8 skvelých receptov so zapekaným mletým mäsom, ktoré musíte ochutnať!

Stálicou v českej kuchyni sú rozhodne zapekané pokrmy.

Sú väčšinou ľahké na prípravu a ich výhodou je, že k nim už nemusíme variť samostatnú prílohu.

Preto sme si pre vás tentoraz pripravili výborné recepty na zapečené mleté ​​mäso 8x inak!

Máme pre vás varianty so zemiakmi, paprikou, baklažánom či cestovinami.

Užite si to!

Špagety zapečené s mletým mäsom a syrom

Vyskúšajte tentoraz cestoviny trochu inak. Zapečte si ich s luxusnou paradajkovou omáčkou, mletým mäsom a syrom. Je to lahôdka!

Ingrediencie

  • olej v spreji
  • 500 g špaget
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredná žltá cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • 1 plechovka drvených paradajok
  • 1 plechovka drvených paradajok (800 ml)
  • 1/2 šálky bazalky, nakrájané
  • 1 šálka nastrúhanej mozzarelly
  • 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu
  • nakrájaná čerstvá petržlenová vňať, na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 ° Celzia.
  2. Strednú zapekaciu misu nastriekajte olejom v spreji.
  3. Špagety uvarte podľa návodu na obale al dente, sceďte a dajte bokom.
  4. Medzitým vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
  5. Pridajte cibuľu a restujte, kým nebude mäkká a priesvitná, asi 5 minút.
  6. Vmiešajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, ešte 1 minútu.
  7. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso, ochuťte soľou, korením a talianskym korením a restujte, kým nebude ružové, asi 8 minút.
  8. Zlejte tuk v miske vyloženej papierovými utierkami a vráťte zmes na panvicu.
  9. Pridajte do zmesi drvené paradajky a bazalku a duste do mierneho zredukovania, asi 10 minút.
  10. Podľa chuti ešte dochuťte soľou a korením.
  11. Premiešajte so špagetami, preložte do zapekacej misy a položte mozzarellou a parmezánom.
  12. Pečte, kým sa syr nerozpustí a cestoviny sa neprehrejú, asi 20 minút.
  13. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Cestoviny pečené s paradajkovou omáčkou, mletým mäsom a syrom v zapekacej mise.
www.delish.com

Pre milovníkov cestovín máme pripravených 5 jednoduchých receptov na omáčku na špagety , ktoré sa vyvedú tak, že si ich vyfotíte!

Pečené mleté ​​mäso so zemiakmi

Užite si rýchly, lacný a chutný obed v podobe mletého mäsa pečeného so zemiakmi, cibuľou a smotanou alebo v jednoduchosti je krása!

Ingrediencie

  • 600 g mletého mäsa
  • 4 zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 téglik sladkej smotany
  • soľ
  • mleté ​​korenie

Postup

  1. Na panvici na oleji späťe nakrájanú cibuľu, vložte mleté ​​mäso a opečte.
  2. Chvíľu duste, osoľte a okoreňte.
  3. Zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
  4. Zapekaciu misku vymažete olejom, na dno dajte naplátkované zemiaky a mleté ​​mäso.
  5. Zalejeme smotanou a dajte zapiecť do rúry.
Zapekané mleté ​​mäso so zemiakmi, cibuľou a smotanou v zapekacej miske.
www.southyourmouth.com

Baklažán plnený mletým mäsom, bulgurom a píniovými orieškami

Zapečte si baklažán s koreneným hovädzím mäsom, bulgurom a píniovými orieškami, je to delikatesa! Tento pokrm je výdatný a ako príloha vám k nemu stačí iba šalát, prípadne pita chlieb.

