Tie najchutnejšie recepty na plnenú bábiku na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Bábika je jednou z najlepších častí bravčového mäsa a preto by sme si s jej prípravou mali dať náležitú prácu.

My sme sa vám s tým rozhodli pomôcť a pripravili si pre vás 5 lahodných receptov na plnenú bravčovú bábiku, ktorým neodoláte!

Vyskúšajte variant so špenátom, hruškami či sušenými paradajkami.

Tak či tak si pochutnáte!

Plnená bábika zabalená v slanine

Bravčová bábika obalená v slanine a plnená zmesou jabĺk, cibule a byliniek vás úplne ohromí! Skvele sa hodí na akýkoľvek večierok a navyše je jednoduchá na prípravu. Tak si ju s nami poďte upiecť!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredné jablko, olúpané a nakrájané na malé kocky
  • 1/4 strednej žltej cibule, jemne nakrájané
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 až 2 hrubé plátky chleba (dosť na 1/2 šálky strúhanky)
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1/8 lyžičky soli, plus viac podľa chuti
  • 1/8 lyžičky korenia a viac podľa chuti
  • 1 bravčová bábika, s hmotnosťou cca 500 – 600 g
  • 8 až 10 prúžkov slaniny, nakrájaných na polovice

Postup

  • Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
  • Pripravte si plech na pečenie s okrajom.
  • V panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
  • Pridajte nakrájané jablko, cibuľu, rozmarín a tymián a varte 7 až 9 minút, alebo kým všetko nezmäkne.
  • Medzitým mixujte plátky chleba v kuchynskom robote, kým nevytvoríte hrubú strúhanku.
  • Mali by ste mať asi 1/2 šálky strúhanky.
  • Panvicu s cibuľou a jablkami stiahnite z ohňa a vmiešajte strúhanku, horčicu, soľ a korenie.
  • Nechajte krátko vychladnúť.
  • Vyrežte hlbokú pozdĺžnu štrbinu v strede bábiky a zastavte sa asi 1 cm od spodnej časti bábiky.
  • Otvorte ju ako knihu.
  • Zakryte kúskom potravinárskej fólie a paličkou alebo valčekom na mäso jemne klopte, kým nebude mať rovnomernú hrúbku.
  • Jablčnú plnku rozprestrite v rade pozdĺž stredu mäsa.
  • Okraje mäsa spojte, aby sa vrátilo do pôvodného tvaru.
  • Zaistite špáradlá.
  • Plátky slaniny položte na doštičku a mierne ich prekryte.
  • Navrch položte bábiku špáradlami hore.
  • Odstráňte špáradlá a plátky slaniny obaľte okolo bravčového mäsa, aby ste vytvorili poleno.
  • Na plech položte bábiku, slaninou švom dole.
  • Pečte 20 až 25 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu mäsa nezaznamená 63 až 65 °C a slanina nie je hnedá a chrumkavá.
  • Ak je mäso hotové skôr, ako slanina zhnedne, umiestnite bábiku na 3 až 5 minút do rúry pod gril, aby sa slanina osmahla.
  • Bezpečná teplota bravčového mäsa: Aká je teplota vareného bravčového mäsa?
  • Pred nakrájaním na plátky nechajte bábiku 10 minút odpočinúť.
  • Ak chcete, podávajte so šťavou z panvice.
Bábika obalená v slanine a plnená zmesou jabĺk, cibule a byliniek na tanieri.
www.simplyrecipes.com

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na bravčovú bábiku . Vyskúšajte ich všetky!

Bravčová bábika s náplňou zo šampiňónov a špenátu

Túto pečenú bábiku si jednoducho zvládnete pripraviť aj počas rušného pracovného týždňa a navyše si na nej skvele pochutnáte! Náplň zo špenátu, smotanového syra a šampiňónov jej dodáva jedinečnú chuť, ktorú si zamilujete.

