Inšpirujte sa receptami na kebab po domácke 4x inak! Alá pochúťka zo stredného východu

Čo tak dať si kebab?

A čo si ho takto pripraviť priamo doma?

Áno aj vy si môžete túto dobrotu pripraviť vo vašej kuchyni a rozdiel medzi kupovaným bude iba v tom, že bude uvarený s láskou az tých najlepších ingrediencií.

Poďme si predstaviť tie najlepšie recepty na domáci kebab.

Domáce d ö ner kebab v tortille

Na tento recept je najlepšie použiť kuracie stehná bez kosti. Namiesto kuracieho môžete použiť napríklad jahňacie alebo hovädzie. Hotovým mäsom môžete naplniť tortillu ako je tomu v tomto recepte, alebo ním skrátka naplňte svoj tanier a prikusujte pečivo.

Ingrediencie na mäso

  • 1 kg stehenných rezňov bez kosti
  • Olivový olej

Ingrediencie na marinádu

  • Téglik bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky nadrveného cesnaku
  • 1 lyžička koriandra
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 2 lyžičky sladkej papriky (alebo pikantné)
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1 lyžica citrónovej šťavy (alebo kvalitné citrónky)
  • 2 lyžice olivového oleja

Na podávanie

  • Tortillové placky

Postup

  • Zmiešajte ingrediencie na marinádu vo veľkej miske.
  • Nakrájajte mäso na kocky a pridajte do pripravenej marinády, dobre premiešajte
  • Zakryte alobalom a nechajte marinovať v chladničke minimálne 3 hodiny, ideálne na 24 hodín. Pokiaľ necháte len 3 hodiny, pridajte navyše 1/2 lyžičky soli.
  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Vyberte si panvicu takej veľkosti, aby špízy zostali podopreté na stenách panvice.
  • Vyberte kura z chladničky a rozdeľte kuracie kúsky na 2 kôpky.
  • Vezmite kus kuracieho mäsa a potom navlečte na špíz. Opakujte a pritlačte kura tesne k sebe. Opakujte s ďalším špízom.
  • Podoprite 2 špízy na okrajoch pekáča. Povrch pokvapkajte olejom.
  • Špízy pečte po dobu 35 minút alebo kým povrch nie je zlatistý s niektorými spálenými kúskami.
  • Polievajte lyžicou kuracou šťavou. Potom špízy otočte, pokvapkajte olejom a pečte ešte 25 minút.
  • Po upečení znovu prelejte šťavou a nechajte 5 minút stáť.
  • Hotové špízy postavte zvisle alebo pod uhlom a mäso nakrájajte na tenké plátky.
  • Tortillu naplňte dostatočným množstvom mäsa, prípadne pridajte zeleninu podľa chuti, zabaľte a podávajte.
Tortilla s kuracím mäsom a zeleninou
Zdroj: recipetineats.com

Domáce bravčový barbecue kebab

V krajinách stredného východu sa toto mäso z náboženských dôvodov nepripravuje. Vy si ale kebab môžete s týmto mäsom pripraviť a potešiť tým svojich stravníkov. Kebab podávajte s pita chlebom, v tortille alebo len tak s pečivom.

Ingrediencie

  • 500g bravčové stehno (alebo akékoľvek bravčové mäso)
  • 1 hrnček bieleho cukru
  • 1 hrnček sójovej omáčky
  • 1 cibuľu nakrájanú na kocky
  • 5 strúčikov nadrveného cesnaku
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia

Postup

  • Cukor, sójovú omáčku, cibuľu, cesnak a čierne korenie zmiešajte vo veľkej miske.
  • Nakrájajte bravčové mäso na kocky, pridajte do misy a premiešajte.
  • Zakryte alobalom a nechajte v chladničke najmenej 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
  • Predhrejte rúru na 200°C alebo v prípade funkcie grilu na 180°C.
  • Navlečte bravčové mäso na špízy a pečte v predhriatej rúre dozlatista až do mierneho spálenia. (10-13 minút z každej strany).
  • Hotové mäso odrezávajte zo špízu zvisle na tenké plátky.
  • Naplňte ľubovoľné pečivo, napr. tortillu alebo pita chlieb a podávajte s akýmkoľvek dresingom a zeleninou.
Špízy s grilovaným mäsom
Zdroj: pilipinasrecipes.com

TIP: Milovníci špízov pozor! Nahliadnite a pripravte si ten najlepší špíz či už s mäsom alebo napríklad s ovocím.

Domáce kuracie kebab

Najobľúbenejším mäsom, ktoré sa na tento pokrm používa je práve kuracie. Vyskúšajte ho aj vy pri sebe doma a všetkým sa určite budú zbiehať sliny.

