8 úžasných receptov na polievky z jarnej zeleniny, ktoré si zamilujete!

Tešíte sa po dlhej zime na zelenú farbu?

Doprajte si ju nielen pri výletoch do prírody, ale aj vo vašom jedálničku.

Skvelým príkladom môžu byť rozmanité recepty na jarné polievky.

Ich súčasťou sú okrem práve vyrastenej čerstvej zeleniny aj rôzne bylinky.

Dodajte vášmu organizmu porciu vitamínov, minerálov aj energie!

Jarná zeleninová polievka

Pestrofarebná polievka so zmesou zeleniny môže byť skvelou súčasťou vášho obedu aj večere. Použiť do nej môžete takmer akúkoľvek zeleninu, ktorú máte práve doma.

Ingrediencie

  • 7 šálok zeleninového vývaru
  • 5 malých červených zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 stopkaté zelery
  • 1 kaleráb
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 pór
  • 300 g mrazených zelených fazuliek alebo hrášku
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 PL estragónu
  • soľ, korenie

Postup

  1. Umytú, olúpanú a nakrájanú zeleninu, teda zemiaky, kaleráby, mrkvu, zeler a pór, vložte do hrnca s vodou či zeleninovým vývarom.
  2. Priveďte do varu, osoľte a za občasného miešania varte približne 30 minút.
  3. Pridajte jarnú cibuľku, zelené fazuľky alebo hrášok a varte ešte približne 3-4 minúty.
  4. Na záver vmiešajte petržlenovú vňať, estragón a trochu korenia.
Farebná polievka s kúskami mrkvy, kalerábu, zeleru, póru a zelenými fazuľkami
zdroj: foodandwine.com

Jarná polievka na posilnenie imunity

Táto polievka je bohatá na antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky. Tie v nej vďaka tomu, že pri príprave nemusia prejsť varom, zostanú v rovnakom množstve ako v surových ingredienciách. S touto bombou na posilnenie imunity vás žiadne prechladnutie neskolí!

Ingrediencie

  • 3 šálky baby špenátu
  • 1 šálka kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky kokosového mlieka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky kurkumy
  • čerstvo vylisovaná citrónová šťava
  • soľ, korenie

Postup

  1. Do vysokorýchlostného kuchynského robota vložte baby špenát, vývar, kokosové mlieko, nastrúhaný zázvor, korenie a vytlačte trochu citrónovej šťavy.
  2. Ingrediencie rozmixujte dohladka.
  3. Následne zmes prelejte do hrnca a za občasného miešania ju na miernom plameni zahrejte.

Táto jarná polievka chutí skvele ozdobená gréckym jogurtom, ľahko podušenou brokolicou a posypaná semienkami.

Polievka zo špenátu, zázvoru a kurtumy na posilnenie imunity, servírovaná s brokolicou, jogurtom a semienkami
zdroj: theviewfromgreatisland.com

Okrem polievok zaraďte do svojho jedálnička aj rozmanité jarné šaláty . Aj tie vám dodajú vitamíny, minerály a novú dávku energie.

Chutná polievka z jarnej cibuľky

Táto lahodná polievka sa dá konzumovať nielen teplá, ale aj studená. Vyskúšajte obe možnosti!

Ingrediencie

  • 500 g jarnej cibuľky
  • 1 zemiakov
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1000 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 šálky baby špenátu
  • 1 šálka rukoly
  • 1/4 šálky parmezánu
  • pažítka
  • soľ, korenie

Postup

  1. Očistite jarnú cibuľku a nakrájajte ju aj s listami na kolieska.
  2. Následne ju zľahka orestujte v hrnci s olivovým olejom.
  3. Cibuľku vyberte a do hrnca pridajte na kocky nakrájaný olúpaný zemiakov, soľ a korenie.
  4. Zemiaky restujte približne 7-10 minút.
  5. Prilejte k zemiakom biele víno, minútku poduste a prilejte aj vývar.
  6. Priveďte do varu a pridajte do zmesi baby špenát, rukolu aj povarenú jarnú cibuľku.
  7. Vypnite oheň a zmes rozmixujte ponorným mixérom dohladka.

