Zapečené fliačky sú v Česku nestarnúcou klasikou.
Zaspomínajte na detstvo a pripravte si domáce šunkofleky podľa tradičného receptu.
Alebo by ste ich radšej trochu ozvláštnili?
Inšpirujte sa a skúste napríklad šunkofleky s hubami alebo so smotanou.
Alebo pozrite na pár malých tipov, ktoré toto obyčajné jedlo úplne pozdvihnú.
Zapečené šunkofleky s údeným mäsom
Rýchle, chutné a lacné jedlo, ktoré nikdy nesklame.
Ingrediencie
- 300 g fliačikov
- 250 g údeného mäsa
- 100 g sadla
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
Postup
- Fliačky uvarte vo vriacej osolenej vode
- Údené mäso pokrájajte na kocky
- Mlieko a vajcia premiešajte vidličkou.
- Zmes osoľte, okoreňte a pridajte trochu nastrúhaného muškátového orieška.
- K cestovinám pridajte lyžicou masti a zmiešajte s mäsom
- Zvyšnou masťou vymažte zapekaciu misu.
- Cestoviny s mäsom rozprestrite do zapekacej misy a zalejte mliekom s vajcami
- V rúre vyhriatej na 180 ° pečte 30 minút, alebo dozlatista

Delikátne šunkofleky so smotanou
Hľadáte recept na výborné šunkofleky? Skúste tento! Opečené mäso a smotana namiesto mlieka urobia divy.
Ingrediencie
- 300 g cestovín (fliačky, vretená, kolienka . . .)
- 250 g údeného mäsa
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g masla
- 2 vajcia
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
Postup
- Cestoviny uvarte podľa návodu
- Na panvici rozpáľte malé množstvo masla
- Mäso pokrájajte na kocky a opečte ho na panvici
- Vajcia rozklepnite do misy, zalejte smotanou a premiešajte
- Pridajte korenie, soľ a muškátový oriešok
- Do cestovín pridajte opečené mäso aj s výpekom a poriadne premiešajte
- Vymažte zapekaciu misu maslom a naplňte ju cestovinami
- Zalejte zmesou smotany
- Dajte do rúry vyhriatej na 180 ° a pečte 30 min

Vegetariánske šunkofleky s hubami
Máte doma zásoby sušených húb? Nosíte z lesa plné košíky a už neviete, čo s nimi? Zapečte ich spoločne s cestovinami. Skvele nimi nahradíte mäso, ušetríte a naozaj si pochutnáte. Ak mäso nahradíte úplne, máte skvelé vegetariánske jedlo
Ingrediencie
- 300 g fľakov
- 150 g údeného mäsa
- 1 cibuľa
- 200 g čerstvých húb, alebo 100 g sušených
- 2 vajcia
- 100 g masla
- 250 ml mlieka
- soľ, korenie
Postup
- Fľaky uvarte podľa návodu v osolenej vode
- Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno
- Mäso pokrájajte na kocky
- Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky (sušené huby dajte do misky, zalejte horúcou vodou a nechajte 15 minút odstáť, potom zlejte)
- Na panvici rozpustite lyžicu masla
- Pridajte cibuľu a mäso a chvíľku opekajte
- Pridajte huby, soľ, korenie a ľahko poduste
- Vajcia rozmiešajte s mliekom, trochou soli a korenia
- Zliate cestoviny zmiešajte so zmesou z panvice
- Zapekaciu misku vymažte maslom a naplňte cestovinami
- Zalejte mliekom s vajcami
- Dajte do rúry rozohriatej na 180 ° a nechajte 30 minút zapiecť
TIP: Hľadáte viac inšpirácie, ako spracovať huby? Pozrite sa na recepty na skvelé hubové omáčky

Otestovali sme pre vás minirúry, ktoré sa hodia do malej kuchyne alebo na chatu. Pozrite, ako v teste obstáli a čo všetko zvládnu .
Objavte podobné tipy
Zdravé šunkofleky s kapustou
Kyslá kapusta posilňuje imunitu a dodáva telu celý rad vitamínov. Cestoviny navyše chuťovo osviežia.
Ingrediencie
- 300 g cestovín
- 200 g údeného mäsa
- 150 g kyslej kapusty
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 PL masti
- 3 vajcia
- soľ, korenie
Postup
- Podľa návodu uvarte cestoviny
- Mäso nakrájajte na kocky
- V miske zmiešajte kapustu a lyžicu horčice
- Pridajte mäso a zliate cestoviny
- Všetko premiešajte
- Zapekaciu misu vymažte masťou
- Smeš s cestovinami preložte do zapekacej misy a zalejte vajcami rozšľahanými so soľou a korením
- Pečte 30 minút na 180 °
Cesto na domáce šunkofleky
Už ste niekedy skúšali vyrobiť cestoviny doma? Ak áno, viete, že nech sú tie kupované najlepšie, nemôžu sa domácim vyrovnať. Pokiaľ nie, je najvyšší čas to zmeniť. Nie je to vôbec také zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
Ingrediencie
- 350 g hrubej múky
- 3 vajcia
- 1 PL oleja
- štipka soli
Postup
- Do múky vmiešajte soľ a vajcia
- Všetko dôkladne hneťte rukami, kým nevznikne hladké cesto
- Prikryte ho čistou utierkou a nechajte 15 minút odležať
- Potom si cesto rozdeľte na niekoľko dielov a každý vyvaľkajte v tenký plát
- Rozkrájajte na štvorčeky, podľa toho, ako chcete mať fliačky veľké
- Varte vo vriacej osolenej vode 10 minút
Pár malých tipov a vychytávok
Ak ste z mäsa odstránili nejaké nevôľové časti, kožu alebo máte iné skrojky, dajte ich do vody, v ktorej sa varí cestoviny. Získajú tým lepšiu chuť.
Najznámejší je recept na šunkofleky s údeným mäsom, ale namiesto neho môžete použiť čokoľvek čo vám leží doma. Zostala vám šunka, alebo kus salámy? Šup s tým do pekáča. Skvele sa hodí aj údené rebrá.
Do jedla môžete pridať aj obľúbenú zeleninu (Postupujte podľa receptu Zapečené šunkofleky s hubami a huby nahraďte zeleninou podľa výberu). Skvele sa hodí hrášok, špenát, alebo špargľa
TIP: Zistite prečo je špargľa označovaná ako superpotravina alebo ako ju pripraviť
Desať minút pred koncom pečenia zasypte šunkofleky nastrúhaným syrom. Vytvorí na nich výbornú krustu a celkovo pokrm pozdvihne.
Šunkofleky v remoske? Žiadny problém. Naopak, ak ju vlastníte, neváhajte ju na zapekanie použiť.
K zapečeným cestovinám sa skvele hodí kyslá uhorka alebo červená repa.