Recepty na buchtu s čučoriedkami na 5 báječných spôsobov. Inšpirácia pre každého

V období júla je les plný obsypaných fialových kríkov. Toto lesné ovocie je síce pomalšie na zber, ale je množstvo dobrôt, ktoré s ním potom vykúzlite.

Či už čerstvé alebo mrazené, čučoriedky sú jednou z najlepších surovín na pečenie.

Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na čučoriedkovú buchtu.

Inšpirujte sa a skúste nejaký.

Čučoriedková buchta s posýpkou

Snáď každému sa už pri vyslovení „čučoriedkový koláč s tvarohom“ zbiehajú sliny. Upečte si tento múčnik podľa nášho jednoduchého receptu.

Ingrediencie na cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1 hrnček bieleho/čučoriedkového jogurtu
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2ks vajec
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Ingrediencie na náplň

  • 2 vaničky mäkkého tvarohu
  • 3ks vajec
  • 2-3 lyžice cukru (voliteľne)

Ingrediencie na posýpku

  • 100g masla
  • 200g hrubej múky
  • cukor
  • čučoriedky (množstvo podľa chuti)

Postup

  • V mise vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny. Prilejte olej a premiešajte.
  • Potom primiešajte jogurt, a vanilkový cukor.
  • V inej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, ktorú postupne primiešavajte do tekutej zmesi s vajcami a cukrami.
  • Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Zmiešajte tvarohy s vajcami a cukrom a vznikne vám tvarohová náplň. Túto náplň naneste navrch cesta na plechu.
  • Nakoniec rozprestrite umyté a odkvapkané čučoriedky a povrch buchty ešte posypte posýpkou.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C 25-30 minút podľa rúry.
  • Upečený koláč nechajte vychladnúť a podávajte.
Tvarohovo-čučoriedkový múčnik s posýpkou.
Zdroj: theforkedspoon.com

Prinášame vám viac báječných receptov na čučoriedkové koláče . 7 variantov na skvelý domáci dezert.

Liata bublanina s čučoriedkami

Vyskúšajte túto čučoriedkovú buchtu z palacinkového cesta. Rýchly a jednoduchý spôsob na spotrebu čučoriedok.

Ingrediencie

  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice strúhanky
  • 2ks vajec
  • 1/2l mlieka
  • štipka soli
  • maslo alebo olej na vymazanie plechu
  • čučoriedky

Postup

  • V mise zmiešajte múku s cukrom, strúhankou, vajcami, mliekom a štipkou soli. Premiešajte a nalejte na vymastený plech.
  • Špachtľou uhlaďte cesto. Navrch nasypte dostatočné množstvo čučoriedok.
  • Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 ° C po dobu asi 20-30 minút podľa rúry.
  • Skúšajte špajľou, či je už hotová.
  • Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.
Buchta s čučoriedkami z palacinkového cesta.
Zdroj: 12tomatoes.com

Zaujal vás recept? Skvelá správa! Prinášame vám ďalších 5 receptov na čučoriedkovú bublaninu .

Kysnutá buchta s čučoriedkami

Táto čučoriedková buchta je na prípravu síce zložitejšia, ale výsledok určite stojí za to. Múčnik s čučoriedkami, z ktorého nezostane ani kúsok.

Ingrediencie na cesto

  • 500g hladkej múky
  • 60g cukru krupica
  • 100g masla
  • 2ks žĺtkov
  • 250ml mlieka
  • 30g droždia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Ingrediencie na posýpku

  • 100g masla
  • 200g hrubej múky
  • 100g cukru múčka

Ostatné ingrediencie

  • čučoriedky

Postup

  • V menšej miske zmiešajte trochu vlažného mlieka s cukrom, lyžicu múky a rozdrobené droždie. Nechajte vzísť kvások.
  • V mise preosejte múku so štipkou soli. Pridajte vzídny kvások, žĺtky, cukor, vanilkový cukor. Primiešajte zvyšok mlieka a rozpustené maslo.
  • Vypracujte cesto a na pomúčenej doske vyvaľkajte na plát a preneste na plech.
  • Bohato posypte umytými a odkvapkanými čučoriedkami, posypte posýpkou a dajte piecť do predhriatej rúry na 170 ° C po dobu 20-30 minút.
  • Hotovú buchtu podávajte tak, ako máte radi ku káve alebo čaju.
Kysnutý múčnik s čučoriedkami a chrumkavou posýpkou.
Zdroj: bloggerbests.com

Máte prebytok čučoriedok alebo iného ovocia? Skúste si ho treba usušiť. Pomocníkom vám bude niektorá z našich preverených elektrických sušičiek ovocia. Ktorú vyberiete?

