8 najlepších receptov na kašu z pohánky alebo ako na zdravé raňajky?

Chcete svoje telo naštartovať hneď ráno, ale neviete ako na to?

Skúste tieto skvelé recepty na pohánkovú kašu a buďte od rána po celý deň plní energie.

Recepty a postupy sú super ľahké a super lacné.

Začítať jesť zdravo nikdy nebolo jednoduchšie!

Kaša z pohánkovej krupice

Pohánka je lahodná a bezlepková super potravina, ktorá je najmä v Rusku, veľmi obľúbená a veľmi jednoduchá na prípravu! Ako ale na nej? To všetko sa dozviete v tomto recepte, ako dokonale uvariť pohánkovú kašu!

Čo budeme potrebovať

  1. 100 g pohánkovej krupice
  2. 300 ml polotučného mlieka
  3. Lyžica masla
  4. ½ lyžičky soli
  5. Lyžica stévia

Posup

  1. Vo väčšom hrnci začneme zahrievať mlieko
  2. Pridáme doň nevarenú pohánkovú krupicu
  3. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť
  4. Pohánku dusíme približne 10 minút, kým nevstrebe vodu
  5. Hrniec zložíme zo sporáka a pohánku necháme ešte 10 minút odpočívať
  6. Pridáme maslo a stéviu
  7. Kašu premiešame, aby sa maslo rozpustilo, a teplú kašu podávame
Kaša z varenej pohánkovej krupice s kakaom a ovocím.
Zdroj: earthofmaria.com

Pohánková kaša so škoricou a mandľovým mliekom

Pohánka patrí medzi najzdravšie neobilné potraviny vôbec. Prečo by sme sa teda nemali vyhýbať jej konzumácii? Tu je niekoľko dôvodov:

  • je bezlepková
  • má vysoký obsah horčíka, medi, železa a fosforu
  • je skvelým zdrojom vlákniny
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • má vysoký podiel bielkovín
  • spomaľuje starnutie

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g pohánky
  2. 125 ml vody
  3. 125 ml mandľového mlieka
  4. Lyžička škorice
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. Med (javorový sirup)

Postup

  1. Pohánku si pod studenou vodou prepláchneme a necháme ju odkvapkať
  2. Do hrnca potom pridáme odkvapkanú pohánku, vodu, mandľové mlieko, škoricu a vanilku
  3. Všetko v hrnci privedieme do varu
  4. Potom teplotu stlmíme a hrniec prikryjeme pokrievkou
  5. Takto varíme asi 10 minút
  6. Keď sa voda s mliekom vstrebajú, hrniec zložíme zo sporáka a prikrytý hrniec necháme takto ďalších 5-10 minút odpočívať
  7. Do uvarenej pohánky pridáme med a premiešame

Toto množstvo pohánky by malo stačiť na normálne 4 porcie .

Lahodná raňajková kaša z mlieka s ovocím a granolou.
Zdroj: tuulia.co

Nemliečna organická kaša z pohánky

V tomto recepte sa dozviete, ako si ľahko a rýchlo pripraviť túto super potravinu aj inak ako na sporáku. Ak ste v zhone a nestíhate si uvariť doma, nezúfajte. Presne pre vás sme pripravili návod, ako si napríklad v práci urýchlene pripraviť pohánkovú kašu v mikrovlnke.

Čo budeme potrebovať

  1. 125 g bio pohánky
  2. 250 ml vody
  3. ½ lyžičky soli

Postup

Varíme na platni

  1. V hrnci si privedieme do varu vodu
  2. Pomaly pridávame pohánku
  3. Potom znížime teplotu na miernu a za občasného miešania varíme ďalších 10 minút
  4. Potom zložíme z platne a necháme ďalšie 2 minúty odpočívať

Varíme v mikrovlnnej rúre

  1. Zmiešame ¼ pohánky s ¾ vody a štipkou soli v miske
  2. Dobre spolu všetko premiešame
  3. Takto zmes vložíme do mikrovlnnej rúry
  4. Mikrovlnku nastavíme na 1-2 minúty, na vysokú teplotu a za občasného premiešavania varíme
  5. Keď je hotové, necháme pohánku ešte 2 minúty odpočívať

Varíme v tlakovom hrnci

  1. Zmiešame 300 ml vody s ½ lyžičky soli a 100 g pohánky v tlakovom hrnci
  2. V hrnci potom varíme 2-3 minúty na vysoký tlak a varíme 10 minút pri nízkom tlaku
  3. Keď je hotovo, kašu premiešame a podávame

Tento jednoduchý a rýchly recept na kašu z pohánky je skvelý ako príloha pre slané pokrmy. Vyskúšajte ho napríklad s receptom na kuracie mäso na karí alebo ako prílohu k receptom na zapečené mleté mäso.

