Kto by nemal rád palacinky?
Sú neskutočne variabilné a hotové počas chvíľky.
Stačí ich namazať marmeládou a skvelé raňajky sú na svete.
S náplňou sa ale môžete skutočne pohrať a pripraviť vskutku nevšedné kombinácie.
Pozrite sa na naše recepty a inšpirujte sa.
Základný recept na palacinky
Ingrediencie
- 200 g múky
- 400 ml mlieka
- 2 vajcia
- štipka soli
- olej alebo maslo
Postup
- Múku presyte do misky, aby v nej neboli hrudky
- Pridajte mlieko, vajcia, štipku soli a premiešajte v hladké liate cesto
- Nechajte minimálne 5 minút odpočinúť v chladničke
- Po vybratí z chladničky cesto znova poriadne premiešajte
- Na panvici rozpáľte pár kvapiek oleja
- Cesto naberačkou pozvoľna nalejte na panvicu
- Zdvihnite ju do vzduchu a krúživými pohybmi nechajte cesto roztiecť do všetkých strán
- Vráťte panvicu na platňu a opekajte kým cesto zhora nezachne
- Akonáhle nie je tekuté obráťte palacinku a opečte ju z druhej strany
Banánové palacinky s čokoládou
Jednoduché, rýchle a neodolateľné! Recept na palacinky pre všetkých milovníkov čokolády.
Ingrediencie
- 400 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 4 banány
- 100 g čokolády na varenie
- 30 g masla
- štipka soli
- olej na vyprážanie
Postup
- Vo väčšej mise prešľahajte vajcia s mliekom
- Pridajte soľ a postupne zašľahajte múku
- Nechajte pol hodiny odležať v chladničke
- Rozpáľte panvicu a rozotrite na ňu olej
- Naberačkou vlejte cesto a nechajte ho roztiecť po celej panvici
- Vymažte do zlatista z oboch strán
- Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite kúsky čokolády s maslom
- Banány nakrájajte na kolieska
- Palacinky pocukrujte, ozdobte alebo naplňte banánmi a čokoládou a servírujte

Crepes Suzzete s pomarančovým likérom
Obľúbený francúzsky dezert, ktorý v sebe spája karamelovú sladkosť, pomarančovú kyslosť a horkosť pomarančovej kôry. Chuť, ktorá spočiatku prekvapí, vzápätí jej ale nemožno odolať. Tieto flambované palacinky skrátka musíte vyskúšať.
Ingrediencie
- 8 palaciniek
- 70 g kryštálového cukru
- 240 ml pomarančovej šťavy
- 60 ml citrónovej šťavy
- 120 g masla
- 66 ml likéru Grand Marnier
Postup
Postupujte podľa videoreceptu:

Pohánkové palacinky so špenátom a hermelínom
Zostal vám špenát z nedeľného obeda? Naplňte ním palacinky, pridajte syr a máte skvelú večeru.
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 150 g pohánkovej múky
- 200 ml mlieka
- soľ
- korenie
- olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 balíček mrazeného špenátu
- 2 hermelíny
Postup
- V miske premiešajte mlieko s vajcami, pridajte múku, soľ a korenie a prešľahajte vidličkou v hladké liate cesto
- Na panvici rozpáľte trochu oleja a naberačkou vlejte časť cesta
- Nechajte ho roztiecť po panvici
- Palacinky opekajte na miernom plameni z oboch strán do zlatista
- Na inej panvici opečte na masle nadrobno nakrájanú cibuľu
- Pridajte mrazený špenát a ohrievajte
- Pridajte nasekaný cesnak, soľ a lúč a varte na miernom plameni 10 minút
- Hotové palacinky potrite špenátom, na ten položte niekoľko plátkov hermelínu a zarolujte alebo zložte na štvrtiny

Palacinky s kuracími rezančekmi a šampiňónovým krémom
Vykúzlite z „obyčajných“ palaciniek originálny, netradičný a veľmi chutný obed.
Ingrediencie
- 12 palaciniek
- 3 kuracie prsné rezne
- 400 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 200 ml smotany na varenie
- soľ
- korenie
Postup
- Na panvici rozpáľte olej
- Pridajte mäso nakrájané na rezančeky a na miernom plameni opekajte 5 -10 minút
- Potom odstavte z platne a dajte bokom
- Na hrnci alebo hlbšej panvici očítajte na zvyšku oleja nadrobno nakrájanú cibuľu
- Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny
- Pridajte soľ a korenie a opekajte kým huby nepustia vodu
- Stlmte plameň a zalejte huby smotanou
- Ľahko prevarte a ochuťte podľa potreby
- Palačníky naplňte kuracím mäsom a servírujte preliate šampiňónovou omáčkou

