Recepty s údeninou prídu na rad, keď nie je času nazvyš.
Šunka, saláma, párok alebo klobása príde k rýchlej úprave večera vhod, ale viete, ako údeniny upraviť tak, aby bol pokrm lahodný a nepôsobil odbyté?
Tu sú 4 jednoduché recepty na opekané a pečenú údeninu, ktoré sa stanú u vás doma klasikou!
Opekaná údenina
Pred opekaním údeninu môžeme rôznym spôsobom na povrchu narezať tak, aby sa zárezy pri opekaní rozvinuli alebo aby sme do zárezov mohli vsunúť plátky niektorých ďalších surovín.
Najčastejšie používanou zapekacej omáčkou je bešamel. Vytvoríme ho z:
- masla
- múky
- mlieka
Dobre prevarenie omáčku môžeme dochutiť kečupom, horčicou, korením alebo z nej s prídavkom syra vytvoriť syrovú omáčku.

Opekaná údenina a prílohy
Z príloh sa najlepšie hodí:
- chlieb
- biele pečivo
- zemiakov
- kaša zo strukovín
Nezabúdame pritom na oblohu z čerstvej zeleniny alebo zeleninový šalát.
Pečené údené koleno
INGREDIENCIE
- 1 údené koleno
- 1 cibuľa
- oregano
- korenie, soľ
- 3 strúčiky cesnaku
Na omáčku:
- 1 lyžice mlieka
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice kečupu
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice grilovacieho korenia
POSTUP
- Orestujeme cibuľku.
- Kožu na kolene narežeme na mriežku.
- Olúpané strúčiky cesnaku rozpolíme a vtlačíme na niekoľkých miestach do kolena.
- Mäso potrieme omáčkou, do formy dáme cibuľku a na nej koleno.
- Pečieme v rúre 30 minút pri 200 ° C.
- Servírujeme so zemiakmi a zelenými bylinkami.

Objavte podobné tipy
Zapekané cestoviny s údeným mäsom
INGREDIENCIE
- 350 g kolienok
- 1 téglik smotany
- 100 g strúhaného syra
- 1/2 brokolica
- 350 g údeného mäsa
- soľ, korenie
- pažítka
POSTUP
- Uvaríme cestoviny a brokolicu.
- Zmiešame ich s údeným mäsom.
- Osolíme, okoreníme.
- Zmiešame so smotanou a syrom.
- V predhriatej rúre zapekáme 10 minút pri 180ºC.
- Servírujeme s čerstvou zeleninou.

Zapekané zemiaky s údeninou
INGREDIENCIE
- 3/4 kg zemiakov
- 3 mrkvy
- 1/2 cukety
- 1 cibuľka
- 400 g párkov
- 3 lyžice masla
- soľ, korenie
- tymián alebo bazalka
POSTUP
- Zemiaky ľahko predvaríme, zeleninu orestujeme na masle.
- Všetko zmiešame s nakrájaným mäsom, osolíme, okoreníme a presypeme do formy.
- Pečieme v predhriatej rúre 15 minút.

Údeninu možno tiež ľahko upraviť vyprážaním, inšpirovať sa môžete týmito jednoduchými recepty !
Zapekané rezance s údeným
INGREDIENCIE
- 350 g cestovín
- 2 lyžice masla
- 200 g údeného mäsa alebo párkov
- 150 g tvrdého syra
- rukola
- 1 vajce
- téglik smotany
POSTUP
- Cestoviny uvaríme, pečenie formu vymažeme.
- Cestoviny zmiešame s nakrájaným mäsom, osolíme, okoreníme a presypeme do formy.
- Zmiešame smotanu s vajcom a syrom, výslednú omáčkou zalejeme formu so zmesou cestovín a mäsa.
- Pečieme v predhriatej rúre 15 minút.
- Servírujeme posypané rukolou.

Pre ďalšie zapekané cestoviny navštívte túto stránku!
Tip na záver:
Pečenú údeninu je väčšinou treba trochu podliať . Použijeme buď vývar alebo vodu, ale údenina sa veľmi dobre znáša aj s vínom a predovšetkým s pivom a to ako svetlým, tak tmavým.
Upečené? Podeľte sa s nami o dojmy z kuchyne v diskusnej sekcii pod článkom!