Polievky sú skvelý a rýchly spôsob, ako telu doplniť potrebné živiny.
Preto sme si pre vás dnes pripravili niekoľko chutných receptov na zdravé polievky.
Nájdete u nás variant z bielych fazule, brokolice i medvedieho cesnaku.
Doprajte sebe i svojej rodine poriadnu dávku chuti a zdravia v jednom!
Polievka z červenej repy a mrkvy so syrom feta
Lahodná a živá polievka vhodná pre deti z červenej repy, mrkvy a zemiakov, zdobená creme fraiche a rozdrobeným syrom feta je jednoduchá na prípravu a skvele vás zahreje!
INGREDIENCIA
- 500 g surovej červenej repy
- 2 mrkvy
- 200 g zemiakov
- ½ lyžice olivového oleja
- 1 biela cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- ½ lyžičky tymiánu
- soľ a korenie na dochutenie
Na ozdobenie:
- 2 lyžice creme fraiche
- 80 g syra feta
- 1 lyžica petržlenu
POSTUP
- Orežte, olúpte a nakrájajte červenú repu, mrkvu a zemiaky na rovnako veľké kúsky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej.
- Pridajte cibuľu a restujte 2-3 minúty domäkka.
- Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu, než pridáte na kocky nakrájanú červenú repu, mrkvu a zemiaky.
- Vymažte 3 minúty za pravidelného miešania.
- Pridajte vývar, paradajkový pretlak, bobkové listy a tymian.
- Priveďte do varu a varte na miernom plameni 20 minút alebo kým sa zelenina neprevarí.
- Polievku rozmixujte do hladka.
- Rozdeľte do 4 misiek a ozdobte creme fraiche, fetou a petržlenovou vňaťou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na polievky z červenej repy . Dali by ste si krémovú, s tekvicou alebo radšej korenenú s čili? U nás nájdete všetky!
Karfiolovo-zemiaková polievka s hráškom
Táto krémová, vegánska polievka z karfiolu a zemiakov s hráškom je sýta, výdatná a plná živín a chuti. Recept je navyše bez lepku, oleja, cukru as nízkym obsahom tuku.
INGREDIENCIA
- 2 šálky nakrájané biele cibule
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1,5 šálky nakrájaného řapíkatého zeleru
- 1 vrchovatá šálka olúpanej a nakrájanej mrkvy
- 1/2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 2 šálky nakrájaného karfiolu
- 2 vrchovaté šálky olúpaných zemiakov nakrájaných na kocky
- 4,5 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka zeleného hrášku, čerstvého alebo mrazeného
- trocha čerstvej citrónovej šťavy (voliteľne)
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
- Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a stopkový zeler do polievkového hrnca s 1/4 šálky zeleninového vývaru a štipkou soli a korenia.
- Varte na strednom plameni, kým zelenina nezačne mäknúť a voňať, asi 6 minút.
- Vmiešajte sušené bylinky a ešte pár minút povarte.
- Pridajte zemiaky, karfiol a vývar a zľahka varte 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Asi polovicu polievky opatrne naberte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Nalejte späť do hrnca so zvyšnou, nerozmixovanou polievkou.
- Vmiešajte zelený hrášok, pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou a prípadne dochuťte soľou a čiernym korením.
- Podávajte ihneď alebo uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke po dobu až 5 dní.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Výživná polievka z bielych fazule s citrónom
Táto polievka je skvelá aj pre vegetariánov, obsahuje veľa vlákniny a je hotová iba za 40 minút. Potrebujete na ňu iba jeden hrniec a môžete si ju predpripraviť dopredu a potom podávať počas náročných dní.
INGREDIENCIA
- 2 konzervy (každá 425 ml) bielych Cannellini fazule, opláchnutých a odkvapkaných
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 veľké mrkvy nakrájané najemno
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 plechovka cíceru (425 ml), opláchnutá a odkvapkaná
- 3 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 čakanka, nahrubo nakrájaná (môžete nahradiť mangoldom)
- kôra a šťava z 1 citróna
- ⅓ šálky strúhaného parmezánu plus ďalšie na ozdobu
POSTUP
- Zmiešajte 1 plechovku fazule Cannellini a 1 šálku vývaru v mixéri; mixujte, kým nebude zmes úplne hladká.
