Pripravte si vynikajúcu upečenú ryžu, ktorá sa hodí na všetky príležitosti. Inšpirujte sa!

Príloha ako hlavný chod? Pokiaľ vyskúšate recepty na pečenú ryžu, potom je to možné.

Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov a zakaždým sa budete olizovať až na hlave.

Nachystajte rýchle pohostenie pre svojich blízkych a priatelia za veľmi priaznivú cenu.

Výber receptov poteší svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou výsledných pokrmov.

Jednoduchá pečená ryža

Rovnako ako sú populárne jedlá z jedného hrnca, tešia sa veľkej obľube aj tie, ktoré sa za použitia jediného pekáča dajú pripraviť v rúre. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm skvelý. Nezabudnite sa pozrieť aj na iné pochúťky z ryže, napríklad recepty na ryžový nákyp .

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka dlhozrnnej bielej ryže
  • 2 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 a 1/2 polievkové lyžice svetlé sójové omáčky
  • 1 lyžica čínskeho vína na varenie
  • 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 2 hrnčeky mrazenej zeleniny nakrájané na kocky (mrkva, hrášok, kukurica, petržlen, zeler)
  • 1/4 lyžičky bieleho korenia
  • 1 a 1/4 hrnčeka nakrájanej slaniny alebo šunky

Na dohotovenie:

  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1/2 hrnčeka zelenej cibule

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 200 °C.
  • V pekáčiku zmiešame všetky ingrediencie okrem slaniny.
  • Rozprestrieme po celej ploche pekáča a povrch posypeme nakrájanou slaninou.
  • Vložíme do predhriatej rúry, zakryjeme alobalom a pečieme 40 minút.
  • Potom alobal odstránime a necháme piecť ešte ďalších 15 minút, aby získala slanina zlatohnedý nádych.
  • Všetka tekutina by sa mala vstrebať a ryža bude pekne uvarená, aj keď sa bude zdať vlhká.
  • Vyberieme z rúry, odstavíme, zakryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať. Počas odpočinku stratí ryža svoju vlhkosť.
  • Nakoniec posypeme nasekanou zelenou cibuľkou a pokvapkáme sezamovým olejom.
Vyprážaná ryža pečená v rúre ako núdzová príloha či hlavný chod.
Zdroj: https://www.recipetineats.com

Bravčová pečienka s ryžou

Nie je nič jednoduchšie, než pripravovať akýkoľvek pokrm rýchlo a bez zbytočne veľkého množstva riadu. Kto to potom má umývať, že? Tento pokrm zvládnete v rúre a stačí vám na to jediný pekáč.

Ingrediencie:

  • 800 g bravčovej pečienky (môže byť aj krkovica či pliecko)
  • 2 hrnčeky dlhozrnnej ryže
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 lyžička kurkumy
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 lyžička tymiánu

Postup:

  • Mäso nakrájame na kocky, dáme do hrnca, zalejeme čistou vodou a dáme na sporák.
  • Privedieme do varu a varíme po dobu 30 minút, pričom po celý čas pravidelne odoberáme penu.
  • Ryžu dáme do sitka a dôkladne preplachujeme, pokiaľ voda, ktorá z nej bude vytekať nebude úplne číra.
  • Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu.
  • Dusíme do zmäknutia, pridáme ryžu a pár minút opekáme, kým ryža nezosklovatí.
  • Dochutíme soľou, čiernym korením, kurkumou a tymianom. Zložíme zo sporáka.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme zapekaciu misu.
  • Kúsky mäsa scedíme a vložíme do zapekacej misy. Zasypeme ryžou, zalejeme zeleninovým vývarom a premiešame.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 25 minút, kým sa ryža neuvarí.
Šťavnaté bravčové mäso s ryžou v rúre.
Zdroj: https://tastycraze.com

Pečená ryža s kuraťom

Ľahko pripravené, rýchlo hotové a chuťovo vynikajúce. Mäso bude úžasne šťavnaté a ryža nie je vo výsledku vôbec vysušená. Celý pokrm je kombináciou skvelých surovín, ktoré sa hodia nielen na rodinnú večeru či obed, ale pokojne aj na pohostenie pripravené na návštevu. Všetci si pochutnajú.

Ingrediencie:

Na prípravu kurčaťa:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky svetlo hnedého cukru
  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička jemnej sladkej papriky
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 6 vykostených kuracích stehien bez kože

Na prípravu ryže:

  • 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 a 1/2 hrnčeka horúceho kuracieho vývaru
  • 1 a 1/4 hrnčeka horúcej vody
  • 2 lyžice masla
  • 1 a 1/2 šálky dlhozrnnej bielej ryže