Ingrediencie

  • 1kg kuracích prsníkov alebo stehenných rezňov bez kosti

Ingrediencie na marinádu

  • 150 g prírodného bieleho jogurtu
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 0,5 lyžičky škorice
  • 0,5 lyžičky sušeného chilli (viac podľa preferencií)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Kôra a šťava z 1 citróna
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Vo veľkej miske dobre premiešajte ingrediencie na marinádu.
  • Kuracie mäso nakrájajte na kocky a pridajte do marinády.
  • Všetko riadne premiešajte, misu zabaľte alobalom a nechajte marinovať v chladničke po dobu 2 hodín, najlepšie cez noc.
  • Namarinované mäso navliekajte na špajle alebo špíz a dajte piecť do predhriatej rúry asi na 20 minút.
  • Počas pečenia môžete 1-2x poliať šťavou, ktoré mäso pustí. Mäso tak bude šťavnatejšie.
  • Po upečení mäso zo špízov odkrájajte zvisle na plátky.
  • Hotovým mäsom naplňte tortillu či pita chlieb, pridajte dresing, zeleninu a podávajte.
Kebab z kuracieho mäsa na špajli
Zdroj: tamingwins.com

Jahňacie kebab v domácom pita chlebe

Pripravte si trochu odlišný kebab a to s jahňacím mäsom. Ukážeme si tiež, ako upiecť svoj vlastný pita chlieb, ktorý sa s týmto mäsom bude skvele dopĺňať.

Ingrediencie na kebab

  • 600g jahňacieho mäsa
  • 1 lyžica škorice
  • 3 lyžice mletej rasce
  • Štipka muškátového orieška
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 klinček
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 10 plátkov šalátovej uhorky
  • Jarná cibuľka
  • Šalát
  • Citrónová šťava
  • 250ml bieleho jogurtu
  • Štipka korenia garam masala

Ingrediencie na pita chlieb

  • 200g hladkej múky
  • 200g celozrnnej múky
  • 5g sušeného droždia
  • 0,5 lyžice soli
  • 1,5 lyžice olivového oleja
  • 300ml teplej vody
  • Štipka cukru
  • Rastlinný olej

Postup

  • Najprv si zarobte na chlieb.
  • Zmiešajte múku, droždie, soľ, štipku cukru. Potom prilejte olivový olej s teplou vodou a vypracujte hladké cesto.
  • Cesto prepracujte na pomúčenej doske aspoň 5 minút. V prípade, ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky.
  • Z cesta vytvarujte guľu, potrite ju olivovým olejom a nechajte ju v miske kysnúť aspoň 90 minút.
  • Medzitým si nakrájajte mäso na kocky, dajte do misy a zmiešajte so škoricou, rascou, muškátovým orieškom, cesnakom a 2 lyžicami oleja.
  • Dochuťte soľou a korením a nechajte marinovať , zatiaľ čo si pripravíte šalátovú zeleninu.
  • Zmiešajte nakrájané reďkovky, uhorku, jarnú cibuľku a šalát s citrónovou šťavou.
  • Namarinované mäso napichujte na špíz a dajte piecť v zapekacej mise aspoň na 20 minút. (Pri pečení polejte šťavou, ktorú mäso pustí)
  • Po vykysnutí cesta na chlieb potrite plech olejom. Cesto vyklopte na dosku, rozdeľte na 6 kúskov, ktoré vytvarujte do gulí.
  • Každú guľu rozvaľkajte na placku 6mm hrubú a dajte piecť na 7-10 minút. Placky sa spravidla nafúknu a chytnú zlatistú farbu.
  • Na hotový pita chlieb nakrájajte mäso zo špízov, naložte šalát, polejte trochou jogurtu a posypte garam masala.
Pita chlieb naplnený mäsovou zmesou so zeleninou
Zdroj: lazycatkitchen.com

Stroje na domáci kebab

Dnes sú na trhu elektroniky najrôznejšie vymoženosti. Nemusíte ani vlastniť bistro či reštauráciu predávajúci kebab. Stačí si zaobstarať elektrický gril na grilovanie mäsa z pohodlia domova. Vďaka tomuto prístroju si budete môcť grilované mäso všetkého druhu dopriať po celý rok.

Inšpirujte sa, ako správne grilovať , akú marinádu použiť, aké prílohy alebo omáčky sú tie najlepšie.

Pre inšpiráciu pri výbere toho ideálneho grilu pre vás nasledujte hodnotenie najlepších elektrických shashlibnit s. Iste vás nadchnú a vy si budete grilované pokrmy dopriavať ako len chcete.

A ako vlastne vznikol kebab?

História kebabu sa datuje v Turecku, odkiaľ sú prvé zmienky o tomto pokrme. Pôvodne sa kebab pripravoval pečením mäsa na horizontálnom grile, neskôr sa mäso vrstvilo na ražeň.

Neskôr po 25 rokoch vznikol názov kebab, tentoraz v meste Bursa, kde istý mäsiar spracoval jahňacie mäso na mleté a potom ho navrstvil medzi plátkami mäsa. Po jeho ugrilovaní ho podával s jogurtom a maslíčkom na chlebových plackách. Práve v Burse vznikol názov döner kebab.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.