4 skvelé recepty na tradičné veľkonočné plecovník. Slaná pochúťka, ktorá chutí

Tradičné jedlo, ktoré je obľúbené predovšetkým v Sliezsku.

V podstate sa jedná o kysnuté cesto na chlieb plnené slaninou, údenou plecou, párkami, ale napríklad aj klobásou.

Dovnútra však môžete dať akékoľvek iné mäso podľa ľubovôle. Napríklad v Portugalsku sa robí podobný chlieb, avšak plnený kuracím mäsom, údenou šunkou, treskou i sardinkami.

Prinášame vám tie najlepšie recepty na veľkonočnú šoldru , tak sa inšpirujte! 🙂

Veľkonočný plecovník s údeným

Na internete nájdete mnoho inšpirácie a receptov. Zatiaľ čo niektorí si robia cesto od základov sami, iní sa spoliehajú na chlebovú zmes v sáčku, vďaka ktorej je postup oveľa jednoduchší. Tak ako v našom recepte.

Ingrediencie

  • 500 g zmesi na domáci chlieb v sáčku
  • 350 g údeného mäsa v celku
  • svetlé pivo na cesto

Postup

  1. Priamo na zmesi máte uvedený návod, ako spracovať chlieb. Ideálne je do cesta pridať aj pivo, pretože pravý recept na plecovník uvádza, že sa cesto pripravuje s pivom.
  2. Uvarte si údené mäso a nakrájajte ho na väčšie kúsky.
  3. Akonáhle vám cesto nakysne, rozvaľkajte ho na plát hrubý zhruba 5 milimetrov a široký asi 20 centimetrov.
  4. Údené mäso rozložte po ceste, pokojne pridajte aj klobásy, a potom cesto zrolujte do tvaru chleba.
  5. Veľkonočný plecovník nechajte ešte 15 minút nakysnúť.
  6. Medzitým si rozohrejte rúru na 180 ° C a plecovník z kysnutého cesta pečte dozlatista.
  7. Potom ho nechajte vychladnúť a nakrájajte na plátky ako chlieb.
Kynutý plecovník s údeným mäsom na Veľkú noc.
Zdroj: pixabay.com

Veľká noc je sviatkom, kedy si doprajeme dobrého jedla. Inšpirujte sa tiež našimi receptami na vynikajúcu plnku , ktorú pohostíte celú rodinu.

Plecovník s klobásou

Veľkonočné šoldrá sa pečie aj v Portugalsku. Je to najlepšia veľkonočná šoldra, ktorú ste kedy jedli. Tentokrát si aj cesto urobíte od základov sami. Nebojte sa, nejde o nič zložité.

Ingrediencie na cesto

  • 1 kg hladkej múky
  • 18 vajec
  • 200 g masla
  • 200 ml olivového oleja
  • 150 ml vody
  • 30 g čerstvých kvasiniek
  • 30 g morskej soli

Ingrediencie na náplň

  • údená šunka
  • klobása
  • slanina

Postup

  1. Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu.
  2. Pripravte si papier na pečenie.
  3. V malej miske rozšľahajte teplú vodu s čerstvými kvasnicami.
  4. V ďalšej miske si rozšľahajte vajcia.
  5. Na malej panvici si rozpustite maslo, zložte panvicu z tepla. Pridajte olivový olej, a potom dajte zmes stranou.
  6. Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Uprostred urobte dieru, pridajte do nej zmes vody s kvasnicami a pomaly cesto premiešajte.
  7. Pridajte do cesta olivový olej s maslom.
  8. Cesto miešajte asi 15 minút, kým sa neobjavia bubliny.
  9. Misku zakryte utierkou a cesto na veľkonočný plecovník nechajte odstáť asi 2 hodiny pri izbovej teplote.
  10. Nakrájajte si klobásku na plátky, rovnako tak aj údenú šunku či slaninu.
  11. Cesto rozprestrite na papier na pečenie, rozložte naň klobásku, šunku aj slaninu, a potom cesto zabaľte tak, aby to vyzeralo ako chlieb.
  12. Ešte nechajte na pol hodiny chleba nakysnúť.
  13. Predhrejte si rúru na 225 °C.
  14. Veľkonočné šoldrá sa pečie zhruba 40 minút.
Plecovník plnený klobásou na Veľkú noc.
Zdroj: tastingportugal.com

Veľkonočné šoldrá s dipom

Vyskúšajte tento recept na tešínsku šoldru. Pripravuje sa s údenou šunkou alebo údenou plecou. Inšpirujte sa.

