Výborné recepty na polievky pre zdravie, ktoré si zamilujete. Akú vyskúšate ako prvú?

Polievky sú skvelý a rýchly spôsob, ako telu doplniť potrebné živiny.

Preto sme si pre vás dnes pripravili niekoľko chutných receptov na zdravé polievky.

Nájdete u nás variant z bielych fazule, brokolice i medvedieho cesnaku.

Doprajte sebe i svojej rodine poriadnu dávku chuti a zdravia v jednom!

Polievka z červenej repy a mrkvy so syrom feta

Lahodná a živá polievka vhodná pre deti z červenej repy, mrkvy a zemiakov, zdobená creme fraiche a rozdrobeným syrom feta je jednoduchá na prípravu a skvele vás zahreje!

INGREDIENCIA

  • 500 g surovej červenej repy
  • 2 mrkvy
  • 200 g zemiakov
  • ½ lyžice olivového oleja
  • 1 biela cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 bobkové listy
  • ½ lyžičky tymiánu
  • soľ a korenie na dochutenie

Na ozdobenie:

  • 2 lyžice creme fraiche
  • 80 g syra feta
  • 1 lyžica petržlenu

POSTUP

  • Orežte, olúpte a nakrájajte červenú repu, mrkvu a zemiaky na rovnako veľké kúsky.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte cibuľu a restujte 2-3 minúty domäkka.
  • Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu, než pridáte na kocky nakrájanú červenú repu, mrkvu a zemiaky.
  • Vymažte 3 minúty za pravidelného miešania.
  • Pridajte vývar, paradajkový pretlak, bobkové listy a tymian.
  • Priveďte do varu a varte na miernom plameni 20 minút alebo kým sa zelenina neprevarí.
  • Polievku rozmixujte do hladka.
  • Rozdeľte do 4 misiek a ozdobte creme fraiche, fetou a petržlenovou vňaťou.
Polievka z repy, mrkvy a zemiakov, zdobená creme fraiche, petržlenovou vňaťou a rozdrobeným syrom feta na hlbokom tanieri.
www.myfussyeater.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na polievky z červenej repy . Dali by ste si krémovú, s tekvicou alebo radšej korenenú s čili? U nás nájdete všetky!

Karfiolovo-zemiaková polievka s hráškom

Táto krémová, vegánska polievka z karfiolu a zemiakov s hráškom je sýta, výdatná a plná živín a chuti. Recept je navyše bez lepku, oleja, cukru as nízkym obsahom tuku.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky nakrájané biele cibule
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1,5 šálky nakrájaného řapíkatého zeleru
  • 1 vrchovatá šálka olúpanej a nakrájanej mrkvy
  • 1/2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • 2 šálky nakrájaného karfiolu
  • 2 vrchovaté šálky olúpaných zemiakov nakrájaných na kocky
  • 4,5 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka zeleného hrášku, čerstvého alebo mrazeného
  • trocha čerstvej citrónovej šťavy (voliteľne)
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  • Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a stopkový zeler do polievkového hrnca s 1/4 šálky zeleninového vývaru a štipkou soli a korenia.
  • Varte na strednom plameni, kým zelenina nezačne mäknúť a voňať, asi 6 minút.
  • Vmiešajte sušené bylinky a ešte pár minút povarte.
  • Pridajte zemiaky, karfiol a vývar a zľahka varte 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Asi polovicu polievky opatrne naberte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  • Nalejte späť do hrnca so zvyšnou, nerozmixovanou polievkou.
  • Vmiešajte zelený hrášok, pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou a prípadne dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Podávajte ihneď alebo uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke po dobu až 5 dní.
Polievka z kvetu a zemiakov s hráškom v miske s lyžicou.
www.runningonrealfood.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Výživná polievka z bielych fazule s citrónom

Táto polievka je skvelá aj pre vegetariánov, obsahuje veľa vlákniny a je hotová iba za 40 minút. Potrebujete na ňu iba jeden hrniec a môžete si ju predpripraviť dopredu a potom podávať počas náročných dní.