Polievku podávajte s nakrúhaným parmezánom a kúskami pažítky.

Miska s polievkou pripravenou z jarnej cibuľky, posypaná kúskami parmezánu
zdroj: brooklynsupper.com

Jarná bylinková polievka s hráškom a pórom

Čerstvé bylinky môžete použiť nielen na dochutenie mäsových pokrmov či šalátu, ale aj do polievky. Dodajú polievke zaujímavú chuť aj vôňu!

Ingrediencie

  • 150 g póru
  • 80 g mrazeného hrášku
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL čerstvej mäty
  • 2 PL čerstvej bazalky
  • 2 PL jarnej cibuľky
  • 1/3 šálky kyslej smotany
  • 6 šálok vody
  • 3 PL masla
  • soľ, korenie
  • čerstvá pažítka na ozdobu

Postup

  1. Tmavozelené časti póru nakrájajte na kúsky a dajte ich do hrnca.
  2. Pridajte stonky petržlenu, mäty a bazalky spoločne s vodou a pol lyžičkou soli.
  3. Priveďte zmes do varu a varte za občasného miešania približne 30 minút.
  4. Následne zmes cez sitko preceďte a precedený vývar nechajte bokom.
  5. Do hrnca pridajte maslo, biele časti póru nakrájané na kolieska a soľ.
  6. Povarte približne 10 minút.
  7. Pridajte hrášok a precedený vývar.
  8. Vypnite oheň, pridajte do polievky pokrájané listy petržlenovej vňate, mäty a bazalky.
  9. Všetko rozmixujte dohladka pomocou ponorného mixéra.
  10. Ochutnajte a prípadne dokoreňte.

Polievku podávajte s kyslou smotanou a nasekanou pažítkou.

Bylinkový krém s hráškom a pórom podávaný so smotanou a pažítkou
zdroj: saveur.com

Neviete si rady s výberom vašej novej mikrovlnky? V našom teste mikrovlnných rúr nájdete pár užitočných rád.

Polievka z mladých žihľav

Žihľavy sú jednou z prvých rastlín, ktorá sa na jar objavuje. Viete, že ich nemusíte nutne pridávať iba do plnky, ale že z nich možno uvariť aj veľmi chutnú a zdravú polievku?

Ingrediencie

  • 2 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 2 zemiaky
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 citrón
  • 1 PL estragónu
  • kyslá smotana (voliteľné)
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup

  1. V hrnci s olejom orestujte nakrájanú šalotku a prelisovaný cesnak, približne 3-4 minúty.
  2. Pridajte na kocky nakrájané olúpané zemiaky, vývar, soľ a korenie.
  3. Priklopte pokrievkou a varte za občasného miešania približne 10-15 minút.
  4. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte nasekané listy žihľavy a miešajte po dobu 2 minút.
  5. Zmes preložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  6. Vráťte polievku do hrnca, pridajte estragón a citrónovú šťavu.

Žihľavovú polievku podávajte s trochou kyslej smotany.

Žihľavová polievka s kyslou smotanou a estragónom
zdroj: feastingathome.com

Túto jarnú bylinu môžete do svojho jedálnička zakomponovať aj iným spôsobom. Inšpirujte sa našimi receptami zo žihľavy pre krásu aj zdravie!

Polievka z čerstvých reďkoviek

Reďkovky sú typickou zeleninou začiatku jari. Uvarte si z nich lahodnú ružovú polievku!

Ingrediencie

  • 2 zväzky reďkoviek
  • 3 jarné cibuľky
  • 1/4 šálky dlhozrnnej ryže
  • 6 šálok kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky bieleho jogurtu
  • 3 PL masla
  • 1 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička nastrúhaného zázvoru
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. V hrnci rozpustite maslo a zľahka v ňom orestujte nakrájanú cibuľku.
  2. Pridajte vývar, na štvrtky nakrájané reďkovky a ryžu.
  3. Priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte približne 20 minút, kým ryža aj reďkovky nebudú mäkké.
  4. Následne zmes preložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  5. Rozmixovanú polievku vráťte späť do hrnca a vmiešajte do nej citrónovú šťavu, nastrúhaný zázvor a jogurt.
  6. Polievku ešte ľahko prehrejte.

