Bábika je jednou z najlepších častí bravčového mäsa a preto by sme si s jej prípravou mali dať náležitú prácu.
My sme sa vám s tým rozhodli pomôcť a pripravili si pre vás 5 lahodných receptov na plnenú bravčovú bábiku, ktorým neodoláte!
Vyskúšajte variant so špenátom, hruškami či sušenými paradajkami.
Tak či tak si pochutnáte!
Plnená bábika zabalená v slanine
Bravčová bábika obalená v slanine a plnená zmesou jabĺk, cibule a byliniek vás úplne ohromí! Skvele sa hodí na akýkoľvek večierok a navyše je jednoduchá na prípravu. Tak si ju s nami poďte upiecť!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredné jablko, olúpané a nakrájané na malé kocky
- 1/4 strednej žltej cibule, jemne nakrájané
- 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 až 2 hrubé plátky chleba (dosť na 1/2 šálky strúhanky)
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1/8 lyžičky soli, plus viac podľa chuti
- 1/8 lyžičky korenia a viac podľa chuti
- 1 bravčová bábika, s hmotnosťou cca 500 – 600 g
- 8 až 10 prúžkov slaniny, nakrájaných na polovice
Postup
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
- Pripravte si plech na pečenie s okrajom.
- V panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
- Pridajte nakrájané jablko, cibuľu, rozmarín a tymián a varte 7 až 9 minút, alebo kým všetko nezmäkne.
- Medzitým mixujte plátky chleba v kuchynskom robote, kým nevytvoríte hrubú strúhanku.
- Mali by ste mať asi 1/2 šálky strúhanky.
- Panvicu s cibuľou a jablkami stiahnite z ohňa a vmiešajte strúhanku, horčicu, soľ a korenie.
- Nechajte krátko vychladnúť.
- Vyrežte hlbokú pozdĺžnu štrbinu v strede bábiky a zastavte sa asi 1 cm od spodnej časti bábiky.
- Otvorte ju ako knihu.
- Zakryte kúskom potravinárskej fólie a paličkou alebo valčekom na mäso jemne klopte, kým nebude mať rovnomernú hrúbku.
- Jablčnú plnku rozprestrite v rade pozdĺž stredu mäsa.
- Okraje mäsa spojte, aby sa vrátilo do pôvodného tvaru.
- Zaistite špáradlá.
- Plátky slaniny položte na doštičku a mierne ich prekryte.
- Navrch položte bábiku špáradlami hore.
- Odstráňte špáradlá a plátky slaniny obaľte okolo bravčového mäsa, aby ste vytvorili poleno.
- Na plech položte bábiku, slaninou švom dole.
- Pečte 20 až 25 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu mäsa nezaznamená 63 až 65 °C a slanina nie je hnedá a chrumkavá.
- Ak je mäso hotové skôr, ako slanina zhnedne, umiestnite bábiku na 3 až 5 minút do rúry pod gril, aby sa slanina osmahla.
- Bezpečná teplota bravčového mäsa: Aká je teplota vareného bravčového mäsa?
- Pred nakrájaním na plátky nechajte bábiku 10 minút odpočinúť.
- Ak chcete, podávajte so šťavou z panvice.

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na bravčovú bábiku . Vyskúšajte ich všetky!
Bravčová bábika s náplňou zo šampiňónov a špenátu
Túto pečenú bábiku si jednoducho zvládnete pripraviť aj počas rušného pracovného týždňa a navyše si na nej skvele pochutnáte! Náplň zo špenátu, smotanového syra a šampiňónov jej dodáva jedinečnú chuť, ktorú si zamilujete.
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
- 6 – 8 šálok nakrájaného čerstvého špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky tymiánu
- ½ lyžice sójovej omáčky
- ⅓ šálky smotanového syra
- ½ šálky Panko strúhanky
- 1 bravčová bábika s hmotnosťou cca 700 g
- 1 lyžica dijonskej horčice
- soľ a korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Na panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte šampiňóny, sójovú omáčku a cesnak a restujte asi 5 minút do zmäknutia (šampiňóny nevarte úplne dosucha, šťava pomáha udržať chudé bravčové mäso vlhké).
