Prevoňajte svoj domov s týmito receptami na rascové polievky.
Vychutnajte si príjemnú chuť smotanovo krémových pokrmov, ktoré vás nielen zahrejú, ale zdvihnú vám v týchto pochmúrnych zimných dňoch náladu.
Nečakajte a pripravte si jednoduchý vývar so zeleninou alebo vyskúšajte dlho marinované jahňacie mäso s domácimi ťahanými rezancami či kvapkaním, všetko ovonené týmto skvelým korením!
Rascaová polievka s mrkvou
Tento recept na polievku z mrkvy a rasce, je založený na tradičnej polievke z Blízkeho východu. Je to neuveriteľne zdravá a jednoduchá polievka, ktorá chutí každému. Uvarená polievka má nádherne krémovú konzistenciu, a to aj napriek tomu, že neobsahuje smotanu ani iné zahusťovadlá!
Čo budeme potrebovať
- 500 g mrkvy
- Stredné zemiaka
- Strednú cibuľu
- Lyžica mletej rasce
- Lyžica olivového oleja
- 1,5 l kuracieho vývaru (alebo 1,5 l vody a 2 kocky bujónu)
Postup
- Všetku zeleninu očistíme, olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlo uvarila
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej
- Vhodíme mrkvu, cibuľu a zemiaky
- Zeleninu vyprážame asi 5 minút, aby sa zvýraznila chuť
- Pridáme vývar
- Varíme na strednú teplotu, pokiaľ nebude zelenina dobre uvarená a mäkká
- Za pomoci ponorného mixéra zeleninu rozmixujeme dohladka
- Pridáme rascu, soľ a čerstvo mleté korenie
- Ochutnáme a poprípade dokoreníme podľa chuti
- Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať ďalšiu vodu

Polievka z rasce a kokosového mlieka
Táto krémová kokosová polievka s rascou a sladkou mrkvou poteší vaše chuťové bunky, najmä vďaka kombinácii aromatického oleja a pečeného cesnaku, ktorým je na záver dochutená.
Čo budeme potrebovať
Na polievkový základ
- 3 lyžice repkového oleja
- Stredná cibuľa (nakrájaná na malé kocky)
- 340 g mrkvy (nakrájané na kolieska)
- Lyžička soli
- Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- Lyžica mletého čerstvého zázvoru
- Lyžica mletého cesnaku
- Plechovka plnotučného kokosového mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžičky garam masala
- ½ lyžičky jemného chilli prášku
- Hrsť čerstvého koriandra
Na rascový olej
- 2 lyžice repkového oleja
- Lyžička semienok rasce
- Strúčik cesnaku (nakrájaný na tenké plátky)
Postup
- V strednom hrnci si zahrejeme 3 lyžice repkového oleja na strednú teplotu
- Pridáme cibuľu a mrkvu a za občasného miešania varíme po dobu 10 až 15 minút, kým cibuľa nebude mäkká a zosklovatená a mrkva ľahko prepichneme vidličkou
- Zeleninu dochutíme ½ lyžičkou soli a čiernym korením
- Znížime teplotu na nízku a vmiešame zázvor s cesnakom
- Varíme 2 až 3 minúty, kým sa zázvor s cesnakom nerozvonia a nezmäknú
- Vmiešame kokosové mlieko, zeleninový vývar, garam masalu, chilli prášok a ďalšie ½ lyžičky soli
- Zvýšime teplotu na stredne vysokú a polievku privedieme do varu
- Keď sa polievka začne variť, teplotu znížime na nízku a za občasného miešania varíme ďalších 10 minút
- Polievku stiahneme z platne a necháme 5 minút odstáť, kým ľahko nevychladne
- Potom pomocou ručného ponorného mixéra opatrne polievku rozmixujeme priamo v hrnci
- Rozmixovanú polievku, podľa chuti dochutíme soľou a čiernym korením, a ak je polievka príliš hustá, môžeme ju zriediť vývarom alebo vodou
- Na rascový olej si v malej panvici alebo kastróle zahrejeme 2 lyžice oleja
- Akonáhle sa olej začne lesknúť, pridáme semienka rasce
- Akonáhle začne rasca praskať, pridáme na plátky nakrájaný cesnak
- Rascu a cesnak varíme na panvici, kým cesnak nezačne zlátnuť
- Okamžite stiahneme panvicu z ohňa a nalejeme rascový olej do malej žiaruvzdornej misky
- Polievku rozdelíme do servírovacích misiek a do každej ½ až 1 lyžičku rascového oleja
- Ozdobíme čerstvým koriandrom a rascovú polievku si vychutnáme chrumkavým chlebom
Na chrumkavý chlieb je najlepšie si ešte natrieť nejakú výraznú nátierku. Vytvorte si jednu z týchto romadúrových nátierok a spojte chuť krémovej polievky s výraznou chuťou romadúru. Nebudete ľutovať!

