Recepty na palacinky 12x inak: jednoduchá rýchlovka i famózna delikatesa (slané aj sladké varianty)

Kto by nemal rád palacinky?

Sú neskutočne variabilné a hotové počas chvíľky.

Stačí ich namazať marmeládou a skvelé raňajky sú na svete.

S náplňou sa ale môžete skutočne pohrať a pripraviť vskutku nevšedné kombinácie.

Pozrite sa na naše recepty a inšpirujte sa.

Základný recept na palacinky

Ingrediencie

  • 200 g múky
  • 400 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • olej alebo maslo

Postup

  • Múku presyte do misky, aby v nej neboli hrudky
  • Pridajte mlieko, vajcia, štipku soli a premiešajte v hladké liate cesto
  • Nechajte minimálne 5 minút odpočinúť v chladničke
  • Po vybratí z chladničky cesto znova poriadne premiešajte
  • Na panvici rozpáľte pár kvapiek oleja
  • Cesto naberačkou pozvoľna nalejte na panvicu
  • Zdvihnite ju do vzduchu a krúživými pohybmi nechajte cesto roztiecť do všetkých strán
  • Vráťte panvicu na platňu a opekajte kým cesto zhora nezachne
  • Akonáhle nie je tekuté obráťte palacinku a opečte ju z druhej strany

Banánové palacinky s čokoládou

Jednoduché, rýchle a neodolateľné! Recept na palacinky pre všetkých milovníkov čokolády.

Ingrediencie

  • 400 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 4 banány
  • 100 g čokolády na varenie
  • 30 g masla
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie

Postup

  • Vo väčšej mise prešľahajte vajcia s mliekom
  • Pridajte soľ a postupne zašľahajte múku
  • Nechajte pol hodiny odležať v chladničke
  • Rozpáľte panvicu a rozotrite na ňu olej
  • Naberačkou vlejte cesto a nechajte ho roztiecť po celej panvici
  • Vymažte do zlatista z oboch strán
  • Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustite kúsky čokolády s maslom
  • Banány nakrájajte na kolieska
  • Palacinky pocukrujte, ozdobte alebo naplňte banánmi a čokoládou a servírujte
Banánové palacinky preliate čokoládou
Zdroj: food.cz

Crepes Suzzete s pomarančovým likérom

Obľúbený francúzsky dezert, ktorý v sebe spája karamelovú sladkosť, pomarančovú kyslosť a horkosť pomarančovej kôry. Chuť, ktorá spočiatku prekvapí, vzápätí jej ale nemožno odolať. Tieto flambované palacinky skrátka musíte vyskúšať.

Ingrediencie

  • 8 palaciniek
  • 70 g kryštálového cukru
  • 240 ml pomarančovej šťavy
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 120 g masla
  • 66 ml likéru Grand Marnier

Postup

Postupujte podľa videoreceptu:

Francúzske crepes Suzette
Zdroj: mygourmetconnection.com

Pohánkové palacinky so špenátom a hermelínom

Zostal vám špenát z nedeľného obeda? Naplňte ním palacinky, pridajte syr a máte skvelú večeru.

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 150 g pohánkovej múky
  • 200 ml mlieka
  • soľ
  • korenie
  • olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balíček mrazeného špenátu
  • 2 hermelíny

Postup

  • V miske premiešajte mlieko s vajcami, pridajte múku, soľ a korenie a prešľahajte vidličkou v hladké liate cesto
  • Na panvici rozpáľte trochu oleja a naberačkou vlejte časť cesta
  • Nechajte ho roztiecť po panvici
  • Palacinky opekajte na miernom plameni z oboch strán do zlatista
  • Na inej panvici opečte na masle nadrobno nakrájanú cibuľu
  • Pridajte mrazený špenát a ohrievajte
  • Pridajte nasekaný cesnak, soľ a lúč a varte na miernom plameni 10 minút
  • Hotové palacinky potrite špenátom, na ten položte niekoľko plátkov hermelínu a zarolujte alebo zložte na štvrtiny
rolky z palacinkového cesta so špenátom
Zdroj: everydayhealthyrecipes.com

Palacinky s kuracími rezančekmi a šampiňónovým krémom

Vykúzlite z „obyčajných“ palaciniek originálny, netradičný a veľmi chutný obed.

Ingrediencie

  • 12 palaciniek
  • 3 kuracie prsné rezne
  • 400 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Na panvici rozpáľte olej
  • Pridajte mäso nakrájané na rezančeky a na miernom plameni opekajte 5 -10 minút
  • Potom odstavte z platne a dajte bokom
  • Na hrnci alebo hlbšej panvici očítajte na zvyšku oleja nadrobno nakrájanú cibuľu
  • Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny
  • Pridajte soľ a korenie a opekajte kým huby nepustia vodu
  • Stlmte plameň a zalejte huby smotanou
  • Ľahko prevarte a ochuťte podľa potreby
  • Palačníky naplňte kuracím mäsom a servírujte preliate šampiňónovou omáčkou
palacinky preliate šampiňónovou omáčkou
Zdroj: bestrecipes.com

Zapečené bezlepkové palacinky s tvarohom a hrozienkami

Obľúbenú pochúťku môžete pripraviť aj z bezlepkovej múky.

