Máme pre vás najlepšie recepty na údeniny z grilu alebo užite si skvelú letnú grilovačku!

Chystáte letnú oslavu a neviete, čo pripraviť svojim hosťom na grile?

Inšpirujte sa našimi luxusnými receptami na grilované údeniny 5x inak!

Sú jednoduché a zároveň s nimi urobíte veľkú parádu.

Ochutnajte klobásy, vynikajúcu šunku s glazé či broskyne s prosciuttom.

Klobása na grile s paprikami a cibuľou

Tento recept je ľahký a neuveriteľne chutný! Grilovanú klobásu podávajte v chrumkavej žemli, so zemiakovou kašou alebo pokojne ľahkým zeleninovým šalátkom.

Ingrediencie

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na prúžky alebo kolieska
  • 4 papriky, nakrájané na prúžky
  • 3 lyžice jablčného octu
  • 3 lyžice cukru
  • malý zväzok lístkov čerstvého tymiánu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 kg klobásy
  • pečivo, na podávanie

Postup

  1. Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni, kým sa nezačne trblietať.
  2. Pridajte cibuľu a papriku a restujte za častého miešania, kým zelenina nezmäkne a nezhnedne, asi 8 minút.
  3. Pridajte ocot a cukor.
  4. Odstráňte z ohňa a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  5. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a lístkami tymiánu.
  6. Predhrejte gril na 5 až 10 minút.
  7. Preneste zmes cibule a papriky do 25 cm hliníkovej misky na gril.
  8. Klobásy vložte do zmesi cibule a papriky.
  9. Umiestnite misku na horúcu stranu grilu, priveďte do varu a potom posuňte na chladnejšiu stranu grilu.
  10. Uzavrite a grilujte, kým klobásy nedosiahnu 60 – 63 stupňov Celzia na teplomere s okamžitým odpočtom, asi 20 minút, raz v polovici otočte.
  11. Pomocou klieští vyberte klobásy z misiek a položte priamo na gril.
  12. Grilujte za občasného obracania, kým nezozlátnu a nebudú chrumkavé, celkom asi 3 minúty.
  13. Vráťte klobásy do misky.
  14. Opečte pečivo na grile.
  15. Podávajte s opečeným pečivom a zeleninovou zmesou so zemiakovou kašou alebo pokojne s ryžou.
Grilované klobásy s cibuľou položené na grile a ozdobené bylinkami.
www.31daily.com

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na nakladané klobásy 7x inak alebo pochúťka, ktorú si môžete pripraviť aj na horšie časy!

Grilované broskyne s prosciuttom

Tento recept má všetko. Je sladký, slaný a úžasne krémový. Skvele sa hodí na akúkoľvek oslavu, pretože si ho zamiluje úplne každý! Šťavnaté broskyne zabalené do bazalky, modrého syra a prosciuta vytvára perfektné predjedlo, ktoré jednoducho musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 8 tenkých plátkov prosciutta, prekrojených na polovicu
  • 2 stredné broskyne, rozpolené, vykôstkované a každá nakrájaná na 8 mesiačikov
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 16 lístkov bazalky nakrájaných na prúžky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 110 g modrého syra, rozdrveného
  • balzamikový ocot, na pokvapkanie

Postup

  1. Plátky prosciutta položte na pracovnú plochu.
  2. Na okraj každého plátku vložte nechtík broskyne, dochuťte soľou, čiernym korením a poukladajte prúžky bazalky a rozdrobeným modrým syrom.
  3. Prosciutto zrolujte, aby ste obalili broskyne.
  4. Rozpáľte gril na strednú teplotu.
  5. Závitky zľahka potrite olivovým olejom.
  6. Grilujte za občasného obracania, kým prosciutto nezhnedne a nebude chrumkavé, asi 4 minúty.
  7. Preložte na tanier a zľahka pokvapkajte odleženým balzamikovým octom a podávajte.
Broskyne zabalené do bazalky, modrého syra a prosciuta naskladané vedľa seba.
www.soffiawardy.com

Chalupárske špekáčiky

Toto je jedna z najrýchlejších dobrôt, ktorú dokážete pripraviť takmer na počkanie. Bez ohľadu na to, či sedíte na terase pri grile, na chalupe pri remoske alebo v bytovke pri elektrickej rúre, stačí vziať pekáčik a pár chutných surovín, aby ste bez veľkých príprav vykúzlili skvelý obed, večeru či občerstvenie.

