Chcete svoje telo naštartovať hneď ráno, ale neviete ako na to?
Skúste tieto skvelé recepty na pohánkovú kašu a buďte od rána po celý deň plní energie.
Recepty a postupy sú super ľahké a super lacné.
Začítať jesť zdravo nikdy nebolo jednoduchšie!
Kaša z pohánkovej krupice
Pohánka je lahodná a bezlepková super potravina, ktorá je najmä v Rusku, veľmi obľúbená a veľmi jednoduchá na prípravu! Ako ale na nej? To všetko sa dozviete v tomto recepte, ako dokonale uvariť pohánkovú kašu!
Čo budeme potrebovať
- 100 g pohánkovej krupice
- 300 ml polotučného mlieka
- Lyžica masla
- ½ lyžičky soli
- Lyžica stévia
Posup
- Vo väčšom hrnci začneme zahrievať mlieko
- Pridáme doň nevarenú pohánkovú krupicu
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť
- Pohánku dusíme približne 10 minút, kým nevstrebe vodu
- Hrniec zložíme zo sporáka a pohánku necháme ešte 10 minút odpočívať
- Pridáme maslo a stéviu
- Kašu premiešame, aby sa maslo rozpustilo, a teplú kašu podávame
Pohánková kaša so škoricou a mandľovým mliekom
Pohánka patrí medzi najzdravšie neobilné potraviny vôbec. Prečo by sme sa teda nemali vyhýbať jej konzumácii? Tu je niekoľko dôvodov:
- je bezlepková
- má vysoký obsah horčíka, medi, železa a fosforu
- je skvelým zdrojom vlákniny
- reguluje hladinu cukru v krvi
- má vysoký podiel bielkovín
- spomaľuje starnutie
Čo budeme potrebovať
- 250 g pohánky
- 125 ml vody
- 125 ml mandľového mlieka
- Lyžička škorice
- Lyžička vanilkového extraktu
- Med (javorový sirup)
Postup
- Pohánku si pod studenou vodou prepláchneme a necháme ju odkvapkať
- Do hrnca potom pridáme odkvapkanú pohánku, vodu, mandľové mlieko, škoricu a vanilku
- Všetko v hrnci privedieme do varu
- Potom teplotu stlmíme a hrniec prikryjeme pokrievkou
- Takto varíme asi 10 minút
- Keď sa voda s mliekom vstrebajú, hrniec zložíme zo sporáka a prikrytý hrniec necháme takto ďalších 5-10 minút odpočívať
- Do uvarenej pohánky pridáme med a premiešame
Toto množstvo pohánky by malo stačiť na normálne 4 porcie .
Nemliečna organická kaša z pohánky
V tomto recepte sa dozviete, ako si ľahko a rýchlo pripraviť túto super potravinu aj inak ako na sporáku. Ak ste v zhone a nestíhate si uvariť doma, nezúfajte. Presne pre vás sme pripravili návod, ako si napríklad v práci urýchlene pripraviť pohánkovú kašu v mikrovlnke.
Čo budeme potrebovať
- 125 g bio pohánky
- 250 ml vody
- ½ lyžičky soli
Postup
Varíme na platni
- V hrnci si privedieme do varu vodu
- Pomaly pridávame pohánku
- Potom znížime teplotu na miernu a za občasného miešania varíme ďalších 10 minút
- Potom zložíme z platne a necháme ďalšie 2 minúty odpočívať
Varíme v mikrovlnnej rúre
- Zmiešame ¼ pohánky s ¾ vody a štipkou soli v miske
- Dobre spolu všetko premiešame
- Takto zmes vložíme do mikrovlnnej rúry
- Mikrovlnku nastavíme na 1-2 minúty, na vysokú teplotu a za občasného premiešavania varíme
- Keď je hotové, necháme pohánku ešte 2 minúty odpočívať
Varíme v tlakovom hrnci
- Zmiešame 300 ml vody s ½ lyžičky soli a 100 g pohánky v tlakovom hrnci
- V hrnci potom varíme 2-3 minúty na vysoký tlak a varíme 10 minút pri nízkom tlaku
- Keď je hotovo, kašu premiešame a podávame
Tento jednoduchý a rýchly recept na kašu z pohánky je skvelý ako príloha pre slané pokrmy. Vyskúšajte ho napríklad s receptom na kuracie mäso na karí alebo ako prílohu k receptom na zapečené mleté mäso.