- Pridajte nakrájaný špenát a varte do zvädnutia.
- Odstráňte z ohňa a pridajte smotanový syr, pánko strúhanku a tymián a premiešajte.
- Náplň dajte do chladničky a nechajte úplne vychladnúť.
- Bravčovú bábiku rozrežte pozdĺžne napoly (ale nie na doraz) a otvorte ju ako knihu.
- Naklepte bravčové mäso tak, aby bolo rovnomerné (asi 1 cm) hrubé.
- Povrch bravčového mäsa potrite vychladnutou náplňou, zrolujte a zaistite špáradlami.
- Zmiešajte dijonskú horčicu s 1 lyžicou olivového oleja a potrite bábiku.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pečte asi 25-30 minút, kým teplota nedosiahne 57 °C.
- Grilujte ďalších 5 minút alebo pokiaľ bábika nezhnedne a vnútorná teplota nie je 63 °C.
- Pred krájaním nechajte 5 minút odpočinúť.
- Nechajte si chutiť!

Ak ste milovníci húb, určite oceníte aj naše chutné recepty na šampiňóny plnené syrom 5x inak. Lepšie už byť nemôžu!
Objavte podobné tipy
Bábika plnená hruškami a modrým syrom
Luxusná pečená bábika plnená zmesou hrušiek, modrého syra a šalotky je delikátny pokrm, ktorý je navyše jednoduchší na prípravu, než na prvý pohľad vyzerá. Hrušky a modrý syr vytvára obľúbenú kombináciu chutí, čo bábike dodáva na dokonalosti. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 700 g bravčovej bábiky
- 2 hrušky 2 nakrájané na kocky
- 2 stredné šalotky nakrájané na plátky
- 1 lyžica slaného masla
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 2 a 1/2 šálky bieleho vína
- 1/2 šálky rozdrobeného modrého syra
- 3 vetvičky rozmarínu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
Postup
- Zahrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Nakrájajte hrušky na malé štvorčeky o veľkosti 0,5 cm.
- Šalotku nakrájajte nadrobno.
- Rozpustite maslo vo veľkej panvici vhodnej do rúry.
- Pridajte šalotku, 1/4 lyžičky soli a 1/8 lyžičky čierneho korenia.
- Za častého miešania restujte 2 minúty.
- Pridajte hrušku a 2 šálky bieleho vína.
- Nechajte variť, kým sa tekutina neodparí, asi 14 minút.
- Zatiaľ čo sa hrušky dusia, rozkrojte bravčovú bábiku pozdĺžne uprostred a položte ju na plocho.
- Mäso roztlčte paličkou a čo najviac ho sploštite.
- Akonáhle sa hrušky a šalotka rozvarí, navŕšte zmes do stredu bábiky.
- Na šalotku a hrušky dajte rozdrobený modrý syr.
- Kuchynský povrázok o veľkosti cca 75 cm nakrájajte na 15 cm kúsky.
- Potom pritlačte šalotku, hrušky a nivu a stiahnite k sebe bábiku, navrch položte rozmarín a zviažte povrázkom.
- Najjednoduchšou technikou je zasunúť mäsiarsky povrázok pod bravčové mäso a potom bravčové mäso stiahnuť k sebe a zaviazať.
- Prebytočný povrázok po uviazaní odstrihnite.
- Bravčové mäso posypte zvyšnou soľou a korením.
- Zahrejte olivový olej v rovnakej panvici, v ktorej ste varili hrušky.
- Akonáhle je panvica rozpálená, pridajte bábiku a opekajte 2-3 minúty, kým nezhnedne.
- Bábiku na panvici 2-3x otočte, aby sa všetky strany opekli.
- Do panvice nalejte trošičku kuracieho vývaru.
- Akonáhle mäso zhnedne, nalejte okolo neho 1 šálku kuracieho vývaru a 1/2 šálky bieleho vína.
- Potom panvicu priklopte pokrievkou a bábiku vložte do rúry.
- Pečte 12-14 minút, alebo kým nedosiahne teplomer nebude ukazovať 63 stupňov Celzia.
- Vyberte bábiku z panvice a položte ju na doštičku.
- Pred krájaním musí bábika 5 minút odpočívať.