Ingrediencie

  • 2 žlté cibule
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 stopky stopkového zeleru
  • 1 kg špekáčikov
  • majorán na dochutenie
  • sladká paprika na dochutenie
  • 250 ml bieleho vína (ideálne Rizling Rýnsky)

Postup

  1. Nakrájajte na kúsky jednu veľkú cibuľu, pridajte k nej tri strúčiky cesnaku a doplňte ich štyrmi stopkami stonkového zeleru.
  2. Táto hrubo krájaná zmes príde na pekáčik, kde vytvorí akúsi spodnú vrstvu, ktorá zabráni pripaľovaniu.
  3. Kilogram špekáčikov narežte po dĺžke tak, ako by ste pripravovali utopenca.
  4. Tentoraz však do každého zárezu príde niekoľko plátkov žltej a červenej cibule.
  5. Nebojte sa tenkým nožom zarezať špekáčiky ho hĺbky – len tak sa otvoria pre výdatné naplnenie.
  6. Poukladajte ich jeden vedľa druhého, posypte čerstvou zelerovou vňaťou a nezabudnite ich dochutiť sladkou paprikou a majoránom.
  7. Vo chvíli, keď všetko podlejete 250 mililitrami bieleho vína, na rad prichádza pečenie.
  8. Nezáleží na teplote a ani na dĺžke pečenia.
  9. Všetko odhalíte intuitívne podľa toho, či pekáčik položíte na horúce uhlíky, rozpálený rošt alebo do vyhriatej rúry.
  10. V prvej fáze všetko zakryte alobalom, aby vínna para prenikla do cibule aj špekáčikov.
  11. Ak sa uvoľní tuk, prichádza čas na dopekanie.
  12. Alobal stiahnite a ponechajte sálavú horúčosť, aby sa na špekáčikoch vytvorila zlatistá kôrka a roztvorili sa póry vo vnútri.
  13. Pripravte čerstvý chlieb a môžete servírovať.
Grilované špekáčiky plnené cibuľou servírované na tanieriku s čerstvou zeleninou a pečivom s vedľa položeným príborom a pekáčom plným špekáčikov.
www.vnajlepsichrokoch.sk

Chcete tiež špekáčiky na pive v 5 rôznych variantoch? Inšpirujte sa v našom článku!

BBQ párky na grile

Jednoduché, lahodné hovädzie párky s bbq omáčkou sa hravo stanú hviezdou letného grilovania. Vyskúšajte ich aj vy!

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzích párkov
  • 1 hrnček kečupu
  • 1/2 šálky BBQ omáčky (domáce alebo kupované)
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica jablčného octu

Postup

  1. Rozpáľte gril na stredne vysokú teplotu.
  2. Ostrým nožom vykrájajte do každého párka mriežku – najprv jedným smerom dole, potom režte druhým smerom.
  3. Dajte bokom.
  4. Do malej žiaruvzdornej panvice pridajte kečup, BBQ omáčku, med a jablkový ocot.
  5. Položte panvicu na gril stranou, aby sa zahriala.
  6. Keď gril dosiahne požadovanú teplotu, položte párky na rošty.
  7. Otáčajte párky, kým sa na nich nezačnú objavovať stopy po grilovaní a nie sú prehriate.
  8. Jemne potrite každý párok ohriatou omáčkou.
  9. Otočte a opäť potrite omáčkou.
  10. Po dokončení vyberte párky z grilu a podávajte s obľúbeným pečivom a toppingom!
Párky s barbequue omáčkou položené na grile.
www.asouthernsoul.com

Grilovaná šunka s pomarančovo-horčičným glazé

Táto sladká a dymová šunka z grilu bude hviezdou vašej sviatočnej tabule a hostia budú úplne nadšení! S naším receptom navyše bude jej príprava hračka.

Ingrediencie

  • 4,5 kg varené šunky vcelku, nakrájané na plátky
  • dijonská horčica
  • cukor, morská soľ, paprika, sušený cesnak a sušená cibuľa na dochutenie
  • 350 ml grapefruitového piva
  • broskyňové drevené štiepky

Na glazé:

  • 1/2 šálky pomarančovej marmelády
  • 1/4 šálky dijonskej horčice
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • pikantná omáčka podľa chuti

Postup

  1. Zahrejte gril na 120 stupňov Celzia.
  2. Šunku okoreňte a potrite horčicou.
  3. Nalejte pivo do hliníkovej misky na gril.
  4. Umiestnite ju na gril na nepriamu žiaru.
  5. Dajte grilovací rošt na misku s pivom.
  6. Hore položte šunku.
  7. Pridajte drevené štiepky do uhlia.
  8. Grilujte šunku po dobu 20-30 minút na 0,5 kg mäsa.
  9. Postriekajte vodou aspoň raz za hodinu.
  10. V strednej miske zmiešajte ingrediencie na glazé.
  11. Naneste glazé na šunku a pokračujte v grilovaní, kým nebude šunka krásne ugrilovaná (asi 30 minút).
  12. Vyberte šunku z grilu.
  13. Servírujte.
Sladká a dymová šunka z grilu.
www.girlscangrill.com

Pokiaľ máte radšej údeniny marinované, aj pre toto máme riešenie. K údeninám sa najviac hodí horčicovo-pivná marináda , ktorej základom je pivo, soľ, horčica, chilli, cibuľa, sójová omáčka a trstinový cukor. Do hotovej marinády len údeniny naložíte a po odležaní hodíte na gril a máte hotovo.

Nezabúdajme, že nielen k údeninám, ale ku každému grilovaniu sa hodí zelenina. Vyskúšajte si preto naše skvelé a jednoduché recepty na jarné zeleninové šaláty .

A ako sa vám dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.