Čo tak dať si kebab?
A čo si ho takto pripraviť priamo doma?
Áno aj vy si môžete túto dobrotu pripraviť vo vašej kuchyni a rozdiel medzi kupovaným bude iba v tom, že bude uvarený s láskou az tých najlepších ingrediencií.
Poďme si predstaviť tie najlepšie recepty na domáci kebab.
Domáce d ö ner kebab v tortille
Na tento recept je najlepšie použiť kuracie stehná bez kosti. Namiesto kuracieho môžete použiť napríklad jahňacie alebo hovädzie. Hotovým mäsom môžete naplniť tortillu ako je tomu v tomto recepte, alebo ním skrátka naplňte svoj tanier a prikusujte pečivo.
Ingrediencie na mäso
- 1 kg stehenných rezňov bez kosti
- Olivový olej
Ingrediencie na marinádu
- Téglik bieleho jogurtu
- 3 strúčiky nadrveného cesnaku
- 1 lyžička koriandra
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky sladkej papriky (alebo pikantné)
- 1 lyžička mletého korenia
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1,5 lyžičky soli
- 1 lyžica citrónovej šťavy (alebo kvalitné citrónky)
- 2 lyžice olivového oleja
Na podávanie
- Tortillové placky
Postup
- Zmiešajte ingrediencie na marinádu vo veľkej miske.
- Nakrájajte mäso na kocky a pridajte do pripravenej marinády, dobre premiešajte
- Zakryte alobalom a nechajte marinovať v chladničke minimálne 3 hodiny, ideálne na 24 hodín. Pokiaľ necháte len 3 hodiny, pridajte navyše 1/2 lyžičky soli.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Vyberte si panvicu takej veľkosti, aby špízy zostali podopreté na stenách panvice.
- Vyberte kura z chladničky a rozdeľte kuracie kúsky na 2 kôpky.
- Vezmite kus kuracieho mäsa a potom navlečte na špíz. Opakujte a pritlačte kura tesne k sebe. Opakujte s ďalším špízom.
- Podoprite 2 špízy na okrajoch pekáča. Povrch pokvapkajte olejom.
- Špízy pečte po dobu 35 minút alebo kým povrch nie je zlatistý s niektorými spálenými kúskami.
- Polievajte lyžicou kuracou šťavou. Potom špízy otočte, pokvapkajte olejom a pečte ešte 25 minút.
- Po upečení znovu prelejte šťavou a nechajte 5 minút stáť.
- Hotové špízy postavte zvisle alebo pod uhlom a mäso nakrájajte na tenké plátky.
- Tortillu naplňte dostatočným množstvom mäsa, prípadne pridajte zeleninu podľa chuti, zabaľte a podávajte.

Domáce bravčový barbecue kebab
V krajinách stredného východu sa toto mäso z náboženských dôvodov nepripravuje. Vy si ale kebab môžete s týmto mäsom pripraviť a potešiť tým svojich stravníkov. Kebab podávajte s pita chlebom, v tortille alebo len tak s pečivom.
Ingrediencie
- 500g bravčové stehno (alebo akékoľvek bravčové mäso)
- 1 hrnček bieleho cukru
- 1 hrnček sójovej omáčky
- 1 cibuľu nakrájanú na kocky
- 5 strúčikov nadrveného cesnaku
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
Postup
- Cukor, sójovú omáčku, cibuľu, cesnak a čierne korenie zmiešajte vo veľkej miske.
- Nakrájajte bravčové mäso na kocky, pridajte do misy a premiešajte.
- Zakryte alobalom a nechajte v chladničke najmenej 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
- Predhrejte rúru na 200°C alebo v prípade funkcie grilu na 180°C.
- Navlečte bravčové mäso na špízy a pečte v predhriatej rúre dozlatista až do mierneho spálenia. (10-13 minút z každej strany).
- Hotové mäso odrezávajte zo špízu zvisle na tenké plátky.
- Naplňte ľubovoľné pečivo, napr. tortillu alebo pita chlieb a podávajte s akýmkoľvek dresingom a zeleninou.