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • V miske zmiešame olivový olej, cukor, petržlen, papriku, cibuľový prášok, cesnakový prášok, tymián, soľ a korenie.
  • Pridáme kura a každý kúsok rovnomerne potrieme korením. Dáme bokom, aby sa chuť jednotlivých surovín mohla absorbovať do mäsa.
  • Ak chceme, môžeme si takto kura pripraviť už o deň skôr a nechať marinovať cez noc.
  • Zapekaciu misku nastriekame kuchynským olejom v spreji. Do misy pridáme cibuľu, cesnak, olej, soľ, korenie, horúci vývar, horúcu vodu a maslo.
  • Dobre premiešame, aby sa maslo rozpustilo a spojilo s ostatnými prísadami. Vmiešame ryžu.
  • Na ryžu rozložíme stehná, ktoré boli doteraz v marináde, zakryjeme alobalom a pečieme 30 minút.
  • Po pol hodine odkryjeme, kura postriekame olejom a pečieme odkryté ďalších 25–30 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené až na kosť a ryža mäkká.
  • Vyberieme kuracie stehná, premiešame ryžu a potom položíme kura späť na ryžu.
  • Prikryjeme a necháme 10 minút odpočinúť. Ryža ešte počas doby, čo bude zakrytá dôjde.
  • Kurča prenesieme na tanier, pridáme ryžu a posypeme nasekanou pažítkou či petržlenovou vňaťou.
Kurča pečené v rúre s ryžou, cesnakovým maslom a hubami.
Zdroj: https://cafedelites.com

Pečená ryža na čínsky spôsob

Toto je klasický recept ázijskej kuchyne, ktorý rozhodne stojí za to vyskúšať aj v domácom prostredí. Keď sa budete držať pokynov, pochutnáte si rovnako, ako keby vám tento pokrm pripravili v nejakej vyhlásenej reštaurácii.

Ingrediencie:

Na ryžu:

  • 400 g varenej ryže (asi tri hrnčeky)
  • 2 rozšľahané vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia

Na bravčové kotlety:

  • 2 bravčové kotlety
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1 lyžica vína Shaoxing
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Trochu rozšľahaných vajec na obalenie bravčových kotliet
  • 1 a 1/2 lyžice kukuričnej múky

Na paradajkovú omáčku:

  • 1/2 stredne veľké cibule nakrájané na plátky
  • 2 nahrubo nakrájané strúčiky cesnaku
  • 50 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 40 g papriky nakrájanej na veľké kocky
  • 1 veľká paradajka nakrájaná na veľké kocky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1 lyžička kukuričného škrobu (zmiešame s 2 lyžicami vody, aby vznikla kaša)

Na dohotovenie:

  • Strúhaný syr podľa vlastného výberu
  • Nakrájaná petržlenová vňať na ozdobu
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  • Do panvice dáme olej a orestujeme na ňom cesnak. Pridáme rozšľahané vajcia a vyprážame, kým nemajú konzistenciu ako miešané vajíčka.
  • Prisypeme uvarenú ryžu a za stáleho miešania restujeme. Dochutíme soľou a korením.
  • Nastavíme platňu naplno a na prudkom ohni smažíme posledných 20 sekúnd, potom panvicu odstavíme.
  • Bravčové kotlety nakrájame tak, aby boli hrubé maximálne 1 cm. Paličkou na mäso ich dôkladne naklepeme.
  • V miske zmiešame soľ, cukor, víno Shaoxing, biele korenie a vložíme naklepané kotlety. Obalíme v zmesi a dáme minimálne na 1 hodinu odpočinúť do chladničky, aby mohla marináda pôsobiť.
  • Potom kotlety vyberieme a namáčame do rozšľahaných vajec. Obaľujeme v kukuričnej múke a vkladáme do rozpáleného oleja v panvici, kde vyprážame z oboch strán, kým kotlety nezezlátnu.
  • Takto pripravené kotlety nakrájame na menšie kúsky a zatiaľ odložíme nabok.
  • Do panvice od kotliet dáme cibuľu s cesnakom a vyprážame, kým nezačne byť cítiť ich vône.
  • Prihodíme šampiňóny, nakrájanú paradajku, paradajkový pretlak, vodu, soľ, cukor a necháme variť cca 3 minúty.
  • Pridáme papriku a nakoniec zahustíme kašou, ktorú sme si predtým pripravili z kukuričného škrobu a vody.
  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov.
  • Pripravíme si zapekaciu nádobu a na dno dáme ryžu pripravenú na začiatku. Na ryžu naukladáme kúsky bravčových kotliet a zalejeme omáčkou.
  • Posypeme strúhaným syrom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme cca 15 – 20 minút.
  • Pred servírovaním ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečené bravčové kotlety s ryžou v hongkonskom štýle.
Zdroj: https://tasteasianfood.com