Pohánková kaša z kokosového mlieka
Najlepší spôsob ako svoj deň začať zdravo a pritom nemusieť vstávať o hodinu skôr, je ten keď si svoje raňajky môžete pripraviť deň vopred. Táto cez noc pripravená kokosovo-pohánková kaša je jednak sýta, zdravá, ale aj vegánska forma raňajok, ktorá vás naštartuje hneď ráno.
Čo budeme potrebovať
Na kašu
- 100 g pohánkovej krupice
- 25 g chia semienok
- 300 ml nesladeného kokosového mlieka
- 100 ml vody
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Lyžička škorice
- Štipka soli
Na ozdobu
- 50 g vlašských orechov
- 25 g semienok z granátového jablka
- 50 g čučoriedok
- 50 g malín
- Lyžica chia semienok
- 50 g jahôd
- 25 g strúhaného kokosu
- Lyžica medu
- Lyžica javorového sirupu
- Celé kivi
Postup
- V miske si zmiešame pohánkovú krupicu s chia semienkami, kokosovým mliekom, vodou, extraktom z vanilky, škoricou a štipkou soli
- Všetko spolu premiešame a misku zakryjeme potravinárskou fóliou alebo viečkom
- Misu dáme do chladničky a tam ju cez noc necháme odležať
- Ráno pohánkovú kašu dáme do hrnca a za občasného miešania začneme variť
- Kašu varíme 10-12 minút alebo kým nedosiahne požadovanú konzistenciu
- Ozdobíme vybraným ovocím a teplú kašu podávame
Objavte podobné tipy
Raw kaša z pohánky s čokoládou a višňami
Čím je raw pohánková kaša tak výnimočná? Výhoda namáčanej pohánky je tá, že sa zbaví niektorých enzýmov, čo vám jej pomôže lepšie stráviť a tým absorbovať viac telu prospešných živín.
Čo budeme potrebovať
- 100 g pohánky
- Lyžička citrónovej šťavy
- 150 g višní
- 3 lyžice kakaa
- 2 lyžice javorového sirupu
- 2 lyžice mandľového masla
- Štipka soli
- ½ lyžičky škorice
Postup
- Pohánku si vložíme ju do stredne veľkej misky a zalejeme vodou
- Voda by mala byť asi 1-2 centimetre nad pohánkou
- Pridáme citrónovú šťavu a premiešame
- Misku prikryjeme utierkou a necháme ju cez noc pri izbovej teplote namáčať
- Ráno si pohánku prepláchneme a necháme odkvapkať
- Vložíme ju do kuchynského robota
- Pridáme všetky zvyšné ingrediencie, trochu višní si schováme bokom na ozdobenie
- Začneme na vysoký stupeň mixovať, kým nebude pohánková kaša krémová a hladká bez hrudiek
- Hotovú kašu ihneď podávame s lesným ovocím, kakaovými zrnami, orechovým maslom alebo inými obľúbenými ingredienciami
Studená kaša s pohánkou, datľami a mrkvou
Tento recept na krémovú kašu je jednak neskutočne jednoduchý, za ďalší je neskutočne dobrý a za tretie je neskutočné, že svojou chuťou pripomína mrkvovú tortu. Kombinácia tejto super potraviny, strúhanej mrkvy, mandľového mlieka a vlašských orechov vám v ústach vytvorí takú chuť, že vám bude pripadať, že sedíte v cukrárni a jete vláčnu mrkvovú tortu.
Čo budeme potrebovať
Na kašu
- 250 g pohánkovej krupice
- 250 -350 ml vody
- Lyžička jablčného octu
- 250 g mrkvy (nastrúhané)
- 75 ml mandľového mlieka
- 6 datlí (vykôstkovaných)
- 50 g vlašských orechov
- Lyžica kokosového masla
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka muškátového orieška
- 2 lyžičky škorice
- Lyžička zázvoru
Na ozdobu
- Vlašské orechy
- Konopné semienka
- Mandľové maslo
- Tekvicové semienka
Postup
- Pohánkovú krupicu nasypeme do misky
- Pridáme 250-350 ml vody, tak aby pohánka bola úplne zakrytá vodou
- Vmiešame jablčný ocot a misku zakryjeme
- Pohánku takto necháme namáčať aspoň 8 hodín, najlepšie však cez noc
- Akonáhle je pohánka dostatočne zmäknutá, sedíme ju a dôkladne prepláchneme pod studenou vodou
- Pohánku necháme odkvapkať
- Potom ju vložíme do kuchynského robota spoločne s nastrúhanou mrkvou, mandľovým mliekom, datľami, vlašskými orechmi, kokosovým maslom, vanilkou, škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom
- Začneme mixovať
- Mixujeme tak dlho, pokiaľ kaša nezíska požadovanú konzistenciu a podľa potreby môžeme pridať mlieko
- Kašu naservírujeme do 4 pripravených misiek, ozdobíme a podávame
Vegánska pohánková kaša
Táto výdatná kaša je taká lahodná a krémová, že nebudete veriť vlastným chuťovým bunkám. Je to skvelý začiatok dňa. Kaša je bezlepková, vegánska a bez rafinovaného cukru, osladená len javorovým sirupom!
