Sladké recepty na guličky s pšenicami. Vyskúšajte túto zdravú dobrotu ešte dnes

Naháňa vás maškrtná? Ale nechcete do svojho tela dodávať len sladkosti plné cukru, nekvalitných surovín a boh vie čoho ešte?

Tieto recepty na pšeno guľôčky vášmu telu dodajú len to najlepšie. Obsahujú zdravé ingrediencie, sú plné energie a tým, že si ich vyrobíte doma, budete vždy vedieť čo jete!

Vezmite svoje zdravie do svojich vlastných rúk a nič nenechajte na náhodu, pretože zdravie máme len jedno a je dôležité ho podporovať.

Akým receptom začnete a podporíte svoju imunitu?

Jáhlové guličky Raffaello

Zdravšia alternatíva k dobre známym kokosovým guličkám. Pusťte sa do tejto dobroty z pšenov a uvidíte, že ich od originálu vôbec nerozoznáte! Recept je jednoduchý, rýchly a iba z tých najzákladnejších surovín.

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g pšeno (suchých a surových)
  2. 500 ml vody
  3. 40 ml ovocného koncentrátu bez cukru
  4. 100 g hrozienok
  5. 100 g strúhaného kokosu
  6. Štipka soli

Postup

  1. Hrozienka rozmixujeme tyčovým mixérom v 150 mililitroch vody
  2. Jáhly prepláchneme v studenej vode, privedieme do varu so zvyšnou vodou, ovocným koncentrátom, rozmixovanými hrozienkami a soľou
  3. Jáhlovú zmes varíme na miernu teplotu 20-30 minút, kým sa voda nevsiakne a nevyvarí
  4. Medzitým si nasucho opečieme strúhaný kokos
  5. Do uvarených pšenov pridáme polovicu praženého kokosu, dobre premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
  6. Mokrými rukami tvoríme guličky z pšenov
  7. Guľôčky obalíme v druhej polovici praženého kokosu
  8. Guličky necháme vychladnúť a uložíme ich na chladné miesto
  9. Pokiaľ preferujeme sladšie guličky, použite viac ovocného koncentrátu alebo viac hrozienok
  10. Pokiaľ je zmes príliš vodová, pridáme strúhaný kokos

Namiesto hrozienok je možné použiť sušené marhule alebo sušené slivky. Namiesto strúhaného kokosu je možné na obalenie použiť mleté pražené orechy alebo sezamové semienka.

Dokonalé nepečené guličky plné pšenov a kokosu.
Zdroj: bakeplaysmile.com

Jáhlové vianočné pečivo

Máte pocit, že vianočné sviatky sú len o prejedaní a sladkostiach? Ak túžite po zmene, potom vyskúšajte tento recept na vianočné pšeno guľôčky s mandľami, ktoré nielenže sú zdravé, ale aj neskutočne chutné a výdatné! Oživte si sviatočnú tabuľu niečím originálnym!

Čo budeme potrebovať

  1. 100 g pšeno
  2. 100 g mletých mandlí
  3. 40 g pistácií (nasekaných)
  4. ½ lyžičky kardamómu
  5. Štipka sódy
  6. Štipka morskej soli
  7. Kôra z ½ citróna
  8. 3 lyžice kokosového oleja (rozpusteného)
  9. 3 lyžice javorového sirupu
  10. Lyžička vanilkového extraktu
  11. Lyžička citrónovej šťavy

Postup

  1. Rúru predhrejeme rúru na 180 stupňov
  2. Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie
  3. Jáhly vložíme do mixéra a mixujeme, kým nezískame pšeničnú múku
  4. Vo veľkej mise prešľaháme pšeničnú múku, mleté mandle, kardamóm, sódu a soľ
  5. Vmiešame nasekané pistácie a citrónovú kôru a dáme bokom
  6. V malej miske prešľaháme rozpustený kokosový olej s javorovým sirupom, vanilkou a citrónovou šťavou a prilejeme ju k suchým ingredienciám
  7. Všetko zmiešame dohromady, aby vzniklo cesto
  8. Cesto necháme odstáť asi 10 min
  9. Rukami zo zmesi vytvarujeme asi 16 malých guličiek a dáme ich na vyložený plech
  10. Jemne ich stlačíme a sploštíme dlaňou
  11. Jáhlové guličky pečieme asi 15 minút do zlatohnedej farby

Inšpirujte sa ďalšími skvelými a zdravými receptami, ktoré vaše telo ocenia. Pochutnajte si na sladkých aj slaných dobrotách zo šmakúna alebo vyskúšajte ďalšiu zdravú alternatívu v podobe jedál s tempehom .
V žiadnom prípade svoje voľby nebudete ľutovať!

Mäkké pečivo plné kvalitných a zdravých surovín ako sú pšeno.
Zdroj: londonmumsmagazine.com

Nepečené guličky z pšenov a datlí

Túžite po rýchlej, sladkej a zdravej desiate? Tento recept na guličky z pšenice je presne to, čo ste hľadali! Základné prísady, ktoré zmiešate v niekoľkých krokoch, a vznikne vám perfektný popoludňajší snack, z ktorého nemusíte mať výčitky svedomia, pretože je plný zdraviu prospešných surovín.

