Neodolateľné recepty na polievky z chleba, ktoré zasýtia, zahrejú aj osviežia. Inšpirujte sa!

Máte doma starý chlieb a neviete čo s ním?

Iste vás napadne hrianka, ale čo napríklad vynikajúca polievka?

Máte radi studené osviežujúce polievky, alebo radšej sýte a hutné, ktoré zahrejú?

Vyskúšajte naše recepty na chlebovú polievku, ktorá vás prekvapí svojou chuťou.

Chlebová cesnačka

Táto skvelá cesnačka vás nielen zasýti, ale aj príjemne zahreje v chladných dňoch.

Ingrediencie:

  • 2 plátky starého chleba
  • cesnaková pasta (8 strúčikov cesnaku roztlačených s 1 lyžičkou soli)
  • 50 ml olivového oleja
  • 1 l vývaru
  • 1 ks bobkový list
  • 3 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • vňať petržlenu (na ozdobu)

Postup:

  • Rozpáľte olivový olej
  • Na olivovom oleji opečte cesnakový pás. Dajte pozor aby ste ju nespálili, alebo zhorkne
  • Než sa opečie cesnak, nakrájajte chleba na kocky
  • Do opečené cesnakové pasty pridajte kocky chleba a premiešajte
  • Zalejte vývarom
  • Pridajte bobkový list, soľ a korenie
  • Varte asi 10 minút
  • Medzi tým si rozmiešajte vajcia a po 10tich minútach pridajte do polievky
  • Vajcia nechajte asi minútu zavariť

Polievku servírujte posypanou petržlenovou vňaťou, alebo napríklad medvedím cesnakom.

Vyskúšajte tiež neodolateľnú polievku z medvedieho cesnaku .

Ku koncu varenia môžete do polievky prelisovať jeden strúčik cesnaku. Polievka tak získa silnejšiu cesnakovú chuť.

Tanier s polievkou posypaný bylinkami.
Zdroj: simplyhappenings.com

Toskánska polievka Pancotto

Tento recept na polievku z chleba je v Taliansku veľmi tradičný a obľúbený.

Stane sa aj vašim obľúbeným domácim receptom?

Ingrediencie:

  • 250 g starého chleba
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1/2 jemne nasekanej cibule
  • 1 jemne nastrúhaná menšia mrkva
  • 1/2 jemne nastrúhaného zeleru (menšia buľva)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička chilli vločiek
  • 1 l vody
  • 80 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ

Postup:

  • Chleba nakrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky a dajte do misky
  • Ak je chlieb tvrdší zalejte troškou vody aby zmäkol, rozdrobte a dajte bokom
  • Vo väčšom hrnci rozpáľte olej, pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, celý strúčik cesnaku a opekajte kým koreňová zelenina nezmäkne.
  • Až zmäkne prilejte 1 l vody a chilli. Priklopte pokrievkou a nechajte dusiť pokiaľ sa zelenina nerozvarí.
  • Pridajte chlieb a varte kým sa chlieb nerozvarí a polievka nebude hustá a krémová. Trvá to asi 10 minút.
  • Pridajte polovicu nastrúhaného syra, premiešajte a hrniec stiahnite z ohňa.
  • Polievku podávajte zasypanú zvyšným syrom.

Pri podávaní môžete polievku ozdobiť nasekanými bylinkami zo záhradky.

Bylinkami môžete nielen dekorovať hotové pokrmy, ale tiež ich využiť ako hlavnú ingredienciu vo výborných bylinkových receptoch .

Tanier s polievkou a chlebovými krutónmi.
Zdroj: cookscountry.com

Studená Španielska polievka Salmorejo

Táto polievka je vynikajúca do horúcich letných dní ako alternatíva ľahkého osviežujúceho obeda.

Ingrediencie:

  • 4 plátky starého chleba
  • 1 kg čerstvých paradajok
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky soli
  • 125 ml olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžice vínneho alebo jablčného octu

Postup:

  • Chleba nakrájajte na malé kocky a nechajte trošku preschnúť
  • Medzi tým čo bude osychať chlieb, nakrájajte paradajky na malé kocky
  • Paradajky dajte do stolného mixéra (ak nemáte stolný mixér, použite veľkú misu a mixujte tyčovým mixérom)
  • K paradajkám prelisujte cesnak, soľ a nasypte kocky chleba
  • Všetko premixujte dohromady na pyré, ochutnajte a podľa potreby dosoľte
  • Až budete mať všetko rozmixované na hladké pyré, začnite znova zmes pozvoľna mixovať a tenkým pramienkom prilievajte olivový olej a potom rovnakým spôsobom ocot
  • Po zamixovaní oleja a octu polievku ochutnajte, poprípade dochuťte ešte trochou octu
  • Polievka by nemala byť veľmi hustá, ak bude, tak ju môžete nariediť trochou studenej vody
  • Polievku pred podávaním nechajte vychladiť v chladničke minimálne 2 hodiny

Polievku podávajte s nasekanými bylinkami, sušenou šunkou, alebo vareným prepeličím vajcom.

Polievka v tanieri s vajcom a šunkou.
Zdroj: hola.com

Chlebová polievka s hubami

Ak máte doma sušené huby môžete ich do polievky pridať. Huby polievke dodajú skvelú chuť.