Ingrediencie

  • 2 veľké baklažány, rozpolené
  • soľ podľa chuti
  • extra panenský olivový olej
  • 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
  • 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa (môžete použiť aj mleté ​​morčacie alebo jahňacie mäso)
  • 1 lyžička mletého nového korenia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¼ šálky jemného bulguru, namočeného v ¼ šálke horúcej vody na 10 minút, potom scedeného (bulgur musí byť extra jemný)
  • ½ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ¼ šálky opečených píniových orieškov
  • 1 plechovka paradajkovej omáčky (425 ml)
  • 1 šálka vody
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na krúžky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  2. Umiestnite baklažán dužinou hore na veľkú tácku.
  3. Dužinu posypte soľou a nechajte 20 minút odstáť, aby baklažán „vypotil“ horkú šťavu.
  4. Nad drezom baklažán jemne vytlačte.
  5. Poriadne ho utrite.
  6. Plech vyložte alobalom a zľahka naolejujte.
  7. Do dužiny baklažánu vyrežte 3 zárezy alebo plytké čiary a potom ich potrite olivovým olejom.
  8. Položte na pripravenú tácku šupkou hore.
  9. Vršok pokvapkajte ešte extra panenským olivovým olejom.
  10. Pečte vo vyhriatej rúre 30 minút alebo kým dužina nezmäkne a nezhnedne (ale nespáli sa).
  11. Zatiaľ čo sa baklažán pečie, pripravte si mäsovú zmes.
  12. Vo veľkej ťažkej panvici rozohrejte 2 lyžice extra panenského olivového oleja.
  13. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso, cibuľu a cesnak.
  14. Restujte hovädziu zmes, kým nebude úplne prepečená.
  15. Ochuťte soľou a korením, ½ lyžičkou nového korenia a ½ lyžičkou mletej škorice.
  16. Zložte zo sporáka.
  17. Z bulguru vytlačte prebytočnú vodu a potom pridajte do mäsovej zmesi.
  18. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a píniové oriešky.
  19. Zmes poriadne premiešajte.
  20. Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
  21. Keď je baklažán hotový, vyberte ho z rúry a krátko odstavte.
  22. Znížte teplotu rúry na 190 stupňov.
  23. V miske zmiešajte paradajkovú omáčku, vodu a zvyšok škorice a nového korenia.
  24. Na dno zapekacej misky položte plátky červenej cibule a nalejte na ňu ½ zmesi paradajkovej omáčky.
  25. Navrch položte pečený baklažán.
  26. Zadnou stranou lyžice jemne zatlačte dužinu baklažánu dole, aby sa vytvorilo miesto pre mäsovú náplň.
  27. Lyžicou naplňte zmesou baklažány a zalejte zvyšnou paradajkovou omáčkou.
  28. Zakryte alobalom.
  29. Pečte po dobu 20 až 25 minút.
  30. Podávajte teplé, preliate Tzataziki alebo obyčajným jogurtom.
Zapčený baklažán s koreneným hovädzím mäsom, bulgurom a píniovými orieškami.
www.themediterraneandish.com

Baklažán sa dá v kuchyni využiť mnohými rôznymi spôsobmi. Hľadáte inšpiráciu, ako ho pripraviť? Skúšali ste z neho uvariť napríklad lasagne? Poďte sa pozrieť na recepty na zapečený baklažán , ktoré sme pre vás pripravili!

Zapekané cestoviny s jahňacím, fetou a tekvicou

Úplne božská kombinácia chutí! Mleté jahňacie mäso, maslová tekvica, feta, parmezán, cestoviny a píniové oriešky dohromady tvoria v ústach takmer chuťový orgazmus, ktorý budete chcieť znova a znova.

Ingrediencie

  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 cibuľa, nahrubo nakrájaná
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
  • 500 g chudého jahňacieho mletého mäsa
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 250 ml konzervovaných nakrájaných paradajok
  • 150 g listov baby špenátu
  • 200 g cestovín farfalle
  • 700g maslovej tekvice, olúpané, zbavené semienok, nakrájané na 2 cm kúsky
  • 100 g fety, rozdrobené
  • 20 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica píniových orieškov
  • 1/4 šálky čerstvých lístkov mäty

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Zahrejte olej vo veľkej nepriľnavej panvici na stredne vysokom plameni.
  3. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte 1 minútu.
  4. Pridajte mleté ​​mäso a restujte za stáleho miešania asi 4 minúty, alebo kým mäso nezmení farbu.
  5. Použite varešku, aby ste mäso krásne rozdrobili.
  6. Pridajte rascu a za stáleho miešania restujte 30 sekúnd alebo pokiaľ nebude aromatická.
  7. Vmiešajte paradajky.
  8. Medzitým si odložte 40 g špenátu.
  9. Zostávajúci špenát vložte do veľkého cedníka do drezu.
  10. Cestoviny varte vo veľkom hrnci v osolenej vriacej vode 10 minút.
  11. V posledných 3 minútach varenia pridajte tekvicu.
  12. Zmes cestovín a tekvice prilejte na špenát v sitku, aby všetko odkvapkalo.
  13. Vráťte cestovinovú zmes do panvice.
  14. Pridajte mäsovú zmes a polovicu fety do cestovinovej zmesi.
  15. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  16. Preneste zmes do zapekacej misy s objemom 2 litre.
  17. Posypte parmezánom, píniovými orieškami a zvyšnou fetou.
  18. Pečte 25 minút alebo dozlatista.
  19. Podávajte s odloženým špenátom a čerstvou mätou.
Mleté jahňacie mäso, maslová tekvica, feta, parmezán, cestoviny a píniové oriešky pečené v rúre, servírované v zapekacej mise a ozdobené čerstvými bylinkami.
www.taste.com.au

