Máte už dosť zložitého pečenia rôznych buchiet a tort, aby ste potešili svoju rodinu sladkým múčnikom?
Vyskúšajte naše recepty na grilovaný ananás, ktorý nielen že poslúži ako skvelý dezert, ale môžete ho podávať aj ako predjedlo či prílohu k mäsu či rybám.
Ochutnajte variantu s javorovým maslom, rumovou omáčkou či limetkovým karamelom.
Znie to lahodne, že áno?
Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!
Grilovaný ananás s rumovou omáčkou
Ochutnajte tento ľahký a úplne delikátny dezert z grilu, ktorý oceníte nielen pri letných grilovačkách! Sladké plátky ananásu doplnené kopčekom vanilkovej zmrzlina, lahodnou rumovou omáčkou a praženými mandľami si jednoducho zamilujete.
Čo budete potrebovať
- 1 ananás, olúpaný a nakrájaný na 6-8 krúžkov (jadro odstráňte)
- 1/2 šálky tmavého rumu
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 2 lyžičky masla (voliteľne)
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- vanilková zmrzlina a pražené nakrájané mandle na podávanie
Postup
- Predhrejte gril na 200 °C.
- Očistite a naolejujte rošty.
- Ananás olúpte, nakrájajte na 6-8 krúžkov s hrúbkou približne 2 cm a krúžky zbavte jadrovníka.
- Kolieska ananásu zľahka potrite olejom alebo rozpusteným maslom.
- Zatiaľ čo sa gril predhrieva, zmiešajte trstinový cukor, rum, škoricu, maslo (ak ho používate) a štipku soli.
- Zmes priveďte do varu a všetko premiešajte.
- Znížte teplotu na stredne nízku a nechajte omáčku variť, kým nebude zredukovaná a dostatočne hustá, asi 5 minút.
- Omáčku nalejte do pohára alebo servírovacej misky a dajte bokom, zatiaľ čo sa ananás griluje.
- Kolieska ananásu položte na gril a priklopte vekom.
- Grilujte 2–3 minúty, alebo kým ananás nezezlátne a nebudú na ňom stopy po grilovaní, potom kolieska otočte a grilujte ďalšie 2–3 minúty.
- Vyberte ananás z grilu a podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny, rumovou omáčkou a opraženými nakrájanými mandľami.

Grilované pokrmy si môžete pripraviť aj na niektoré z grilovacích panvíc, ktoré sú na trhu dostupné. Pozrite sa na naše recenzie liatinových panvíc , medzi ktorými nájdete aj panvice vhodné na grilovanie.
Ananás z grilu s limetkovým karamelom
Tak toto je skutočná lahôdka! Prečo piecť zložité dezerty, keď stačí zapnúť gril, položiť naň ochutený ananás a podávať ho s luxusným karamelom s limetkou, kokosovou smotanou a chilli? Tak si ho spolu poďme spoločne pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 1 ananás, olúpaný a zbavený jadrovníka, nakrájaný na osminky
- kôra z 1 limetky
- ¼ šálky trstinového cukru
- ¼ lyžičky chilli vločiek
Na limetkový karamel:
- 1 šálka cukru
- ½ šálky kokosovej smotany
- šťava a kôra z 1 limetky
- ¼ lyžičky chilli vločiek
Postup
- Zmiešajte kôru z 1 limetky, ¼ hrnčeka trstinového cukru a chilli vločky zmesou potrite kúsky ananás.
- Ananás položte na gril a grilujte, kým ľahko nezuhoľnatí.
- Do hrnca dajte šálku trstinového cukru a varte, kým sa nerozpustí a neskaramelizuje.
- Pridajte kokosovú smotanu.
- Varte, kým nie je karamel hladký.
- Pridajte limetkou šťavu a kôru a chilli vločky a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Grilovaný ananás podávajte pokvapkaný karamelom.

Grilovaný ananás s pikantnou medovou polevou
Tieto grilované kúsky ananásu s polevou z medu, limetky, škorice a jalapenos sú skvelou inšpiráciou na letný pokrm, ktorý si zamiluje snáď každý. Môžete ich podávať ako predjedlo, prílohu či dezert.
Čo budete potrebovať
- 1 zrelý ananás
- 10 špajdlí (drevených alebo oceľových)
Na medovú polevu:
- ½ šálky medu
- 1 veľká limetka
- ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky soli
- 1 malá paprička jalapeno
Postup
- Pokiaľ používate drevené špajle, nechajte ich pred grilovaním namočené vo vode aspoň 30 minút.
- Vyčistite gril a zapnite ho na vysokú teplotu, aby bola jeho vnútorná teplota asi 200 stupňov Celzia.
- Medzitým si nakrájajte ananás na 10 kúskov, ktoré neskôr napichnete na špajle.
- Pridajte ingrediencie na polevu do malej misky a premiešajte.
- Do stredu každého kúska ananásu zapichnite špajľu.
- Nemusíte ananás prepichnúť cez na skrz, ale zastavte sa cca 2,5 cm od hornej časti.
- Takto pripravené špízy položte na tanier a potrite ich z oboch strán polevou.
- Špízy položte na gril priamo nad plameňmi a zatvorte veko.
- Asi po 5 minútach ich polejte polevou.
- Znovu zatvorte veko.
- Špízy grilujte iba z jednej strany.
- Akonáhle sa na ananáse objavia zuhoľnatené stopy po grilovaní, vyberte ho z grilu a položte na veľký plochý servírovací tanier.
- Potrite špízy zvyšnou polevou a pred podávaním nechajte aspoň 15 minút chladiť.
- Užite si to!

