Ste milovníci kapusty, ale už vám dochádzajú nápady, ako si túto pochúťku pripraviť?
Potom vyskúšajte naše neodolateľné recepty na kapustové závitky!
Máme pre vás varianty s mäsom, vegánske, európske alebo dokonca ázijské.
Vyskúšajte ich všetky a nebudete ľutovať!
Maďarské kapustové závitky
Tieto lahodné rolky z mletého a údeného mäsa, kyslej a čerstvej kapusty a ryže sú skvelou večerou či obedom, na ktorom si pochutí celá vaša rodina a ešte bude chcieť pridať.
Ingrediencie
- 1/4 šálky ryže, prepláchnuté a scedené
- 500 g chudého mletého bravčového mäsa
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 stredné cibule, jemne nakrájané
- 1 veľké vajcia
- 1 a 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice papriky
- 1 hlávková kapusta (asi 2 kg)
- 1 kg kyslej kapusty, odkvapkanej, prípadne aj prepláchnutej, ak chcete
- 1/2 šálky paradajkovej šťavy
- 250 g varené alebo surové údené krkovice, nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice sadla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 šálky kyslej smotany
Postup
- Varte ryžu v 1/2 šálky vody po dobu 10 minút, sceďte a dajte bokom.
- V mise premiešajte mleté mäso, cesnak, polovicu nakrájanej cibule, vajcia, soľ, korenie, 1 lyžicu papriky a ryžu.
- Dajte bokom.
- Z kapusty odstráňte jadro.
- Celú hlavu dajte do veľkého hrnca naplneného vriacou vodou.
- Prikryte a varte cca 3 minúty alebo do zmäknutia.
- Nechajte listy trochu vychladnúť a odrežte z nich opatrne hrubú stonku v strede.
- Asi 1/2 šálky mäsovej zmesi položte na kapustový list.
- Zarolujte list smerom od seba, aby bolo mäso obalené a časť listu zostala rozvinutá.
- Otočte pravú stranu listu doprostred a potom otočte aj ľavú stranu.
- Ešte raz zarolujte smerom od seba, aby ste vytvorili rolku.
- Opakujte s ďalšími 17 listami, alebo pokiaľ nie je mäsová zmes spotrebovaná.
- Zvyšné listy nakrájajte na jemné kúsky a dajte bokom.
- Vložte kyslú kapustu do veľkého hrnca vhodného do rúry, nalejte naň paradajkovú šťavu, potom pridajte krkovicu a zalejte vodou.
- Priveďte do varu.
- Znížte plameň a varte 5 minút.
- Pridajte nakrájanú kapustu a navrch naskladajte závitky.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 1 hodinu.
- Umiestnite rošt do stredu rúry a zohrejte na 175 stupňov.
- Rozpustite masť v panvici.
- Pridajte múku a zvyšnú nakrájanú cibuľu a vytvorte zápražku.
- Varte za častého miešania asi 10 minút alebo kým zmes nezezlátne.
- Dajte panvicu z ohňa, vmiešajte lyžicu papriky a šálku studenej vody a miešajte dohladka.
- Vyberte závitky z hrnca na teplý tanier.
- Vezmite naberačku vývaru z kyslej kapusty a zašľahajte ho do zápražky.
- Tekutinu vráťte do hrnca.
- Za častého miešania priveďte do varu.
- Akonáhle zmes vrie, odstavte ju z ohňa a vráťte do misky závitky.
- Prikryte, preložte do rúry a pečte 15 minút.
- Časť šťavy z pokrmu zmiešajte s kyslou smotanou a pred podávaním prelejte závitky.

Vegánske kapustové rolky plnené hnedou ryžou a orechmi
Kúzelný recept, ktorý si podmaní vaše chuťové bunky a navyše je tak zdravý a jednoduchý na prípravu! Kombinácia kapusty, hnedej ryže, řapíkatého zeleru, vlašských orechov a čerstvých byliniek je jednoducho jedinečná.
Ingrediencie
- 2 a ½ šálok varenej hnedej ryže
- 1 veľká kapusta, zbavená jadra
- ⅓ šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky nakrájané šalotky
- ½ šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov
- ¼ šálky nasekanej čerstvej bazalky
- ¼ šálky čerstvej nasekanej mäty
- ½ lyžičky soli
- čerstvé mleté čierne korenie
- 3 šálky drvených paradajok
- 3 lyžice trstinového cukru
- ½ lyžičky vločiek červeného chilli
- paprika na posypanie
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
- Z kapusty opatrne olúpte 12 veľkých listov.