Zapečená cuketa s mletým mäsom

Cuketa je skvelá zelenina, vhodná na zapekanie a kombinácia s mletým mäsom a syrom je vynikajúca. Použite mladú cuketu, ktorá ešte nemá vyzreté jadrá. Tú ani nemusíte lúpať. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 2 mladé cukety
  • 500 g mletého mäsa
  • sladká mletá paprika
  • korenie
  • soľ
  • cesnak podľa chuti
  • rasca
  • olej
  • tvrdý syr

Postup

  1. Mladú cuketu umyte a rozkrojte na polovicu.
  2. Vnútro vydlabajte.
  3. V panvici na oleji orestujte mleté ​​mäso, ktoré osoľte, okoreňte a okmínujte.
  4. Dochuťte cesnakom.
  5. Pridajte vydlabanú časť cukety a spoločne poduste domäkka.
  6. Touto zmesou potom naplňte polovičky cukety a posypte strúhaným syrom.
  7. Cukety dajte do zapekacej misky av predhriatej rúre zapečte.
  8. Užite si to!
Cukety plnené mäsovou zmesou a zapečené so syrom, servírované v zapekacej mise.
www.gimmedelicious.com

Poďme sa spoločne pozrieť aj na ďalšie recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.

Pečené plnené papriky s mletým hovädzím mäsom

Papriky plnené ryžou a mletým mäsom sú klasika, ktorú nikto nepohrnie. Navyše sú ľahké na prípravu a vy si tak hravo vykúzlite chutnú večeru ktorýkoľvek deň v týždni.

Ingrediencie

  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 4 šampiňóny, nakrájané
  • 1 a 1/2 šálky mrazenej kukurice
  • 2 stopky stopkového zeleru, nakrájané nadrobno
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 plechovky (420 ml) drvených paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice bazalky
  • 1 lyžica oregana
  • 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 1 a 1/2 šálky varenej dlhozrnnej ryže
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 6 paprík
  • 1 šálka strúhaného syra Fontina alebo Monterey Jack

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Mleté hovädzie mäso opekajte vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote po dobu 5 minút alebo kým nebude takmer prepečené.
  3. Pridajte šampiňóny, kukuricu, nakrájaný stopkový zeler, cibuľu a cesnak a restujte, kým zelenina nezmäkne.
  4. Vmiešajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, bazalku, oregano a vločky červeného chilli.
  5. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti a varte 15–20 minút.
  6. Vmiešajte uvarenú ryžu a nasekanú petržlenovú vňať a varte ďalších 5 minút, alebo kým sa ryža neprehreje.
  7. Medzitým odrežte vršky paprík a lyžicou vydlabajte vnútro a semienka, potom opláchnite.
  8. Vnútro paprík zľahka posypte soľou a vložte do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry s 1/4 šálkou vody.
  9. Zakryte plastovým obalom a vložte do mikrovlnnej rúry na 5 minút alebo kým nezačnú mäknúť.
  10. Preložte do 3 litrovej zapekacej misky a naplňte papriky horúcou zmesou mäsa a ryže.
  11. Vršky posypte syrom a pečte 20 minút, alebo kým papriky nezmäknú a syr nezhnedne.
  12. Podávajte horúce.
Papriky plnené ryžou a mletým mäsom, zapekané so syrom, servírované v zapekacej mise.
www.foodiecrush.com

Keto zapekané mleté ​​mäso so syrom

Táto lahôdka zo zapečeného mletého hovädzieho mäsa so syrom je keto a nízkosacharidová. Navyše ju máte pripravenú iba za 30 minút!

