Vynikajúce recepty z bulguru sú rýchle, ľahké, výživné. Čo viac si priať!

Cudzikrajne znejúce potraviny – kuskus a bulgur – pomaly udomácňujú aj v slovenskej kuchyni.

Jedná sa o zdraviu prospešné suroviny, ktoré sú vyrobené z tvrdej pšenice semoliny.

Nechajte sa inšpirovať našimi receptami z kuskusu alebo bulguru a uvarte si zdravé jedlo!

Bulgur so zeleninou

Zelenina je bohatá na vlákninu a skvele doplní bulgur, ktorého príprava nezaberie príliš veľa času.

Čo budeme potrebovať

  • 1 hrnček bulguru
  • 2 hrnčeky vody + kocka masoxu
  • 1 cibuľa
  • 3 červené alebo zelené papriky
  • 5 paradajok
  • tvrdý syr
  • soľ
  • olej
  • mleté korenie

Postup

  1. Bulgur dáme do kastróla a zalejeme vodou s masoxom v pomere 1:2. Uvedieme do varu a varíme asi 7 minút – podľa návodu na obale.
  2. Necháme ešte asi 10 minút napučiavať a potom ho scedíme.
  3. V panvičke na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Pridáme umyté a nakrájané papriky a paradajky.
  5. Osolíme a okoreníme.
  6. Pomaly spoločne dusíme.
  7. Keď je zelenina hotová, vmiešame ju do bulguru.
  8. Na tanieriku ešte bulgur so zeleninou posypeme nastrúhaným tvrdým syrom.

Tento recept na bulgur by sa vám robil náramne v panvici wok. Dobre sa v nej mieša a nič nepadá von. Zaujíma vás, ako dopadol test panvíc wok nielen na ázijské jedlá ? Mrknite!

Miska plná krémového bulguru so zeleninovou zmesou.
Zdroj: beautybites.org

Bulgurové rizoto

Nie je potrebné, aby tento klasický taliansky pokrm bol len z ryže, skúste ju nahradiť a uvarte si nutrične zaujímavejšie rizoto z bulguru.

Čo budeme potrebovať

  • 1 hrnček bulguru
  • 2 hrnčeky vody + kocka masoxu
  • 1 kuracie prsník
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 1 pór
  • soľ
  • mleté korenie
  • olej

Postup

  1. Bulgur pripravíme podľa návodu na obale, pričom použijeme vodu s masoxom v pomere 1:2.
  2. Medzitým na panvičke na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme umyté a nakrájané kuracie prsník, pór, paradajky a papriky.
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. Spoločne dusíme, až je mäso mäkké.
  6. Nakoniec zmiešame bulgur s podušenou zeleninou a mäsom.
Jemné a krémové rizoto z nutrične výživného bulguru.
Zdroj: abeautifulplate.com

Bulgurový šalát

Ak máte naozaj radi zeleninové šaláty, skúste ich oživiť a vytvorte si tento šalát z bulguru.

Čo budeme potrebovať

  • 1 hrnček bulguru
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 šalátová uhorka
  • 3 papriky – červená, zelená, biela
  • 5 paradajok
  • tvrdý syr
  • 100 g dusené šunky
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Bulgur uvaríme podľa návodu na obale domäkka.
  2. Pripravíme si zeleninu, ktorú umyjeme a nakrájame na malé kocky. Uhorku môžeme postrúhať.
  3. Dusenú šunku nakrájame na rezančeky.
  4. Tvrdý syr tiež postrúhame nahrubo.
  5. Všetko dáme do šalátovej misky, zalejeme 3 lyžicami olivového oleja.
  6. Osolíme a okoreníme.
  7. A zeleninu doplníme uvareným bulgurom.
  8. Bulgurový šalát poriadne premiešame.

Podobne zdravou prílohou je aj pohánka, na ktorú sme pre vás vybrali celých 11 receptov . Nechajte sa inšpirovať.

Farebný a lahodný ľahký šalát.
Zdroj: supperinthesuburbs.com

Bulgur s kuracím mäsom

Tento pikantný recept s bulgurom a kuracím mäsom oživí nielen váš stôl ale aj chuťové bunky.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica korenia Harissa (alebo zmes chilli papričiek, cesnaku, rímskej rasce a koriandra)
  • 4 kuracie prsia bez kože
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, rozpolená a nakrájaná
  • 2 lyžice píniových orieškov
  • Hrsť sušených marhúľ
  • 300 g pšeničného bulguru
  • 600 ml horúceho kuracieho vývaru

Postup

  • Kurča potrite 1 lyžicou zmesou korenia Harissa.
  • V hlbokej nepriľnavej panvici rozohrejte olej, potom kura opekajte asi 3 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
  • Pridajte cibuľu a potom jemne smažte 5 minút, kým nezmäkne.
  • Vsypte píniové oriešky a pokračujte vo varení ďalších pár minút, kým nebudú opečené.
  • Pridajte marhule, bulgur a vývar, potom okoreňte a prikryte.
  • Varte asi 10 minút, kým sa vývar takmer nevstrebe.
  • Vráťte kurča do panvice, znovu prikryte a varte 5 minút na miernom ohni, kým sa tekutina nevstrebe a kurča nie je prepečené.

Ak nemáte radi bulgur, ale radšej si pochutnáte na kuskuse potom si pripravte tieto recepty na kura s kuskusom !

Panvica plná krehkého kuracieho mäsa s čerstvou zeleninou.
Zdroj: giverecipe.com

Ako správne uvariť bulgur? Tipy a triky

Najrozšírenejší bulgur má žltú farbu a obvykle sa vyrába z tvrdej pšenice. Má jemne orechovú chuť, ktorá je skvelá na všestranné použitie.

Niekde sa môžete stretnúť aj s tmavšími druhmi bulguru. Tie sa obvykle vyrábajú z rôznych druhov pšenice a často majú výraznejšiu orieškovú chuť.

Môžete sa stretnúť aj s celozrnným bulgurom. Ten má vo všeobecnosti vyššie nutričné skóre, ale chuť sa stáva menej jemnou.

Bulgur sa veľmi ľahko varí. V skutočnosti ho môžete variť rovnakým spôsobom ako ryžu, aj keď pomer vody sa môže mierne líšiť.

Môžete ho variť jednoducho s vodou a soľou.

Alebo ho môžete uvariť vo vývare namiesto vody alebo pridať celého korenia, ako je nové korenie a bobkové listy.

Maslo a olivový olej pomáhajú pridať ešte viac chuti.

Bulgur je predvarený a pred varením sa nemusí namáčať. Je dobré ho minimálne pred varením opláchnuť.

Doba varenia bulguru závisí od veľkosti zŕn bulguru, ale pretože je predvarený, nie je potrebné dlhé varenie.

Hrubozrnný bulgur sa obvykle varí asi 10 minút.

Všimnite si, že bulgur zvyčajne nezmäkne ako ryža. Na rozdiel od ryže nemusí bulgur po uvarení dlho odpočívať. Po uvarení sa jednotlivé zrná ľahko oddeľujú.

Jemný bulgur sa nemusí variť, ale stačí ho iba namočiť v horúcej vode.

Ak sa chcete dozvedieť viac o bulgure, prečítajte si tento obsiahly článok !

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.