Ca budeme potrebovať
Na kašu
- 200 g pohánkovej krupice
- 200 ml mlieka z lieskových orechov
- 250 ml vody
- 3 lyžice javorového sirupu
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka muškátového orieška
- Lyžička škorice
- Štipka soli
Na ozdobu
- Arašidové maslo
- Hrozienka
- Chia semienka
- Ľubovoľné ovocie
Postup
- Na platni si začneme na strednú teplotu zahrievať v hrnci mlieko
- Pohánku prepláchneme, necháme odkvapkať a pridáme do hrnca
- Akonáhle sa zmes začne variť, znížime teplotu
- Pokračujeme asi 2 minúty vo varení
- Pridáme vanilku, škoricu, soľ a sirup
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme ďalších 10 minút variť
- Po 10 minútach hrniec zložíme z platne a prikrytý ho necháme ďalších 10 minút odpočívať
- Kašu z pohánky rozdelíme do misiek a ozdobíme podľa vlastných chutí a preferencií
Zimná kaša s pohánkou, jablkami a škoricou
Čo iné ako jablká so škoricou by vám mohlo spríjemniť chladné zimné rána. Táto lahodná jablčnoškoricová pohánková kaša je jednoduchá na prípravu a ako raňajky si ju úplne vychutnáte.
Čo budeme potrebovať
Na kašu
- 250 g pohánkovej krupice
- 250 ml sójového mlieka
- Štipka soli
- Lyžička škorice
- Lyžička vanilkového extraktu
- Celé jablko
Na ozdobu
- Lyžica kokosového jogurtu
- 4 lyžice mandľového masla
- Jablko
- Lyžica pražených lieskových orechov
Postup
- Pohánku si prepláchneme pod studenou vodou a necháme ju odkvapkať
- Mlieko si v hrnci privedieme do varu a zľahka osolíme
- Potom pridáme odkvapkanú pohánku
- Prisypeme škoricu, vanilkový extrakt a nestrúhané jablko
- Kašu varíme na miernu teplotu asi 8 minút
- Potom hrniec zložíme z platne a prikrytý hrniec necháme ďalších 10 minút odpočívať, kým sa zvyšok tekutiny nevsiakne
- Pohánkovú kašu ihneď podávame
- Pred samotným podávaním ju ešte dozdobíme kokosovým jogurtom, mandľovým maslom, nakrájaným jablkom a opraženými orieškami
Kaša v chladničke vydrží až 3 dni .
Pohánku buď budete milovať, alebo nenávidieť asi nie je nič medzi tým. Pohánka so svojou špecifickou chuťou nie je príjemná každému stravníkovi, a ako sa hovorí to čo najmenej chutí, býva často to najlepšie pre naše zdravie. Presne to platí aj o pohánke, je to totiž super potravina.
Je veľkou škodou, že mnoho ľudí po prvom ochutnaní pohánky nad ňou zlomí palicu, pritom by stačilo jej lepšie ochutiť a všetko mohlo byť inak.
Najmä potom v zimnom období, keď telu potrebujeme dodávať oveľa vyššie množstvo živín, vitamínov a minerálov je konzumácia pohánky ideálna.
Pohánka je skvelou potravinou najmä pre tých, ktorí sú citliví na lepok. Pohánka totiž lepok neobsahuje a celiaci, ktorí sú celoživotne odkázaní na bezlepkovú diétu, si ju môžu celoročne v kľude vychutnávať.
Z pohánky sa vyrábajú najrôznejšie produkty a suroviny. V obchode si ju môžete kúpiť ako lupienky, chrumky alebo pohánkovú kašu. Na sladké i slané pečenie môžete využiť pohánkovú múku. Vďaka tomu produkty budú lepšie stráviteľné a do obehu sa tým pádom dostane viac živín.