Kaša bez mlieka len z vody a bio surovín, urobená pre sladkú aj slanú verziu.
Zdroj: littlesunnykitchen.com

Pohánková kaša z kokosového mlieka

Najlepší spôsob ako svoj deň začať zdravo a pritom nemusieť vstávať o hodinu skôr, je ten keď si svoje raňajky môžete pripraviť deň vopred. Táto cez noc pripravená kokosovo-pohánková kaša je jednak sýta, zdravá, ale aj vegánska forma raňajok, ktorá vás naštartuje hneď ráno.

Čo budeme potrebovať

Na kašu

  1. 100 g pohánkovej krupice
  2. 25 g chia semienok
  3. 300 ml nesladeného kokosového mlieka
  4. 100 ml vody
  5. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  6. Lyžička škorice
  7. Štipka soli

Na ozdobu

  1. 50 g vlašských orechov
  2. 25 g semienok z granátového jablka
  3. 50 g čučoriedok
  4. 50 g malín
  5. Lyžica chia semienok
  6. 50 g jahôd
  7. 25 g strúhaného kokosu
  8. Lyžica medu
  9. Lyžica javorového sirupu
  10. Celé kivi

Postup

  1. V miske si zmiešame pohánkovú krupicu s chia semienkami, kokosovým mliekom, vodou, extraktom z vanilky, škoricou a štipkou soli
  2. Všetko spolu premiešame a misku zakryjeme potravinárskou fóliou alebo viečkom
  3. Misu dáme do chladničky a tam ju cez noc necháme odležať
  4. Ráno pohánkovú kašu dáme do hrnca a za občasného miešania začneme variť
  5. Kašu varíme 10-12 minút alebo kým nedosiahne požadovanú konzistenciu
  6. Ozdobíme vybraným ovocím a teplú kašu podávame
Krémová kaša plná pohánky, chia semienok a ovocia.
Zdroj: foolproofliving.com

Raw kaša z pohánky s čokoládou a višňami

Čím je raw pohánková kaša tak výnimočná? Výhoda namáčanej pohánky je tá, že sa zbaví niektorých enzýmov, čo vám jej pomôže lepšie stráviť a tým absorbovať viac telu prospešných živín.

Čo budeme potrebovať

  1. 100 g pohánky
  2. Lyžička citrónovej šťavy
  3. 150 g višní
  4. 3 lyžice kakaa
  5. 2 lyžice javorového sirupu
  6. 2 lyžice mandľového masla
  7. Štipka soli
  8. ½ lyžičky škorice

Postup

  1. Pohánku si vložíme ju do stredne veľkej misky a zalejeme vodou
  2. Voda by mala byť asi 1-2 centimetre nad pohánkou
  3. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame
  4. Misku prikryjeme utierkou a necháme ju cez noc pri izbovej teplote namáčať
  5. Ráno si pohánku prepláchneme a necháme odkvapkať
  6. Vložíme ju do kuchynského robota
  7. Pridáme všetky zvyšné ingrediencie, trochu višní si schováme bokom na ozdobenie
  8. Začneme na vysoký stupeň mixovať, kým nebude pohánková kaša krémová a hladká bez hrudiek
  9. Hotovú kašu ihneď podávame s lesným ovocím, kakaovými zrnami, orechovým maslom alebo inými obľúbenými ingredienciami
Raw kaša s čokoládou, višňami, pekanovými orechmi a studenou pohánkou.
Zdroj: fullofplants.com

Studená kaša s pohánkou, datľami a mrkvou

Tento recept na krémovú kašu je jednak neskutočne jednoduchý, za ďalší je neskutočne dobrý a za tretie je neskutočné, že svojou chuťou pripomína mrkvovú tortu. Kombinácia tejto super potraviny, strúhanej mrkvy, mandľového mlieka a vlašských orechov vám v ústach vytvorí takú chuť, že vám bude pripadať, že sedíte v cukrárni a jete vláčnu mrkvovú tortu.

Čo budeme potrebovať

Na kašu

  1. 250 g pohánkovej krupice
  2. 250 -350 ml vody
  3. Lyžička jablčného octu
  4. 250 g mrkvy (nastrúhané)
  5. 75 ml mandľového mlieka
  6. 6 datlí (vykôstkovaných)
  7. 50 g vlašských orechov
  8. Lyžica kokosového masla
  9. Lyžička vanilkového extraktu
  10. Štipka muškátového orieška
  11. 2 lyžičky škorice
  12. Lyžička zázvoru

Na ozdobu

  1. Vlašské orechy
  2. Konopné semienka
  3. Mandľové maslo
  4. Tekvicové semienka

Postup

  1. Pohánkovú krupicu nasypeme do misky
  2. Pridáme 250-350 ml vody, tak aby pohánka bola úplne zakrytá vodou
  3. Vmiešame jablčný ocot a misku zakryjeme
  4. Pohánku takto necháme namáčať aspoň 8 hodín, najlepšie však cez noc
  5. Akonáhle je pohánka dostatočne zmäknutá, sedíme ju a dôkladne prepláchneme pod studenou vodou
  6. Pohánku necháme odkvapkať
  7. Potom ju vložíme do kuchynského robota spoločne s nastrúhanou mrkvou, mandľovým mliekom, datľami, vlašskými orechmi, kokosovým maslom, vanilkou, škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom
  8. Začneme mixovať
  9. Mixujeme tak dlho, pokiaľ kaša nezíska požadovanú konzistenciu a podľa potreby môžeme pridať mlieko
  10. Kašu naservírujeme do 4 pripravených misiek, ozdobíme a podávame
Lahodná kaša s mrkvou, datľami a kokosom.
Zdroj: nutriplanet.org