Vietnamská pečená ryža

Tento druh kuchyne je známy tým, že ponúka všetko čo je sladké, korenené, slané, kyslé aj horké, skrátka všetko, čo hrdlo ráči. Veľakrát sú to pre nás nezvyčajné kombinácie, ktoré však vo finále chutia úplne dokonale.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice arašidového oleja
  • 2 veľké vajcia rozšľahané s kvapkou rybej omáčky
  • 1 jemne nasekaná stonka citrónovej trávy (len bielu časť)
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 2 stredné nadrobno nakrájané šalotky
  • 2 stredne veľké nakrájané mrkvy
  • 1/4 hrnčeka sladkého hrášku (ak použijeme rozmrazený, necháme najskôr rozmrznúť)
  • 1 na plátky nakrájaná čínska klobása (môže byť aj maďarská a podobne)
  • 1/2 hrnčeka grilovaného bravčového mäsa nakrájaného na tenké prúžky
  • 3 hrnčeky varenej jazmínovej ryže
  • 1 lyžička rybacej omáčky (prípadne aj viac podľa chuti)
  • 1/2 lyžičky čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
  • 1/2 hrnčeka koriandra (alebo thajskej citrónovej bazalky) na ozdobu

Postup:

  • Zahrejeme arašidový olej vo Woku alebo v klasickej veľkej panvici na stredne vysokú teplotu.
  • Zalejeme rozšľahanými vajcami. Varíme za častého miešania, aby sa vytvorila plochá vaječná placka, ktorá bude ľahko tuhá.
  • Vaječnú placku odlepíme od panvice a preložíme na doštičku.
  • Do panvice dáme citrónovú trávu, cesnak aj šalotku, a restujeme na strednom ohni, kým nezmäknú.
  • Zvýšime teplotu, pridáme nakrájanú mrkvu, hrášok a za stáleho miešania vyprážame pol minúty.
  • Pridáme nakrájanú klobásu a grilované bravčové mäso. Opekáme asi minútu a neprestávame miešať.
  • Pridáme ryžu a pokvapkáme rybou omáčkou. Za stáleho miešania restujeme, kým sa ryža neprehreje.
  • Zmes preložíme do pekáča, predhrejeme si rúru na 150 stupňov a dáme na 5 – 7 minút zapiecť.
  • Vajcia zrolujeme ako malú roládu a nakrájame na tenké plátky.
  • Vyberieme ryžu z rúry, pridáme plátky vaječnej placky, pokvapkáme limetkovou šťavou a dôkladne premiešame.
  • Ešte horúce servírujeme ozdobené koriandrom či citrónovou bazalkou.
Vyprážaná ryža vo vietnamskom štýle.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Pečená ryža v rúre s mäsom

Jednoduchý recept plný úžasných chutí a vôní, ktorý vykúzlite len z niekoľkých základných surovín. Hovädzie mäso spolu s vynikajúcim korením v tej správnej kombinácii vytvorí skvelý pokrm.

Ingrediencie:

  • 600 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kúsky o veľkosti sústa
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na tenké prúžky
  • 2 veľké mrkvy nakrájané na hrubšie plátky
  • 2 hrnčeky dlhozrnnej bielej ryže
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky soli (prípadne aj viac)
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 hrnčeky vody
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru

Inštrukcie:

  • Vo veľkej panvici rozohrejeme 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na vysokú teplotu.
  • Pridáme kúsky mäsa a varíme, kým mäso nezíska hnedastý odtieň.
  • Dochutíme 1 lyžičkou soli a mletým čiernym korením.
  • Prihodíme nakrájanú cibuľu a druhú lyžicu olivového oleja.
  • Restujeme, až kým cibuľa zmäkne. Potom pridáme mrkvu a znovu restujeme do zmäknutia.
  • Na panvicu pridáme nasekaný cesnak a varíme, kým nebude voňavý.
  • Ryžu preplachujeme pod studenou vodou tak dlho, až z nej potečie úplne čistá voda.
  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov.
  • Prepláchnutú ryžu rozložíme do zapekacej misky alebo pekáča, prisypeme orestované mäso aj zeleninu a premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Prilejeme vodu s vývarom a prihodíme zvyšok korenia, teda mletý koriander, rascu a pokojne aj ďalšie korenie, ak je nám pol lyžičky málo.
  • Všetko premiešame, pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme po dobu 30 minút. Potom odstránime fóliu, zmes premiešame a necháme piecť ďalších 8-10 minút.
  • Je dôležité, aby sa do ryže vstrebali všetky tekutiny.
  • Upečené vyberieme z rúry a môžeme ihneď servírovať.
Recept na ryžový pilaf s hovädzím mäsom.
Zdroj: https://valentinascorner.com

Je lepšia guľatá alebo dlhozrnná ryža?

Ryža prospieva zdraviu, o tom niet pochýb. Obsahuje vitamíny B, škrob a je bez lepku. Napriek tomu, že existuje mnoho druhov ryže, najpoužívanejšia je rozhodne dlhozrnná a guľatozrnná.

V prípade tej dlhozrnnej, ide o univerzálny a veľmi obľúbený druh. Má tenké zrná a keď sa uvarí správne, nie je vôbec zlepená.

Najpopulárnejšie dlhozrnnou ryžou je okrem tej klasickej aj basmati či jazmínová. Je super pre mäsové aj zeleninové jedlá. Guľatozrnná sa najviac hodí na rizoto, kašu či stále viac vyhľadávané sushi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.