDIENCIE
- 4 červené papriky
- 1 žltá paprika
- 2 lyžice mletej papriky
- 1 lyžička gulášového korenia
- soľ, korenie
- 2 litre vývaru
- 3 väčšie zemiaky
- bylinky na ozdobu
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Na masle orestujeme nakrájané papriky. Osolíme a okoreníme.
- Prilejeme vývar a prisypeme zemiaky na kocky.
- Varíme 20 minút, zahustíme múkou, necháme prejsť varom a po 3 minútach vypneme.
- Servírujeme s bylinkami a pečivom.

Všetky liečivé rastliny majú tiež vedľajšie účinky. Zázvor môže po požití väčšieho množstva vyvolávať hnačka, nevoľnosť alebo dokonca poruchy srdcového rytmu.
K polievkam sa hodia rôzne biele pečivo , ktoré si môžete tiež pripraviť podomácky.
Akú polievku z korenia máte najradšej? Podeľte sa o recept s priateľmi na Facebooku!