Americký čučoriedkový koláč

Čučoriedková buchta po americku je naozaj lahoda. Inšpirujte sa a dajte nám vedieť, ako vám chutila.

Ingrediencie

  • 250g polohrubej múky
  • 120ml mlieka alebo vody
  • 110g masla
  • 1 hrnček cukru
  • 1/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 4 lyžice škrobu
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička soli
  • 6 hrnčekov čučoriedok

Postup

  • V mise zmiešajte múku so soľou a rozpusteným maslom.
  • Po lyžiciach primiešavajte studenú vodu alebo mlieko az cesta vytvorte jednu väčšiu a jednu menšiu guľu.
  • Gule zabaľte do potravinárskej fólie alebo vrecúška a nechajte v chladničke po dobu 4 hodín odležať.
  • Väčšiu guľu cesta prehneťte a vyplňte jej dno a strany koláčovej formy.
  • V mise zmiešajte čučoriedky, cukry, škrob, škoricu a šťavu z citróna.
  • Premiešajte a náplň dajte na pripravené cesto vo forme.
  • Navrch dajte zvyšné maslo a koláč prekryte plackou, ktorú si vytvoríte z druhej (menšej) časti cesta.
  • Utesnite, urobte pár dierok, aby mohla odchádzať para pri pečení.
  • Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 ° C po dobu 1 hodiny dozlatista.
  • Hotový koláč nechajte vychladnúť a podávajte nakrájaný na trojuholníčky.
Americký blueberry pie s chrumkavou krustou.
Zdroj: pillsbury.com

Buchta z čučoriedok a tvarohu

Výborná čučoriedková buchta s tvarohom vás ohromí. Jednoduchý recept, ktorý zvládnete do hodiny.

Ingrediencie

  • 1 lyžica špaldovej celozrnnej múky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100g zmäknutého masla (+ na vymazanie)
  • 100g trstinového cukru
  • 3 ks vajec
  • 500g mäkkého tvarohu
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 hrnčeky čučoriedok

Postup

  • V mise utrite maslo s trstinovým cukrom a žĺtkami do tuhšej hmoty.
  • Primiešajte mäkký tvaroh, vanilkový cukor a obe múky zmiešané s kypriacim práškom.
  • Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho k už zmiešaným ingredienciám.
  • Formu vymažte maslom a vysypte múkou. Potom do nej vlejte polovicu cesta a zasypte ho polovicou čučoriedok.
  • Potom nalejte druhú polovicu cesta a navrstvite zvyšné čučoriedky.
  • Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C po dobu 40 minút.
  • Upečenú buchtu nechajte vychladnúť a potom podávajte.
Tvarohový múčnik s čerstvými čučoriedkami.
Zdroj: mommalew.com

Čučoriedky ako jedno z najzdravších ovocí

Čučoriedky nájdeme skoro v každom lese. Určite stojí za to si aspoň hŕstku pri návšteve lesa odtrhnúť. Nielenže si určite pochutnáte, ale prospejete aj svojmu zdraviu.

Obsahujú totiž veľké množstvo antioxidantov, ktoré vo vašom tele zachytia voľné radikály a tým spomalíte starnutie vašich mozgových buniek. Predídete aj ich degeneratívnemu ochoreniu.

Najviac antioxidantov sa nachádza v šupke. V samotnom plode je tiež obsiahnuté množstvo vitamínu C a železa. Ich konzumáciou posilníte vás imunitný systém. Predídete napríklad chrípke, angíne a regulujete tým vysoký krvný tlak.

Okrem mrkvy, aj čučoriedky podporujú správnu funkciu zraku. Regenerujú totiž očnú sietnicu a zlepšujú adaptáciu na ostré svetlo. Navyše konzumáciou týchto fialových plodov predchádzate šeroslepote alebo ju aspoň výrazne zmiernite.

Vhodné je tiež spomenúť, že vám napomôžu pri hnačke a zápche. Pri hnačke je lepšie ich konzumovať sušené a pri zápche naopak čerstvé. Akékoľvek spracovanie čučoriedok je pre náš organizmus prínosné – sušenie, zamrazenie, zaváranie, pečenie alebo odšťavenie.

Skúste ich spracovanie napríklad do lahodného čučoriedkového smoothie podľa našich receptov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.