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
  • 6 – 8 šálok nakrájaného čerstvého špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky tymiánu
  • ½ lyžice sójovej omáčky
  • ⅓ šálky smotanového syra
  • ½ šálky Panko strúhanky
  • 1 bravčová bábika s hmotnosťou cca 700 g
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • soľ a korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 230 °C.
  • Na panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja.
  • Pridajte šampiňóny, sójovú omáčku a cesnak a restujte asi 5 minút do zmäknutia (šampiňóny nevarte úplne dosucha, šťava pomáha udržať chudé bravčové mäso vlhké).
  • Pridajte nakrájaný špenát a varte do zvädnutia.
  • Odstráňte z ohňa a pridajte smotanový syr, pánko strúhanku a tymián a premiešajte.
  • Náplň dajte do chladničky a nechajte úplne vychladnúť.
  • Bravčovú bábiku rozrežte pozdĺžne napoly (ale nie na doraz) a otvorte ju ako knihu.
  • Naklepte bravčové mäso tak, aby bolo rovnomerné (asi 1 cm) hrubé.
  • Povrch bravčového mäsa potrite vychladnutou náplňou, zrolujte a zaistite špáradlami.
  • Zmiešajte dijonskú horčicu s 1 lyžicou olivového oleja a potrite bábiku.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Pečte asi 25-30 minút, kým teplota nedosiahne 57 °C.
  • Grilujte ďalších 5 minút alebo pokiaľ bábika nezhnedne a vnútorná teplota nie je 63 °C.
  • Pred krájaním nechajte 5 minút odpočinúť.
  • Nechajte si chutiť!
Pečená bábika plnená špenátom, smotanovým syrom a šampiňónmi.
www.spendwithpennies.com

Ak ste milovníci húb, určite oceníte aj naše chutné recepty na šampiňóny plnené syrom 5x inak. Lepšie už byť nemôžu!

Bábika plnená hruškami a modrým syrom

Luxusná pečená bábika plnená zmesou hrušiek, modrého syra a šalotky je delikátny pokrm, ktorý je navyše jednoduchší na prípravu, než na prvý pohľad vyzerá. Hrušky a modrý syr vytvára obľúbenú kombináciu chutí, čo bábike dodáva na dokonalosti. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 700 g bravčovej bábiky
  • 2 hrušky 2 nakrájané na kocky
  • 2 stredné šalotky nakrájané na plátky
  • 1 lyžica slaného masla
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 2 a 1/2 šálky bieleho vína
  • 1/2 šálky rozdrobeného modrého syra
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru

Postup

  • Zahrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Nakrájajte hrušky na malé štvorčeky o veľkosti 0,5 cm.
  • Šalotku nakrájajte nadrobno.
  • Rozpustite maslo vo veľkej panvici vhodnej do rúry.
  • Pridajte šalotku, 1/4 lyžičky soli a 1/8 lyžičky čierneho korenia.
  • Za častého miešania restujte 2 minúty.
  • Pridajte hrušku a 2 šálky bieleho vína.
  • Nechajte variť, kým sa tekutina neodparí, asi 14 minút.
  • Zatiaľ čo sa hrušky dusia, rozkrojte bravčovú bábiku pozdĺžne uprostred a položte ju na plocho.
  • Mäso roztlčte paličkou a čo najviac ho sploštite.
  • Akonáhle sa hrušky a šalotka rozvarí, navŕšte zmes do stredu bábiky.
  • Na šalotku a hrušky dajte rozdrobený modrý syr.
  • Kuchynský povrázok o veľkosti cca 75 cm nakrájajte na 15 cm kúsky.
  • Potom pritlačte šalotku, hrušky a nivu a stiahnite k sebe bábiku, navrch položte rozmarín a zviažte povrázkom.
  • Najjednoduchšou technikou je zasunúť mäsiarsky povrázok pod bravčové mäso a potom bravčové mäso stiahnuť k sebe a zaviazať.
  • Prebytočný povrázok po uviazaní odstrihnite.
  • Bravčové mäso posypte zvyšnou soľou a korením.
  • Zahrejte olivový olej v rovnakej panvici, v ktorej ste varili hrušky.
  • Akonáhle je panvica rozpálená, pridajte bábiku a opekajte 2-3 minúty, kým nezhnedne.
  • Bábiku na panvici 2-3x otočte, aby sa všetky strany opekli.
  • Do panvice nalejte trošičku kuracieho vývaru.
  • Akonáhle mäso zhnedne, nalejte okolo neho 1 šálku kuracieho vývaru a 1/2 šálky bieleho vína.
  • Potom panvicu priklopte pokrievkou a bábiku vložte do rúry.
  • Pečte 12-14 minút, alebo kým nedosiahne teplomer nebude ukazovať 63 stupňov Celzia.
  • Vyberte bábiku z panvice a položte ju na doštičku.
  • Pred krájaním musí bábika 5 minút odpočívať.
  • Panvicu so šťavou postavte na sporák.
  • Varte na strednom plameni a vareškou zoškrabte zhnedlé kúsky.
  • Nechajte 5 minút redukovať a hustnúť, aby vznikla omáčka.
  • Nakrájajte bábiku a odstráňte mäsiarsky povrázok a rozmarín.
  • Mäso prelejte omáčkou a podávajte.
Nakrájaná pečená bábika plnená zmesou hrušiek, modrého syra a šalotky servírovaná na tanieri s vidličkou.
www.thekittchen.com