Jednoduchý zeleninový vývar s rascou
Tento recept na rascovú polievku je doslova najjednoduchší pokrm na prípravu na svete. Dokonca aj tí, ktorým chýba kuchársky cit, zvládnu túto polievku uvariť. Skvele sa hodí ako predjedlo alebo zdravý obed a perfektne vás zahreje po fyzickej aj psychickej záťaži v chladných zimných mesiacoch.
Čo budeme potrebovať
- Veľkú cibuľu (ošúpaná a nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané nadrobno)
- 6 mrkví (ošúpaných a nakrájaných malé kúsky)
- Veľké zemiaky (nakrájané na kocky)
- Veľký zväzok brokolice (nakrájaný)
- 50 g masla
- Kocka kuracieho vývaru
- Soľ
- Korenie
- Lyžica rascového prášku
- Vlašské orechy (nasekané)
- Petržlen
Postup
- Na strednom teplotu si v hrnci rozpustíme maslo
- Pridáme nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájané strúčiky cesnaku a čierne korenie
- Cibuľu a cesnak pod pokrievkou opekáme asi 10 minút, kým cibuľa nezosklovatí
- Pridáme nakrájanú mrkvu a hrniec naplníme do ¾ vriacou vodou
- Rozdrobíme v kocku kuracieho vývaru
- Pokiaľ používame tekutý vývar, pridáme ho namiesto vody
- Na hrniec umiestnime pokrievku a varíme pri vysokej teplote po dobu 5 minút
- Pridáme rascu a nakrájané zemiaky
- Hrniec znovu prikryjeme pokrievkou a varíme ďalších 15 minút na vysokú teplotu
- Pridáme nakrájanú brokolicu, znova priklopíme a varíme ďalších 10 minút na vysokú teplotu
- Možno budeme musieť do hrnca pridať trochu vody, toľko aby zakryla zeleninu
- Po uvarení je čas polievku rozmixovať
- Pomocou tyčového mixéra polievku spracovávame, kým nezískame hladkú a krémovú textúru
- Pokiaľ je polievka príliš hustá, pridáme trochu vody alebo vývaru na zriedenie
- V tejto chvíli polievku dochutíme pomocou soli, korenia a rasce
- Polievku s rascou servírujeme ozdobenou čerstvou petržlenovou vňaťou a nasekanými orechmi
- Orechy dodajú rascovej polievke trochu textúry a chrumkavosti, čo doplní zamatovú jemnosť
Aromatickú rascu môžete buď milovať, alebo nenávidieť (osobne odporúčame to prvé, pretože ako uvádzame na konci článku, má toto korenie mnoho zdravotných benefitov pre naše telo). Preto vám vrelo odporúčame pustiť sa do ďalších receptov, ktoré rascu obsahujú ako sú tieto recepty s kuskusom a kuracím mäsom . Možno pre vás bude lepšie stráviteľný, keď rasca nebude primárnou surovinou v danom recepte.

Rascaová polievka s vajcom a krutónmi
Táto hodvábne jemná polievka posypaná chrumkavými, syrovými, cesnakovými krutónmi chutí nebesky a je perfektným jedlom, ktoré si môžete vychutnať v chladnejšom počasí. Nie je asi lepšie jedlo na zahriatie v týchto chladných a sychravých dňoch!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- 2 vajcia
- Stredná cibuľa (nakrájaná)
- 2 stredné zemiaky (ošúpané a nakrájané)
- 500 g baby mrkvou
- Vetvička majoránky
- Štipka rasce
- 140 g Parmigiano Reggiano (nastrúhaný)
- Soľ
- Korenie
- 750 ml vody
Na krutóny
- 50 g masla
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 g toastový chlieb (nakrájaný na kocky)
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov
- Maslo si rozpustíme v hrnci a pridáme cibuľu a necháme ju zhnednúť.