- Dajte bokom.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na stredný stupeň.
- Pridajte cibuľu a mrkva; za občasného miešania varte do zmäknutia asi 6 alebo 7 minút.
- Pridajte cesnak, soľ a korenie; varte 2 minúty.
- Nakoniec pridajte zostávajúcu plechovku fazule, cícer a rozmarín; premiešajte, aby sa všetko spojilo, a varte 1 minútu.
- Vmiešajte zmes fazule a vývaru, zvyšné 3 šálky vývaru a nakrájanú čakanku.
- Priveďte zmes do varu.
- Nechajte redukovať na miernom plameni a varte odkryté 20 až 25 minút, alebo pokiaľ polievka mierne nezhustne.
- Vmiešajte citrónovú kôru a šťavu.
- Postupne za stáleho miešania prisypávajte parmezán (nepridávajte všetko naraz, mohol by sa zhluknúť).
- Rozlejte polievku do 6 misiek a podľa potreby ozdobte ďalším parmezánom, mletým čiernym korením a nasekaným rozmarínom.
- Podávajte s chrumkavým chlebom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na polievku z fazule ! Pochutnáte si a posilníte svoju imunitu.
Polievka z medvedieho cesnaku
Tak túto zdravú polievku jednoducho musíte vyskúšať! Jedná sa o luxusnú polievku nielen zo strúčikov cesnaku, ale aj z listov medvedieho cesnaku. Je dokonale hrejivá, čo v týchto dňoch rozhodne oceníte.
INGREDIENCIA
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
- 450 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných
- 750 ml zeleninového vývaru
- 150 g listov medvedieho cesnaku, umytých
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a olej.
- Jemne orestujte cibuľu do zmäknutia, pridajte cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
- Vsypte zemiaky a prilejte vývar a priveďte obsah do varu.
- Znížte plameň a varte 10 minút alebo pokiaľ nie sú zemiaky uvarené.
- Do polievky pridajte medvedí cesnak a nechajte zvädnúť, čo by malo trvať asi 1 minútu.
- Obsah preložte do kuchynského robota (alebo použite tyčový mixér) a rozmixujte dohladka.
- Podľa chuti osoľte a rozdeľte polievku do štyroch misiek.
- Voliteľne môžete ozdobiť smotanou a navrch dať kvety medvedieho cesnaku.
- Podávajte s obľúbeným chlebom.

Zdravá brokolicová polievka
Táto polievka je dokonale krémová, aj keď nepoužijete smotanu. Pochutnajú si na ňu všetci členovia vašej rodiny a navyše im tým dodáte potrebné živiny, ktoré najmä teraz v zime prídu vhod.
INGREDIENCIA
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička nasekaného cesnaku
- 1 stredná cibuľa nakrájaná na plátky
- 1 veľká brokolica nakrájaná na ružičky
- 2 stredné zemiaky olúpané a nakrájané na kocky
- 1 lyžička soli
- 2 šálky vody
- 1 šálka mlieka
- ½ šálky brokolicových ružičiek navyše
- ¼ šálky nakrájanej mrkvy navyše
- ¼ šálky nastrúhaného čedaru
POSTUP
- V hrnci rozohrejte olej a restujte cesnak a cibuľu, kým cibuľa nezezlátne.
- Pridajte brokolicu, zemiaky, soľ a vodu a priveďte do varu.
- Akonáhle dôjde k prudkému varu, znížte plameň a varte 15–20 minút, kým brokolica a zemiaky nezmäknú.
- Zmes nechajte vychladnúť a zmiešajte s mliekom a rozmixujte.
- Nalejte späť do hrnca a pridajte ružičky brokolice a mrkva.
- Duste 5-10 minút, vmiešajte nastrúhaný čedar a stiahnite plameň.
- Podávajte horúce.

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na polievky s brokolicou na 9 rôznych spôsobov. Ktorá bude vaša najobľúbenejšia?
Pri príprave zdravých polievok môžeme využiť aj ďalšie obľúbené suroviny ako sú strukoviny, tekvica, kaleráby, cuketa, cícer, hrášok a mnoho ďalších.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!