4 luxusné recepty na pečené bravčové koleno, ktoré musíte vyskúšať!

Pokrmy z pečeného bravčové kolená sú veľmi jednoduché čo sa týka príprav.

Nepotrebujete žiadne exotické korenie, ani žiadne špeciálne gastronomické nádoby.

Keď budete chcieť na grilovacej akcii pripraviť niečo výnimočné od štandardných pochutín, neváhajte prísť s týmto krčmovým druhom pokrmu.

Preto sme pre vás pripravili tieto nenáročné a chutné recepty na pečené bravčové koleno.

Pečené bravčové koleno na mede

Lahodná medová glazúra v spojení s chutným bravčovým mäsom. Nebojte sa vyskúšať!

Ingrediencie

  • 2 čerstvé bravčové kolená
  • 200 ml zázvorového piva alebo zázvorovej malinovky
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 malé citróny, nakrájané na plátky
  • 1/2 šálky tekutého medu

Postup

  • Bravčové kolená vložte do hlbokej nádoby na pečenie a zalejte zázvorovým pivom.
  • Pridajte vetvičky tymiánu, nakrájaný citrón a 3/4 medu.
  • Zakryte a pečte na 180 ° C po dobu 80 minút.
  • Po uplynutí doby pečenia vyberte hrniec z rúry a taktiež vyberte bravčové kolená z nádoby na pečenie.
  • Nádobu, v ktorej sa nachádzali kolená umiestnite na sporák.
  • Na strednom ohni nechajte tekutinu zredukovať pokiaľ nebude pripomínať sirup.
  • Nakoniec pridajte kolená a obaľte ich vo vzniknutom sirupe.
  • Bravčové kolená servírujte so zeleninou či zemiakovým pyré, na záver pokvapkajte zvyšným medom a podávajte.
medové koleno so zemiakovým pyré
zdroj: pork.com.au

Pečené koleno na pive

Jedna zo špecialít, ktoré musíte vyskúšať. Príprava je nenáročná a výsledok rozhodne stojí za to. Pivom k tomuto pokrmu len podčiarknete skvelé chute pečeného kolena.

Ingrediencie

  • 2 bravčové kolená
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 8 lyžíc horčice
  • soľ, korenie
  • 2 čajové lyžičky rasce
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 6 guličiek nového korenia
  • 3 až 4 bobkové listy
  • 2 väčšie cibule
  • vetvička rozmarínu alebo borievky
  • 500 ml čierneho piva
  • zápražka alebo chlieb na zahustenie

Postup

  • Najprv ostro nožom šikmo rozrežte kožu na kolene do mriežky.
  • Naplňte mriežku drveným cesnakom, horčicou, soľou, čiernym korením, rascou a paprikou.
  • Mäso dáme do hrnca a necháme aspoň 2 hodiny (ale najlepšie cez noc) odležať v chladničke.
  • Koleno je tiež možné pred prípravou zbaviť kolenného kĺbu a pokiaľ je ochutené korením, pevne ho zviazať povrázkom.
  • Po chvíli odloženia pridajte nové korenie a bobkové listy, posypte nadrobno nakrájanou cibuľou, pridajte vetvičku rozmarínu alebo borievky a podlejte pivom.
  • Zakryte hliníkom a pečte asi 180 hodín pri 200–200 ° C asi 1,5 hodiny.
  • Čas od času podlejte vodou a omáčkou.
  • Odstráňte hliníkový kryt a pečte ďalších 30 minút odkryté, aby vzniklo chrumkavé mäso.
  • Vytiahnite bravčové koleno z kastróla, vypustite omáčku a vyberte z nej korenie.
  • Ak je to nutné, omáčku zrieďte, zahustite zápražkou alebo chlebom a premiešajte mixérom.
  • Podávajte s chlebom, chrenom, uhorkou, alebo ho môžete jesť aj so zemiakovou knedľou a špenátom.
  • A rozhodne to zapite pohárom piva!
bravčové koleno na tmavom pive
zdroj: pixabay.com

A akú prílohu dať k upečenému bravčovému kolenu? Neváhajte a vyskúšajte tieto jedinečné recepty zo sladkých zemiakov!

Predvarené pečené koleno

Áno, chrumkavé a lahodné. To vám môže ponúknuť práve náš recept nižšie, tak s chuťou do toho!

