Luxusné plnené kapustové listy s mäsom aj bez v 5 skvelých receptoch!

Ste milovníci kapusty, ale už vám dochádzajú nápady, ako si túto pochúťku pripraviť?

Potom vyskúšajte naše neodolateľné recepty na kapustové závitky!

Máme pre vás varianty s mäsom, vegánske, európske alebo dokonca ázijské.

Vyskúšajte ich všetky a nebudete ľutovať!

Maďarské kapustové závitky

Tieto lahodné rolky z mletého a údeného mäsa, kyslej a čerstvej kapusty a ryže sú skvelou večerou či obedom, na ktorom si pochutí celá vaša rodina a ešte bude chcieť pridať.

Ingrediencie

  • 1/4 šálky ryže, prepláchnuté a scedené
  • 500 g chudého mletého bravčového mäsa
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 stredné cibule, jemne nakrájané
  • 1 veľké vajcia
  • 1 a 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice papriky
  • 1 hlávková kapusta (asi 2 kg)
  • 1 kg kyslej kapusty, odkvapkanej, prípadne aj prepláchnutej, ak chcete
  • 1/2 šálky paradajkovej šťavy
  • 250 g varené alebo surové údené krkovice, nakrájané na tenké plátky
  • 2 lyžice sadla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 šálky kyslej smotany

Postup

  1. Varte ryžu v 1/2 šálky vody po dobu 10 minút, sceďte a dajte bokom.
  2. V mise premiešajte mleté ​​mäso, cesnak, polovicu nakrájanej cibule, vajcia, soľ, korenie, 1 lyžicu papriky a ryžu.
  3. Dajte bokom.
  4. Z kapusty odstráňte jadro.
  5. Celú hlavu dajte do veľkého hrnca naplneného vriacou vodou.
  6. Prikryte a varte cca 3 minúty alebo do zmäknutia.
  7. Nechajte listy trochu vychladnúť a odrežte z nich opatrne hrubú stonku v strede.
  8. Asi 1/2 šálky mäsovej zmesi položte na kapustový list.
  9. Zarolujte list smerom od seba, aby bolo mäso obalené a časť listu zostala rozvinutá.
  10. Otočte pravú stranu listu doprostred a potom otočte aj ľavú stranu.
  11. Ešte raz zarolujte smerom od seba, aby ste vytvorili rolku.
  12. Opakujte s ďalšími 17 listami, alebo pokiaľ nie je mäsová zmes spotrebovaná.
  13. Zvyšné listy nakrájajte na jemné kúsky a dajte bokom.
  14. Vložte kyslú kapustu do veľkého hrnca vhodného do rúry, nalejte naň paradajkovú šťavu, potom pridajte krkovicu a zalejte vodou.
  15. Priveďte do varu.
  16. Znížte plameň a varte 5 minút.
  17. Pridajte nakrájanú kapustu a navrch naskladajte závitky.
  18. Priveďte do varu.
  19. Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 1 hodinu.
  20. Umiestnite rošt do stredu rúry a zohrejte na 175 stupňov.
  21. Rozpustite masť v panvici.
  22. Pridajte múku a zvyšnú nakrájanú cibuľu a vytvorte zápražku.
  23. Varte za častého miešania asi 10 minút alebo kým zmes nezezlátne.
  24. Dajte panvicu z ohňa, vmiešajte lyžicu papriky a šálku studenej vody a miešajte dohladka.
  25. Vyberte závitky z hrnca na teplý tanier.
  26. Vezmite naberačku vývaru z kyslej kapusty a zašľahajte ho do zápražky.
  27. Tekutinu vráťte do hrnca.
  28. Za častého miešania priveďte do varu.
  29. Akonáhle zmes vrie, odstavte ju z ohňa a vráťte do misky závitky.
  30. Prikryte, preložte do rúry a pečte 15 minút.
  31. Časť šťavy z pokrmu zmiešajte s kyslou smotanou a pred podávaním prelejte závitky.
Rolky z mletého a údeného mäsa, kyslej a čerstvej kapusty a ryže zaliate kyslou smotanou a posypaté petržlenovou vňaťou.
www.thespruceeats.com

