Krémové recepty s kyslou šošovkou, ktoré nezaťažia váš rozpočet! Inšpirujte sa

Hľadáte nápad pre výborný, rýchly, ale lacný obed? S týmito receptami na šošovku na kyslo zabijete všetky muchy jednou ranou!

Pokrmy nie sú náročné, prakticky vám bude stačiť jeden hrniec.

A sú aj neskutočne lahodné, šošovka sa priamo rozplýva na jazyku.

Šošovka na kyslo s vajcom a vyprážanou cibuľkou

Klasický „one pot“ recept alebo jedlo uvarené v jednom hrnci. Tento recept na kyslú šošovku je naozaj chutné, ľahko sa pripravuje a je vysoko výživné. Sladkokyslá chuť zelenej šošovky je dokonale vyvážená vďaka octu, cibuli, soli a čiernemu koreniu.

Čo budeme potrebovať

Na šošovku

  1. 450 g zelenej šošovky
  2. 2 bobkové listy
  3. 2 lyžice oleja
  4. 180 g cibule (nadrobno nakrájané)
  5. 60 ml octu (alebo bieleho vína)
  6. Lyžička soli
  7. ½ lyžičky čierneho korenia
  8. Lyžica cukru

Na vyprážanú cibuľku

  1. 2 lyžice oleja
  2. 120 g cibule (nadrobno nakrájané)

Na prílohu

  1. Volské oko
  2. Nakladané uhorky
  3. Nasekaná čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Šošovku si dôkladne prepláchneme pod studenou vodou
  2. Scedíme ju do veľkej misy
  3. Pridáme vodu, tak aby bola približne 5 centimetrov nad šošovkou
  4. Šošovku necháme takto odmočiť minimálne hodinu, najlepšie však cez noc
  5. Odmočenú šošovku aj s vodou prelejeme do väčšieho hrnca
  6. Pridáme bobkové listy a privedieme ju do varu
  7. Keď sa šošovka začne variť, teplotu znížime na strednú teplotu a ďalej varíme v odkrytom hrnci
  8. Varíme jej približne 15-18 minút, kým nie je úplne zmäknutá
  9. Ale pozor, by sa nezačala rozpadať
  10. Keď má šošovka správnu štruktúru, vyhodíme bobkové listy
  11. Šošovku precedíme cez sito do veľkej misy
  12. Scedenú vodu si schováme a dáme bokom
  13. Na strednú teplotu si v hrnci zahrejeme rastlinný olej
  14. Pridáme cibuľu a varíme, kým nám nezosklovatí
  15. Pridáme uvarenú šošovku, ocot, soľ a korenie
  16. Vmiešame cukor, trochu scedené vody a varíme ďalších 10 minút
  17. Pre krémovejšiu konzistenciu odoberieme trochu šošovky, ktorú rozmixujeme dohladka a potom ju vrátime späť do hrnca a premiešame
  18. Šošovku ochutnáme a poprípade dochutíme podľa našich preferencií
  19. Na vyprážanú cibuľku si na malej panvičke súčasne zmiešame olej s nakrájanou cibuľou
  20. Pomaly ju zahrievame na strednej teplote, kým nie je zlatohnedá, približne 10-12 minút
  21. Cibuľku dáme bokom a na rovnakej panvici si usmažíme volské oko
  22. Na stredne rozohriatu panvicu si rozklepneme vajcia a priryté pokrievkou ho varíme, kým nie je bielok úplne uvarený
  23. Šošovku na kyslo podávame posypanú vyprážanú cibuľkou, s volským okom a nakrájanou kyslou uhorkou
krémová šošovka s kyslou uhorkou a volským okom.
Zdroj: verygoodcook.com

Kyslá červená šošovka s baklažánom

Okoreňte večeru týmto super zdravým receptom s vysokým obsahom vlákniny, nabitým železom a počíta sa ako 4 z vašich 5 jedál denne – je to navyše lacné!

Čo budeme potrebovať

  1. 100 g červené šošovky
  2. Lyžička kurkumy
  3. Lyžica tamaríndovej pasty
  4. Cibuľa (nakrájaná na plátky)
  5. Strúčik cesnaku (prelisovaný)
  6. Kúsok zázvoru (nastrúhaný)
  7. Lyžička kari
  8. Baklažán (nakrájaný na plátky)
  9. 500 ml vody

Postup

  1. Šošovicu, kurkumu a tamaríndovú pastu zalejeme 500 ml vody
  2. Pridáme soľ a začneme variť
  3. Šošovku varíme 15 minút, kým nám nezmäkne
  4. Z hrnca odstránime všetku penu, ktorá sa nám vytvorila
  5. Medzitým si na väčšej panvici rozohrejeme olej
  6. Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor
  7. Opekáme dozlatista asi 5 minút
  8. Do zmesi na panvici pridáme karí a varíme ďalšie 2 minúty
  9. Pridáme šošovku a pokračujeme vo varení ďalších 10 minút
  10. Vedľa si rozohrejeme panvicu na veľmi vysokú teplotu
  11. Baklažán potrieme olejom a okoreníme
  12. Okorenené plátky baklažánu na panvici vyprážame z každej strany 2-3 minúty
  13. Šošovku na kyslo podávame s opečeným baklažánom

Šošovku môžete podávať aj s uvarenou basmati ryžou, limetkovým alebo mangovým chutney a koriandrom .

