Luxusné recepty na ananás na grile 5x inak. Spestrite svoje letné grilovačky touto pochúťkou!

Máte už dosť zložitého pečenia rôznych buchiet a tort, aby ste potešili svoju rodinu sladkým múčnikom?

Vyskúšajte naše recepty na grilovaný ananás, ktorý nielen že poslúži ako skvelý dezert, ale môžete ho podávať aj ako predjedlo či prílohu k mäsu či rybám.

Ochutnajte variantu s javorovým maslom, rumovou omáčkou či limetkovým karamelom.

Znie to lahodne, že áno?

Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!

Grilovaný ananás s rumovou omáčkou

Ochutnajte tento ľahký a úplne delikátny dezert z grilu, ktorý oceníte nielen pri letných grilovačkách! Sladké plátky ananásu doplnené kopčekom vanilkovej zmrzlina, lahodnou rumovou omáčkou a praženými mandľami si jednoducho zamilujete.

Čo budete potrebovať

  • 1 ananás, olúpaný a nakrájaný na 6-8 krúžkov (jadro odstráňte)
  • 1/2 šálky tmavého rumu
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 2 lyžičky masla (voliteľne)
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • vanilková zmrzlina a pražené nakrájané mandle na podávanie

Postup

  • Predhrejte gril na 200 °C.
  • Očistite a naolejujte rošty.
  • Ananás olúpte, nakrájajte na 6-8 krúžkov s hrúbkou približne 2 cm a krúžky zbavte jadrovníka.
  • Kolieska ananásu zľahka potrite olejom alebo rozpusteným maslom.
  • Zatiaľ čo sa gril predhrieva, zmiešajte trstinový cukor, rum, škoricu, maslo (ak ho používate) a štipku soli.
  • Zmes priveďte do varu a všetko premiešajte.
  • Znížte teplotu na stredne nízku a nechajte omáčku variť, kým nebude zredukovaná a dostatočne hustá, asi 5 minút.
  • Omáčku nalejte do pohára alebo servírovacej misky a dajte bokom, zatiaľ čo sa ananás griluje.
  • Kolieska ananásu položte na gril a priklopte vekom.
  • Grilujte 2–3 minúty, alebo kým ananás nezezlátne a nebudú na ňom stopy po grilovaní, potom kolieska otočte a grilujte ďalšie 2–3 minúty.
  • Vyberte ananás z grilu a podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny, rumovou omáčkou a opraženými nakrájanými mandľami.
Sladké plátky grilovaného ananásu doplnené kopčekom vanilkovej zmrzlina, lahodnou rumovou omáčkou a praženými mandľami na tanieri s lyžicou.
www.reciperunner.com

Grilované pokrmy si môžete pripraviť aj na niektoré z grilovacích panvíc, ktoré sú na trhu dostupné. Pozrite sa na naše recenzie liatinových panvíc , medzi ktorými nájdete aj panvice vhodné na grilovanie.

Ananás z grilu s limetkovým karamelom

Tak toto je skutočná lahôdka! Prečo piecť zložité dezerty, keď stačí zapnúť gril, položiť naň ochutený ananás a podávať ho s luxusným karamelom s limetkou, kokosovou smotanou a chilli? Tak si ho spolu poďme spoločne pripraviť!

Čo budete potrebovať

  • 1 ananás, olúpaný a zbavený jadrovníka, nakrájaný na osminky
  • kôra z 1 limetky
  • ¼ šálky trstinového cukru
  • ¼ lyžičky chilli vločiek

Na limetkový karamel:

  • 1 šálka cukru
  • ½ šálky kokosovej smotany
  • šťava a kôra z 1 limetky
  • ¼ lyžičky chilli vločiek

Postup

  • Zmiešajte kôru z 1 limetky, ¼ hrnčeka trstinového cukru a chilli vločky zmesou potrite kúsky ananás.
  • Ananás položte na gril a grilujte, kým ľahko nezuhoľnatí.
  • Do hrnca dajte šálku trstinového cukru a varte, kým sa nerozpustí a neskaramelizuje.
  • Pridajte kokosovú smotanu.
  • Varte, kým nie je karamel hladký.
  • Pridajte limetkou šťavu a kôru a chilli vločky a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Grilovaný ananás podávajte pokvapkaný karamelom.
Ochutené kúsky ogrilovaného ananásu s karamelom s limetkou, kokosovou smotanou a chilli na tanieri.
www.farmtofork.com.au

Grilovaný ananás s pikantnou medovou polevou

Tieto grilované kúsky ananásu s polevou z medu, limetky, škorice a jalapenos sú skvelou inšpiráciou na letný pokrm, ktorý si zamiluje snáď každý. Môžete ich podávať ako predjedlo, prílohu či dezert.

Čo budete potrebovať

  • 1 zrelý ananás
  • 10 špajdlí (drevených alebo oceľových)

Na medovú polevu:

  • ½ šálky medu
  • 1 veľká limetka
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ lyžičky soli
  • 1 malá paprička jalapeno