- Panvicu so šťavou postavte na sporák.
- Varte na strednom plameni a vareškou zoškrabte zhnedlé kúsky.
- Nechajte 5 minút redukovať a hustnúť, aby vznikla omáčka.
- Nakrájajte bábiku a odstráňte mäsiarsky povrázok a rozmarín.
- Mäso prelejte omáčkou a podávajte.

Bravčová bábika s náplňou zo sušených sliviek a kozieho syra
Táto pečená plnená bábika je úplne luxusná a kombinuje samé lahodné chute. Sušené slivky, pancetta, lieskové orechy, šalvia a kozí syr v šťavnatej bravčovej bábike vám zaručia úplný chuťový orgazmus, ktorý si budete chcieť opakovať stále a stále dookola.
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová bábika, zbavená striebornej kože
- 1 šálka sušených sliviek, nakrájaných na malé kocky
- ½ šálky nasekaných opečených lieskových orechov
- 2 lyžice nasekanej čerstvej šalvie
- 1 šalotka, nasekané
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 110 g pancetty, nakrájané na malé kúsky
- 170 g kozieho syra chevre
- ½ šálky bieleho vína
- olej na varenie podľa potreby
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom plameni orestujte pancettu do chrumkava.
- Pridajte šalotku, cesnak, sušené slivky a bylinky a restujte, kým šalotka nezosklovatí.
- Zmes sceďte z tuku, preložte do misky a dajte bokom.
- Tuk v panvici si nechajte na neskôr.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Odrežte striebornú kožu z bábiky a ostrým nožom v bábike urobte hlboký zárez po jej dĺžke, ponechajte asi 2,5 kus nedotknutý.
- Otvorte bábiku ako knihu a vložte ju medzi dva veľké kusy potravinárskej fólie.
- Pomocou paličky na mäso mäso rozklepte na hrúbku cca 1 cm.
- Odstráňte fóliu a do vychladnutej náplne vmiešajte kozí syr a lieskové orechy.
- Náplň rovnomerne rozprestrite ma mäso a ponechajte aspoň 1 cm okraja na každej strane.
- Plnenú bábiku pevne zrolujte (začnete od dlhého konca).
- Kuchynským povrázkom roládu zviažte aspoň na piatich miestach.
- Zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte tuk z pancetty, kým nebude horúci a pridajte bábiku lícom dole v mieste, kde sa roláda spája.
- Opekajte 2-3 minúty z každej strany.
- Preneste panvicu do rúry a pečte 20 minút, alebo pokiaľ teplomer na mäso neukáže 63 °C.
- Plnenú bábiku preložte na doštičku.
- Na dno panvice pridajte biele víno a nechajte prevariť.
- Bravčové mäso potrite omáčkou z panvice a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Nakrájajte na 6-8 kúskov a podávajte podľa potreby s ďalšou omáčkou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr , v ktorých vám poradíme, ako si vybrať tú najlepšiu!
Grilovaná bábika plnená sušenými paradajkami a bazalkou
Zabudnite na vysušenú bábiku z grilu! Tento recept vám zaručí, že budete mať dokonalú bábiku, ktorá sa vám bude rozplývať v ústach. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 60 g strúhaného parmezánu
- 30 g čerstvej bazalky, nasekané
- 60 g opečených píniových orieškov
- 125 sušených paradajok, nakrájaných
- 750 g bravčovej bábiky, bez striebornej kože
- 2 lyžičky prelisovanej cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
- V miske zmiešajte sušené paradajky s parmezánom, bazalkou a píniovými orieškami.
- V prípade potreby pridajte cesnak.
- Dochuťte soľou a korením.
- Bravčovú bábiku pozdĺžne prerežte, ale nie celú.
- Paradajkovú zmes položte pozdĺž stredu bábiky.
- Bábiku opäť uzavrite a zviažte.
- Mäso položte na rozpálený, dobre naolejovaný gril a zatvorte veko.
- Grilujte 18 až 20 minút, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne na teplomere 68 °C.
- Užite si to!

A ako sa vám naše dnešné recepty na plnenú bravčovú bábiku páčili? Napíšte nám do komentárov!