Bezmästá verzia strukovinového pokrmu s baklažánom a zeleninou.
Zdroj: cookieandkate.com

Šošovka na kyslo s klobásou

Doprajte svojmu rozpočtu na potraviny oddych, s týmto lahodným receptom na sladkokyslú šošovku. Šošovka je nielen lacná, ale aj plná živín, ako je vláknina, železo a fosfát.

Čo budeme potrebovať

  1. 600 ml kuracieho vývaru
  2. 450 g šošovky
  3. 2 bobkové listy
  4. Lyžička soli
  5. 75 g masla
  6. 2 cibuľa
  7. Lyžička kari
  8. 50 ml červeného vínneho octu
  9. 50 ml medu
  10. Lyžička oregana
  11. Lyžička worcesterskej omáčky
  12. Klobásu s vysokým obsahom mäsa (aspoň 85 %)
  13. 3 strúčiky cesnak (nakrájaný na kocky)

Postup

  1. Do veľkého hrnca pridáme vývar, šošovku a bobkové listy
  2. Šošovku začneme variť na strednú teplotu
  3. Varíme, kým sa vývar z väčšiny nevyvarí, približne 15-20 minút
  4. Keď sa šošovka varí, nakrájame si na kocky cibuľu a orestujeme ju na masle
  5. Restujeme jej, kým nie je zlatistá
  6. Do hrnca so šošovkou pridáme zvyšné ingrediencie a orestovanú cibuľku aj s maslom
  7. Všetko zmiešame dohromady a zložíme z platne
  8. Šošovicu necháme 15 minút odpočívať
  9. Keď šošovka odpočíva, na panvici, kde sme restovali cibuľku, opečieme rovnomerne zo všetkých strán klobásu
  10. Opekáme ju 10-15 minút na miernu teplotu, aby sa prehriala aj vo vnútri a na povrchu bola chrumkavá
  11. K tomuto receptu na šošovku na kyslo sa skvele hodia aj kyslé uhorky, ktoré pekne zneutralizujú mastnú chuť klobásy
Výživná uvarená strukovina s klobásou a ďalšou zeleninou.
Zdroj: delishknowledge.com

Šošovka na kyslo so slaninou

Vykúzlite s pár základnými ingredienciami obed pre celú rodinu, ktorý bude jednak výborne chutiť a za druhé vám ušetrí veľa času a peňazí.

Čo budeme potrebovať

Na šošovku

  1. Lyžica oleja
  2. 170 g slaniny
  3. Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  4. Mrkva (nakrájaná na kocky)
  5. Lyžica rasce
  6. 2 lyžičky pálivej papriky
  7. 2 lyžičky sladkej papriky
  8. 300 g šošovky
  9. 350 ml vývaru
  10. 2 bobkové listy
  11. 3 lyžice bieleho vína (alebo jablčného octu)
  12. Lyžica citrónovej šťavy
  13. Soľ
  14. Korenie
  15. Lyžica cukru
  16. 2 lyžice petržlenu

Na servírovanie

  1. kyslá smotana
  2. paprika
  3. Lyžica masla

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej
  2. Pridáme 100 g slaniny, cibuľu a mrkvu
  3. Opekáme, kým slanina nie je vypražená a cibuľa zlatistá
  4. Pridáme rascu a papriku
  5. Varíme na strednú teplotu, kým sa korenie nerozvonia
  6. Vmiešame šošovku a premiešame
  7. Potom pridáme vývar, tymián a bobkové listy
  8. Zmes privedieme do varu a potom znížime teplotu a šošovku varíme 25-35 minút
  9. Varíme, kým šošovka nezmäkne a vývar sa nevyvarí
  10. Ak sme zvolili hnedú šošovku, tak pozor, aby sa nerozvarila, pretože sa varí rýchlejšie ako šošovka zelená
  11. K šošovke pridáme ocot, šťavu z citróna a zvyšné korenie
  12. Pridáme cukor a ochutnáme
  13. Podľa vlastných preferencií dokoreníme, aby mala šošovka vyváženú sladko kyslú chuť
  14. Zložíme z platne a necháme 10 minút odpočívať
  15. Na menšej panvici si na masle orestujeme zvyšnú slaninu
  16. Slaninu vypražíme, aby bola na skus chrumkavá
  17. Uvarenú šošovku na kyslo podávame s kyslou smotanou, posypanú vypraženou slaninou a paprikou
Šošovka so zeleninou a slaninou servírovaná v miskách.
Zdroj: healthyseasonalrecipes.com