Ingrediencie

  • olivový olej v spreji
  • 900 g extra chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička jemnej morskej soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • 110 g krémového syra
  • 1 šálka nastrúhaného čedaru
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
  2. Ľahko postriekajte 2 litrovú zapekaciu misku olivovým olejom a dajte ju bokom.
  3. Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu na stredne vysokom plameni.
  4. Ľahko ju postriekajte olivovým olejom.
  5. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso na panvicu.
  6. Mäso restujte asi 5 minút, miešajte a vareškou oddeľte na malé kúsky.
  7. Mäso sceďte a vráťte na panvicu.
  8. Znížte teplotu na strednú.
  9. Soľ, korenie, sušený cesnak, sušenú cibuľu a kajenské korenie vmiešajte do hovädzieho mäsa, potom pomaly a trpezlivo vmiešajte krémový syr, kým sa úplne nerozpustí a nezapracuje.
  10. Vypnite sporák a do hovädzej zmesi vmiešajte ½ šálky nastrúhaného čedaru.
  11. Preneste zmes do pripravenej 2 litrovej zapekacej misky.
  12. Vrch posypte zvyšnú ½ šálky čedaru.
  13. Pečte, kým sa syr nerozpustí, asi 10 minút.
  14. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Mleté hovädzie mäso so syrom pečené v rúre a servírované v zapekacej nádobe.
www.healthyrecipesblogs.com

Keto diéta patrí medzi najpopulárnejšie diétu v modernej dobe. Hľadáte ďalšie tipy na low carb recepty ? U nás sa môžete inšpirovať!

Zapečená kapusta s mletým mäsom a čerstvými bylinkami

Jednoduchá alternatíva k plneným kapustovým závitkom. Ingrediencie sú podobné, ale príprava je oveľa jednoduchšia. A tá chuť!

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká kapusta (čerstvá alebo kyslá), nahrubo nakrájaná
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 g slaniny (voliteľne)
  • 2 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 stopka stopkového zeleru
  • 1 paprika
  • 2 lyžice olivového oleja (voliteľne)
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku rozpustená v 150 ml vlažnej vody
  • 120 g ryže, dobre prepláchnuté
  • 1 plechovka drvených paradajok
  • 2 bobkové listy
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 vytlačeného citróna (voliteľne)
  • 3-4 lyžice creme fraîche (voliteľné)
  • 10 vetvička čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice čerstvého tymiánu
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Pripravte si keramickú nádobu s rozmermi 28 x 28 cm vhodnú do rúry.
  3. Ak použijete čerstvú kapustu, nakrájajte ju nahrubo a blanšírujte vo vriacej vode asi 5 až 10 minút s 1 lyžičkou soli pre extra chuť.
  4. Do hlbokej panvice vložte slaninu, nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú mrkvu, nakrájaný stopkový zeler, papriku nakrájanú na plátky alebo kocky a bobkové listy.
  5. Restujte asi 2-3 min.
  6. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso a restujte ďalšie 2 minúty za občasného miešania.
  7. Pridajte ryžu a varte ďalších 5 minút.
  8. Podľa potreby pridajte trochu vody alebo vývaru, približne 1 šálku.
  9. Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, drvené paradajky, 1/2 čerstvého alebo sušeného tymiánu, dobre okoreňte a prikryté varte ďalších 4-5 minút.
  10. Vmiešajte blanšírovanú kapustu, kajenské korenie, petržlenovú vňať a zvyšný tymián, dobre premiešajte a preložte do zapekacej misy.
  11. Vylovte bobkové listy a vyhoďte ich.
  12. Pečte v rúre asi 30 – 40 minút.
  13. Keď budete pripravení servírovať, vyberte pokrm z rúry a pokvapkajte ho citrónovou šťavou alebo trochou crème fraîche.
  14. Užite si to!
Kapusta, mleté ​​mäso a čerstvé bylinky pečené v rúre, servírované v zapekacej nádobe.
www.ramonascuisine.com

Vyberáme mäso na mletie

  • Mäso na zapekanie kupujeme už mleté , ktoré býva namleté ​​v mixe z bravčového a hovädzieho mäsa, prípadne len z jedného druhu.
  • Alebo si mleté ​​mäso tiež môžeme zomlieť doma sami na mäsovom mlynčeku z jednotlivých druhov mäsa.
  • Výhodu máme v tom, že vieme, aké mäso bolo použité .
  • Mleté mäso sa melie väčšinou z bravčového bôčika alebo pliecka, predného hovädzieho mäsa a pre chuť je vhodné pridať kúsok údeného.
  • Pomer jednotlivých druhov je v domácnosti ľubovoľný, podľa toho, ako chceme mať mäso tučné.
  • Okrem toho môžeme doma do mletého mäsa využiť rôzne odkrojky a samozrejme použiť aj mäso hydinové alebo rybie .
  • Na zapekané jedlo pre 4 dospelé osoby potrebujeme zhruba 500 g mäsa .

A ako vám naše recepty na zapekané mleté ​​mäso chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.