Mleté mäso pripravené v noblesnej forme?
Ale áno, je to možné.
Vyskúšajte naše dokonalé závitky z mletého mäsa na 5 rôznych spôsobov.
Máme pre vás varianty s baklažánom, slaninou i kapustou.
Pochutnáte si!
Chrumkavé závitky z baklažánu
Tieto úžasné závitky z baklažánu plnené mletým bravčovým mäsom sú perfektnou desiatou či ľahkým občerstvením, ktoré je vhodné na večierok. Zmizne z tanierov medzi prvými!
INGREDIENCIA
- ½ kg mletého bravčového mäsa
- 2 stredné jarné cibuľky, nakrájané
- 1 lyžica lisovaného cesnaku a zázvoru
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 veľký baklažán nakrájaný na tenké prúžky
- 1 šálka kukuričného škrobu
- 1/2 litra rastlinného oleja na vyprážanie
POSTUP
- Do misy pridajte mleté hovädzie mäso, cibuľu, zázvor, cesnak, sójovú omáčku, ustrícovú omáčku a korenie.
- Poriadne premiešajte.
- Pomocou škrabky nakrájajte baklažán na tenké prúžky a rozložte ich na rovnú plochu.
- Naberte asi 1 polievkovú lyžicu zmesi, položte ju na jeden koniec prúžku baklažánu a rozotrite zadnou stranou lyžice v tenkej vrstve až na druhý koniec.
- Uchopte jeden koniec prúžku baklažánu a zrolujte ho smerom k druhému.
- Začistite zmes na vonkajších okrajoch, aby rolka vyzerala dobre.
- Každý závitok vyvaľkajte v kukuričnom škrobe, straste prebytok a položte na tanier.
- Pridajte olej do panvice a zohrejte ho na 180 stupňov Celzia.
- Vložte závitky do rozpáleného oleja a smažte ich po dávkach, pokiaľ nebudú zlatohnedé.
- Občas ich otočte.
- Bude to trvať asi 4 minúty.
- Hotové závitky dajte bokom na mriežku.
- Podávajte s obľúbenou omáčkou!

Mäsové rolky z lístkového cesta
Chrumkavé lístkové cesto omotané okolo mäkkučkej mäsovej náplne je zaručeným receptom na úspech. Navyše sú tieto rolky jednoduché na prípravu a môžete si ich dať do mrazničky a potom kedykoľvek rozmraziť pre nečakanú návštevu.
INGREDIENCIA
- 3 listy mrazeného lístkového cesta, rozmrazené a nakrájané na polovice
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
- 1 lyžica mlieka
- 1/2 šálky panko strúhanky
- 1/2 cibule nakrájanej nadrobno
- 1 lyžička tymiánu
- 1/2 lyžičky cesnakovej soli
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška alebo 1/4 lyžičky korenia
- olivový olej
- paradajková omáčka alebo kečup na podávanie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zahrejte olivový olej v hrnci na stredne vysokom plameni.
- Smažte cibuľu niekoľko minút, kým nezosklovatí.
- Nechajte vychladnúť.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko.
- Vložte mleté hovädzie do veľkej misy.
- Pridajte polovicu zmesi vajec a mlieka, orestovanú cibuľu, strúhanku, tymián, muškátový oriešok a cesnakovú soľ.
- Dobre premiešajte rukami, aby sa všetko spojilo a vytvorte veľkú guľu.
- Doprostred každého plátu lístkového cesta položte rovnakú porciu hovädzej zmesi (zmes by mala byť asi 2 cm široká x 2 cm vysoká).
- Prehnite pravú stranu cesta cez mäsovú zmes, potrite hornú a otvorenú stranu zvyšným vajíčkom a pokračujte v zmotávaní.
- Závitky položte na plech vyložený papierom na pečenie (utesnenou stranou dole) a potrite zvyšným vajcom.
- Pečte asi 30–40 minút, alebo pokiaľ nie je mäso uvarené a rolky zlatisto hnedé.
- Rolky nakrájajte.
- Ihneď podávajte s paradajkovou omáčkou alebo kečupom.

