Chystáte letnú oslavu a neviete, čo pripraviť svojim hosťom na grile?
Inšpirujte sa našimi luxusnými receptami na grilované údeniny 5x inak!
Sú jednoduché a zároveň s nimi urobíte veľkú parádu.
Ochutnajte klobásy, vynikajúcu šunku s glazé či broskyne s prosciuttom.
Klobása na grile s paprikami a cibuľou
Tento recept je ľahký a neuveriteľne chutný! Grilovanú klobásu podávajte v chrumkavej žemli, so zemiakovou kašou alebo pokojne ľahkým zeleninovým šalátkom.
Ingrediencie
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na prúžky alebo kolieska
- 4 papriky, nakrájané na prúžky
- 3 lyžice jablčného octu
- 3 lyžice cukru
- malý zväzok lístkov čerstvého tymiánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 kg klobásy
- pečivo, na podávanie
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni, kým sa nezačne trblietať.
- Pridajte cibuľu a papriku a restujte za častého miešania, kým zelenina nezmäkne a nezhnedne, asi 8 minút.
- Pridajte ocot a cukor.
- Odstráňte z ohňa a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Podľa chuti dochuťte soľou, korením a lístkami tymiánu.
- Predhrejte gril na 5 až 10 minút.
- Preneste zmes cibule a papriky do 25 cm hliníkovej misky na gril.
- Klobásy vložte do zmesi cibule a papriky.
- Umiestnite misku na horúcu stranu grilu, priveďte do varu a potom posuňte na chladnejšiu stranu grilu.
- Uzavrite a grilujte, kým klobásy nedosiahnu 60 – 63 stupňov Celzia na teplomere s okamžitým odpočtom, asi 20 minút, raz v polovici otočte.
- Pomocou klieští vyberte klobásy z misiek a položte priamo na gril.
- Grilujte za občasného obracania, kým nezozlátnu a nebudú chrumkavé, celkom asi 3 minúty.
- Vráťte klobásy do misky.
- Opečte pečivo na grile.
- Podávajte s opečeným pečivom a zeleninovou zmesou so zemiakovou kašou alebo pokojne s ryžou.

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na nakladané klobásy 7x inak alebo pochúťka, ktorú si môžete pripraviť aj na horšie časy!
Grilované broskyne s prosciuttom
Tento recept má všetko. Je sladký, slaný a úžasne krémový. Skvele sa hodí na akúkoľvek oslavu, pretože si ho zamiluje úplne každý! Šťavnaté broskyne zabalené do bazalky, modrého syra a prosciuta vytvára perfektné predjedlo, ktoré jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 8 tenkých plátkov prosciutta, prekrojených na polovicu
- 2 stredné broskyne, rozpolené, vykôstkované a každá nakrájaná na 8 mesiačikov
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 16 lístkov bazalky nakrájaných na prúžky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 110 g modrého syra, rozdrveného
- balzamikový ocot, na pokvapkanie
Postup
- Plátky prosciutta položte na pracovnú plochu.
- Na okraj každého plátku vložte nechtík broskyne, dochuťte soľou, čiernym korením a poukladajte prúžky bazalky a rozdrobeným modrým syrom.
- Prosciutto zrolujte, aby ste obalili broskyne.
- Rozpáľte gril na strednú teplotu.
- Závitky zľahka potrite olivovým olejom.
- Grilujte za občasného obracania, kým prosciutto nezhnedne a nebude chrumkavé, asi 4 minúty.
- Preložte na tanier a zľahka pokvapkajte odleženým balzamikovým octom a podávajte.