Ingrediencie

  • 125 g bezlepkovej múky
  • 300 ml mlieka
  • 50 g kakaa
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • olej
  • 1 a 1/2 vaničky polotučného tvarohu
  • 3 lyžice hrozienok
  • 1 lyžica práškového cukru

Postup

  • Zmiešajte 2 vajcia s mliekom a rozšľahajte ich vidličkou
  • Prisypte múku, kakao a štipku soli a vymiešajte do hladkého tekutého cesta
  • Nechajte niekoľko minút odležať
  • Cesto znovu premiešajte a naberačkou vlejte na rozpálenú panvicu s kvapkou oleja
  • Nechajte ho roztiecť do všetkých strán a pozvoľna opekajte z oboch strán do zlatista
  • Týmto spôsobom upečte postpne všetky palacinky
  • V miske zmiešajte jednu vaničku tvarohu, práškový cukor, jedno vajce a vanilku
  • Zmesou pomažte palacinky, zarolujte a vyskladajte do vymastenej zapekacej misky alebo pekáčika
  • Zmiešajte mlieko, zvyšný tvaroh a vajcia a palacinky prelejte
  • Pečte v rúre rozohriatej na 180 ° po dobu 10 minút
  • Ozdobte čerstvým ovocím a servírujte
sladké zapečené placičky s tvarohom
Zdroj: kitchennostalgia.com

Nadýchané palacinky s jahodami

Hľadáte recept na krásne ráno? Naštartujte svoj deň s týmito palacinkami! Cesto si môžete pripraviť deň vopred a raňajky potom máte hotovú počas chvíľky.

Ingrediencie

  • 500 ml kefíru
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • olej
  • 300 g čerstvých jahôd
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup

  • Kefír zmiešajte s vajcami, pridajte múku, osoľte a rozmiešajte
  • V panvici rozpáľte trochu oleja az cesta postupne upečte palacinky
  • Jahody nakrájajte na plátky, hrsť si dajte bokom na ozdobu
  • Plátky jahôd dajte do hrnca, zľahka podlejte vodou a ohrievajte
  • Pridajte práškový cukor a sirup a za občasného miešania rozvarte do mäkka
  • Palacinky namažte jahodovou omáčkou, zarolujte alebo zložte, ozdobte čersvými jahodami a servírujte
palacinky preliate jahodovou omáčkou
Zdroj: elavegan.com

Zapečené palacinky s nivou a tekvicou

Tekvica, ktorá prináša vášmu zdraviu veľa benefitov a lahodný syr – ideálna večera do jesenných plieskaníc.

Ingrediencie

  • 8 palaciniek
  • 500 g tekvica hokkaido
  • 200 g modrého syra
  • tymian
  • rozmarín
  • petržlen
  • olej

Postup

  • Rozohrejte rúru na 200 °
  • Tekvicu očistite a pokrájajte na menšie kúsky
  • Dajte na plech, posypte soľou, čiernym korením, nasekaným cesnakom a bylinkami a pokvapkajte olejom
  • Premiešajte dohromady a dajte piecť na 20 – 30 minút, kým nebude tekvica mäkká
  • Zapekaciu misku, alebo pekáčik vymažte olejom
  • Na každú palacinku dajte trochu upečené tekvice, posypte syrom a zarolujte
  • Palacinky vyskladajte do zapekacej misy, povrch posypte zvyšným syrom a dajte na 10 minút zapiecť
zapečené placky s tekvicou a nivou
Zdroj: thehappyfoodie.com

TIP: Tekvica je pre naše zdravie naozaj blahodarná. Pozrite sa na ďalšie recepty z tekvice a zaraďte ju do svojho jedálnička častejšie.

Tenké palacinky s lososom a kôprovou omáčkou

Že sa k lososovi hodí kôpor nie je žiadne tajomstvo, ale že si táto dvojka skvele rozumie aj s nadýchanou plačinkou ste možno netušili.

Ingrediencie

  • 8 palaciniek
  • 400 g lososa bez kože
  • 300 ml vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice múky
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica oleja
  • 2 lyžice kôpru
  • soľ
  • korenie
  • cukor
  • ocot

Postup

  • V hrnci nechajte rozpustiť maslo, pridajte múku a pomaly zasmažte na zápražku
  • Zalejte vývarom, pridajte soľ, korenie a priveďte do varu
  • Varte približne 20 minút
  • Lososa opečte na maslea potom ho vidličkou natrhajte na kúsky/ plátky
  • Do omáčky pridajte smotanu a nadrobno natrhaný kôpor, krátko povarte a odstavte z platne
  • Dochuťte cukrom a octom
  • Každú palacinku naplňte časťou lososového mäsa, zarolujte a prelejte kôprovou omáčkou
palacinky s lososom a kôprovou omáčkou
Zdroj: foodnetwork.com

Raňajkové palacinky na slano

Čo tak dať si hemenex v palacinke? Skúste to. Niektoré rany totiž vyžadujú niečo špeciálne.

