Máte chuť na nejakú dobrotu s chuťou arašidov?
Potom ste tu správne!
Dnes sme si pre vás pripravili vynikajúce recepty s arašidovým maslom, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.
Máme pre vás sladké varianty, ale aj jednu slanú.
A ako bonus tu nájdete recept na vlastné domáce maslo z arašidov.
Tak poďme na to!
Recept na domáce arašidové maslo
Pripravte si s nami svoje vlastné domáce maslo z arašidov, ktoré je neuveriteľne hladké, krémové a hlavne lahodné!
Ingrediencie
- 3 šálky pražených solených alebo nesolených arašidov
- morská soľ podľa chuti (ak používate nesolené arašidy)
Postup
- Arašidy dajte do kuchynského robota a mixujte, kým vám nevznikne hladká zmes.
- Mixér každých cca 30 sekúnd až minútu zastavte a zoškrabnite steny.
- Zmes bude spočiatku hrubá.
- Potom zhustne a nakoniec sa stane krásne krémovou a hladkou.
- Celý proces by mal trvať asi 8 až 10 minút.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo pohári pri izbovej teplote alebo v chladničke až 1 mesiac.

Zdravé brownies s arašidovým maslom
Tieto zdravé brownies z iba 3 ingrediencií sú plné chuti a nepotrebujete na ne žiadnu múku, vajcia, cukor ani olej. Navyše sú hovové za menej ako 30 minút.
Ingrediencie
- 165 g datlí bez kôstok
- 128 g nesladeného arašidového masla
- 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
Postup
- Predhrejte rúru na 177 °C.
- Bochníkovú formu na chlieb 20 x 10 cm vyložte papierom na pečenie.
- Pridajte datle do kuchynského robota a pulzujte, kým sa nevytvorí hladká pasta.
- Možno budete musieť datle niekoľkokrát zoškrabnúť zo stien kuchynského robota, aby ste rozmixovali všetky datle.
- Pridajte arašidové maslo a kakaový prášok a premixujte, kým vám nevznikne hladká zmes jednotnej farby.
- Vložte zmes do pripravenej formy.
- Rukami ho rovnomerne pritlačte na formu.
- Pečte asi 10 minút alebo kým sa povrch nezačne nafukovať.
- Brownies počas pečenia veľmi nenakysne.
- Nepečte ich príliš dlho, pretože by sa vysušili a neboli také mäkké a vláčne.
- Pred krájaním a podávaním nechajte brownies vychladnúť.
- Ak chcete, pokvapkajte ich pred podávaním arašidovým maslom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na čokoládové brownies . Máme pre vás aj zdravé a netradičné varianty!
Pikantná mrkvová polievka s maslom z arašidov
Vynikajúcu polievku z mrkvy s červeným karí a arašidovým maslom si jednoducho zamilujete! Dokonalé spojenie chutí a jednoduchá príprava z nej tvorí skvelého kandidáta na váš nový obľúbený pokrm.
Ingrediencie
- 8–10 veľkých mrkví, olúpaných a nahrubo nakrájaných
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané
- 400 ml kokosového mlieka v konzerve
- 1 a 1/2 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1/4 šálky arašidového masla
- 1 lyžica červenej kari pasty
- soľ podľa chuti
- koriander a arašidy na ozdobu
Postup
- Cibuľu a cesnak orestujte na troche oleja do mäkka.
- Pridajte mrkva, kokosové mlieko, vývar a karí pastu.
- Duste, kým mrkva nezmäkne.
- Pridajte arašidové maslo a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Polievku rozmixujte dohladka, osoľte a môžete servírovať.
- Posypte čerstvým koriandrom a arašidmi.

Polievku môžete pripraviť aj v pomalom hrnci. Ak premýšľate nad jeho kúpou, možno sa vám budú hodiť naše recenzie hrncov na pomalé varenie . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Nepečené ovsené cookies
Vyskúšajte tieto luxusné cookies z ovsených vločiek a arašidového masla. Sú jednoduché na prípravu a potešia každú vašu návštevu! Navyše ich ani nemusíte piecť.
Ingrediencie
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky mlieka
- 1 šálka trstinového cukru
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/3 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1/4 lyžičky soli
- 2/3 šálky krémového arašidového masla
- 2 a 1/2 šálky jemných ovsených vločiek
- 1/2 šálky klasických ovsených vločiek
- 1 lyžička vanilky
Postup
- V strednom hrnci rozpustite 1/2 šálky masla na stredne vysokej teplote.
- Pridajte 1/2 šálky mlieka, 1 šálku trstinového cukru, 1 šálku kryštálového cukru a 1/3 šálky kakaového prášku.
- Dobre premiešajte, kým sa všetko nespojí a pokračujte vo varení na stredne vysokej teplote.
- Zmes priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes varí, nastavte časovač na 1 minútu.
- Zložte hrniec zo sporáka a pridajte 1/4 lyžičky soli, 2/3 šálky arašidového masla, 2 a 1/2 šálky jemných ovsených vločiek a 1/2 šálky klasických ovsených vločiek.
- Potom pridajte 1 lyžičku vanilky.
- Všetko premiešajte.
- Plech vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
- Pomocou lyžice naberajte zmes a potom tvarujte cookies, ktoré pokladajte na plech.
- Pracujte rýchlo, je dôležité cookies dávať na plech, keď sú ešte horúce.
- Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote asi 30-60 minút, alebo ich môžete dať chladiť do chladničky či mrazničky.
- Skladujte zvyšky vo vzduchotesnej nádobe na pulte po dobu 3-5 dní.