Pokiaľ vám uvarená kyslá šošovka ešte zostane na druhý deň, je možné z nej urobiť polievku a to úplne jednoduchým spôsobom. Jednoducho pridajte vodu alebo vývar a rozmixujte tyčovým mixérom.

Ak dávate prednosť hustej polievke, pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky vývar a nakoniec mrazený hrášok alebo konzervované scedené a prepláchnuté biele fazule.

Podávajte s kyslou smotanou a veľkou hrsťou nasekaného čerstvého kôpru. Pre ďalšiu inšpiráciu na lahodné polievky sa pozrite na tieto polievkové recepty zo šošovky.

Kyslá šošovka s cibuľkou a špeclami

Tento klasický nemecký pokrm je plný bielkovinou nabitej šošovky, slaniny a zeleniny. Recept na šošovku na kyslo v tomto podaní má veľmi hustú konzistenciu a je doplnený tradičným švábskym špeclem spolu s nemeckým kvalitným bravčovým párkom.

Čo budeme potrebovať

  1. 5 plátkov slaniny (nakrájané na kocky)
  2. Veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  3. Lyžica masla
  4. Mrkva (nastrúhaná)
  5. Pór (nakrájaný nadrobno)
  6. 500 g šošovky
  7. 600 ml hovädzieho vývaru
  8. Lyžička soli
  9. Bobkový list
  10. Lyžička korenia
  11. Lyžička cukru
  12. 25 ml bieleho octu
  13. Nasekaná čerstvá petržlenová vňať
  14. Špecle
  15. Bravčové párky (s vysokým obsahom mäsa min. 90%)

Postup

  1. Slaninu si opečieme na stredne rozpálenom hrnci
  2. Pridáme cibuľu a pokračujeme vo varení, približne 5-7 minút
  3. Cibuľa nám musí zosklovatieť
  4. Pridáme maslo, mrkvu a pór
  5. Varíme ďalších 5 minút
  6. Pridáme šošovku, vývar a bobkový list
  7. Premiešame a dochutíme soľou, korením a cukrom
  8. Celú zmes privedieme do varu
  9. Znížime teplotu a prikryjeme poličkou
  10. Takto šošovku varíme asi 40 minút, kým nie je mäkká
  11. Potom pridáme ocot a petržlen
  12. Pokračujeme vo varení ďalších 5 minút
  13. Pokiaľ sa vám šošovka zdá príliš hustá, nariedime jej trochou vývaru
  14. Ochutnáme a šošovku dochutíme čiernym korením, soľou alebo octom
  15. Hotovú kyslú šošovku zložíme z platne a necháme ju na 10 minút odpočívať
  16. Medzitým si podľa návodu pripravíme špecle a bravčové párky
  17. Uvarené špecle podávame so šošovkou na kyslo, párky a kyslou uhorkou
Červená šošovka s indickým chlebom a kyslou smotanou.
Zdroj: biancazapatka.com

Šošovka sa v obchodoch predáva v niekoľkých rôznych odrodách. Medzi najčastejšie používaný druh sa radí šošovka hnedá a šošovka zelená. Ale sú tu aj ďalšie menej známe odrody ako napríklad čierna šošovka a červená šošovka.

Každý druh má svoje špecifiká, ktoré je dobré pred vlastným varením poznať, aby sme dosiahli ten najlepší výsledok. Šošovka hnedá a zelená je bohatá na kyselinu listovú a železo, preto sa odporúča tým, ktorí trpia chudokrvnosťou. Túto šošovku je nutné pred samotným varením odmočiť v studenej vode. A je výborná na prípravu polievok.

Červená šošovka je dobrým zdrojom železa, selénu, fosforu a ďalších látok, ktoré umožnujú rovnomerné uvoľňovanie glukózy do krvi, preto je ideálnou surovinou pre diabetikov alebo niekoho kto drží diétu, zároveň je skvelým zdrojom bielkovín pre bábätká, keď prechádza na tuhú stravu.

Čierna šošovka takzvaná beluga má vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Jej veľkou výhodou je, že sa pred vlastným varením nemusí namáčať, preto je skvelou surovinou, pre tých, ktorí vareniu nemôžu venovať dostatok času.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.