Ingrediencie

  • 4 palacinky
  • 8 plátkov šunky alebo slaniny
  • 4 vajcia
  • 100 g strúhaného syra
  • pažítka/ petržlen
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°
  • Plech alebo zapekaciu misku vyložte papierom na pečenie a položte naň palacinky
  • Na každú palacinku dajte dva plátky šunky a preložte okraje
  • Doprostred vzniknutých „mističiek“ opatrne rozklepnite vajcia
  • Zľahka osoľte a okoreňte
  • Posypte strúhaným syrom a dajte na 10 minút zapiecť
  • Pred servírovaním posypte čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou
raňajkové palacinky vrecká s vajcom
Zdroj: thefeedfeeed.com

Vegánske palacinky s jablkami a so škoricou

Mlieko a vajcia sú dve z troch ingrediencií potrebných na prípravu palacinkového cesta. V tomto recepte ale zistíte, že vajec nie je potrebné a mlieko je možné použiť rastlinné. Ochutnajte vegánske palacinky – výsledok vás prekvapí!

Ingrediencie

  • 100 g hladkej múky
  • 200 ml rastlinného mlieka (sójové/ ovsené mandľové/ kokosové . . . .)
  • olej na vyprážanie
  • 500 g jabĺk
  • 100 g cukru
  • škorica

Postup

  • Múku pomaly vsypte do mlieka a riadne premiešajte
  • Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť v chladničke
  • Na panvici rozpáľte pár kvapiek oleja
  • Premiešajte cesto, naberte na naberačku a vlejte do panvice
  • Krúživými pohybmi ho nechajte roztiecť do všetkých strán
  • Pečte každú palacinku z oboch strán do zlatista
  • Olúpte jablká a vložte ich do hrnca
  • Podlejte vodou, posypte škoricou a cukrom a za občasného miešania varte do zmäknutia
  • Palacinky naplňte jablčnou zmesou a servírujte posypané škoricou a cukrom prípadne preliate rastlinným jogurtom
vegánske placky s jablkami a so škoricou
Zdroj: elavegan.com

Palacinková torta

Najlepší dezert pre každého, kto miluje palacinky. Pripraviť ich síce trochu času zaberie, ale výsledok rozhodne stojí za to.

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • soľ
  • olej na vyprážanie
  • čerstvé ovocie
  • Marmeládu/ nugetu/ smotanu na šľahanie + práškový cukor

Postup

  • Zmiešajte vajcia s mliekom, pomaly prisypte múku a premiešajte
  • Na malej vrstve oleja pečte z oboch strán palacinky
  • Z tejto dávky by ich malo byť 15 – 20
  • Každú palacinku potrite lekvárom, čokoládovou nátierkou alebo dotuha ušľahanou šľahačkou zmiešanou s cukrom
  • Natreté palacinky vrstvite na seba
  • Náplne môžete striedať, alebo na celú tortu použiť len jednu vami obľúbenú
  • Hornú palacinku pocukrujte a ozdobte čerstvým ovocím
palacinková torta so šľahačkou a jahodami
Zdroj: wilton.com

Palacinkové jednohubky

Urobte z palaciniek efektné jednohubky pre nečakanú návštevu alebo ako originálne pohostenie na oslavu

Ingrediencie

  • 4 palacinky
  • 4 lyžice chrenového nátierkového masla
  • 8 plátkov šunky
  • 8 plátkov syra
  • olivy/ cherry paradajky na ozdobu

Postup

  • Palacinky namažte nátierkovým maslom
  • Na každú položte dva plátky šunky a dva plátky syra
  • Zarolujte
  • Rolku rozkrájajte priečne na plátky široké 2 cm
  • Každý „slimák“ spichnite špáradlom, hore napichnite olivu alebo cherry paradajku
Palacinkové jednohubky
Zdroj: annarecetasfaciles.com

TIP: Palacinky na jednohubky môžete naplniť akoukoľvek obľúbenou náplňou – výborné sú napríklad s údeným lososom alebo s rybou nátierkou. Pozrite sa na päť receptov na nátierky z rýb .

Tipy šéfkuchárov

  • Cesto na palacinky môžete rôzne obmieňať.
  • Vyskúšajte rôzne múky (celozrnnú, pohánkovú, špaldovú, alebo pšeničnú polohrubú).
  • Namiesto mlieka môžete použiť kefír alebo rastlinné mlieka (kokosové, ryžové, ovsené, sójové, mandľové, lieskoorieškové . . . )
  • Do cesta na slané palacinky môžete pridať bylinky (oregano, tymián, rozmarín, petržlen, alebo pažítku) alebo korenie (papriku, korenie, alebo grilovacie korenie)
  • Palacinky môžete ľahko zafarbiť – tmavé získate pridaním kakaa, iných farieb dosiahnete pridaním potravinového farbiva.
  • Na vyprážanie použite olej alebo potrite panvicu rozpusteným maslom
  • Urobte viac palaciniek naraz a čo nezjete dajte zamraziť, chutia skvele aj rozmrazené a nabudúce bude stačiť len vybrať si náplň.

Hľadáte ideálnu panvicu na palacinky? Pozrite sa na veľký test teflónových panvíc .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5  hviezdičiek. :)