Ingregiencia

  • 2 pečené kolená
  • 1 lyžička čerstvého korenia
  • 4 bobkové listy
  • 4 bobule borievky
  • 1 veľká cibuľa, olúpaná, nakrájaná na kocky
  • 1 polievková lyžica rasce
  • soľ

Postup

  • Priveďte vodu do veľkého hrnca do varu, pridajte 2 lyžičky soli, nakrájanú cibuľu, korenie, bobkový list a plody borievky.
  • Znížte teplotu tak, aby bola voda stále horúca, ale aby sa nefajčila, a ponorte bravčové kolená. Mala by byť celá pod vodou.
  • Nechajte ich variť približne 90 minút. Voda by nemala vrieť ani variť.
  • Po 90 minútach pomocou klieští vyberte bravčové kĺby z vody a pomocou ostrého noža narežte kožu na kosoštvorce.
  • Predhrejte rúru na 200 ° C a kolená potrite rascou a soľou.
  • Potom ich položte na rošt do pekáča a pečte asi 90 minút.
  • Po 45 minútach bravčové kolená otočte.
  • Na posledných 5 až 10 minút môžete prepnúť funkciu rúry na gril, aby koža na mäse bola chrumkavá.
  • Podávajte s chutnou prílohou!
jednoduché chrumkavé bravčové koleno
zdroj: platedcravings.com

Výborné pečené koleno pripravíte aj s pridaním pary počas pečenia. V teste domácich parných konvektomatov sme sa o tom zmienili.

Marinované bravčové koleno

Chutný variant marinovaného bravčového mäsa na grilovaciu sezónu. Najlepšie chutí s pivom a priateľmi. Tak len do toho!

Ingrediencie

  • 1 šálka olivového oleja
  • kôra z 2 citrónov
  • ½ šálky citrónovej šťavy
  • 8 veľkých strúčikov cesnaku, nakrájaných na plátky
  • 4 čajové lyžičky soli
  • 1 lyžica sladkej mletej papriky
  • 1 lyžica mletého koriandra
  • 1 lyžica mletej rasce
  • 1 čajová lyžička kajen
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1 šálka celých listov rozmarínu plus 12 vetvičiek
  • 2 bravčové kolená

Postup

  • Na strednom ohni zmiešajte v hlbšej panvici olej a všetky korenia okrem vetvičiek rozmarínu.
  • Pridajte kolená a opečte ich zo všetkých strán. Potom ich zakryte a nechajte vychladnúť a nechajte marinovať 24 hodín, občas ich otočte.
  • Medzitým rozohrejte gril na 200 °C.
  • Bravčové kolená umiestnite na rošt a grilujte na priamom ohni 10 minút a podľa potreby ich obracajte, kým nezhnednú.
  • Panvicu s korením a oleje, v ktorom sa kolená marinovali, umiestnite na oblasť nepriameho ohrevu.
  • Pečené bravčové kolená vložte na panvicu a otáčajte každých 20 až 30 minút, aby bola každá časť vystavená teplu, kým mäso nedosiahne 140 ° v najsilnejšej časti, 1 1/2 až 2 1/2 hodiny; rozmarín môže spadnúť.
  • Potom nechajte bravčové kolená odpočívať 15 minút. Po uplynutí tejto doby môžete ihneď podávať.
grilované bravčové koleno s oblohou
zdroj: pixabay.com

Grilovacia sezóna je krásne obdobie, kedy sa stretáva mnoho priateľov pri dobom jedle a spolu si tak užívajú spoločné chvíle. Vyskúšajte pár tipov na grilované pochúťky z alobalu!

Povesť bravčového kolena

Bravčové koleno je typicky krčmové jedlo, a to mu jednoducho na popularite nepochybne pridáva. Rovnako napríklad ako tlačenka má teda táto zabíjačková pochúťka reklamu kam sa pozriete. Navyše sa nedá povedať, že sa jedná o nejaké jedlo typické pre konkrétne obdobie.

Ale bravčové koleno? Prečo by nie. Také grilované koleno je klasická pochúťka určená do záhradného grilu. V lete s marinádou a pivom večer na záhrade, kto by si nedal…

Bravčové koleno bude vždy patriť k tým lacnejším druhom bravčového mäsa a veľká časť jeho prípravy tkvie prevažne v jeho dochucovaní. Existuje mnoho receptov na bravčové koleno na čiernom pive, na mede, na divokom korení a množstvo ďalších.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.