Vegánske kapustové rolky plnené hnedou ryžou a orechmi

Kúzelný recept, ktorý si podmaní vaše chuťové bunky a navyše je tak zdravý a jednoduchý na prípravu! Kombinácia kapusty, hnedej ryže, řapíkatého zeleru, vlašských orechov a čerstvých byliniek je jednoducho jedinečná.

Ingrediencie

  • 2 a ½ šálok varenej hnedej ryže
  • 1 veľká kapusta, zbavená jadra
  • ⅓ šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálky nakrájané šalotky
  • ½ šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej bazalky
  • ¼ šálky čerstvej nasekanej mäty
  • ½ lyžičky soli
  • čerstvé mleté ​​čierne korenie
  • 3 šálky drvených paradajok
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • ½ lyžičky vločiek červeného chilli
  • paprika na posypanie

Postup

  1. Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
  2. Z kapusty opatrne olúpte 12 veľkých listov.
  3. Listy sparte 2 minúty vo vriacej vode.
  4. Okamžite vyberte a rozložte na uteráky, aby uschli.
  5. Vo veľkej panvici zahrejte ⅓ šálku zeleninového vývaru.
  6. Šalotku a stopkový zeler restujte do zmäknutia a asi 4-5 minút.
  7. Pridajte cesnak a vlašské orechy a ešte minútu restujte.
  8. Pridajte soľ a mleté ​​čierne korenie.
  9. Do panvice pridajte uvarenú ryžu a premiešajte.
  10. Pridajte čerstvé bylinky.
  11. Zložte zo sporáka.
  12. Ochutnajte zmes a prípadne dokoreňte.
  13. Zmiešajte 3 šálky drvených paradajok s trstinovým cukrom a vločkami červeného chilli.
  14. Uistite sa, že sa cukor rozpustil.
  15. Pridajte dve šálky omáčky na dno zapekacej misky 23 x 23 cm.
  16. Predhrejte rúru na 160 stupňov C.
  17. Dajte kapustový list na doštičku.
  18. Naložte naň časť náplne, asi ¼ až ⅓ šálky na list.
  19. List zabaľte do malého balíčka, aby náplň nemohla vypadnúť.
  20. Hore prišpendlite špáradlom.
  21. Pridajte do zapekacej misky.
  22. Opakujte so zvyšnými listami a zmesou.
  23. Prelejte trochou zvyšnej paradajkovej omáčky.
  24. Prikryte a pečte 25 minút.
  25. Podľa potreby posypte trochou papriky.
Rolka z kapusty plnená hnedou ryžou, stonkovým zelerom, orechmi a čerstvými bylinkami servírovaná na paradajkovej zmesi.
www.ordinaryvegan.net

Plnené kapustové listy s paradajkovou omáčkou

Listy kapusty plnenej mletým hovädzím mäsom a ryžou, pečené s domácou paradajkovou omáčkou, sú obľúbeným pokrmom, ktorý sme pre vás vyšperkovali k dokonalosti. Užite si to!

Ingrediencie

Na paradajkovú omáčku:

  • 2 lyžice masla
  • 1/2 šálky cibule, najemno nasekané
  • 1 lyžička cesnaku, lisovaného
  • 800 g drvených paradajok
  • 425 ml paradajkovej omáčky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica červeného vínneho octu

Na kapustové rolky:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 šálka varenej ryže
  • 1/2 šálky cibule, najemno nasekané
  • 1 čajová lyžička cesnaku, lisovaného
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • 1 hlávková kapusta