TIP: Milovníci špízov pozor! Nahliadnite a pripravte si ten najlepší špíz či už s mäsom alebo napríklad s ovocím.
Objavte podobné tipy
Domáce kuracie kebab
Najobľúbenejším mäsom, ktoré sa na tento pokrm používa je práve kuracie. Vyskúšajte ho aj vy pri sebe doma a všetkým sa určite budú zbiehať sliny.
Ingrediencie
- 1kg kuracích prsníkov alebo stehenných rezňov bez kosti
Ingrediencie na marinádu
- 150 g prírodného bieleho jogurtu
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 2 lyžičky mletej rasce
- 0,5 lyžičky škorice
- 0,5 lyžičky sušeného chilli (viac podľa preferencií)
- 3 strúčiky cesnaku
- Kôra a šťava z 1 citróna
- Soľ a mleté korenie
Postup
- Vo veľkej miske dobre premiešajte ingrediencie na marinádu.
- Kuracie mäso nakrájajte na kocky a pridajte do marinády.
- Všetko riadne premiešajte, misu zabaľte alobalom a nechajte marinovať v chladničke po dobu 2 hodín, najlepšie cez noc.
- Namarinované mäso navliekajte na špajle alebo špíz a dajte piecť do predhriatej rúry asi na 20 minút.
- Počas pečenia môžete 1-2x poliať šťavou, ktoré mäso pustí. Mäso tak bude šťavnatejšie.
- Po upečení mäso zo špízov odkrájajte zvisle na plátky.
- Hotovým mäsom naplňte tortillu či pita chlieb, pridajte dresing, zeleninu a podávajte.

Jahňacie kebab v domácom pita chlebe
Pripravte si trochu odlišný kebab a to s jahňacím mäsom. Ukážeme si tiež, ako upiecť svoj vlastný pita chlieb, ktorý sa s týmto mäsom bude skvele dopĺňať.
Ingrediencie na kebab
- 600g jahňacieho mäsa
- 1 lyžica škorice
- 3 lyžice mletej rasce
- Štipka muškátového orieška
- 1 strúčik cesnaku
- 1 klinček
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 zväzok reďkoviek
- 10 plátkov šalátovej uhorky
- Jarná cibuľka
- Šalát
- Citrónová šťava
- 250ml bieleho jogurtu
- Štipka korenia garam masala
Ingrediencie na pita chlieb
- 200g hladkej múky
- 200g celozrnnej múky
- 5g sušeného droždia
- 0,5 lyžice soli
- 1,5 lyžice olivového oleja
- 300ml teplej vody
- Štipka cukru
- Rastlinný olej
Postup
- Najprv si zarobte na chlieb.
- Zmiešajte múku, droždie, soľ, štipku cukru. Potom prilejte olivový olej s teplou vodou a vypracujte hladké cesto.
- Cesto prepracujte na pomúčenej doske aspoň 5 minút. V prípade, ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky.
- Z cesta vytvarujte guľu, potrite ju olivovým olejom a nechajte ju v miske kysnúť aspoň 90 minút.
- Medzitým si nakrájajte mäso na kocky, dajte do misy a zmiešajte so škoricou, rascou, muškátovým orieškom, cesnakom a 2 lyžicami oleja.
- Dochuťte soľou a korením a nechajte marinovať , zatiaľ čo si pripravíte šalátovú zeleninu.
- Zmiešajte nakrájané reďkovky, uhorku, jarnú cibuľku a šalát s citrónovou šťavou.
- Namarinované mäso napichujte na špíz a dajte piecť v zapekacej mise aspoň na 20 minút. (Pri pečení polejte šťavou, ktorú mäso pustí)
- Po vykysnutí cesta na chlieb potrite plech olejom. Cesto vyklopte na dosku, rozdeľte na 6 kúskov, ktoré vytvarujte do gulí.
- Každú guľu rozvaľkajte na placku 6mm hrubú a dajte piecť na 7-10 minút. Placky sa spravidla nafúknu a chytnú zlatistú farbu.
- Na hotový pita chlieb nakrájajte mäso zo špízov, naložte šalát, polejte trochou jogurtu a posypte garam masala.

Stroje na domáci kebab
Dnes sú na trhu elektroniky najrôznejšie vymoženosti. Nemusíte ani vlastniť bistro či reštauráciu predávajúci kebab. Stačí si zaobstarať elektrický gril na grilovanie mäsa z pohodlia domova. Vďaka tomuto prístroju si budete môcť grilované mäso všetkého druhu dopriať po celý rok.
Inšpirujte sa, ako správne grilovať , akú marinádu použiť, aké prílohy alebo omáčky sú tie najlepšie.
Pre inšpiráciu pri výbere toho ideálneho grilu pre vás nasledujte hodnotenie najlepších elektrických shashlibnit s. Iste vás nadchnú a vy si budete grilované pokrmy dopriavať ako len chcete.
A ako vlastne vznikol kebab?
História kebabu sa datuje v Turecku, odkiaľ sú prvé zmienky o tomto pokrme. Pôvodne sa kebab pripravoval pečením mäsa na horizontálnom grile, neskôr sa mäso vrstvilo na ražeň.
Neskôr po 25 rokoch vznikol názov kebab, tentoraz v meste Bursa, kde istý mäsiar spracoval jahňacie mäso na mleté a potom ho navrstvil medzi plátkami mäsa. Po jeho ugrilovaní ho podával s jogurtom a maslíčkom na chlebových plackách. Práve v Burse vznikol názov döner kebab.