Jarnú polievku z reďkoviek podávajte posypanú čerstvú petržlenovú vňať.

Ružová polievka s reďkovkami ozdobená čerstvou petržlenovou vňaťou
zdroj: almanac.com

Zelená polievka na dodanie energie

Po dlhej zime sa mnoho ľudí cíti unavených a bez energie. Prebuďte svoj organizmus touto zelenou vitamínovou bombou!

Ingrediencie

  • 400 g kučeravého kelu
  • 400 g baby špenátu
  • 300 g mangoldu
  • 6 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1/2 bielej cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 citróny
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup

  1. V hrnci zohrejte olivový olej a zosklovať na ňom najemno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku a krátko povarte.
  3. Pridajte pokrájané listy kučeravého kelu, mangoldu a baby špenátu.
  4. Premiešajte a hrniec priklopte pokrievkou.
  5. Povarte takto asi 5 minút.
  6. Prilejte do zmesi kurací vývar a zmes osoľte.
  7. Následne hrniec odstavte a vytlačte doň šťavu z oboch citrónov.
  8. Zmes preložte do mixéra a rozmixujte dohladka.

Polievku servírujte s čerstvým pečivom, pokvapkanou trochou olivového oleja a posypanú čerstvým korením.

Zelená polievka pripravená zo kelu, špenátu a mangoldu
zdroj: fedandfit.com

Polievka z nových kalerábov

Táto polievka je veľmi obľúbená predovšetkým v Nemecku, okrem uvedených ingrediencií ju môžete obohatiť aj ďalšou zeleninou, napríklad mrkvou, zelerom či karfiolom.

Ingrediencie

  • 3 kaleráby (cca 700 g)
  • 2 zemiaky (cca 500 g)
  • 1 cibuľa
  • 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 3 PL smotanového taveného syra
  • 2 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 čajová lyžička cukru
  • muškátový oriešok
  • soľ, korenie

Postup

  1. Olúpte kaleráb a prípadne odstráňte jej drevnaté časti.
  2. Kaleráb nakrájajte na kocky.
  3. Zemiaky tiež olúpte a nakrájajte na kocky.
  4. V hrnci rozohrejte olej a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
  5. Následne k cibuli pridajte zemiaky a kaleráb, poduste približne 5 minút.
  6. Prilejte do hrnca vývar a varte za občasného miešania približne 20 minút.
  7. Keď je zelenina mäkká, pridajte tavený syr.
  8. Následne zmes rozmixujte pomocou tyčového mixéra dohladka.
  9. Pridajte cukor, soľ, muškátový oriešok a citrónovú šťavu.
  10. Všetko dôkladne premiešajte a môžete podávať.

Túto polievku podávajte posypanú chilli a kučeravou petržlenovou vňaťou.

Kalerábový krém s kučeravou petržlenovou vňaťou a korením
zdroj: whereismyspoon.co

Nie vždy je jar slnečná a teplá? Zahrejte sa lahodnou hŕstkovou polievkou zo strukovín!

Prečo jarné polievky konzumovať?

Polievky sú stále veľmi obľúbenou súčasťou nášho jedálnička. Zatiaľ čo v zimných mesiacoch dávame väčšinou prednosť hutnejším a výdatnejším polievkam, s prvým jarným slniečkom máme chuť na polievku ľahšieho charakteru. Jarná polievka predstavuje zároveň skvelý spôsob, ako po zime náš organizmus očistiť a zároveň posilniť jeho imunitu.

Jarná zelenina je veľmi bohatá na najrôznejšie zdraviu prospešné látky. Najlepšie je polievku pripravovať z rozmanitej koreňovej aj listovej zeleniny a byliniek, aby ste telu dodali čo najširšie spektrum týchto látok.

Výhodou jarných polievok je, že niektoré sa dajú konzumovať aj za studena. Všetky varianty jarnej polievky je možné konzumovať ako samostatný pokrm s čerstvým pečivom alebo ako klasickú polievku pred hlavným chodom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.