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni.
  2. Pridajte cibuľu a restujte 4-5 minút alebo kým nezosklovatí.
  3. Pridajte cesnak a restujte 30 sekúnd.
  4. Do hrnca pridajte drvené paradajky, paradajkovú omáčku, soľ a korenie.
  5. Vmiešajte trstinový cukor a červený vínny ocot.
  6. Priveďte do varu.
  7. Varte 10-15 minút za občasného miešania.
  8. Zatiaľ čo sa omáčka varí, pripravte si kapustové závitky.
  9. Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
  10. Hlávku kapusty ponorte do vriacej vody.
  11. Varte 3–5 minút, alebo pokiaľ nie sú listy ohybné.
  12. Z hlávky olúpte 12 veľkých listov.
  13. Do misy dajte mleté ​​hovädzie mäso, ryžu, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, 2 lyžice petržlenovej vňate a vajcia.
  14. Pridajte 1/2 šálky paradajkovej omáčky.
  15. Premiešajte.
  16. Každý list kapusty položte na rovný povrch.
  17. Malým nožom vyrežte zárez v tvare V, aby ste odstránili silnú časť rebrá kapusty.
  18. Vytvarujte 1/3 hrnčeka mäsovej zmesi do tvaru valčeka a vložte do stredu kapustového listu.
  19. Okolo mäsovej zmesi obtočte list.
  20. Opakujte so zvyšným mäsom a listami.
  21. Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
  22. Na dno zapekacej misky dajte 1/2 paradajkovej omáčky.
  23. Pridajte kapustové závitky, švom dole.
  24. Zalejte zvyšnou omáčkou.
  25. Zakryte alobalom.
  26. Pečte 60–90 minút, alebo kým kapusta nezmäkne a mäso nie je prepečené.
  27. Posypte zvyšnými 2 lyžicami petržlenovej vňate a podávajte.
Listy kapusty plnené mletým hovädzím mäsom a ryžou, s domácou paradajkovou omáčkou, servírovaná na sebe.
www.dinneratthezoo.com

Čakáte návštevu a chcete prichystať nejaké netradičné občerstvenie? Vyskúšajte aj naše recepty na bravčové závitky v 5 rôznych variantoch!

Čínske rolky z kapustového listu s mäsom a ryžou

Milovníci ázijskej kuchyne si na tomto recepte stopercentne pochutnajú! Korenené závitky z kapusty plnené ryžou, mletým bravčovým mäsom, koriandrom a sójovou omáčkou sú úplnou pochúťkou, ktorú by ste si nemali nechať ujsť.

Ingrediencie

  • 500 gramov mletej bravčovej plece
  • 1 čínska kapusta
  • 4 lyžice varenej ryže
  • 1 vajce, rozšľahané
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
  • 2 jarné cibuľky (biela časť nakrájaná nadrobno, zelená časť nakrájaná na plátky)
  • 1 chilli paprička, nakrájaná nadrobno
  • 2 lyžice listov čerstvého koriandra
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • soľ, korenie podľa chuti
  • pražená biela sezamové semienka

Postup

  1. Varte vodu vo veľkom hrnci.
  2. Čínsku kapustu rozdeľte na samostatné listy a uložte si tie najväčšie a najkrajšie.
  3. Pri každom liste paličkou poklepte na najtvrdšiu časť alebo z neho časť odrežte, aby bol tenší.
  4. Každý list blanšírujte minútu vo vriacej vode, aby bol mäkší a pružnejší.
  5. Osušte.
  6. Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie na náplň: mleté ​​bravčové mäso, ryžu, vajcia, cesnak, zázvor, chilli, jarnú cibuľku (obe časti), lístky koriandra, sójovú omáčku a sezamový olej.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Lyžicu náplne dajte na spodnú časť listu kapusty.
  9. Preložte obe strany do stredu a rolujte list počnúc jeho spodnou časťou hore.
  10. Pokračujte zostávajúcimi listami.
  11. V hrnci ohrejte niekoľko centimetrov vody.
  12. Vložte všetky svoje plnené listy do bambusového paráka, vyloženého papierom na pečenie.
  13. Duste asi 15 minút, kým sa mäso neprepečie.
  14. Posypte čerstvými koriadrovými listami a praženými sezamovými semienkami.
  15. Podávajte s ryžou a obľúbenou omáčkou.
Korenené závitky z kapusty plnené ryžou, mletým bravčovým mäsom, koriandrom a sójovou omáčkou servírované v mise, posypaté sezamom a chilli.
www.olalacooking.com