Vegánska pohánková kaša

Táto výdatná kaša je taká lahodná a krémová, že nebudete veriť vlastným chuťovým bunkám. Je to skvelý začiatok dňa. Kaša je bezlepková, vegánska a bez rafinovaného cukru, osladená len javorovým sirupom!

Ca budeme potrebovať

Na kašu

  1. 200 g pohánkovej krupice
  2. 200 ml mlieka z lieskových orechov
  3. 250 ml vody
  4. 3 lyžice javorového sirupu
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. Štipka muškátového orieška
  7. Lyžička škorice
  8. Štipka soli

Na ozdobu

  1. Arašidové maslo
  2. Hrozienka
  3. Chia semienka
  4. Ľubovoľné ovocie

Postup

  1. Na platni si začneme na strednú teplotu zahrievať v hrnci mlieko
  2. Pohánku prepláchneme, necháme odkvapkať a pridáme do hrnca
  3. Akonáhle sa zmes začne variť, znížime teplotu
  4. Pokračujeme asi 2 minúty vo varení
  5. Pridáme vanilku, škoricu, soľ a sirup
  6. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme ďalších 10 minút variť
  7. Po 10 minútach hrniec zložíme z platne a prikrytý ho necháme ďalších 10 minút odpočívať
  8. Kašu z pohánky rozdelíme do misiek a ozdobíme podľa vlastných chutí a preferencií
Kaša bez živočíšnych prísad pre vegánov.
Zdroj: whereismyspoon.co

Zimná kaša s pohánkou, jablkami a škoricou

Čo iné ako jablká so škoricou by vám mohlo spríjemniť chladné zimné rána. Táto lahodná jablčnoškoricová pohánková kaša je jednoduchá na prípravu a ako raňajky si ju úplne vychutnáte.

Čo budeme potrebovať

Na kašu

  1. 250 g pohánkovej krupice
  2. 250 ml sójového mlieka
  3. Štipka soli
  4. Lyžička škorice
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. Celé jablko

Na ozdobu

  1. Lyžica kokosového jogurtu
  2. 4 lyžice mandľového masla
  3. Jablko
  4. Lyžica pražených lieskových orechov

Postup

  1. Pohánku si prepláchneme pod studenou vodou a necháme ju odkvapkať
  2. Mlieko si v hrnci privedieme do varu a zľahka osolíme
  3. Potom pridáme odkvapkanú pohánku
  4. Prisypeme škoricu, vanilkový extrakt a nestrúhané jablko
  5. Kašu varíme na miernu teplotu asi 8 minút
  6. Potom hrniec zložíme z platne a prikrytý hrniec necháme ďalších 10 minút odpočívať, kým sa zvyšok tekutiny nevsiakne
  7. Pohánkovú kašu ihneď podávame
  8. Pred samotným podávaním ju ešte dozdobíme kokosovým jogurtom, mandľovým maslom, nakrájaným jablkom a opraženými orieškami

Kaša v chladničke vydrží až 3 dni .

Zdravá zimná raňajková kaša plná pohánky, jabĺk, škorice a orieškov.
Zdroj: onegreenplanet.org

Pohánku buď budete milovať, alebo nenávidieť asi nie je nič medzi tým. Pohánka so svojou špecifickou chuťou nie je príjemná každému stravníkovi, a ako sa hovorí to čo najmenej chutí, býva často to najlepšie pre naše zdravie. Presne to platí aj o pohánke, je to totiž super potravina.

Je veľkou škodou, že mnoho ľudí po prvom ochutnaní pohánky nad ňou zlomí palicu, pritom by stačilo jej lepšie ochutiť a všetko mohlo byť inak.

Najmä potom v zimnom období, keď telu potrebujeme dodávať oveľa vyššie množstvo živín, vitamínov a minerálov je konzumácia pohánky ideálna.

Pohánka je skvelou potravinou najmä pre tých, ktorí sú citliví na lepok. Pohánka totiž lepok neobsahuje a celiaci, ktorí sú celoživotne odkázaní na bezlepkovú diétu, si ju môžu celoročne v kľude vychutnávať.

Z pohánky sa vyrábajú najrôznejšie produkty a suroviny. V obchode si ju môžete kúpiť ako lupienky, chrumky alebo pohánkovú kašu. Na sladké i slané pečenie môžete využiť pohánkovú múku. Vďaka tomu produkty budú lepšie stráviteľné a do obehu sa tým pádom dostane viac živín.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.