Ingrediencie

  • 2 ks cibule
  • 2 kg údené šunky
  • 4 bobkové listy
  • 2 šalviové listy
  • 1 lyžica guličiek čierneho korenia
  • 1 balenie zmesi na pečenie chleba
  • múka
  • 2 lyžice horčice
  • trochu kôpru
  • 100 g majonézy
  • 250 g bieleho jogurtu
  • štipka soli a korenia

Postup

  1. Najprv si olúpte cibuľu.
  2. Vložte šunku do veľkého hrnca a zalejte ju vodou. Pridajte do vody cibuľu, guličky čierneho korenia, šalviové listy a bobkové listy, ale žiadnu soľ.
  3. Priveďte šunku do varu a nechajte ju 1,5 hodiny variť.
  4. Vyberte šunku a nechajte ju vychladnúť.
  5. Plech vyložte papierom na pečenie a pripravte si cesto.
  6. Informácie o tom, ako sa robí cesto na plecovníky, nájdete na príbalovom letáku k zmesi na chlieb. Používa sa totiž klasické cesto na chlieb.
  7. Cesto nechajte odležať 30 minút, potom ho premiešajte a rozložte na plech. Plát by mal byť hrubý zhruba pol centimetra.
  8. Doprostred dajte šunku v celku, potrite ju horčicou a okraje cesta potrite trochou vody.
  9. Šunku zabaľte do cesta a okraje dobre stlačte.
  10. Nechajte plecovník ďalších 30 minút odležať.
  11. Predhrejte si rúru na 250 ° C a šoldru pečte zhruba hodinu.
  12. Pripravte si tiež dip, a to tak, že zmiešate bylinky, majonézu a jogurt. Dochuťte ho soľou a korením.
Pečený veľkonočný plecovník s lahodným dipom.
Zdroj: lecker.de

Vyskúšajte aj naše recepty na veľkonočné bochníky . Mazanec, pletenec aj sladká buchta.

Nemecká veľkonočné šoldrá

Aj v susednom Nemecku sa v tento kresťanský sviatok pečie plecovník. Ich recept na plecovníky sa podobá tým našim.

Ingrediencie

  • 1 lyžica aktívneho sušeného droždia
  • 1/4 hrnčeka melasy
  • 3 lyžice medu
  • 3 hrnčeky chlebovej múky
  • 1 lyžica rasce
  • 1 lyžica mletých semien koriandra
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého kardamómu
  • 3 a 1/2 hrnčeka tmavej ražnej múky

Ingrediencie na šunkovú náplň

  • 1 kg vykostené údené šunky (údeného pliecka, klobásy, slaniny)
  • 2 ks cibule nakrájané na plátky
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 2 šalviové listy
  • 1 lyžica korenistých guličiek
  • 3/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1-2 hrnčeky dijonskej horčice
  • 1 hrnček hnedého cukru