Bravčová bábika s náplňou zo sušených sliviek a kozieho syra

Táto pečená plnená bábika je úplne luxusná a kombinuje samé lahodné chute. Sušené slivky, pancetta, lieskové orechy, šalvia a kozí syr v šťavnatej bravčovej bábike vám zaručia úplný chuťový orgazmus, ktorý si budete chcieť opakovať stále a stále dookola.

Čo budete potrebovať

  • 1 bravčová bábika, zbavená striebornej kože
  • 1 šálka sušených sliviek, nakrájaných na malé kocky
  • ½ šálky nasekaných opečených lieskových orechov
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej šalvie
  • 1 šalotka, nasekané
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 110 g pancetty, nakrájané na malé kúsky
  • 170 g kozieho syra chevre
  • ½ šálky bieleho vína
  • olej na varenie podľa potreby
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Vo veľkej panvici na strednom plameni orestujte pancettu do chrumkava.
  • Pridajte šalotku, cesnak, sušené slivky a bylinky a restujte, kým šalotka nezosklovatí.
  • Zmes sceďte z tuku, preložte do misky a dajte bokom.
  • Tuk v panvici si nechajte na neskôr.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Odrežte striebornú kožu z bábiky a ostrým nožom v bábike urobte hlboký zárez po jej dĺžke, ponechajte asi 2,5 kus nedotknutý.
  • Otvorte bábiku ako knihu a vložte ju medzi dva veľké kusy potravinárskej fólie.
  • Pomocou paličky na mäso mäso rozklepte na hrúbku cca 1 cm.
  • Odstráňte fóliu a do vychladnutej náplne vmiešajte kozí syr a lieskové orechy.
  • Náplň rovnomerne rozprestrite ma mäso a ponechajte aspoň 1 cm okraja na každej strane.
  • Plnenú bábiku pevne zrolujte (začnete od dlhého konca).
  • Kuchynským povrázkom roládu zviažte aspoň na piatich miestach.
  • Zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
  • Na panvici rozohrejte tuk z pancetty, kým nebude horúci a pridajte bábiku lícom dole v mieste, kde sa roláda spája.
  • Opekajte 2-3 minúty z každej strany.
  • Preneste panvicu do rúry a pečte 20 minút, alebo pokiaľ teplomer na mäso neukáže 63 °C.
  • Plnenú bábiku preložte na doštičku.
  • Na dno panvice pridajte biele víno a nechajte prevariť.
  • Bravčové mäso potrite omáčkou z panvice a nechajte 5 minút odpočinúť.
  • Nakrájajte na 6-8 kúskov a podávajte podľa potreby s ďalšou omáčkou.
Pečená bábika plnená slivkami, pancettou, orechmi a kozím syrom na doske.
www.foodabovegold.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr , v ktorých vám poradíme, ako si vybrať tú najlepšiu!

Grilovaná bábika plnená sušenými paradajkami a bazalkou

Zabudnite na vysušenú bábiku z grilu! Tento recept vám zaručí, že budete mať dokonalú bábiku, ktorá sa vám bude rozplývať v ústach. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 60 g strúhaného parmezánu
  • 30 g čerstvej bazalky, nasekané
  • 60 g opečených píniových orieškov
  • 125 sušených paradajok, nakrájaných
  • 750 g bravčovej bábiky, bez striebornej kože
  • 2 lyžičky prelisovanej cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
  • V miske zmiešajte sušené paradajky s parmezánom, bazalkou a píniovými orieškami.
  • V prípade potreby pridajte cesnak.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Bravčovú bábiku pozdĺžne prerežte, ale nie celú.
  • Paradajkovú zmes položte pozdĺž stredu bábiky.
  • Bábiku opäť uzavrite a zviažte.
  • Mäso položte na rozpálený, dobre naolejovaný gril a zatvorte veko.
  • Grilujte 18 až 20 minút, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne na teplomere 68 °C.
  • Užite si to!
Nakrájaná bábika z grilu plnená zmesou paradajok a bazalky na tanieri so zeleninou.
www.5ingredients15minutes.com

A ako sa vám naše dnešné recepty na plnenú bravčovú bábiku páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.