Vynikajúce recepty na králičie mäso v paprikovej omáčke vás prenesie späť do detských rokov

Králik na paprike a naše recepty, sú zaručenou istotou dobrého jedla!

Pochutnajte si na všetkých možných variantoch, ktoré vám ponúkame!

Aké papriky sú tie najlepšie? Túto informáciu nájdete na konci článku!

Tradičný králik na paprike

Starý dobrý recept na králičie mäso v lahodnej červenej omáčke dochutenej paprikou! Spomínate si na svoje detstvo? Tak šup, šup poďte si ho s nami uvariť! A môžete si uvariť aj ďalšie lahodné recepty s králikom , rovno na 10 spôsobov.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kíl králika
  • 3 cibule (nakrájané na plátky)
  • 200 g nakrájaných húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • soľ
  • korenie
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 30 g masla
  • 3 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • 1 lyžica múky
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 200 g gréckeho jogurtu

Postup

  • Králika nakrájajte na väčšie kusy. Bohato dochuťte soľou a korením.
  • Do hrnca s pokrievkou nalejte olivový olej a zahrejte ho na vysokú teplotu.
  • Pridajte kúsky králika a nechajte ho z oboch strán zhnednúť. Akonáhle je dobre opečený, králika vyberte a dajte bokom.
  • Pridajte maslo a potom pridajte nakrájanú cibuľu a jednu lyžičku soli.
  • Nechajte variť, kým nezačne zlátnuť.
  • Pridajte cesnak a huby a varte ďalších 8 minút, kým huby nezmäknú.
  • Pridajte múku a papriku a dobre premiešajte, nechajte premiešať chute a múku trochu povariť.
  • Pridajte paradajkový pretlak a kurací vývar a priveďte do varu.
  • Pridajte králika a pokračujte vo varení s pokrievkou na hrnci asi pol hodiny, kým nebude králik hotový.
  • Zložte pokrievku a teraz by mala byť omáčka celkom hustá.
  • Tesne pred podávaním hrniec stiahnite z platne a jemne vmiešajte grécky jogurt.
  • Králika na paprike podávajte s niečím kašovitým, ako je zemiaková kaša alebo polenta, aby príloha nasiakla všetku omáčku.
Červený hrniec plný červenej paprikovej omáčky s králikom.
Zdroj: whereismyspoon.co

Králičie mäso v pikantnej paprikovej omáčke

Toto je najlepší recept na králik na paprike. Celý pokrm je chutný a má nízky obsah tuku a hodí sa k toľkým prílohám, ako je kaša, knedle, halušky. Je to skvelé jedlo, ktoré sa hodí aj na sviatočný obed, rovnako ako tieto recepty na sviatočnú kačicu !

Čo budeme potrebovať

  • 100 g masla
  • 1 veľká červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • 350 ml kuracieho vývaru
  • 1 bobkový list
  • 20 g sladkej papriky
  • lyžička rasce
  • lyžička bieleho korenia
  • lyžička čierneho korenia
  • štipka kajenského korenia
  • 2200 g králika (nakrájame na 8 kusov)
  • lyžice soli
  • 180 ml kyslej smotany

Postup

  • V holandskej rúre na vysokej teplote rozpustite 4 lyžice masla.
  • Keď pena opadne, pridajte plátky cibule, za častého miešania opekajte, kým cibuľa nezačne skĺbať, asi 2 minúty.
  • Pridajte tretinu vývaru a bobkový list a zahrejte do varu.
  • Znížte teplotu na veľmi nízku, varte odkryté za občasného miešania, asi 30 minút.
  • Zmiešajte 1 lyžičku papriky, rascu a 3 papriky v malej miske.
  • Rozpustite zvyšné 3 lyžice masla vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu.
  • Keď pena opadne, orestujte králika z každej strany.
  • Kúsky králika rovnomerne posypte zmesou korenia.
  • Znížte teplotu a pokračujte v restovaní, kým nezhnedne, asi 5 minút.
  • Preložte králika do hrnca s cibuľou.
  • Nalejte zvyšný vývar do panvice, zahrejte do varu.
  • Zahriaty vývar nalejte ku králikovi spolu so soľou a zahrejte na vysokú teplotu do varu.
  • Znížte teplotu na veľmi nízku teplotu a prikryté varte domäkka, kým králik nezmäkne, asi 2 ½ hodiny.
  • Keď je králik hotový vyberte ho.
  • Zvýšte teplotu pod kastrólom s vypečenou šťavou.
  • Zahrejte omáčku do varu.
  • Všľahajte zvyšnú papriku a kyslú smotanu a nenechajte omáčku variť.
  • Králika servírujte preliateho paprikovou omáčkou.