Postup

  • Pokiaľ používate drevené špajle, nechajte ich pred grilovaním namočené vo vode aspoň 30 minút.
  • Vyčistite gril a zapnite ho na vysokú teplotu, aby bola jeho vnútorná teplota asi 200 stupňov Celzia.
  • Medzitým si nakrájajte ananás na 10 kúskov, ktoré neskôr napichnete na špajle.
  • Pridajte ingrediencie na polevu do malej misky a premiešajte.
  • Do stredu každého kúska ananásu zapichnite špajľu.
  • Nemusíte ananás prepichnúť cez na skrz, ale zastavte sa cca 2,5 cm od hornej časti.
  • Takto pripravené špízy položte na tanier a potrite ich z oboch strán polevou.
  • Špízy položte na gril priamo nad plameňmi a zatvorte veko.
  • Asi po 5 minútach ich polejte polevou.
  • Znovu zatvorte veko.
  • Špízy grilujte iba z jednej strany.
  • Akonáhle sa na ananáse objavia zuhoľnatené stopy po grilovaní, vyberte ho z grilu a položte na veľký plochý servírovací tanier.
  • Potrite špízy zvyšnou polevou a pred podávaním nechajte aspoň 15 minút chladiť.
  • Užite si to!
Grilované kúsky ananásu s polevou z medu, limetky, škorice a jalapenos na špajliach servírované na tanieri.
www.alekasgettogether.com

Čakáte návštevu a chcete im pripraviť niečo dobré a netradičné ku káve? S našimi receptami na ananásové buchty nemôžete siahnuť vedľa! Vyskúšajte bábovku, chlebíček alebo obrátený koláč. Nebudú chýbať ani obľúbené rezy na plech.

Ananásové štvrtky na grile s javorovým maslom

Ogrilovaný čerstvý ananás poliaty maslom s javorovým sirupom a posypaný orechmi má dokonalý elegantný nádych, ktorý ocenia všetci vaši hostia. Pripravte im túto dobrotu a vždy sa k vám budú radi vracať!

Čo budete potrebovať

  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 3 lyžice masla, rozpusteného
  • 1 čerstvý ananás
  • 2 lyžice nasekaných makadamových alebo lieskových orechov, opražených

Postup

  • Zmiešajte sirup a maslo a dajte bokom.
  • Ananás pozdĺžne rozštvrťte a hornú časť nechajte pripojenú.
  • Navlhčite papierovú utierku olejom na varenie a pomocou klieští s dlhou rukoväťou olej rozotrite na grilovací rošt, aby sa ľahko potiahol.
  • Ananás grilujte bez veka na strednom ohni 5 minút.
  • Otočte, potrite javorovým maslom a grilujte ďalších 5–7 minút alebo pokiaľ nebude ananás hotový.
  • Potrite grilovaný ananás javorovým maslom a posypte orechy.
  • Podávajte so zvyšným javorovým maslom.
  • Dobrú chuť!
Ogrilovaný čerstvý ananás poliaty maslom s javorovým sirupom a posypaný orechmi na tanieri.
www.tasteofhome.com

Grilovaný ananás s pomarančovou polevou

Tento recept vám od začiatku do konca zaberie iba 20 minút a výsledkom bude sladký, pikantný a šťavnatý sen! Grilovaný ananás podávajte ako ľahký predjedlo, prílohu alebo dezert.

Čo budete potrebovať

  • 1 zrelý ananás
  • 4 lyžice masla
  • 1/3 šálky trstinového cukru
  • 1/2 šálky pomarančovej šťavy
  • 1 lyžička chilli prášku
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžica limetkovej šťavy alebo viac podľa chuti

Postup

  • Ananás olúpte a nakrájajte pozdĺžne na osem klínkov; odstráňte jadrovník.
  • Klinky ananásu vyskladajte na plech na pečenie s okrajom a dajte bokom.
  • V malom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
  • Pridajte trstinový cukor a miešajte, aby sa rozpustil.
  • Opatrne vmiešajte pomarančovú šťavu, nechajte prebublať a potom pridajte chilli, soľ, korenie a klinčeky.
  • Zvýšte plameň, priveďte do varu a varte, kým sa zmes nezredukuje na asi ½ šálky a nezhustne do riedkej sirupovitej konzistencie.
  • Zložte z ohňa a vmiešajte limetkovú šťavu.
  • Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom nalejte približne 2/3 polevy na ananás.
  • Premiešajte.
  • Zostávajúcu polevu si nechajte na potieranie.
  • Pokiaľ vám poleva príliš zhustne, vmiešajte do nej trochu vody a vráťte ju na chvíľu na sporák.
  • Ananás grilujte na priamom strednom ohni a počas toho ho polievajte vyhradenou polevou, občas otáčajte, kým klinky nebudú mať na niektorých miestach zlatisto hnedé grilovacie stopy, asi 7–10 minút.
  • Podávajte so zvyšnou polevou.
Grilované kúsky ananásu s pomarančovou polevou.
www.carlsbadcravings.com

Nezabudnite vyskúšať aj naše zdravé recepty na smoothie s ananásom 5x inak. Sú ľahké na prípravu, osviežujúce a exotické!

Ako nakrájať ananás na grilovanie

Existujte niekoľko spôsob, ako môžete nakrájať ananás, aby sa hodil na grilovanie. U oboch metód začnite odrezaním hornej a spodnej časti ananásu , aby ste mali rovný povrch, s ktorým môžete pracovať. Ostrým nožom prejdite zvisle po vonkajšej koži, aby ste ju odstránili.

  • Ak chcete ananás nakrájať na kolieska , položte ho na bok a nakrájajte ho priečne na plátky o veľkosti cca 2,5 cm. Na odstránenie jadrovníka, ktorý je uprostred, použite vykrajovač ananásu, okrúhly vykrajovač na pečivo alebo odrezávací nôž.
  • Druhou metódou je narezať ananás pozdĺž jadrovníka, aby ste odkrojili veľké plátky dužiny. Potom ich môžete nakrájať na menšie kúsky. Uistite sa, že sú cca 2 cm hrubé a dostatočne veľké, aby vám nespadli medzi grilovacie rošty.

A ako sa vám naše dnešné recepty na grilovaný ananás páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.