Už ste skúšali recepty na salámové nátierky ako pohostenie pre rodinu a priatelia?
Ak organizujete malú oslavu, narodeninový večierok alebo snáď potrebujete nejaké chuťovky na Silvestra, máte vyhrané.
Inšpirujte sa v našom článku a ochutnajte tie najlepšie lahôdky, ktoré sme pre vás starostlivo pozbierali.
Salámová nátierka
Príprava tejto zmesi nie je veľmi zložitá, navyše je vhodná pre kuchynského robota Thermomix. Pokiaľ tento prístroj vlastníte, určite stojí za to si tento recept zapamätať. Ak fandíte tomuto druhu pochúťok, určite si prejdite recepty na mäsové nátierky .
Ingrediencie:
- 100 g pikantnej chilli salámy
- 170 g paprikáša
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja (alebo chilli olej)
- 4 červené chilli papričky
- 60 g neslaného masla
Postup:
- Do misky nalejeme olivový olej a ponoríme doň všetky čili papričky.
- Pikantnú chilli salámu nakrájame nahrubo a vložíme do kuchynského robota Thermomix. Varíme 5 minút.
- Potom pridáme nahrubo nasekaný paprikáš, čili papričky s olejom aj maslo.
- Na pár sekúnd spustíme Turbo, asi štyrikrát za sebou. Podľa potreby ešte pridáme olej a rozmixujeme podľa chuti.
- Kto chce, môže ešte prisoliť a okoreniť, ale nie je to nutné.
- Vyberieme z nádoby, preložíme do misky a uložíme cez noc do chladničky, aby sa všetky chute spojili.
- Táto nátierka je naozaj pikantná, takže pokiaľ ostré neznesiete, vyhnite sa jej.
- Pokiaľ nemáte tento druh robota, zvládnete to aj s klasickým mixérom, pričom salámu ohrejete vo vode a precedíte, prípadne je možné použiť aj mikrovlnnú rúru.
Salámová nátierka na chlebíčky
Krémová konzistencia a vynikajúca chuť je základným kameňom tejto luxusnej pochúťky, ktorá je hotová v priebehu niekoľkých málo okamihov.
Ingrediencie:
- 1 balenie smotanového syra
- 3/4 majonézy
- 1 hrnček šunkovej salámy nakrájanej na jemné kúsky
- 1/2 hrnčeka nasekaných sterilovaných uhoriek v kôprovom náleve
- 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 nasekanej červenej cibule (alebo 1/2 lyžičky sušeného cibuľového prášku)
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 lyžička nasekaného kôpru (prípadne 1 lyžička sušeného kôpru)
- 1 polievkové lyžice Worcestrové omáčky
Postup:
- Pripravíme si väčšiu misu a postupne do nej nahádžeme všetky ingrediencie.
- Pomocou ručného všetko dôkladne rozmixujeme, až bude mať nátierka jemnú a krémovú konzistenciu.
- Preložíme do sklenenej misky a podávame ako dip s rôznymi kúskami pečiva, krekry či zeleninou, prípadne klasicky natreté na chlieb, veku alebo čerstvé pečivo.
Syrová náterka
Pokiaľ ide o túto salámovú nátierku z vysočiny rozhodne zamilujete. Je rýchla, jednoduchá a veľmi dobrá. Navyše neobsahuje veľa surovín, takže je aj cenovo dostupná.
Ingrediencie:
- 200 g salámy Vysočina
- 200 g mäkkého syra Blaťácke zlato
- 2 – 3 lyžice majonézy
- Štipka bieleho korenia
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Salámu dáme do nádoby mixéra a dôkladne rozmixujeme na drobné kúsky.
- To isté urobíme so syrom a oboje dáme do misky.
- Dôkladne premiešame a pridáme majonézu.
- Okoreníme, prihodíme nasekanú pažítku a pokiaľ sa nám zdá nátierka málo slaná, môžeme ešte dosoliť.
- Rožky alebo sendvičový chlieb nakrájame na kúsky a pokryjeme nátierkou.
- Je to skvelá chuťovka na narodeninovú oslavu.
Tradičná nátierka z tvrdej salámy
Keď nemáme chuť na sladké, vždy sa hodí niečo, čo sa dá natrieť na chlieb či čerstvé pečivo. No a keď sú súčasťou obľúbenej suroviny, ktoré bežne konzumujeme jednotlivo, máme o pochúťku postarané.
Ingrediencie:
- 175 g salámy Herkules
- 100 g taveného syra s príchuťou papriky
- 75 g nesoleného masla
- 1 1/2 polievkové lyžice plnotučnej horčice
- 50 g cibule
- Soľ a korenie štyroch farieb podľa chuti
Postup:
- Salámu dáme do nádoby kuchynského robota a dôkladne rozmixujeme.
- Pridáme tavený syr, zmäknuté maslo, horčicu a niekoľkokrát premiešame pomocou pulzného tlačidla.
- Cibuľu olúpeme, nakrájame na jemné kúsky a prihodíme do misy.