Čakáte návštevu a chcete im pripraviť niečo dobré a netradičné ku káve? S našimi receptami na ananásové buchty nemôžete siahnuť vedľa! Vyskúšajte bábovku, chlebíček alebo obrátený koláč. Nebudú chýbať ani obľúbené rezy na plech.
Objavte podobné tipy
Ananásové štvrtky na grile s javorovým maslom
Ogrilovaný čerstvý ananás poliaty maslom s javorovým sirupom a posypaný orechmi má dokonalý elegantný nádych, ktorý ocenia všetci vaši hostia. Pripravte im túto dobrotu a vždy sa k vám budú radi vracať!
Čo budete potrebovať
- 1/4 šálky javorového sirupu
- 3 lyžice masla, rozpusteného
- 1 čerstvý ananás
- 2 lyžice nasekaných makadamových alebo lieskových orechov, opražených
Postup
- Zmiešajte sirup a maslo a dajte bokom.
- Ananás pozdĺžne rozštvrťte a hornú časť nechajte pripojenú.
- Navlhčite papierovú utierku olejom na varenie a pomocou klieští s dlhou rukoväťou olej rozotrite na grilovací rošt, aby sa ľahko potiahol.
- Ananás grilujte bez veka na strednom ohni 5 minút.
- Otočte, potrite javorovým maslom a grilujte ďalších 5–7 minút alebo pokiaľ nebude ananás hotový.
- Potrite grilovaný ananás javorovým maslom a posypte orechy.
- Podávajte so zvyšným javorovým maslom.
- Dobrú chuť!

Grilovaný ananás s pomarančovou polevou
Tento recept vám od začiatku do konca zaberie iba 20 minút a výsledkom bude sladký, pikantný a šťavnatý sen! Grilovaný ananás podávajte ako ľahký predjedlo, prílohu alebo dezert.
Čo budete potrebovať
- 1 zrelý ananás
- 4 lyžice masla
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky pomarančovej šťavy
- 1 lyžička chilli prášku
- 1/4 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky čierneho korenia
- 1/8 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžica limetkovej šťavy alebo viac podľa chuti
Postup
- Ananás olúpte a nakrájajte pozdĺžne na osem klínkov; odstráňte jadrovník.
- Klinky ananásu vyskladajte na plech na pečenie s okrajom a dajte bokom.
- V malom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte trstinový cukor a miešajte, aby sa rozpustil.
- Opatrne vmiešajte pomarančovú šťavu, nechajte prebublať a potom pridajte chilli, soľ, korenie a klinčeky.
- Zvýšte plameň, priveďte do varu a varte, kým sa zmes nezredukuje na asi ½ šálky a nezhustne do riedkej sirupovitej konzistencie.
- Zložte z ohňa a vmiešajte limetkovú šťavu.
- Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom nalejte približne 2/3 polevy na ananás.
- Premiešajte.
- Zostávajúcu polevu si nechajte na potieranie.
- Pokiaľ vám poleva príliš zhustne, vmiešajte do nej trochu vody a vráťte ju na chvíľu na sporák.
- Ananás grilujte na priamom strednom ohni a počas toho ho polievajte vyhradenou polevou, občas otáčajte, kým klinky nebudú mať na niektorých miestach zlatisto hnedé grilovacie stopy, asi 7–10 minút.
- Podávajte so zvyšnou polevou.

Nezabudnite vyskúšať aj naše zdravé recepty na smoothie s ananásom 5x inak. Sú ľahké na prípravu, osviežujúce a exotické!
Ako nakrájať ananás na grilovanie
Existujte niekoľko spôsob, ako môžete nakrájať ananás, aby sa hodil na grilovanie. U oboch metód začnite odrezaním hornej a spodnej časti ananásu , aby ste mali rovný povrch, s ktorým môžete pracovať. Ostrým nožom prejdite zvisle po vonkajšej koži, aby ste ju odstránili.
- Ak chcete ananás nakrájať na kolieska , položte ho na bok a nakrájajte ho priečne na plátky o veľkosti cca 2,5 cm. Na odstránenie jadrovníka, ktorý je uprostred, použite vykrajovač ananásu, okrúhly vykrajovač na pečivo alebo odrezávací nôž.
- Druhou metódou je narezať ananás pozdĺž jadrovníka, aby ste odkrojili veľké plátky dužiny. Potom ich môžete nakrájať na menšie kúsky. Uistite sa, že sú cca 2 cm hrubé a dostatočne veľké, aby vám nespadli medzi grilovacie rošty.
A ako sa vám naše dnešné recepty na grilovaný ananás páčili? Napíšte nám do komentárov!