Zapečené bezlepkové palacinky s tvarohom a hrozienkami
Obľúbenú pochúťku môžete pripraviť aj z bezlepkovej múky.
Ingrediencie
- 125 g bezlepkovej múky
- 300 ml mlieka
- 50 g kakaa
- 4 vajcia
- štipka soli
- olej
- 1 a 1/2 vaničky polotučného tvarohu
- 3 lyžice hrozienok
- 1 lyžica práškového cukru
Postup
- Zmiešajte 2 vajcia s mliekom a rozšľahajte ich vidličkou
- Prisypte múku, kakao a štipku soli a vymiešajte do hladkého tekutého cesta
- Nechajte niekoľko minút odležať
- Cesto znovu premiešajte a naberačkou vlejte na rozpálenú panvicu s kvapkou oleja
- Nechajte ho roztiecť do všetkých strán a pozvoľna opekajte z oboch strán do zlatista
- Týmto spôsobom upečte postpne všetky palacinky
- V miske zmiešajte jednu vaničku tvarohu, práškový cukor, jedno vajce a vanilku
- Zmesou pomažte palacinky, zarolujte a vyskladajte do vymastenej zapekacej misky alebo pekáčika
- Zmiešajte mlieko, zvyšný tvaroh a vajcia a palacinky prelejte
- Pečte v rúre rozohriatej na 180 ° po dobu 10 minút
- Ozdobte čerstvým ovocím a servírujte

Nadýchané palacinky s jahodami
Hľadáte recept na krásne ráno? Naštartujte svoj deň s týmito palacinkami! Cesto si môžete pripraviť deň vopred a raňajky potom máte hotovú počas chvíľky.
Ingrediencie
- 500 ml kefíru
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
- olej
- 300 g čerstvých jahôd
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice javorového sirupu
Postup
- Kefír zmiešajte s vajcami, pridajte múku, osoľte a rozmiešajte
- V panvici rozpáľte trochu oleja az cesta postupne upečte palacinky
- Jahody nakrájajte na plátky, hrsť si dajte bokom na ozdobu
- Plátky jahôd dajte do hrnca, zľahka podlejte vodou a ohrievajte
- Pridajte práškový cukor a sirup a za občasného miešania rozvarte do mäkka
- Palacinky namažte jahodovou omáčkou, zarolujte alebo zložte, ozdobte čersvými jahodami a servírujte

Objavte podobné tipy
Zapečené palacinky s nivou a tekvicou
Tekvica, ktorá prináša vášmu zdraviu veľa benefitov a lahodný syr – ideálna večera do jesenných plieskaníc.
Ingrediencie
- 8 palaciniek
- 500 g tekvica hokkaido
- 200 g modrého syra
- tymian
- rozmarín
- petržlen
- olej
Postup
- Rozohrejte rúru na 200 °
- Tekvicu očistite a pokrájajte na menšie kúsky
- Dajte na plech, posypte soľou, čiernym korením, nasekaným cesnakom a bylinkami a pokvapkajte olejom
- Premiešajte dohromady a dajte piecť na 20 – 30 minút, kým nebude tekvica mäkká
- Zapekaciu misku, alebo pekáčik vymažte olejom
- Na každú palacinku dajte trochu upečené tekvice, posypte syrom a zarolujte
- Palacinky vyskladajte do zapekacej misy, povrch posypte zvyšným syrom a dajte na 10 minút zapiecť

TIP: Tekvica je pre naše zdravie naozaj blahodarná. Pozrite sa na ďalšie recepty z tekvice a zaraďte ju do svojho jedálnička častejšie.
Tenké palacinky s lososom a kôprovou omáčkou
Že sa k lososovi hodí kôpor nie je žiadne tajomstvo, ale že si táto dvojka skvele rozumie aj s nadýchanou plačinkou ste možno netušili.
Ingrediencie
- 8 palaciniek
- 400 g lososa bez kože
- 300 ml vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica oleja
- 2 lyžice kôpru
- soľ
- korenie
- cukor
- ocot
Postup
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo, pridajte múku a pomaly zasmažte na zápražku
- Zalejte vývarom, pridajte soľ, korenie a priveďte do varu
- Varte približne 20 minút
- Lososa opečte na maslea potom ho vidličkou natrhajte na kúsky/ plátky
- Do omáčky pridajte smotanu a nadrobno natrhaný kôpor, krátko povarte a odstavte z platne
- Dochuťte cukrom a octom
- Každú palacinku naplňte časťou lososového mäsa, zarolujte a prelejte kôprovou omáčkou

