5 výborných receptov na frankfurtskú polievku. Obľúbená ako predjedlo aj teplá večera

Premýšľate akú polievku uvariť? Chcete, aby bola výdatná a dostatočne ste sa najedli alebo zaplácli pred hlavným jedlom?

Tak ste tu správne!

Vyskúšajte naše jedinečné recepty na frankfurtskú polievku , po ktorej sa budete ešte dlho olizovať za ušami.

Tradičná frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi

Táto polievka je naozaj výborná a tiež veľmi sýta. Vďaka párku a zemiakom sa dostatočne naje celá rodina. Vyskúšajte túto klasickú frankfurtskú polievku našich babičiek.

Ingrediencie

  • 750g zemiakov (množstvo podľa chuti)
  • Viedenské párky (množstvo podľa chuti)
  • 150g zeleru
  • 250g póru
  • 2 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 bobkový list
  • 30g petržlenu
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a korenie

Postup

  • Najprv olúpte zemiaky, mrkvu a zeler. Nakrájajte ich na kúsky.
  • Párky taktiež nakrájajte na kolieska.
  • Olúpte cibuľu a nakrájajte najemno. Umyte pór a nakrájajte na plátky.
  • Petržlenovú vňať nasekajte najemno.
  • Vo veľkom hrnci zahrejte maslo a speňte cibuľku. Pridajte párok a chvíľku restujte.
  • Pridajte majorán, zemiaky, pór, mrkva a zeler. Restujte ďalšie 2 minúty.
  • Prilejte kurací vývar, pridajte bobkový list, zakryte pokrievkou a nechajte variť asi 30 minút. Občas premiešajte.
  • Odstavte z ohňa, dosoľte, okoreňte a podávajte.
Tradičná polievka po frankfurtsku s párkom.
Zdroj: husimado-eger.blog.hu

Pravá polievka s fazuľami

Túto polievku môžete obohatiť o fazuľu. Bude tak sýtejšia a navyše plná bielkovín. Inšpirujte sa!

Ingrediencie

  • 5 tenkých párkov
  • 1 plechovka fazule (biela alebo červená)
  • 1 cibuľa
  • 3-4 zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla či masti
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky pikantnej papriky
  • 1,5 litra vývaru (alebo vody s bujónom)
  • Štipka ligurčeka
  • Majoránka
  • Soľ a korenie
  • Rasca

Postup

  • Najprv nakrájajte cibuľu a cesnak najemno.
  • V hrnci rozpustite maslo a pridajte cibuľu s rascou. Restujte dozlatista a potom vmiešajte cesnak.
  • Krátko restujte a potom zasypte sladkou a pálivou paprikou. Po zamiešaní zaprášte múkou.
  • Chvíľu miešajte a potom zalejte vývarom alebo vodou s rozmiešaným bujónom.
  • Priveďte do varu, pridajte nakrájané zemiaky a vetvička ligurčeka.
  • Varte cca 10 minút a potom pridajte pokrájaný párok.
  • Varte do zmäknutia zemiakov a nakoniec pridajte fazuľu. (Pokojne aj s nálevom)
  • Všetko ešte krátko povarte a dochuťte soľou či korením.
  • Hotovú polievku podávajte s čerstvým pečivom.
Fazuľová polievka s párkom a zemiakmi.
Zdroj: fivehearthome.com

Dodajte vášmu telu porciu vitamínov, minerálov a energie a uvarte si niektorú z našich skvelých jarných polievok.

Smotanová polievka po frankfurtsku

Vyskúšajte tento recept na rýchlu frankfurtskú polievku so smotanou. Smotana dodá polievke jemnosť a výsledok bude určite výborný!

Ingrediencie

  • 3 párky
  • 4 menšie zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1 liter kuracieho vývaru (alebo voda s bujónom)
  • 1 lyžica sladkej paprika
  • 200ml smotany (alebo 100ml smotany a 100ml mlieka)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a korenie
  • Ligurček na posyp

Postup

  • Cibuľu nakrájajte najemno. Párok nakrájajte na kolieska a zemiaky olúpte a tiež nakrájajte na kocky.
  • Vo veľkom hrnci na masle speňte cibuľku, prihoďte pokrájaný párok a restujte.
  • Odstavte z ohňa, posypte paprikou a poprášte múkou. Premiešajte a vráťte späť na oheň.
  • Zalejte vývarom, dôkladne premiešajte a 10 minút povarte.
  • Potom pridajte nakrájané zemiaky, osoľte, okoreňte a varte do zmäknutia zemiakov.
  • Ku koncu varenia prilejte smotanu a nechajte ešte chvíľu povariť.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte a posypte čerstvým voňavým libečkem.
Smotanová polievka s párkom, zemiakmi a čerstvým libečkem.
Zdroj: herta.co.uk

Potrebovali by ste pomôcť s výberom odsávača pár do vašej kuchyne? Pozrite sa na náš test digestorom , iste vám to pomôže.