Čokoládovo-arašidové rezy
Ako ďalší v rade nepečených dezertov s arašidovým maslom sa vám predstavia dokonalé rezy, na ktoré potrebujete iba 5 ingrediencií a 25 minút vášho času! Už sa vám zbiehajú sliny? Tak poďme na to!
Ingrediencie
- 125 g sušienok, rozdrvených
- 100 g rozpusteného masla
- ¾ šálky hladkého arašidového masla plus 4 lyžice navyše
- ⅓ šálky práškového cukru
- 1 šálka čokoládových kôstok
Postup
- Formu na pečenie s rozmermi 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
- V stredne veľkej mise zmiešajte drvené sušienky, rozpustené maslo, ¾ šálky arašidového masla a práškový cukor.
- Vtlačte do pripravenej formy a dajte bokom.
- V parnom kúpeli rozpustite 1 šálku čokoládových lupienkov s 2 lyžicami arašidového masla.
- Nalejte na cesto v forme na pečenie a stierkou uhlaďte.
- Zvyšné 2 lyžice arašidového masla opatrne po lyžičkách nanášajte na čokoládovú polevu tak, aby ste tvorili menšie kolieska.
- Pomocou špáradla potom z týchto koliesok vytvorte špirálový vzor (viď obrázok nižšie).
- Pracujte rýchlo, čokoláda začne tuhnúť.
- Plátky nechajte 1 hodinu alebo do stuhnutia v chladničke.
- Nakrájajte a podávajte.

Máme pre vás aj lahodné recepty na rezy z perníka ! Skúste ich na tri rôzne spôsoby.
Vianočné guličky z arašidového masla
Krémové arašidové maslo tvarované do guličiek, namáčané do bielej čokolády a ozdobené farebnými posypkami? Tak toto jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 1 šálka práškového cukru
- 1/2 šálky krémového arašidového masla
- 3 lyžice zmäknutého masla
- 450 g tabuľkovej bielej čokolády s mandľami
- posypky podľa vlastného výberu
Postup
- V strednej mise zmiešajte cukor, arašidové maslo a maslo.
- Nechajte v chladničke 30 minút alebo pokiaľ sa so zmesou nebude dať dobre pracovať.
- Vytvarujte 2,5 cm guličky a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Dajte do mrazničky na 30 minút alebo do stuhnutia.
- Keď sú guličky hotové, rozpustite si čokoládu vo vodnom kúpeli.
- Guľôčky pokladajte do čokolády tak, aby sa celé obalili.
- Položte späť na papier na pečenie a ozdobte posypkami.
- Nechajte stuhnúť a podávajte.

Ďalšie tipy, ako využiť arašidové maslo v kuchyni
- Natrite ho na krajec chrumkavého chleba .
- Pridajte ho do ovsenej kaše .
- Použite ho ako spojivo v domácich granola tyčinkách .
- Pripravte z neho pikantnú arašidovú omáčku , ktorú môžete podávať s rezancami alebo napríklad jarnými závitkami.
- Vyšľahajte si arašidový dresing .
- Pridajte ho do svojho smoothie .
- Vyskúšajte obľúbený americký sendvič : jeden plátok bieleho toastového chleba natrite arašidovým maslom, druhý marmeládou a priklopte.
- Namažte ho na palacinky, vafle alebo lievančeky .
- Použite ho ako náhradu masla . (Do väčšiny jedál a dezert môžete pridať zmes 50/50 arašidového masla a oleja pre požadované množstvo masla. Pokrm potom získa úžasnú arašidovú chuť.)
- Pripravte si sladkú pizzu . Pizzu namažte hrubou vrstvou arašidového masla, potom pridajte čerstvé kivi, lesné ovocie, banány, kúsky čokolády, kokosové vločky, extra arašidy a čokoľvek iné, čo máte radi.
- Zahrejte arašidové maslo spolu s maslom, zmes nalejte na popcort a dochuťte soľou, čiernym korením a kajenským korením.
- Pridajte ho do hummusu namiesto tahini.
- Upečte si muffiny s arašidovým maslom.
- Urobte si luxusný domáci parfait s čokoládou a arašidovým maslom.
- Zmiešajte ho s cesnakom, limetkou a sójovou omáčkou a vznikne vám dokonalá marináda .
- Namiešajte si vlastný ovocný dip . Zmiešajte arašidové maslo s jogurtom, škoricou a trochou medu alebo javorového sirupu. Do dipu potom namáčajte plátky jabĺk alebo stopkový zeler.
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!