Raňajkové palacinky na slano
Čo tak dať si hemenex v palacinke? Skúste to. Niektoré rany totiž vyžadujú niečo špeciálne.
Ingrediencie
- 4 palacinky
- 8 plátkov šunky alebo slaniny
- 4 vajcia
- 100 g strúhaného syra
- pažítka/ petržlen
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 180°
- Plech alebo zapekaciu misku vyložte papierom na pečenie a položte naň palacinky
- Na každú palacinku dajte dva plátky šunky a preložte okraje
- Doprostred vzniknutých „mističiek“ opatrne rozklepnite vajcia
- Zľahka osoľte a okoreňte
- Posypte strúhaným syrom a dajte na 10 minút zapiecť
- Pred servírovaním posypte čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou

Vegánske palacinky s jablkami a so škoricou
Mlieko a vajcia sú dve z troch ingrediencií potrebných na prípravu palacinkového cesta. V tomto recepte ale zistíte, že vajec nie je potrebné a mlieko je možné použiť rastlinné. Ochutnajte vegánske palacinky – výsledok vás prekvapí!
Ingrediencie
- 100 g hladkej múky
- 200 ml rastlinného mlieka (sójové/ ovsené mandľové/ kokosové . . . .)
- olej na vyprážanie
- 500 g jabĺk
- 100 g cukru
- škorica
Postup
- Múku pomaly vsypte do mlieka a riadne premiešajte
- Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť v chladničke
- Na panvici rozpáľte pár kvapiek oleja
- Premiešajte cesto, naberte na naberačku a vlejte do panvice
- Krúživými pohybmi ho nechajte roztiecť do všetkých strán
- Pečte každú palacinku z oboch strán do zlatista
- Olúpte jablká a vložte ich do hrnca
- Podlejte vodou, posypte škoricou a cukrom a za občasného miešania varte do zmäknutia
- Palacinky naplňte jablčnou zmesou a servírujte posypané škoricou a cukrom prípadne preliate rastlinným jogurtom

Palacinková torta
Najlepší dezert pre každého, kto miluje palacinky. Pripraviť ich síce trochu času zaberie, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- soľ
- olej na vyprážanie
- čerstvé ovocie
- Marmeládu/ nugetu/ smotanu na šľahanie + práškový cukor
Postup
- Zmiešajte vajcia s mliekom, pomaly prisypte múku a premiešajte
- Na malej vrstve oleja pečte z oboch strán palacinky
- Z tejto dávky by ich malo byť 15 – 20
- Každú palacinku potrite lekvárom, čokoládovou nátierkou alebo dotuha ušľahanou šľahačkou zmiešanou s cukrom
- Natreté palacinky vrstvite na seba
- Náplne môžete striedať, alebo na celú tortu použiť len jednu vami obľúbenú
- Hornú palacinku pocukrujte a ozdobte čerstvým ovocím

Palacinkové jednohubky
Urobte z palaciniek efektné jednohubky pre nečakanú návštevu alebo ako originálne pohostenie na oslavu
Ingrediencie
- 4 palacinky
- 4 lyžice chrenového nátierkového masla
- 8 plátkov šunky
- 8 plátkov syra
- olivy/ cherry paradajky na ozdobu
Postup
- Palacinky namažte nátierkovým maslom
- Na každú položte dva plátky šunky a dva plátky syra
- Zarolujte
- Rolku rozkrájajte priečne na plátky široké 2 cm
- Každý „slimák“ spichnite špáradlom, hore napichnite olivu alebo cherry paradajku

TIP: Palacinky na jednohubky môžete naplniť akoukoľvek obľúbenou náplňou – výborné sú napríklad s údeným lososom alebo s rybou nátierkou. Pozrite sa na päť receptov na nátierky z rýb .
Tipy šéfkuchárov
- Cesto na palacinky môžete rôzne obmieňať.
- Vyskúšajte rôzne múky (celozrnnú, pohánkovú, špaldovú, alebo pšeničnú polohrubú).
- Namiesto mlieka môžete použiť kefír alebo rastlinné mlieka (kokosové, ryžové, ovsené, sójové, mandľové, lieskoorieškové . . . )
- Do cesta na slané palacinky môžete pridať bylinky (oregano, tymián, rozmarín, petržlen, alebo pažítku) alebo korenie (papriku, korenie, alebo grilovacie korenie)
- Palacinky môžete ľahko zafarbiť – tmavé získate pridaním kakaa, iných farieb dosiahnete pridaním potravinového farbiva.
- Na vyprážanie použite olej alebo potrite panvicu rozpusteným maslom
- Urobte viac palaciniek naraz a čo nezjete dajte zamraziť, chutia skvele aj rozmrazené a nabudúce bude stačiť len vybrať si náplň.
Hľadáte ideálnu panvicu na palacinky? Pozrite sa na veľký test teflónových panvíc .