- Ochutíme čiernym korením i soľou, naposledy premiešame a preložíme do misky.
Objavte podobné tipy
Zmes z vysočiny a smotanového syra
Táto skvostná zmes na chlieb či pečivo sa stane jednou z vašich najobľúbenejších. Má skvelú chuť, super konzistenciu a je bleskovo hotová.
Uvidíte, že bude chutiť aj vašim blízkym a priateľom, napríklad ako súčasť pohostenia pri rodinnej oslave.
Ingrediencie:
- 230 g smotanového syra
- 120 ml kyslej smotany
- 1 malá cibuľa
- 140 g vysočiny
- 1 lyžica kajenského korenia
Postup:
- Do misky dáme smotanový syr, kyslú smotanu a na drobné kocky nakrájanú cibuľu.
- Pomocou ručného mixéra šľaháme zhruba 2 minúty.
- Pridáme nakrájanú salámu, kajenské korenie a dôkladne premiešame lyžicou.
- Podľa chuti pridáme ešte korenie alebo prisolíme.
- Dáme do sklenenej misky, zaklopíme a uložíme do chladničky, aby sa všetky chute prepojili.
- Servírujeme na krekry, celozrnné pečivo alebo chlieb.
Vaječná nátierka s údeninou
Ako sú niekde vajcia, vždy je to záruka, že to bude pochúťka. Presne to spĺňa aj táto vynikajúca salámová nátierka s príchuťou pažítky.
Ingrediencie:
- 100 g plátkovej šunkovej salámy
- 6 varených vajec
- 3 trojuholníky taveného smotanového syra
- 2 – 3 polievkové lyžice čerstvé pažítky
- Soľ a mleté biele korenie podľa chuti
- 2 lyžice majonézy
- Trochu smotany
Postup:
- Salámu nakrájame na malé kúsky a dáme do misky.
- Žĺtky pridáme k saláme a roztlačíme.
- Potom dáme bokom 3 bielky a zvyšné tri nakrájame na kocky.
- Pridáme majonézu, tavené syry a všetko starostlivo premiešame.
- Dochutíme soľou, čiernym korením, prisypeme nasekanú pažítku a naposledy zamiešame.
- Ideálne je pripraviť nátierku deň vopred, aby naležala.
Maďarská zmes
Výdatná nátierka so salámou môže poslúžiť ako ľahká desiata či malá večera. Je ľahko pikantná a skvele zasýti na dlhú dobu.
Ingrediencie:
- 1/2 zelenej papriky
- 2 červené feferónky
- 100 g paprikáša
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 1/2 lyžičky maďarskej mletej sladkej papriky
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Papriku aj feferónky zbavíme jadier a nakrájame na drobné kocky.
- Salámu nakrájame na tenké prúžky.
- Tvaroh dáme do misky, pridáme nakrájanú salámu, papriky s feferónkami a premiešame.
- Prisypeme sladkú papriku, osolíme, okoreníme a znova zamiešame.
- Servírujeme so slanými sušienkami, krekry alebo na plátkoch rožku.
Papriková náterka s vôňou cesnaku
Pripravte si jednoduchú salámovú nátierku, ktorá je skvelá na čerstvé pečivo, chlieb aj krekry.
Ingrediencie:
- 8 plátkov paprikového salámy
- 8 plátkov salámy Herkules
- 1/2 červenej papriky
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice čerstvo nasekané pažítky
- 1 balenie nátierkového masla alebo margarínu
- Soľ a štvorfarebné korenie podľa chuti
Postup:
- Oba druhy salámy nasekáme na jemné kúsky a dáme do misky.
- Papriku aj cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Pridáme k saláme a premiešame.
- Prihodíme pažítku, olúpaný a prelisovaný cesnak, nátierkové maslo, osolíme, okoreníme a znova dôkladne zamiešame, aby vznikla hladká zmes.
- Podávame na chrumkavom chlebe alebo s chlebíčkovou vekou.
Nátierka so smotanovým syrom
Ak hľadáte zmes zo salámy, ktorá bude nielen vhodná na natieranie pečiva, ale pokojne sa dá zjesť aj ako šalát, potom máte jasného kandidáta.
Ingrediencie:
- 1 červená cibuľa
- 300 g šunkovej salámy
- 200 g smotanového syra
- 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 3 lyžice mlieka
- Biele korenie a soľ podľa chuti
- 1/4 – 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
Postup:
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
- Salámu nasekáme na jemné kúsky. Oboje dáme do misky.
- Pridáme smotanový syr, petržlen, mlieko, papriku, soľ aj korenie a pomocou ručného mixéra dôkladne našľaháme.
- Akonáhle máme hotovo, dáme tak na pol hodinky vychladiť.
Do nátierok sa často používa margarín. Viete, ako sa vlastne vyrába? Mrknite na toto video.
Maďarská paprika má unikátnu a úplne charakteristickú chuť. Pozrite na video, ako vzniká.