- Listy sparte 2 minúty vo vriacej vode.
- Okamžite vyberte a rozložte na uteráky, aby uschli.
- Vo veľkej panvici zahrejte ⅓ šálku zeleninového vývaru.
- Šalotku a stopkový zeler restujte do zmäknutia a asi 4-5 minút.
- Pridajte cesnak a vlašské orechy a ešte minútu restujte.
- Pridajte soľ a mleté čierne korenie.
- Do panvice pridajte uvarenú ryžu a premiešajte.
- Pridajte čerstvé bylinky.
- Zložte zo sporáka.
- Ochutnajte zmes a prípadne dokoreňte.
- Zmiešajte 3 šálky drvených paradajok s trstinovým cukrom a vločkami červeného chilli.
- Uistite sa, že sa cukor rozpustil.
- Pridajte dve šálky omáčky na dno zapekacej misky 23 x 23 cm.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov C.
- Dajte kapustový list na doštičku.
- Naložte naň časť náplne, asi ¼ až ⅓ šálky na list.
- List zabaľte do malého balíčka, aby náplň nemohla vypadnúť.
- Hore prišpendlite špáradlom.
- Pridajte do zapekacej misky.
- Opakujte so zvyšnými listami a zmesou.
- Prelejte trochou zvyšnej paradajkovej omáčky.
- Prikryte a pečte 25 minút.
- Podľa potreby posypte trochou papriky.

Objavte podobné tipy
Plnené kapustové listy s paradajkovou omáčkou
Listy kapusty plnenej mletým hovädzím mäsom a ryžou, pečené s domácou paradajkovou omáčkou, sú obľúbeným pokrmom, ktorý sme pre vás vyšperkovali k dokonalosti. Užite si to!
Ingrediencie
Na paradajkovú omáčku:
- 2 lyžice masla
- 1/2 šálky cibule, najemno nasekané
- 1 lyžička cesnaku, lisovaného
- 800 g drvených paradajok
- 425 ml paradajkovej omáčky
- soľ a korenie na dochutenie
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica červeného vínneho octu
Na kapustové rolky:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 šálka varenej ryže
- 1/2 šálky cibule, najemno nasekané
- 1 čajová lyžička cesnaku, lisovaného
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 vajce
- 1 hlávková kapusta
Postup
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a restujte 4-5 minút alebo kým nezosklovatí.
- Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd.
- Do hrnca pridajte drvené paradajky, paradajkovú omáčku, soľ a korenie.
- Vmiešajte trstinový cukor a červený vínny ocot.
- Priveďte do varu.
- Varte 10-15 minút za občasného miešania.
- Zatiaľ čo sa omáčka varí, pripravte si kapustové závitky.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
- Hlávku kapusty ponorte do vriacej vody.
- Varte 3–5 minút, alebo pokiaľ nie sú listy ohybné.
- Z hlávky olúpte 12 veľkých listov.
- Do misy dajte mleté hovädzie mäso, ryžu, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, 2 lyžice petržlenovej vňate a vajcia.
- Pridajte 1/2 šálky paradajkovej omáčky.
- Premiešajte.
- Každý list kapusty položte na rovný povrch.
- Malým nožom vyrežte zárez v tvare V, aby ste odstránili silnú časť rebrá kapusty.
- Vytvarujte 1/3 hrnčeka mäsovej zmesi do tvaru valčeka a vložte do stredu kapustového listu.
- Okolo mäsovej zmesi obtočte list.
- Opakujte so zvyšným mäsom a listami.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
- Na dno zapekacej misky dajte 1/2 paradajkovej omáčky.
- Pridajte kapustové závitky, švom dole.
- Zalejte zvyšnou omáčkou.
- Zakryte alobalom.
- Pečte 60–90 minút, alebo kým kapusta nezmäkne a mäso nie je prepečené.
- Posypte zvyšnými 2 lyžicami petržlenovej vňate a podávajte.

Čakáte návštevu a chcete prichystať nejaké netradičné občerstvenie? Vyskúšajte aj naše recepty na bravčové závitky v 5 rôznych variantoch!
Čínske rolky z kapustového listu s mäsom a ryžou
Milovníci ázijskej kuchyne si na tomto recepte stopercentne pochutnajú! Korenené závitky z kapusty plnené ryžou, mletým bravčovým mäsom, koriandrom a sójovou omáčkou sú úplnou pochúťkou, ktorú by ste si nemali nechať ujsť.
