Recepty na grécke grilované špízy 5x inak alebo staňte sa kráľom všetkých letných osláv!

Ste milovníci stredomorskej kuchyne a grilovaných jedál?

Pokiaľ áno, tak sa vám určite budú páčiť naše recepty na souvlaki v 5 rôznych variantoch.

Ochutnajte kuraciu, bravčovú, ale aj vegánsku verziu tohto obľúbeného gréckeho pokrmu.

Zamilujete sa!

Marinované kuracie souvlaki

Tento luxusný recept vás zavedie až do ulíc Atén! Kuracie mäsko vo vynikajúcej gréckej marináde si zamilujete a skvele sa hodí pre vnútorné aj vonkajšie grilovanie. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 1,1 kg kuracích pŕs bez kosti a bez kože, nakrájaných na cca 4 cm kúsky

Na marinádu:

  • 10 strúčikov cesnaku, olúpaných
  • 2 lyžice sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička soli a čierneho korenia
  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • ¼ šálky suchého bieleho vína
  • šťava z 1 citróna
  • 2 bobkové listy

Na servírovanie:

  • grécky pita chlieb
  • tzatziki omáčka
  • nakrájané paradajka, uhorka, cibuľa a olivy Kalamata

Postup

  1. Pripravte si marinádu.
  2. Do misy malého kuchynského robota pridajte cesnak, oregano, rozmarín, papriku, soľ, korenie, olivový olej, biele víno a citrónovú šťavu (zatiaľ NEPRIDÁVAJTE bobkové listy).
  3. Pulzujte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Vložte kura do veľkej misy a pridajte bobkové listy.
  5. Prilejte marinádu.
  6. Premiešajte, aby bolo kura dobre potiahnuté marinádou, pevne prikryte a dajte na 2 hodiny alebo cez noc do chladničky.
  7. Namočte 10 až 12 drevených špajlí do vody na 30 až 45 minút.
  8. Pripravte si tzatziki a ďalšie prísady na podávanie.
  9. Až budete pripravení, pretiahnite marinované kuracie kúsky pripravenými špajľami.
  10. Rošty grilu potrite trochou oleja a zohrejte na stredne vysokú teplotu.
  11. Kuracie špízy umiestnite na gril (alebo ich pečte v dávkach na panvici) a grilujte, kým nebudú dobre opečené a vnútorná teplota nezaznamená 68 ° Celzia na teplomere s okamžitým odpočtom.
  12. Špajle otáčajte rovnomerne, aby sa mäso opeklo zo všetkých strán, celkom asi 5 minút. (V prípade potreby upravte teplotu grilu).
  13. Počas grilovania mäso zľahka potierajte marinádou (zvyšnú marinádu potom vyhoďte).
  14. Preložte špízy na servírovací tanier a nechajte 3 minúty odpočinúť.
  15. Medzitým krátko ugrilujte pita chleby a udržujte v teple.
  16. Až budete pripravení servírovať, natrite na pita chlieb tzatziki, pridajte kuracie kúsky (najskôr ich zložte zo špajle, samozrejme), potom pridajte zeleninu a olivy.
  17. Užite si to!
Grilované kuracie kúsky napichnuté na špajli a servírované na tanieri.
www.themediterraneandish.com

Grécke grilované hovädzie špízy

Šťavnaté vo vnútri a dokonale karamelizované a zafajčené zvonku! Všetko, čo potrebujete, aby ste svoje hovädzie souvlaki posunuli na ďalšiu úroveň, je jednoduchá, ale delikátna marináda so stredomorskou chuťou. A my pre vás máme ten najlepší recept!

Ingrediencie

Na hovädzie souvlaki a marinádu:

  • 1 kg hovädzieho rumpsteaku, nakrájaného na kúsky
  • 2 lyžičky horčice
  • 1–2 lyžičky medu
  • šťava z 1 citróna
  • kôra z 1 citróna
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne a ružové korenie (podľa chuti)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 2 lyžičky čerstvého tymiánu
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný

Ostatné ingrediencie na špízy:

  • 1 zelená paprika, nakrájaná
  • 1 červená paprika, nakrájaná
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 9–10 drevených špajlí