Objavte podobné tipy
Chalupárske špekáčiky
Toto je jedna z najrýchlejších dobrôt, ktorú dokážete pripraviť takmer na počkanie. Bez ohľadu na to, či sedíte na terase pri grile, na chalupe pri remoske alebo v bytovke pri elektrickej rúre, stačí vziať pekáčik a pár chutných surovín, aby ste bez veľkých príprav vykúzlili skvelý obed, večeru či občerstvenie.
Ingrediencie
- 2 žlté cibule
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 stopky stopkového zeleru
- 1 kg špekáčikov
- majorán na dochutenie
- sladká paprika na dochutenie
- 250 ml bieleho vína (ideálne Rizling Rýnsky)
Postup
- Nakrájajte na kúsky jednu veľkú cibuľu, pridajte k nej tri strúčiky cesnaku a doplňte ich štyrmi stopkami stonkového zeleru.
- Táto hrubo krájaná zmes príde na pekáčik, kde vytvorí akúsi spodnú vrstvu, ktorá zabráni pripaľovaniu.
- Kilogram špekáčikov narežte po dĺžke tak, ako by ste pripravovali utopenca.
- Tentoraz však do každého zárezu príde niekoľko plátkov žltej a červenej cibule.
- Nebojte sa tenkým nožom zarezať špekáčiky ho hĺbky – len tak sa otvoria pre výdatné naplnenie.
- Poukladajte ich jeden vedľa druhého, posypte čerstvou zelerovou vňaťou a nezabudnite ich dochutiť sladkou paprikou a majoránom.
- Vo chvíli, keď všetko podlejete 250 mililitrami bieleho vína, na rad prichádza pečenie.
- Nezáleží na teplote a ani na dĺžke pečenia.
- Všetko odhalíte intuitívne podľa toho, či pekáčik položíte na horúce uhlíky, rozpálený rošt alebo do vyhriatej rúry.
- V prvej fáze všetko zakryte alobalom, aby vínna para prenikla do cibule aj špekáčikov.
- Ak sa uvoľní tuk, prichádza čas na dopekanie.
- Alobal stiahnite a ponechajte sálavú horúčosť, aby sa na špekáčikoch vytvorila zlatistá kôrka a roztvorili sa póry vo vnútri.
- Pripravte čerstvý chlieb a môžete servírovať.

Chcete tiež špekáčiky na pive v 5 rôznych variantoch? Inšpirujte sa v našom článku!
BBQ párky na grile
Jednoduché, lahodné hovädzie párky s bbq omáčkou sa hravo stanú hviezdou letného grilovania. Vyskúšajte ich aj vy!
Ingrediencie
- 1 kg hovädzích párkov
- 1 hrnček kečupu
- 1/2 šálky BBQ omáčky (domáce alebo kupované)
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica jablčného octu
Postup
- Rozpáľte gril na stredne vysokú teplotu.
- Ostrým nožom vykrájajte do každého párka mriežku – najprv jedným smerom dole, potom režte druhým smerom.
- Dajte bokom.
- Do malej žiaruvzdornej panvice pridajte kečup, BBQ omáčku, med a jablkový ocot.
- Položte panvicu na gril stranou, aby sa zahriala.
- Keď gril dosiahne požadovanú teplotu, položte párky na rošty.
- Otáčajte párky, kým sa na nich nezačnú objavovať stopy po grilovaní a nie sú prehriate.
- Jemne potrite každý párok ohriatou omáčkou.
- Otočte a opäť potrite omáčkou.
- Po dokončení vyberte párky z grilu a podávajte s obľúbeným pečivom a toppingom!

Grilovaná šunka s pomarančovo-horčičným glazé
Táto sladká a dymová šunka z grilu bude hviezdou vašej sviatočnej tabule a hostia budú úplne nadšení! S naším receptom navyše bude jej príprava hračka.
Ingrediencie
- 4,5 kg varené šunky vcelku, nakrájané na plátky
- dijonská horčica
- cukor, morská soľ, paprika, sušený cesnak a sušená cibuľa na dochutenie
- 350 ml grapefruitového piva
- broskyňové drevené štiepky
Na glazé:
- 1/2 šálky pomarančovej marmelády
- 1/4 šálky dijonskej horčice
- 2 lyžice sójovej omáčky
- pikantná omáčka podľa chuti
Postup
- Zahrejte gril na 120 stupňov Celzia.
- Šunku okoreňte a potrite horčicou.
- Nalejte pivo do hliníkovej misky na gril.
- Umiestnite ju na gril na nepriamu žiaru.
- Dajte grilovací rošt na misku s pivom.
- Hore položte šunku.
- Pridajte drevené štiepky do uhlia.
- Grilujte šunku po dobu 20-30 minút na 0,5 kg mäsa.
- Postriekajte vodou aspoň raz za hodinu.
- V strednej miske zmiešajte ingrediencie na glazé.
- Naneste glazé na šunku a pokračujte v grilovaní, kým nebude šunka krásne ugrilovaná (asi 30 minút).
- Vyberte šunku z grilu.
- Servírujte.

Pokiaľ máte radšej údeniny marinované, aj pre toto máme riešenie. K údeninám sa najviac hodí horčicovo-pivná marináda , ktorej základom je pivo, soľ, horčica, chilli, cibuľa, sójová omáčka a trstinový cukor. Do hotovej marinády len údeniny naložíte a po odležaní hodíte na gril a máte hotovo.
Nezabúdajme, že nielen k údeninám, ale ku každému grilovaniu sa hodí zelenina. Vyskúšajte si preto naše skvelé a jednoduché recepty na jarné zeleninové šaláty .
A ako sa vám dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!