Ingrediencie
- 500 gramov mletej bravčovej plece
- 1 čínska kapusta
- 4 lyžice varenej ryže
- 1 vajce, rozšľahané
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 2-3 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
- 2 jarné cibuľky (biela časť nakrájaná nadrobno, zelená časť nakrájaná na plátky)
- 1 chilli paprička, nakrájaná nadrobno
- 2 lyžice listov čerstvého koriandra
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica sezamového oleja
- soľ, korenie podľa chuti
- pražená biela sezamové semienka
Postup
- Varte vodu vo veľkom hrnci.
- Čínsku kapustu rozdeľte na samostatné listy a uložte si tie najväčšie a najkrajšie.
- Pri každom liste paličkou poklepte na najtvrdšiu časť alebo z neho časť odrežte, aby bol tenší.
- Každý list blanšírujte minútu vo vriacej vode, aby bol mäkší a pružnejší.
- Osušte.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie na náplň: mleté bravčové mäso, ryžu, vajcia, cesnak, zázvor, chilli, jarnú cibuľku (obe časti), lístky koriandra, sójovú omáčku a sezamový olej.
- Dochuťte soľou a korením.
- Lyžicu náplne dajte na spodnú časť listu kapusty.
- Preložte obe strany do stredu a rolujte list počnúc jeho spodnou časťou hore.
- Pokračujte zostávajúcimi listami.
- V hrnci ohrejte niekoľko centimetrov vody.
- Vložte všetky svoje plnené listy do bambusového paráka, vyloženého papierom na pečenie.
- Duste asi 15 minút, kým sa mäso neprepečie.
- Posypte čerstvými koriadrovými listami a praženými sezamovými semienkami.
- Podávajte s ryžou a obľúbenou omáčkou.

Okúste kúzlo aj vietnamskej kuchyne a inšpirujte sa našimi receptami na jarné rolky , ktoré sú úplne neodolateľné!
Sarma – bosnianske kapustové rolky
Pikantné balkánske kapustové závitky plnené mletým hovädzím mäsom, ryžou a karamelizovanou cibuľkou sú úplne neodolateľné. Pripravte si ich jednoducho aj vy!
Ingrediencie
- 1 stredne veľká hlávka nakladanej kapusty (recept viď nižšie)
- 1 nasekaná cibuľa
- 4 lyžice oleja
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- ½ šálky nevarenej bielej ryže
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička muškátového orieška
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička Podravky alebo soli
- voda
- 2 bobkové listy
- 250 g údeného mäsa
Postup
- Pripravte si nakladanú kapustu.
- Naplňte polovicu veľkého hrnca vodou, pridajte 2 šálky octu, ½ šálky soli a priveďte do varu.
- Zbavte sa veľkých, poškodených listov z hlávky.
- Ostrým nožom vykrojte z kapusty jadro.
- Hlávku opatrne ponorte do vriacej vody a nechajte variť asi 20 minút alebo pokiaľ listy nezmäknú.
- Jemne oddeľte každý list od hlávky, dajte pozor, aby sa neroztrhol, opláchnite a vložte do veľkej misy.
- Nožom odstráňte najhrubšiu časť rebrá z každého listu a odložte listy stranou.
- Malé a poškodené listy nakrájajte alebo nasekajte.
- Rozložte polovicu nakrájaných listov na dno veľkého hrnca.
- V malej panvici rozohrejte na strednom plameni 2 lyžice oleja.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte, kým nezosklovatí.
- Presuňte cibuľu s olejom do veľkej misy.
- Pridajte mleté mäso, ½ hrnčeka ryže, 2 nasekané strúčiky cesnaku, lyžičku sladkej papriky, lyžicu nasekanej petržlenovej vňate, lyžičku muškátového orieška, lyžičku korenia a lyžičku Podravky alebo soli.
- Jemne premiešajte rukami a odložte bokom.
- Položte si jeden list, rebrovanou stranou dole, na dlaň.
- Na okraj každého listu položte asi 2 polievkové lyžice mäsovej zmesi, prehnite strany k stredu a rolujte smerom od seba.
- Opakujte, kým nespotrebujete všetku náplň.
- Navrstvite rolky švom dole a tesne k sebe.
- Údené mäso nakrájajte na kúsky a položte na závitky.
- Navrch rozložte zvyšné nasekané kapustové listy.
- Pridajte bobkové listy, naplňte dostatočným množstvom vody, aby sa rolky len prikryli.
- Hrniec prikryte a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte asi 1 hodinu, v prípade potreby pridajte ďalšiu vodu.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj tradičné závitky s mletým mäsom . Nebudete ľutovať!
A ako sa kapustové závitky podarili vám? Napíšte nám do komentárov!