S konzumáciou jogurtu sa nemusíme obmedzovať iba na raňajky alebo desiatu.
Jogurt je aj za tepelnej úpravy skvelým pomocníkom najmä pri pečení.
Je tiež veľmi výživný a zdravý.
Práve preto sme pre vás pripravili 4 úžasné recepty z jogurtu.
Bábovka z jogurtu
Medzi sladké recepty z jogurtu si zahrnieme túto nadýchanú bábovku. Ako od babičky.
INGREDIENCIA
- 4 žĺtky
- 20 g cukru
- 40 g rastlinného oleja
- ¼ lyžičky soli
- 1 vanilkový cukor
- 80 g jogurtu
- 80 g múky
- 4 bielky
- 50 g cukru
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
POSTUP
- Žĺtky si vyšľaháme s 20 g cukru, vanilkovým cukrom a soľou do bielej peny.
- Pridáme po častiach olej a šľaháme.
- Potom pridáme jogurt a múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Bielky si so štipkou soli vyšľaháme dotuha.
- Keď budú takmer hotové, budeme po lyžiciach zašľahávať cukor.
- Opatrne pridáme k zvyšku cesta.
- Nalejeme do vymastenej nádoby na bábovku.
- Pečieme na 180 ° C 40-45 minút.

Skúste tiež výborné domáce jogurty, ktoré sa dokonale hodia na raňajky aj na desiatu.
Langoša z jogurtu a bez kysnutia
Langoša, aké si pamätáte z detstva zo stánku od rybníka.
INGREDIENCIA
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/2 téglika bieleho jogurtu
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 42 g droždia
- 1 lyžička cukru
- soľ
- repkový olej
- cesnak
- voda
- kečup
- strúhaný syr
POSTUP
- Vytvoríme kvások zmiešaním vlažného mlieka, lyžičky cukru, lyžice hladkej múky a rozdrobeného droždia.
- Necháme 10 minút kysnúť.
- V mise premiešame hladkú múku, jogurt, štipku soli a sódu.
- Pridáme kvások a vypracujeme cesto.
- Vytvarujeme placky.
- Na rozpálenom oleji vyprážame z oboch strán.
- Zmiešame prelisovaný cesnak s trochou vody.
- Langoša potierame cesnakom.
- Prelejeme kečupom, zasypeme syrom a podávame.

Objavte podobné tipy
Letná buchta z jogurtu s ovocím
Lahodná buchta s jogurtom, ktorú pripravíte z nadbytku letnej úrody ovocia.
INGREDIENCIA
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 tégliky bieleho jogurtu
- 2 vajcia
- 1 hrnček krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- ríbezle (ale aj iné sezónne ovocie)
- 1 hrnček hrubej múky
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- 4 lyžice masla
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- V mise vyšľaháme vajcia s krupicovým a vanilkovým cukrom.
- Vmiešame jogurt, polohrubú múku a prášok do pečiva.
- Cesto nalejeme na plech.
- Poukladáme ríbezľami.
- V zvláštnej miske zmiešame hrubú múku a práškový cukor.
- Pridáme rozpustené maslo a vytvoríme posýpku.
- Vrstvu ríbezlí posypeme posýpkou.
- Pečieme približne 40 minút.

Recept na mamičkin koláč s jogurtom a ovocím
Parádny recept z jogurtu. Nechajte sa omámiť jemnou chuťou dezertu. Vychutnáte si ho na raňajky, ale aj k popoludňajšej káve.
INGREDIENCIA
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1/2 hrnčeka krupicového cukru
- 1/3 hrnčeka slnečnicového oleja
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 vajce
- nektárinky (ale aj iné sezónne ovocie)
- 1 hrnček hrubej múky
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- 4 lyžice masla
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Najprv si pripravíme posýpku.
- V miske zmiešame hrubú múku a práškový cukor.
- Pridáme rozpustené maslo a vytvoríme posýpku.
- Zvyšok ingrediencií zmiešame v zvláštnej mise a vytvoríme vláčne cesto.
- Nalejeme do koláčovej formy.
- Poukladáme plátky nektáriniek.
- Posypeme posýpkou.
- Pečieme približne 30 minút.

Majú u vás doma jogurty skutočnú záľubu? Pozrite sa na náš test jogurtovačov a skúsenosti, ktoré majú ich používatelia.
Krehké kuracie rezne v jogurte
Ďalší tip na slaný recept z jogurtu. Rezne, ktorými nikto nepohrdne.
INGREDIENCIA pre dve osoby
- 2 kuracie prsné rezne
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- rozmarín
- soľ
- korenie
- 1 vajce
- strúhanka
- repkový olej
POSTUP
- Najprv si pripravíme jogurtovú marinádu.
- Zmiešame jogurt, vajcia, cesnak a dochutíme rozmarínom, soľou a korením.
- Mäso naložíme do marinády a necháme v chladničke cez noc.
- Druhý deň rezne vyberieme a obalíme v strúhanke.
- Rozpálime panvicu s olejom.
- Vyprážame dozlatista z oboch strán.
- Podávame s uvarenými zemiakmi.

Predstavili sme vám päť vyskúšaných receptov z jogurtov , ktoré sú zdravé, ale tiež vám pomôžu zužitkovať jeho prípadný prebytok.
Pri sladkom pečení je možné na ozvláštnenie použiť jogurt ochutený.
Jogurt je možné využiť ďalej pri príprave polievok, omáčok, šalátových dressingov a jogurtových nápojov.
Recepty na prípravu jogurtu a taktiež ďalších jogurtových pokrmov navštívte náš ďalší článok.