Postup

  • Deň dopredu si pripravte cesto na chlieb. Zmiešajte droždie s 1/4 hrnčekom horúcej vody, čakajte, až vznikne pena.
  • Medzitým si zohrejte melasu, med a 1 a 3/4 hrnčeka vody. Neustále zmes miešajte, inak by sa vám začala pripaľovať. Vzápätí ju nechajte vychladnúť.
  • V miske zmiešajte múku, rascu, koriander, soľ a kardamóm. Zmes miešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie dokonale prepojili.
  • Pridajte kvasnice a melasovú zmes, cesto miešajte vareškou, kým sa suroviny nespoja. Postupne pridávajte ražnú múku, a to dovtedy, kým nezačne cesto lepiť a držať pohromade.
  • Ak sa vám bude zle miešať vareškou, hneťte ho ručne, a to pokojne aj desať minút. Stále pridávajte múku, kým nebude cesto lepkavé.
  • Cesto sformujte do gule a dajte ho do naolejovanej misy. Zakryte a nechajte ho nakysnúť zhruba dve hodiny.
  • Potom cesto zľahka premiešajte, vráťte ho do misky, tú zakryte viečkom a cesto nechajte chladiť cez noc v chladničke.
  • Ďalší deň si pripravte šunku. Dajte ju do hrnca, zalejte ju vodou, pridajte cibuľu, šalviu, rozmarín a korenie. Priveďte ju do varu a varte ju zhruba hodinu a pol. Šunku vytiahnite a nechajte ju vychladnúť. Akonáhle vychladne, vyberte cesto z chladničky a nechajte ho odležať pri izbovej teplote zhruba jednu až dve hodiny.
  • Pracovnú dosku si oprášte múkou a vyvaľkajte cesto tak, aby bol plát hrubý zhruba pol centimetra.
  • V malej miske zmiešajte čierne korenie, klinčeky, mleté korenie, dijonskú horčicu a hnedý cukor. Šunku touto zmesou pomažte a položte ju na cesto.
  • Okraje cesta trochu navlhčite, potom cesto preložte cez šunku a okraje pritlačte k sebe.
  • Vyložte si plech papierom na pečenie. Položte naň veľkonočnú šoldru a nechajte ju ešte pol hodiny odstáť.
  • Počas toho si predhrejte rúru na 250 °C.
  • Pliecovník pečte hodinu a pred krájaním ho nechajte vychladnúť.
Plecovník plnený šunkovou náplňou na Veľkú noc.
Zdroj: 12tomatoes.com

Ako urobiť cesto na šoldri?

Urobiť si cesto na plecovník je jednoduché. Ak nemáte čas robiť si kysnuté cesto sami, môžete si priamo kúpiť zmes, ktorá je bežne dostupná v obchodoch. Jedná sa o zmesi na chlieb, ktoré pripravíte podľa návodu na balenie.

Chcete si však urobiť kysnuté cesto sami? Bude vám tak chutiť lepšie plecovník? Receptov je hneď niekoľko. Napríklad tento máme sami odskúšaný a je perfektný.

Budete potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 ml vody
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky rasce
  • droždie
  • trocha cukru
  • 1 lyžica oleja
  • 1 väčšie vajcia

Postup prípravy:

  • S trochou vlažnej vody zmiešajte cukor a kocku droždia. Vznikne tým kvások.
  • V miske zmiešajte múku, soľ a rascu. Do múčnej zmesi pridajte olej a kvások, a potom postupne prilievajte vlažnú vodu, kým nevznikne hladké cesto na chlieb.
  • Vytvorte bochník, prikryte ho utierkou a nechajte ho v teple nakysnúť, a to aspoň po dobu jednej hodiny.

Aký je pôvod plecovníka?

Veľkonočný plecovník je obľúbený druh slaného pečiva, ktorý sa pripravuje z chlebového cesta. Pretože sa dovnútra dáva údená pliecko (ale pokojne aj iný druh mäsa), hovorí sa mu práve plecovník aj plecák. Na prvý pohľad vyzerá ako klasický chlieb, avšak po jeho rozkrojení vás prekvapí údenina. Veľkonočné šoldrá má svoj pôvod v Sliezsku, ale s receptami sa stretnete aj v zahraničí.

Ako príloha sa k tejto pochúťke dávajú pivo, víno, liehoviny, uhorky, kyslé cibuľky, nakladaný cesnak, olivy, korbáčiky a podobne.

K Veľkej noci neodmysliteľne patria veľkonočné judášky . Vyskúšajte niektorý z receptov a dajte nám vedieť, ako vám chutili! 🙂

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.