INGREDIENCIA

  • 2 konzervy (každá 425 ml) bielych Cannellini fazule, opláchnutých a odkvapkaných
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 veľké mrkvy nakrájané najemno
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka cíceru (425 ml), opláchnutá a odkvapkaná
  • 3 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 čakanka, nahrubo nakrájaná (môžete nahradiť mangoldom)
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • ⅓ šálky strúhaného parmezánu plus ďalšie na ozdobu

POSTUP

  • Zmiešajte 1 plechovku fazule Cannellini a 1 šálku vývaru v mixéri; mixujte, kým nebude zmes úplne hladká.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na stredný stupeň.
  • Pridajte cibuľu a mrkva; za občasného miešania varte do zmäknutia asi 6 alebo 7 minút.
  • Pridajte cesnak, soľ a korenie; varte 2 minúty.
  • Nakoniec pridajte zostávajúcu plechovku fazule, cícer a rozmarín; premiešajte, aby sa všetko spojilo, a varte 1 minútu.
  • Vmiešajte zmes fazule a vývaru, zvyšné 3 šálky vývaru a nakrájanú čakanku.
  • Priveďte zmes do varu.
  • Nechajte redukovať na miernom plameni a varte odkryté 20 až 25 minút, alebo pokiaľ polievka mierne nezhustne.
  • Vmiešajte citrónovú kôru a šťavu.
  • Postupne za stáleho miešania prisypávajte parmezán (nepridávajte všetko naraz, mohol by sa zhluknúť).
  • Rozlejte polievku do 6 misiek a podľa potreby ozdobte ďalším parmezánom, mletým čiernym korením a nasekaným rozmarínom.
  • Podávajte s chrumkavým chlebom.
Fazuľová polievka so zeleninou v hlbokom tanieri, ozdobená plátkom citróna a bylinkami.
www.dishingouthealth.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na polievku z fazule ! Pochutnáte si a posilníte svoju imunitu.

Polievka z medvedieho cesnaku

Tak túto zdravú polievku jednoducho musíte vyskúšať! Jedná sa o luxusnú polievku nielen zo strúčikov cesnaku, ale aj z listov medvedieho cesnaku. Je dokonale hrejivá, čo v týchto dňoch rozhodne oceníte.

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
  • 450 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 g listov medvedieho cesnaku, umytých
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a olej.
  • Jemne orestujte cibuľu do zmäknutia, pridajte cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
  • Vsypte zemiaky a prilejte vývar a priveďte obsah do varu.
  • Znížte plameň a varte 10 minút alebo pokiaľ nie sú zemiaky uvarené.
  • Do polievky pridajte medvedí cesnak a nechajte zvädnúť, čo by malo trvať asi 1 minútu.
  • Obsah preložte do kuchynského robota (alebo použite tyčový mixér) a rozmixujte dohladka.
  • Podľa chuti osoľte a rozdeľte polievku do štyroch misiek.
  • Voliteľne môžete ozdobiť smotanou a navrch dať kvety medvedieho cesnaku.
  • Podávajte s obľúbeným chlebom.
Cesnaková polievka v dvoch miskách s vedľa položenými lyžicami.
www.greedygourmet.com

Zdravá brokolicová polievka

Táto polievka je dokonale krémová, aj keď nepoužijete smotanu. Pochutnajú si na ňu všetci členovia vašej rodiny a navyše im tým dodáte potrebné živiny, ktoré najmä teraz v zime prídu vhod.

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička nasekaného cesnaku
  • 1 stredná cibuľa nakrájaná na plátky
  • 1 veľká brokolica nakrájaná na ružičky
  • 2 stredné zemiaky olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 lyžička soli
  • 2 šálky vody
  • 1 šálka mlieka
  • ½ šálky brokolicových ružičiek navyše
  • ¼ šálky nakrájanej mrkvy navyše
  • ¼ šálky nastrúhaného čedaru

POSTUP

  • V hrnci rozohrejte olej a restujte cesnak a cibuľu, kým cibuľa nezezlátne.
  • Pridajte brokolicu, zemiaky, soľ a vodu a priveďte do varu.
  • Akonáhle dôjde k prudkému varu, znížte plameň a varte 15–20 minút, kým brokolica a zemiaky nezmäknú.
  • Zmes nechajte vychladnúť a zmiešajte s mliekom a rozmixujte.
  • Nalejte späť do hrnca a pridajte ružičky brokolice a mrkva.
  • Duste 5-10 minút, vmiešajte nastrúhaný čedar a stiahnite plameň.
  • Podávajte horúce.
Zeleninová polievka v hlbokom tanieri, ozdobená smotanou.
www.runningonrealfood.com

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na polievky s brokolicou na 9 rôznych spôsobov. Ktorá bude vaša najobľúbenejšia?

Pri príprave zdravých polievok môžeme využiť aj ďalšie obľúbené suroviny ako sú strukoviny, tekvica, kaleráby, cuketa, cícer, hrášok a mnoho ďalších.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.