Čo budeme potrebovať

  1. 12 vykôstkovaných datlí
  2. 200 g varených pšeno
  3. 250 g ovsenej múky (rozmixovaných ovsených vločiek
  4. Šťava z ½ citróna
  5. Kôra z 1 citróna
  6. 2 lyžice sušeného kokosového mlieka

Postup

  1. V miske si zmiešame všetko okrem sušeného kokosového mlieka
  2. Zmes dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  3. Spracovávame, kým nevznikne lepivá zmes
  4. Z cesta potom vyvaľkáme 12 guličiek
  5. Každú pšeno guľôčku obalíme v sušenom kokosovom mlieku (alebo strúhanom kokose)
  6. Jáhlové guličky dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby stuhli
  7. Nespotrebované guličky uchovávame na chladnom mieste alebo v chladničke
Nepečené pokušenie z pšenov, kokosu a ovsenej múky.
Zdroj: yellowthyme.com

Jáhlové knedle

Vegánske guličky z pšenice sú chrumkavé zvonku a lahodne mäkké vo vnútri. Tento recept je plný aromatického korenia, ako je paprika, kurkuma a chilli. Super zdravá desiata, ktorá je pripravená bez vyprážania, len v teplovzdušnej rúre.

Čo budeme potrebovať

  1. 175 g pšeno
  2. 480 ml vývaru
  3. Lyžica mletej červenej papriky
  4. Lyžička kurkumy
  5. Lyžička chilli pasty
  6. Lyžica mletého koriandra
  7. 25 g polohrubej múky
  8. Lyžica ľanových semienok

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si pripravíme zeleninový vývar
  2. Do vývaru pridáme pšeno a privedieme ich do varu
  3. Jáhly varíme asi 10 minút
  4. Po 10 minútach zložíme hrniec s pšeno z platne a necháme ich ešte 10 minút stáť s pokrievkou mimo platne
  5. Medzitým zmiešame 1 lyžicu mletého ľanového semienka s 3 lyžicami vody
  6. Dobre spolu prešľaháme vidličkou a dáme bokom
  7. Akonáhle pšeno absorbujú všetku vodu, pridáme múku a zmes ľanových semienok, papriku, kurkumu, chilli pastu, koriander a podľa chuti soľ a korenie
  8. Dobre premiešame a odstavíme nabok, kým zmes úplne nevychladne
  9. Zapneme si rúru na 200 stupňov v režime horúceho vzduchu
  10. Potom rukami z pšeno zmesi vytvarujeme guľu
  11. Guľôčku umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a postup opakujeme aj so zvyšným cestom
  12. Umiestnime guličky do rúry
  13. A pečieme ich po dobu 10 minút
  14. Jáhlové knedličky podávame s dipom a šalátom podľa vlastného výberu (pozrite sa do sekcie TIP a vyberte si jeden z lahodných receptov na šalát, ktorý sa ku knedličkám z pšenov perfektne hodí)

Ihlové knedličky môžete pridať napríklad k tomuto jednoduchému jarnému šalátku z reďkoviek alebo nimi nahradiť mäso v týchto lahodných receptoch na bunbo nam bo šaláty s ryžovými rezancami .

Úžasné knedličky s pšeno šalátkom a dipom.
Zdroj: kellygibney.com

Prečo pšeno zaradiť do jedálnička

Jáhly sú jednou z najstarších pestovaných obilnín na svete a po tisíce rokov sa pestuje v celej Afrike a juhovýchodnej Ázii.

Jáhly je možné použiť na výrobu chleba, piva, cereálií a ďalších pokrmov. Aj dnes je proso základnou potravinou po celom svete.

V skutočnosti si proso znova získava na popularite, pretože je univerzálny a ľahko sa pestuje. Zároveň poskytujú mnoho zdraviu prospešných benefitov, ktoré je určite užitočné zvážiť, pri ceste za zdravším ja.

Obsahuje niacín a betakarotén

Jáhly sú bohaté na látku zvanú niacín, ktorý pomáha telu zvládať biologické procesy, dôležité pre správnu funkciu tela. Niacín je tiež dôležitý pre zdravú kožu a funkciu orgánov. V skutočnosti je to taká dôležitá zlúčenina, že sa často pridáva do spracovaných potravín, aby ich obohatila.

Jáhly, najmä tmavšie odrody, sú tiež výborným zdrojom betakaroténu. Tento prírodný pigment pôsobí ako antioxidant a podporuje zdravie vašich očí.

Kontrolujte hladinu cukru v krvi

Jáhly majú nízky obsah jednoduchých sacharidov a vyšší obsah komplexných sacharidov, to znamená, že pšeno trávi dlhšie ako štandardná pšeničná múka. Čím pomáhajú k regulácii zvyšovania hladiny cukru v krvi po jedle. Preto je táto potravina ideálna pre ľudí s diabetom, pretože im umožňuje ľahšie kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Podpora tráviaceho systému

Jáhly sú bohaté na vlákninu. Vláknina podporuje dobré baktérie vo vašom tráviacom systéme, čo podporuje vylučovanie a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Ochrana zdravia srdca

Vláknina v pšenoch znižuje „zlý“ cholesterol v krvi. Vláknina sa vo vašom žalúdku zmení na gél a ten je schopný absorbovať cholesterol, čo umožňuje jeho bezpečné vylučovanie z vášho systému. Pravidelná konzumácia pšenov pomáha udržiavať vaše srdce zdravšie.

Vysoký obsah vitamínov a minerálov

Jáhly sú bohaté na draslík, ktorý podporuje zdravú funkciu obličiek a srdca. Draslík tiež podporuje zdravie centrálnej a periférnej nervovej sústavy, čo zlepšuje komunikáciu medzi mozgom a svalmi.

Ako pripraviť pšeno

Sušené pšeno možno variť ako kuskus alebo quinú. Mleté pšeno sú skvelou náhradou alebo doplnkom celozrnnej múky v pečive. Pufované pšeno možno konzumovať ako desiatu alebo použiť ako náhradu za pufovanú ryžu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.