- Potom pridáme hladkú múku a mletú rascu
- Zmes po kúskoch rozriedime vodou, dávame pozor, aby sa netvorili hrudky
- Pridáme mrkvu a varíme
- Po 15 minútach varenia pridáme zemiaky a znova varíme v priklopenom hrnci, ďalších 15 minút
- Medzitým si pripravíme krutóny
- Toastový chlieb okrájame, aby nemal kôrku, a nakrájame ho na malé kocky
- Kocky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme ich do rúry
- Pečieme ich dozlatista 5-10 minút
- Medzitým si na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom pretlačený cesnak
- Pridáme opražené krutóny a premiešame, aby sa krutóny v masle obalili
- Vyberieme ich z panvice a dáme bokom
- Vajcia rozšľaháme so štipkou soli, korenia a majoránky
- Zmes vlejeme do vývaru a miešame, aby sa všetko spojilo
- Na dno polievkových misiek dáme cesnakové krutóny, ktoré posypeme nastrúhaným parmezánom
- Prelejeme ich rascovou polievkou a podávame

Objavte podobné tipy
Polievka z rasce a pečeného baklažánu
Lahodná krémová polievka z pečeného baklažánu s rascovou arómou, je obľúbenou pochúťkou Blízkeho východu. Netradičným sa nám môže zdať sadené vajcia, ktoré je súčasťou tohto receptu, ale nebojte sa, všetko je skombinované tak, aby chute ladili.
Čo budeme potrebovať
- 2 250 g baklažánu
- 90 g tahini (sezamová pasta)
- Lyžice dijonskej horčice
- 750 ml zeleninového vývaru
- Štipka mletej rasce (+ pražené semienka rasce na podávanie)
- 150 ml olivového oleja
- Šťava z 1 citróna
- 6 vajec (stávkovaných)
Postup
- Predhrejeme si rúru v režime grilu na 200 stupňov
- Šupku baklažánu poprepichujeme vidličkou a vložíme ho do rúry
- Za pravidelného obracania ho grilujeme 30–35 minút, kým celý nezhnedne a nezmäkne
- Medzitým si na panvici s rozpusteným maslom alebo zahriatym olejom usmažíme 6 sadených vajec (volské oká)
- Keď sú vajcia usmažené, dáme ich bokom
- Baklažán vyberieme z rúry a vložíme ho do misky, kde ho necháme vychladnúť
- Potom mu ošúpeme šupku
- Z baklažánu potom vytlačíme prebytočnú tekutinu a vložíme ho do kuchynského robota a rozmixujeme ho do hladka
- V priebehu mixovania postupne pridávame tahini, horčicu a teplý vývar
- Podľa chuti pridáme rascu
- Znížte rýchlosť mixovania a začneme prilievať olivový olej
- Nakoniec vmiešame citrónovú šťavu
- Rascovú polievku rozdelíme do misiek a navrch dáme sadené vajcia a posypeme praženou rascou

Šošovicová polievka s rascou
Toto je rascová polievka s veľkou dávkou šošovky, ktorá sa vymyká všetkým očakávaniam. Recept vychádza z tradičnej tureckej polievky mercimok corbasi. Patrí medzi obľúbené pokrmy, najmä vďaka svojej chuti, ale aj rýchlej príprave, ktorá trvá menej ako hodinu.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- Veľká cibuľa (nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Lyžička mletej rasce
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- Štipka mletého čili prášku alebo kajenského korenia
- 1 l kuracieho vývaru (alebo zeleninového)
- 500 ml vody
- 250 g červené šošovky
- Veľkú mrkvu (ošúpaná a nakrájaná na kocky)
- Šťava z ½ citróna
- 3 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme 3 lyžice oleja na vysokú teplotu
- Pridáme cibuľu a cesnak a restujeme dozlatista, asi 4 minúty
- Vmiešame paradajkový pretlak, rascu, soľ, čierne korenie a chilli a restujeme ešte 2 minúty
- Pridáme vývar, vodu, šošovku a mrkvu
- Polievku privedieme do varu, potom hrniec čiastočne zakryjeme pokrievkou a znížime teplotu na nízku
- Varíme asi 30 minút, kým šošovka nezmäkne
- Polievku s rascou ochutnáme a prípadne dosolíme
- Odoberieme si polovicu rascovej polievky
- Tú pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu a potom ju vrátime späť do hrnca
- Polievka by mala byť trochu hustá
- Potom vmiešame citrónovú šťavu a koriander
- Polievku podávajte pokvapkanú kvalitným olivovým olejom a poprášenú chilli práškom

Rascová polievka s jahňacím a rezancami
Aromatická jahňacia polievka s so silným polievkovým základom, ktorý je plný skvele skombinovaného korenia! Vychutnajte si dlho marinované jahňacie mäso s domácimi ťahanými rezancami alebo ich nahraďte jednoduchším polievkovým kvapkaním.