Luxusná frankfurtská polievka s hubami

Možno ste nevedeli, že do tejto polievky je možné pridať aj akékoľvek huby. Môžete použiť čerstvé z lesa, mrazené, ale aj sušené. Kupované šampiňóny tiež ničomu neuškodia.

Ingrediencie

  • 3-4 nožičky párku
  • 1 cibuľa
  • 150g húb
  • Maslo alebo masť
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 liter mäsového vývaru
  • 300g zemiakov (3-4 ks)
  • Rasca (drvený)
  • 1 lyžička majoránky
  • Soľ, korenie
  • Hladká múka na zahustenie (prípadne zápražka)

Postup

  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte najemno a párok pokrájajte na kolieska.
  • V hrnci zohrejte maslo a orestujte cibuľu s pokrájaným párkom.
  • Potom pridajte nakrájané huby a prelisovaný cesnak.
  • Zaprášte paprikou a krátko opekajte.
  • Zalejte vývarom a pridajte nakrájané zemiaky.
  • Ochuťte štipkou soli, rasce a korenia a varte do zmäknutia zemiakov asi 20-25 minút.
  • Ku koncu varenia ešte zahustite múkou rozmiešanou v troške vody alebo zápražkou.
  • Nakoniec ešte podľa chuti dochuťte majoránom, soľou či čiernym korením a podávajte s pečivom.
Polievka s párkom, zemiakmi a hubami.
Zdroj: lavesbaro.blog.hu

Pre milovníkov polievok sme tiež pripravili recepty na klenot slovenských kuchýň! Tradičná guľajda v štyroch variantoch! Mňam.

Rýchla frankfurtská polievka s klobásou

Milujete klobásy? Čo si ju takto pridať do polievky? Prinášame recept na polievku po frankfurtsku, kam namiesto párku môžete použiť vašu obľúbenú klobásu, ktorá dodá polievke ten správny šmrnc. Pochutnajte si!

Ingrediencie

  • 100g klobásy (druh podľa vašej chuti)
  • 2-3 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 40g masla či masti
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 liter vývaru
  • Korenie, soľ
  • 100ml mlieka na zjemnenie
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • 1 lyžica hladkej múky

Postup

  • Cibuľu nakrájajte najemno. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Klobásu pokrájajte na kolieska.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo či masť. Potom pridajte najemno nakrájanú cibuľku a orestujte ju dozlatista. Zaprášte múkou a krátko opražíme.
  • Potom posypte sladkou paprikou a za stáleho miešania prilievajte vývar.
  • Vsypte nakrájané zemiaky. Osoľte, okoreňte a nechajte variť do zmäknutia zemiakov.
  • Ku koncu prilejte mlieko a pridajte pokrájanú klobásu na kolieska.
  • Ešte krátko povarte, cca 5 minút.
  • Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a podávajte.
Tanier s polievkou s klobásou a zemiakmi.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Frankfurtská polievka nie je z Frankfurtu?

Ako už možno tušíte, táto polievka nemá s týmto nemeckým mestom nič spoločné. To isté platí pre frankfurtskú omáčku.

Rovnako ako iné názvy českých jedál tak aj tento vznikol z hláv niektorých krčmových, ktorí si názov polievky odvodili od hlavnej suroviny – párku.

Základom tejto skvelej polievky sú totiž frankfurtské párky, ktorých história siaha do roku 1487, kde sa tieto párky z chudého mäsa predávali.

U nás v česku ale vo frankfurtskej polievke alebo omáčke nájdete často obyčajné javořické alebo napríklad viedenské párky.

A ak vám po uvarení ostali párky a neviete čo s nimi, môžete si pripraviť jednoduchú chuťovku, ktorú zjete napríklad po polievke. Upečte si podľa nás niektorú dobrotu z lístkového cesta !

Objavte kúzlo tradičnej ukrajinskej polievky a uvarte si niektorý z receptov na pravý boršč.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.