Králika na paprike podávajte s domácimi žemľovými knedľami , ktoré si môžete pripraviť podľa nášho receptu.
Nielen knedle, ale aj ďalšie domáce pečivo si môžete pripraviť v domácej pekárni . Akú si vybrať, aby vám čo najlepšie vyhovovala, sa dozviete v našej recenzii.

Hrniec plný lahodnej paprikovej omáčky a krehkého mäsa.
Zdroj: adventuresincooking.com

Pečené králičie na paprike po maďarsku

Maďarskom inšpirovaný recept na králika na paprike rozžiari každý jedálenský stôl! Je to bohaté, príjemné jedlo, ktoré prekypuje veľkou variáciou chutí. Zahryznite k nemu napríklad naše pečivo z bielej múky.

Čo budeme potrebovať

  • ½ kg králičieho mäsa
  • 1 lyžička zázvorového prášku
  • 1 lyžička údené papriky
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 ½ lyžičky soli
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 celý rozmarín
  • 2 stredné nakrájané mrkvy
  • 1 stredná cibuľa nakrájaná na plátky
  • 120 g nakrájanej papriky
  • 400 g nakrájaných paradajok
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička soli

Postup

  • Na králičie mäso nasypeme zázvorový prášok, pridáme údenú papriku, cesnak, čierne korenie, soľ, premiešame, aby sa všetko obalilo rovnomerne, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 30 minút marinovať.
  • Na panvici na strednú teplotu rozohrejte rastlinný olej, pridajte vetvička rozmarínu, potom opatrne vložte každé marinované králičie mäso na rozpálenú panvicu a opekajte 5 minút z každej strany, potom pridajte nakrájanú mrkvu a nechajte 2 minúty opekať.
  • Vyberte ich z oleja a dajte bokom.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu, papriku, miešajte, kým cibuľa mierne nezosklovatí, potom pridajte nakrájané paradajky, premiešajte a nechajte 5 minút variť.
  • Dochutíme cesnakovým práškom, soľou, premiešame a potom pridáme orestované králičie mäso a mrkvu.
  • Premiešajte, prikryte a nechajte na miernu teplotu 15-20 minút dusiť za občasného miešania.
  • Králik na paprike je pripravený na podávanie.
Veľký hrniec plný krehkého králičieho mäsa so zeleninou a paprikou.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Aká je tá najlepšia paprika na varenie?

Paprika Žitava (Slovensko)

Paprika Žitava, známa tiež ako Žitavská paprika, je prvým produktom zo Slovenskej republiky, ktorý získal prestížnu značku kvality PDO (chránené označenie pôvodu). Výrobok je prášok zo sladkej papriky vyrobený mletím sušených paprík, ktoré sa zberajú, keď sú zrelé.

Má intenzívnu oranžovú až červenú farbu vďaka oleju, ktorý sa uvoľňuje zo semien v konečnej fáze procesu mletia. Jej chuť je jemne sladká a intenzívne hlboká, pripomínajúca sladkú papriku, ale bez horkosti.

Szegedi Fűszerpaprika-őrlemény (Maďarsko)

Szegedi paprika v prášku sa vyrába mletím strukov papriky. Jej farba je živá, ohnivo červená a jej vôňa je silná a korenistá, podobná ako pri pečenej zelenine. Po ochutnaní je chuť sladká, jemná a korenistá, ale príjemná a nie príliš pálivá, pretože množstvo kapsaicínu nepresahuje 100 mg/kg.

V Maďarsku je tak populárny, že má dokonca svoje vlastné múzeum a obvykle sa používa ako korenie do výdatných dusených pokrmov, gulášov alebo jedál s mäsom.

Pimentón de la Vera (Španielsko)

Pimentón de la Vera je údená paprika, ktorá sa od 16. storočia vyrába výhradne v údolí La Vera v provincii Cáceres. Toto červené korenie sa vyrába mletím sušených paprík na voňavý, korenený, vyúdený prášok.

Na jeseň, po zbere, sa najjemnejšie papriky zavesia na povrázky a nechajú sa usušiť. Potom sa dva týždne údia dubovým drevom, čím sa zintenzívni ich chuť i farba.

Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény (Maďarsko)

Tento jedinečný paprikový produkt sa vyrába za prísnych opatrení mletím sušených strukov rastlín červenej papriky rôznych odrôd. Papriky musia byť namleté rovnomerne a vôňa je korenistá a príjemná, porovnateľná s praženými semenami.

Má sladkú, ovocnú chuť a čím vyšší je obsah kapsaicínu v paprikách, tým pálivejší bude výsledný produkt. Používa sa hlavne ako korenie v rôznych pokrmoch vrátane duseného mäsa, na vajciach, rybách, cestovinách, zemiakoch av marinádach na pečené mäso.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.