Čo budeme potrebovať
Na jahňacie
- Lyžica celých horčičných semienok
- 230 g jahňacieho mäsa (nakrájané na plátky)
- ½ lyžice sójovej omáčky
- Lyžička hrubo mletej rasce
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- ½ lyžičky mletého koriandra
- ½ lyžičky chilli vločiek
- ½ lyžičky sezamového oleja
- ¼ lyžičky cesnakového prášku
- ¼ lyžičky mletého bieleho korenia
- 2 lyžice repkového oleja
Na polievkový základ
- 1250 ml kuracieho vývaru
- 60 g ryžového vína (alebo ryžového octu)
- ½ cibule
- 3 sušené bobkové listy
- Badián
- Lyžica rybacej omáčky
- Soľ
- Korenie
Na domáce rezance
- 220 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 120 ml vody
Na ozdobu
- Chilli olej
- Nasekaný čerstvý koriander a mäta
- Mleté biele korenie
Postup
- Jahňacie plátky rozložíme na doštičku v jednej vrstve
- Potom ich celé „naklepeme“ ostrým nožom bez toho, aby sme mäso prerezali
- Toto „naklepanie“ umožňuje marináde sa lepšie vstrebať a dá tak jahňaciemu zaujímavejšiu chuť
- V mise si zmiešame všetky korenia a dôkladne ho premiešame
- Potom zmiešame jahňacie mäso s marinádou, aby sa korenie rovnomerne rozložilo a mäso obalilo
- Mäso necháme marinovať aspoň 2 hodiny
- Celé horčičné semienka si medzitým opečieme v malom hrnci na stredne miernu teplotu, kým nezačnú praskať
- Preložíme ich do mažiara a nahrubo rozdrvíme, alebo ich zabalíme do papiera a rozdrvíme paličkou na mäso
- Pred smažením pridáme k jahňaciemu 2 lyžice repkového oleja a rukami ho premiešame
- Rozpálime si nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu a potom pridáme mäso
- Pečieme, kým mäso prestane byť ružové
- Pridáme 3 lyžičky mletých horčičných semienok a pečieme ďalších 30 sekúnd
- Mäso vyberieme von na tanier a dáme bokom, kým nebude potrebné
- Na polievku si orestujeme cibuľu, a potom ju v hrnci zmiešame s kuracím vývarom, ryžovým vínom, sušenými bobkovými listami a badiánom
- Hrniec prikryjeme a polievku privedieme do varu a varíme 30 minút
- Pridáme rybiu omáčku a varíme ďalších 5 minút
- Podľa potreby dochutíme soľou
- Na rezance si pripravíme misu, do ktorej pridáme múku, soľ a vodu
- Začneme miešať na nízku rýchlosť a postupne na rýchlosti pridávame
- Cesto miesime 5-6 minút
- Cesto bude zo začiatku lepivé a trochu suché, ale ako múka nasaje vodu, na konci extrémne hladké a pružné
- Misu zakryjeme plastovou fóliou a necháme aspoň 1 hodinu odpočívať
- Veľký plech si vyložíme papierom na pečenie a dáme bokom
- Pripravíme si malú šálku repkového oleja
- Dobre si olejom natrieme ruky a potom cesto preneste na olejom potretú pracovnú plochu
- Cesto vyvaľkáme do približne 1 cm hrubého obdĺžnikového tvaru a potom ho rozkrájame na 10 dlhých prúžkov
- Jednotlivé prúžky oddelíme a zľahka potrieme olejom, aby sa k sebe nelepili
- Každý prúžok vyvaľkáme na dlhú, širokú a plochú rezancu