Okúste kúzlo aj vietnamskej kuchyne a inšpirujte sa našimi receptami na jarné rolky , ktoré sú úplne neodolateľné!

Sarma – bosnianske kapustové rolky

Pikantné balkánske kapustové závitky plnené mletým hovädzím mäsom, ryžou a karamelizovanou cibuľkou sú úplne neodolateľné. Pripravte si ich jednoducho aj vy!

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká hlávka nakladanej kapusty (recept viď nižšie)
  • 1 nasekaná cibuľa
  • 4 lyžice oleja
  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • ½ šálky nevarenej bielej ryže
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička Podravky alebo soli
  • voda
  • 2 bobkové listy
  • 250 g údeného mäsa

Postup

  1. Pripravte si nakladanú kapustu.
  2. Naplňte polovicu veľkého hrnca vodou, pridajte 2 šálky octu, ½ šálky soli a priveďte do varu.
  3. Zbavte sa veľkých, poškodených listov z hlávky.
  4. Ostrým nožom vykrojte z kapusty jadro.
  5. Hlávku opatrne ponorte do vriacej vody a nechajte variť asi 20 minút alebo pokiaľ listy nezmäknú.
  6. Jemne oddeľte každý list od hlávky, dajte pozor, aby sa neroztrhol, opláchnite a vložte do veľkej misy.
  7. Nožom odstráňte najhrubšiu časť rebrá z každého listu a odložte listy stranou.
  8. Malé a poškodené listy nakrájajte alebo nasekajte.
  9. Rozložte polovicu nakrájaných listov na dno veľkého hrnca.
  10. V malej panvici rozohrejte na strednom plameni 2 lyžice oleja.
  11. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte, kým nezosklovatí.
  12. Presuňte cibuľu s olejom do veľkej misy.
  13. Pridajte mleté ​​mäso, ½ hrnčeka ryže, 2 nasekané strúčiky cesnaku, lyžičku sladkej papriky, lyžicu nasekanej petržlenovej vňate, lyžičku muškátového orieška, lyžičku korenia a lyžičku Podravky alebo soli.
  14. Jemne premiešajte rukami a odložte bokom.
  15. Položte si jeden list, rebrovanou stranou dole, na dlaň.
  16. Na okraj každého listu položte asi 2 polievkové lyžice mäsovej zmesi, prehnite strany k stredu a rolujte smerom od seba.
  17. Opakujte, kým nespotrebujete všetku náplň.
  18. Navrstvite rolky švom dole a tesne k sebe.
  19. Údené mäso nakrájajte na kúsky a položte na závitky.
  20. Navrch rozložte zvyšné nasekané kapustové listy.
  21. Pridajte bobkové listy, naplňte dostatočným množstvom vody, aby sa rolky len prikryli.
  22. Hrniec prikryte a priveďte do varu.
  23. Znížte teplotu a varte asi 1 hodinu, v prípade potreby pridajte ďalšiu vodu.
  24. Dobrú chuť!
Pikantné kapustové rolky plnené mletým hovädzím mäsom, ryžou a karamelizovanou cibuľkou, servírované na tanieriku a preliate paradajkovou zápražkou.
www.all-thats-jas.com

Vyskúšajte aj tradičné závitky s mletým mäsom . Nebudete ľutovať!

A ako sa kapustové závitky podarili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.