Postup

  1. Nakrájajte hovädzie mäso na rovnako veľké kocky (cca 3 cm) a dajte bokom.
  2. Do veľkej misy dajte všetky ingrediencie na marinádu spolu s mäsom a dobre premiešajte, aby sa obalilo.
  3. Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte marinovať aspoň 1 hodinu v chladničke, najlepšie však cez noc.
  4. Keď ste pripravení grilovať, pripravte si zeleninu.
  5. Papriku a cibuľu nakrájajte na rovnako široké štvorce so šírkou 3-3,5 cm.
  6. Dajte ich do misy, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a ochuťte soľou a mletým čiernym korením.
  7. Pokiaľ používate drevené špajle, namočte ich do vody, aby sa nepripálili.
  8. A nezabudnite odrezať špičky tak, aby sa vám pohodlne zmestili na gril alebo grilovaciu panvicu.
  9. Kúsky hovädzieho mäsa navlečte na špajle.
  10. Medzi každý kus mäsa dajte 1 kus papriky a 1 kus cibule.
  11. Špízy zľahka potrite zvyšnou marinádou a pokvapkajte olivovým olejom.
  12. Rozpáľte veľkú grilovaciu panvicu na vysokú teplotu.
  13. Pridajte 1 lyžicu oleja a souvlaki v dávkach opekajte asi 8 minút, 2 minúty z každej strany, kým nebude všetko pekne prepečené. (Za pochodu podlievajte olivovým olejom.)
  14. Hotové špízy položte na tanier, zakryte fóliou a pred podávaním nechajte 3–4 minúty odpočinúť.
Kocky hovädzieho mäsa so zeleninou napichané na špajliach a servírované na tanieri.
www.mygreekdish.com

K souvlaki sa skvele hodí niektorý z našich lahodných receptov na šaláty z Grécka . Inšpirujte sa!

Vegánske souvlaki z tofu

Tieto vegánske špízy z tofu, marinovanom v luxusnej marináde, si zamilujú aj mäsožravce! Či už ich pripravíte v rúre, na panvici alebo na grile, budú vždy vynikajúce.

Ingrediencie

  • 1 blok (300 g) tofu, pevný alebo extra pevný
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica sušeného oregana
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ½ lyžičky papriky
  • 2 polievkové lyžice lahôdkového droždia

Postup

  1. Tofu zabalené v čistej utierke stlačte, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu.
  2. Nakrájajte ho na kocky.
  3. Na marinádu zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, pretlačený cesnak, soľ, korenie a papriku.
  4. Zmiešajte kocky tofu s marinádou.
  5. Nechajte marinovať 1 hodinu alebo dlhšie, aby tofu nasalo chuť marinády.
  6. Prípadne počas marinovania raz alebo dvakrát premiešajte.
  7. Po marinovaní vmiešajte lahôdkové droždie.
  8. Napichnite kocky tofu na špajle a souvlaki pripravte preferovanou metódou.
  9. Grilovanie: Špízy položte na ľahko vymastený rozpálený BBQ gril a opekajte 5–10 minút. Každú 1-2 minúty otáčajte, aby sa všetky strany opekali rovnomerne.
  10. Pečenie v rúre: Špízy položte na plech a pečte 15 minút pri 200 °C s ventilátorom. Nemusíte ich otáčať.
  11. Pokiaľ používate funkciu grilovania alebo kombinované nastavenie, potom souvlaki každých pár minút otočte, aby ste zaistili rovnomerné prepečenie.
  12. Vyprážanie na panvici: Predhrejte ľahko vymastenú panvicu alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú až vysokú teplotu. Špízy opekajte asi 5 – 8 minút. Pre rovnomerné opečenie ich pravidelne otáčajte. Snažte sa neprevariť, aby ste zachovali chuť oregana a cesnaku.
  13. Podávajte s extra vylisovanou citrónovou šťavou a lahodnou vegánskou omáčkou Tzatziki, ktorú si jednoducho pripravíte zmiešaním 1 nastrúhanej vylisovanej uhorky, 2 šálky gréckeho vegánskeho jogurtu, 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku, 1 ČL 1 soli a korenia podľa chuti.
  14. Užite si to!
Vegánske špízy z tofu, marinovanom v luxusnej marináde, servírované na tanieri s čerstvými cherry paradajkami, bylinkami a klinmi citróna.
www.veganonboard.com

Marinované jahňacie mäso na špajli

Chrumkavé zvonku a šťavnaté vo vnútri! Také je toto jahňacie souvlaki, ktoré sa perfektne hodí napríklad na letné grilovanie. Nebojte sa pozvať aj tých najväčších gurmánov, pretože je to naozaj lahôdka.

Ingrediencie

  • 1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka, nakrájané na kúsky
  • 80 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • šťava z 1 citróna
  • 2 červené cibule, nakrájané nahrubo
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymiánu alebo nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lyžičky údené sladkej papriky (voliteľne)
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce (voliteľné)
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 10 kovových alebo drevených špajlí

Na tzatziki:

  • 1 uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 500 g precedeného jogurtu
  • 1–2 lyžice červeného vínneho octu
  • štipka soli

Na servírovanie:

  • 10 pita chlebov
  • olivový olej
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ

Postup

  1. Nakrájajte mäso na 3 cm kúsky a dajte bokom.
  2. Do veľkej misy pridajte olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochuťte mletým čiernym korením – zatiaľ nesoľte.
  3. Všetky ingrediencie prešľahajte, aby sa spojili.
  4. Pridajte mäso a nakrájanú cibuľu a premiešajte.
  5. Misu zakryte plastovou fóliou, dajte do chladničky a nechajte marinovať aspoň 4 hodiny.
  6. Mäso je najlepšie nechať cez noc v marináde, aby nasiaklo všetky tie úžasné chute. (Ak ste doma, marinádu raz za čas premiešajte).
  7. Medzitým si pripravte tzatziki.
  8. Nalejte do mixéra olivový olej a cesnak a mixujte, kým sa nespoja.
  9. Odstráňte šupku a semienka z uhorky a nastrúhajte ju do veľkej misy.
  10. Dochuťte soľou a korením a nechajte 10 minút odstáť.
  11. Nastrúhanú uhorku zabaľte do utierky a vyžmýkajte, aby sa zbavila prebytočnej vody.
  12. Do misy pridajte uhorku, rozmixovaný cesnak a olej, jogurt, 1-2 lyžice červeného vínneho octu, štipku soli a mixujte, kým sa ingrediencie nespoja.
  13. Uchovávajte Tzatziki v chladničke a podávajte vždy studenú.
  14. Pokiaľ na súvlaku budete používať drevené špajle, narežte ich tak, aby zodpovedali veľkosti vašej panvice alebo grilu a namočte ich do vody. (Zabránite tak ich pripáleniu.)
  15. Vyberte kúsky jahňacieho mäsa z marinády a navlečte ich na špajle.
  16. V tejto chvíli nezabudnite souvlaki dochutiť soľou.
  17. Rozpáľte gril alebo panvicu a pečte špízy asi 10–15 minút, kým nebudú hotové podľa vašich predstáv.
  18. Medzitým si pripravte pita chleby.
  19. Rúru predhrejte na 250 stupňov Celzia.
  20. Pita chleby z oboch strán zľahka naolejujte a ochuťte soľou a oreganom.
  21. Na dno rúry umiestnite veľký plech a naň položte pita chleby.
  22. Pečte 2-3 minúty. (Prípadne grilujte pita chleby, kým nebudú pekne farebné z oboch strán).
  23. Souvlaki servírujte s pita chlebom, tzatziki a príjemným osviežujúcim gréckym feta šalátom.
Špízy z jahňacieho mäsa servírované na doske s vedľa položeným zeleninovým šalátom.
www.mygreekdish.com

Bravčové souvlaki

Tento autentický grécky pokrm je jednoduchý na prípravu a tak skvele chutí! Užite si ho počas letného grilovania alebo aj kedykoľvek počas roka, napríklad s osviežujúcou omáčkou tzatziki.

Ingrediencie

  • 4x 110 g steaky z bravčovej krkovice, nakrájané na kúsky (alebo použite malú 450 g bravčovú pliecku, nakrájanú na kúsky)
  • 1 šálka bieleho vína
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 lyžička údené papriky
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička koreniacej soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia

Postup

  1. Namočte asi 8 drevených špajlí do vody alebo si odložte kovové špajle, ktoré použijete pre tento recept (zabránite tak pripáleniu špajlí).
  2. Bravčové mäso nakrájajte na štvorcové kúsky s dĺžkou asi 3,5 až 5 cm.
  3. Prešľahajte dohromady víno, citrónovú šťavu, olivový olej, cesnak, papriku, bazalku, petržlen, koreniacu soľ a korenie.
  4. Na namočené špajle natlačte kúsky bravčového mäsa, asi 4-6 kusov na špíz v závislosti od veľkosti.
  5. Marinádu nalejte do plytkej nádoby, vložte do nej bravčové špízy a niekoľkokrát otočte, aby sa obalili.
  6. Zakryte vekom, vložte do chladničky a nechajte 1 až 6 hodín marinovať.
  7. Rozpáľte gril na stredne vysokú teplotu a potrite olivovým olejom (ak je to nutné).
  8. Môžete tiež použiť veľkú panvicu alebo grilovaciu panvicu.
  9. Špízy grilujte asi 3–6 minút z každej strany, kým nie je bravčové mäso prepečené a nedosiahne vnútornú teplotu 65 stupňov Celzia.
  10. Pred podávaním nechajte 3-5 minút odpočinúť.
Kúsky bravčového mäsa napichané na špajliach a servírované na tanieri s vedľa položenou miskou s dipom a čerstvými bylinkami.
www.thebusybaker.ca

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími luxusnými receptami z gréckej kuchyne , vďaka ktorým sa razom prenesiete do zeme plnej histórie, slnka a olív. Máme pre vás sladkú baklavu, zdravý šalát aj autentickú musaku.

A ako sa vám naše recepty na souvlaki páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.