- Rezance položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Do varu si privedieme veľký hrniec s vodu
- Na uvarenie rezancov si do varu privedieme veľký hrniec s vodou a potom rezance, jednu po druhej ponorte do vody, aby sa k sebe neprilepili
- Rezance sa budú variť veľmi rýchlo, asi za 30 sekúnd budú hotové a vyplanú na hladinu
- Rezance vyberieme z vody za pomoci dierovanej lyžice
- Rezance scedíme a rozdeľte do servírovacích misiek
- Rezance zalejeme rascovou polievkou, navrch pridáme jahňacie mäso, nasekaný koriander a mätu, dochutíme bielym korením
- Pridáme poriadnu porciu chilli oleja a ihneď podávame

Ak sa vám zdá príprava rezancov v tomto recepte na rascovú polievku príliš zložitá, rezance možno nahradiť tradičným polievkovým kvapkaním.
Na rascovú polievku s kvapkaním si pripravte vývar podľa nášho receptu a na kvapkanie budete potrebovať:
Žĺtok
4 lyžice vody
3 lyžice polohrubej múky
Žĺtok, polohrubú múku, vodu a soľ vložíme do misky a pomocou vidličky alebo metličky dôkladne prešľaháme. Vzniknuté kvapkanie nalejeme do horúcej rascovej polievky a premiešame.
Benefity rasce pre naše zdravie
1. Chudnutie
Rasca môže byť prospešný pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.
Štúdia z roku 2015 zahŕňajúca dospelých s nadváhou porovnávala účinky rasce na chudnutie s účinkami liekov na chudnutie a placeba.
Po 8 týždňoch vedci zistili, že tak skupina konzumujúca rascu, ako aj skupina užívajúca lieky na chudnutie stratila značné množstvo hmotnosti. Ľudia v skupine rasce tiež zaznamenali pokles hladiny inzulínu.
Ďalšia štúdia z roku 2014 zistila, že u žien s nadváhou a obezitou, ktoré konzumovali 3 g rascového prášku v jogurte každý deň počas 3 mesiacov, došlo k výraznému zníženiu telesnej hmotnosti, veľkosti pásu a telesného tuku.
2. Cholesterol
Vyššie spomínaná štúdia, tiež zistila, že konzumácia 3 g prášku rasce denne mala za následok nižšie hladiny celkového cholesterolu.
3 . Cukrovka
Štúdia z roku 2017 u dospelých s diabetom 2. typu sledovala účinky esenciálneho rascového oleja na hladinu cukru v krvi.
Po 8 týždňoch mala skupina konzumujúca rascový olej významne zníženú hladinu krvného cukru, inzulínu a hemoglobínu A1c.
4. Syndróm dráždivého čreva
Malá štúdia z roku 2013 skúmala účinky konzumácie kvapiek esenciálneho oleja z rasce na príznaky syndrómu dráždivého čreva.
Po 4 týždňoch účastníci štúdie zaznamenali zlepšenie mnohých príznakov, ako je bolesť žalúdka a nadúvanie.
5. Stres
Rasca môže hrať úlohu v pomoci telu zvládať stres. Štúdia na potkanoch skúmala účinky extraktu rasce na príznaky stresu.
Keď zvieratá dostali extrakt z rasce pred stresovou aktivitou, mali ich telá výrazne nižšiu stresovú reakciu, ako keď extrakt nedostávali.
6. Strata pamäte
Rovnaká štúdia na potkanoch sa tiež zaoberala vplyvom extraktu rasce na pamäť. Štúdia zistila, že zvieratá, ktoré dostávali extrakt z rasce, si viac pamätali a rýchlejšie reagovali.