Ingrediencie:

  • 6 plátkov starého chleba
  • 20 g sušených húb
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky chilli vločiek
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • 250 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 lyžice masla
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Sušené huby namočte do vody a dajte bokom
  • Nakrájajte si cibuľu na kocky a prelisujte cesnak
  • Vo veľkom hrnci rozpáľte olivový olej na ktorom opečte cibuľu a cesnak.
  • Do hrnca ďalej nasypte chilli, oregano, sladkú papriku, soľ a korenie a opekajte kým sa korenie nerozvonia
  • Z húb vyžmýkajte prebytočnú vodu a ak sú veľké, pokrájajte ich na kúsky, dajte do hrnca a opekajte asi 5 minút
  • Po opečení húb pridajte špenát a zalejte zeleninovým vývarom
  • Polievku priveďte do varu a nechajte variť asi 15 minút, kým huby nezmäknú
  • Medzi tým čo sa varí základ na polievku si nakrájajte chleba na kúsky a opečte ho v inom hrnci na masle
  • Až bude chlieb opečený, zalejte ho pripravenou polievkou a nechajte ešte asi 5 minút prevariť

Pri servírovaní môžete použiť na ozdobu opečené čerstvé huby.

Chuť polievky môžete pozdvihnúť opečením chleba na slanine.

Polievka s hubami a chlebom v tanieri.
Zdroj: biancazapatka.com

Portugalská polievka

Na túto veľmi rýchlu, jednoduchú a chutnú polievku vám bude stačiť len pár ingrediencií

Ingrediencie:

  • 3 plátky starého chleba nakrájaného na kocky
  • 2 hrsti nasekaného koriandra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • vajcia
  • voda
  • soľ
  • ocot

Postup:

  • V menšom hrnci rozpáľte olej na ktorom opečiete cesnak
  • K opečenému cesnaku prihoďte hrsť koriandra a ihneď zalejte vývarom a nechajte variť
  • Medzi tým si vo veľkom hrnci opečte na oleji kocky chleba
  • Opečený chlieb zalejte už pripravenou polievkou, nechajte asi 5 minút prevariť
  • Polievku stiahnite z varu a pridajte polovicu zvyšného koriandra
  • Polievku dosoľte podľa chuti
  • V priebehu varenia polievky si na podávanie pripravte pošírované vajcia
  • Do mištičky si rozklepnite vajcia
  • Priveďte do varu asi liter vody do ktorej pridáte lyžicu octu
  • Až voda zavarí, zmiernite var a urobte lyžicou v hrnci vír
  • Do víru dajte vajcia a nechajte vo vode asi 5 minút

Polievku servírujte v hlbokom tanieri, na vrch dajte pošírované vajcia a zasypte koriandrom.

Pokiaľ sa vám zdá klasická príprava pošírovaného vajcia zložitá, nezúfajte máme ro vás tip ako prípravu takého vajcia zjednodušiť.
Dajte si do misky fresh fóliu, do ktorej rozklepnete vajcia. Fresh fóliu s vajcom zaviažte a dajte do vriacej vody na 5 minút.

Miska s polievkou a pošírovaným vajcom.
Zdroj: oliveoiltimes.com

Pappa al pomodoro

Táto polievka je veľmi obľúbená v Taliansku, hlavne v období dozrievania paradajok.

Ingrediencie:

  • 4 hrubšie plátky starého chleba
  • 800 g zrelých paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na malé kúsky
  • 1 chilli paprička, alebo 1 lyžička chilli vločiek
  • 250 ml horúcej vody
  • olivový olej
  • hrsť čerstvej bazalky
  • soľ
  • miska s ľadom a ľadovou vodou

Postup:

  • Paradajky pomorte na pol minúty do vriacej vody a potom prudko schlaďte v miske s ľadom
  • Z paradajok zlúpnite šupku av mise ich roztlačte rukou alebo šťuchadlom na zemiaky
  • V hrnci rozpáľte olej
  • Do rozpáleného oleja dajte cesnak, chilli a opekajte cesnak dozlatista
  • Na opečený cesnak pridajte paradajky než sa rozvarí. To bude trvať asi 20 minút
  • Až budú paradajky rozvarené rozdrobte do hrnca chleba a prilejte vriacu vodu
  • Ochuťte soľou a varte asi 10 minút
  • Obsah hrnca občas premiešajte metličkou, tým získa krémovú štruktúru
  • Po dovarení, stiahnite z ohňa, pridajte nasekané lístky bazalky a asi 2 lyžice olivového oleja

Polievku pred podávaním nechajte chvíľu odležať, tak sa chute krásne prepoja.

Keď namiesto čerstvých paradajok použijete konzervované, môžete si polievku vychutnať počas celého roka.

Vedeli ste, že môžete predĺžiť čerstvosť chleba jednoduchým trikom, ktorý spočíva v jeho uskladnení?

Chlieb po donesení z obchodu vyberte z igelitového vrecka a dajte do plátenej utierky, alebo do špeciálneho pláteného vrecúška na pečivo, ktoré umiestnite do chlebníka, môžete tak jeho životnosť o niekoľko dní predĺžiť.

Pokiaľ si chcete chleba uchovať na dlhšiu dobu môžete ho tiež zmraziť. Chleba do mrazničky vkladajte vždy čerstvú, nekrájanú na plátky av igelitovom vrecúšku.
Ak chleba rozmrazíte v izbovej teplote, bude v rovnakej kondícii, ako bol pred vložením do mrazničky.

Uvaríte si zo starého chleba jednu z polievok, alebo radšej zostanete pri klasických hriankach?

Napíšte nám do komentárov, ktorá z polievok sa stala vašou najobľúbenejšou 🙂

Dobrú chuť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.