Objavte podobné tipy
Vyprážané jarné závitky
Tieto úžasné čínske jarné závitky plnené zeleninou a mletým mäsom, usmažené do chrumkava, sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si zvládnete hravo pripraviť aj vy doma!
INGREDIENCIA
Na náplň:
- 1 šálka nakrájaných bambusových výhonkov
- 2 lyžice arašidového oleja
- 170 g mletého bravčového mäsa
- 1/3 šálky nakrájanej šalotky
- 1 a 3/4 šálky strúhanej mrkvy
- 3 šálky nakrájanej bielej kapusty
- 1/2 šálky nakrájaných vodných gaštanov
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžice vody
- 1 lyžica ustrícovej omáčky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia
Na závitky:
- cesto na jarné závitky – 15 až 20 plátkov
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
- olej na vyprážanie
Na servírovanie:
- sladká chilli omáčka
POSTUP
- V hrnci priveďte do varu niekoľko šálok vody.
- Pridajte bambusové výhonky a blanšírujte ich 1 minútu.
- Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- Zahrejte 1 lyžicu arašidového oleja vo woku na vysokom plameni.
- Pridajte mleté mäso a restujte 2 až 3 minúty.
- Koncom špachtle nalámte mäso na malé kúsky.
- Preneste na tanier.
- Pridajte do woku zvyšnú lyžicu arašidového oleja.
- Pridajte šalotku a restujte asi 1 minútu.
- Pridajte mrkvu, kapustu, bambusové výhonky a vodné gaštany a restujte 2 minúty.
- Potom vráťte späť do woku mäso a premiešajte.
- V malej miske zmiešajte kukuričný škrob s vodou, aby ste získali kašičku.
- Pomocou špachtle dajte zeleninu a mäso bokom, aby ste vytvorili priestor na dne woku.
- Do tohto priestoru nalejte vzniknutú kašičku.
- Kašičku nechajte 30 sekúnd zhustnúť a premiešajte so zvyškom ingrediencií.
- Pridajte ustricovú omáčku, soľ, cukor a biele korenie.
- Všetko premiešajte.
- Náplň bez prebytočnej tekutiny rozotrite na veľký plech a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Pripravte si veľký plech a tiež suchú utierku, ktorú závitky zakryjete, aby nevyschli.
- Vezmite 1 list cesta a položte ho na pult v tvare kosoštvorca tak, aby jeden roh smeroval k vám.
- Naberte asi 2 lyžice náplne a položte na cesto.
- Uchopte spodný roh a začnite rolovať závitok.
- Zastavte sa, až sa dostanete do stredu listu.
- Preložte ľavú a pravú stranu listu smerom k stredu.
- Pomocou štetca pretrite horný roh rozšľahaným vajcom.
- Dokončite zarolovanie.
- Závitok položte na plech a prikryte suchou utierkou.
- Opakujte so zvyšnými listami a náplňou.
- Plech vyložte papierovými utierkami.
- Naplňte wok asi 5 cm oleja.
- Zahrievajte olej na stredne vysokej teplote niekoľko minút.
- Opatrne nechajte skĺznuť 5 závitkov po okraji woku do rozpáleného oleja.
- Vymažte 3 až 4 minúty av polovici závitky otočte.
- Akonáhle sú závitky dozlatista, vyberte ich z woku.
- Osmažte zvyšné závitky.
- Podávajte ihneď so sladkou chilli omáčkou.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími skvelými receptami na jarné závitky a vytvorte si pri stole atmosféru Ázie!
Plnené kapustové listy s paradajkovou omáčkou
Krehké kapustové listy plnené zmesou z mletého mäsa a ryže, zapečené s jednoduchou paradajkovou omáčkou, sú perfektným obedom či večerou. Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého návodu!
INGREDIENCIA
- 1 hlávka bielej kapusty
- 1 šálka nevarenej ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa (alebo mletého morčacieho mäsa)
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 malé cibule, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku
- ½ lyžičky sušeného kôpru
- 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie podľa chuti
- 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok so šťavou
- 1 vajce
- 1 a ½ šálky + ⅓ šálky paradajkovej omáčky
- 300 ml paradajkovej polievky z konzervy
POSTUP
- Odrežte asi 0,6 cm kus zo spodnej časti hlávky kapusty a celú hlávku vložte do vriacej vody.
- Varte asi 2 minúty.
- Zmäknuté listy olúpte.
- Zostávajúcu hlávku vložte späť do vriacej vody a opakujte, kým neolúpete všetky listy.
- Z uvarených listov odstráňte tuhé stonky.
- Z listov odrežte silné stopky.
- Dajte stranou vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Ryžu uvarte podľa návodu na obale, ale skráťte dobu varenia o 5 minút, aby bola ryža trochu nedovarená.
- Dajte bokom.
- Restujte bravčové (alebo morčacie) mäso, hovädzie mäso, cibuľu, cesnak a korenie na panvici.
- Zlejte všetok tuk.
- Pridajte do panvice ryžu, krájané paradajky a ⅓ šálky paradajkovej omáčky.
- Vmiešajte vajcia.
- Zmiešajte zostávajúcu paradajkovú omáčku a paradajkovú polievku v miske.
- Rozprestrite veľmi tenkú vrstvu zmesi paradajkovej omáčky do zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm.
- Odstráňte silnú vňať z kapustových listov.
- Položte kapustový list naplocho a do stredu pridajte ¼ až ⅓ šálky náplne.
- Priklopte boky a listo zarolujte.
- Umiestnite do formy švom dole.
- Opakujte so zvyšnými listami a náplňou.
- Rolky prelejte omáčkou a pevne prikryte alobalom.
- Pečte 75-90 minút.
- Pred podávaním nechajte 15 minút vychladnúť.

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné recepty na plnené kapustové listy . Máme pre vás varianty s mäsom, vegánske, európske alebo dokonca ázijské.
Mäsové rolky v slanine
Tieto luxusné rolky sú skvelým predjedlom na akúkoľvek párty! Slanina obalená okolo šťavnatých mäsových guličiek sa stane obľúbenou delikatesou pre všetkých nadšených mäsožravcov.
INGREDIENCIA
- 24 plátkov slaniny, prekrojených napoly
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1/2 šálky šampiňónov, nakrájaných
- 1 vajce
- 1/2 šálky paradajkovej omáčky
- 3/4 šálky strúhanky
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1/4 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
POSTUP
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Zahrejte rastlinný olej na stredne vysokej teplote v panvici.
- Restujte cibuľu, huby a cesnak do zmäknutia, asi 6 minút.
- Medzitým do veľkej misy pridajte vajcia, paradajkovú omáčku, strúhanku, mleté hovädzie mäso, soľ a korenie.
- Pridajte orestovanú cibuľu, huby a cesnak a premiešajte čistými rukami.
- Plátky slaniny vyskladajte na plech.
- Mäsovú zmes rozprestrite na plátky slaniny a zarolujte ako roládu.
- Pečte 1 hodinu a 15 minút.
- Podávajte horúce.

Tip na záver: Mleté mäso je najlepšie, ak si ho urobíte domáci. K tomu je určite potreba kvalitného mlynčeka na mäso. Pozrite sa, ako dopadol test elektrických mäsomlynčekov .
Ktorý recept na závitky vás zaujal najviac? Podeľte sa s nami v sekcii komentárov pod článkom!