Úžasné recepty zo sladkých zemiakov. Od hranoliek až po koláč, vyberie si každý!

Už ste niekedy ochutnali batáty? Recepty z nich sú skvostné.

Táto lahodná potravina sladkastej chuti má široké využitie v sladkej aj slanej gastronómii.

Navyše sú veľmi zdravé a obsahujú látky, ktoré bojujú proti rakovine a zvýšenému cholesterolu.

Poďte sa inšpirovať novými receptami.

Batátové hranolky

Milujete hranolky? Vyskúšajte tento odľahčený a zdravý variant bez vyprážania. Nejde o žiadne polozvädnuté kúsky, ktoré skôr pripomínajú kašu. Tieto hranolky krásne chrumkajú!

Čo budeme potrebovať

  • 2 batáty
  • 4 lyžičky kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky oleja (napríklad kokosového)
  • ½ lyžičky granulovaného cesnaku
  • olej v spreji
  • soľ podľa chuti

Postup

  • Olúpte si zemiaky, umyte a nakrájajte na hranolky.
  • Namočte ich do vody na 45 mínu, a potom ich nechajte odkvapkať a osušiť na utierke.
  • Do vrecka (najlepšie so zipsom) si nasypte polovicu hranoliek a 2 lyžičky kukuričného škrobu, nechajte ho trochu nafúknutý, uzavrite a trepte, aby sa batáty v škrobe obalili.
  • To isté zopakujte so zvyšnými hranolkami a škrobom.
  • Obalené hranolky nasypte do misy. Pridajte k nim olej a cesnak.
  • Pekáč si vyložte alobalom (lesklou časťou dole) a mierne posprejujte olejom.
  • Hranolky na takto nachystanom plechu dôkladne rozprestrite, nechajte miesta medzi jednotlivými hranolkami, aby počas pečenia dobre „dýchali“.
  • Pečte na 220 °C asi 30 minút.
  • V polovici pečenia plech otočte, aby sa prepiekli rovnomerne.
  • Upečené hranolky posoľte.
Hranolčeky zo sladkých zemiakov s korením a pivom.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Tieto chrumkavé batátové hranolky sa priamo ponúkajú snúbiť s domácim grilovaným hamburgerom , čo myslíte? Ak plánujete stretnutie s priateľmi alebo rodinou pri grile, určite ich tým potešíte a prekvapíte.
Hranolčeky z batátu si možno pripraviť aj vyprážaním! Pre pohodlné restovanie sa môže hodiť poriadna panvica od Tescomy .

Jednoduché batátové pyré

Chcete urobiť skvelé batátové pyré, ktoré sa dokonale hodia ku všetkým mäsitým pokrmom? Ochutnajte tento super jednoduchý recept na batáty aj pre deti. Máme pár tipov, s čím ho skombinovať.

Čo budeme potrebovať

  • 2 stredné batáty

Postup

  • Batáty umyte a osušte, vidličkou do nich urobte pár dier na oboch stranách.
  • Dajte ich do rúry a pečte asi 50 minút pri 200 °C (Po 45 minútach skontrolujte).
  • Po upečení ich nechajte 10 minút vychladnúť, potom ich olúpte a dajte do mixéra.
  • Mixujte, kým pyré nebude dokonale hladké.

Toto batátové pyré je nielen chutnou prílohou k mäsitým pokrmom, ale aj skvelou voľbou pre prvé detské príkrmy.
Ako desiatu ich môžete skombinovať s jablkami, mrkvou, hruškami, slivkami, broskyňami, marhuľami, jahodami, jogurtom atď.
Slanú variantu môžete skombinovať s hráškom, tekvicou, hnedou ryžou, šošovkou, kuraťom, hovädzím.
Podľa chuti môžete pridať trochu smotany, masla, kokosového oleja, olivového alebo iného oleja.

Tanier plné krémovej kaše s lyžicou.
Zdroj: darngoodveggies.com

Batátová polievka s mrkvou

Hľadáte inšpiráciu, ako využiť batáty? Recepty na batátové polievky sú jednoduché a veľmi dobré. Tento variant je navyše vhodný aj pre vegánov a vegetariánov.

Čo budeme potrebovať

  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička cesnaku
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • 2 veľké mrkvy
  • 4 veľké batáty
  • 2 hrnčeky zeleninového (alebo mäsového) vývaru
  • 400 ml kokosovej šľahačky (alebo kokosového mlieka)
  • ¼ hrnčeka arašidového masla (alebo iné orechové)
  • morská soľ a čierne korenie podľa chuti

Na ozdobu

  • koriander a čierne korenie

Postup

  • Nakrájajte si cibuľu na kocky, dajte ju orestovať na olivovom oleji, pridajte prelisovaný cesnak a nechajte zosklovatieť.
  • Pridajte kajenské korenie a muškátový oriešok.
  • Potom pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané sladké zemiaky a chvíľu restujte.
  • Podlejte vývarom, kokosovou šľahačkou, uveďte do varu, a potom stlmte plameň a nechajte prebublávať, kým nebude zelenina mäkká.
  • Ku koncu pridajte arašidové maslo a zamiešajte.
  • Hotovú polievku rozmixujte tyčovým mixérom najemno.
  • Dochuťte čiernym korením a soľou podľa chuti.
  • Servírujte posypané čiernym korením a (čerstvým) koriandrom.
Lahodná polievka s mrkvou a sladkými zemiakmi ozdobená koriandrom.
Zdroj: chelseasmessyapron.com

Krémová kaša z batátov

Batátová kaša sa dá kombinovať s ďalšou zeleninou, je jednoduchá as poriadnym kúskom mäsa, ako je steak, morčacie prsník alebo ryba, je veľmi dobrá. Ochutnajte.

Čo budeme potrebovať

  • 7 malých až stredne veľkých batátov
  • 2 lyžičky soli
  • ⅓ hrnčeka nadrobno nakrájané jarné cibuľky
  • ⅓ hrnčeka nadrobno nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • ¼ hrnčeka kyslej smotany
  • 3 lyžice masla
  • čerstvé mleté korenie
  • 1 lyžička panenského olivového oleja

Postup

  • Dajte si variť vodu na batáty. Tie si zatiaľ ošúpte, umyte a nakrájajte na kocky.
  • Až začne voda variť, osoľte ju a vhoďte do nej batáty.
  • Varte na strednom ohni do zmäknutia (asi 9-12 minút).
  • Zemiaky dôkladne sceďte a roztlačte ich do vami požadovanej konzistencie.
  • Pridajte skoro všetku jarnú cibuľku, petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a zamiešajte.
  • Pridajte veľkú časť kyslej smotany (trochu si nechajte na dekoráciu), maslo, 1 lyžičku soli a čerstvo namleté korenie.
  • Servírujte pokvapkané kyslou smotanou, posypané zvyškom jarnej cibuľky a pokvapkané olivovým olejom.

Premýšľate, čo dobré si ku kaši z batátov urobiť? Čo treba vyskúšať recept na masovú roládu zakaždým na iný spôsob ? Hneď máte inšpiráciu na niekoľko jedálnych lístkov dopredu.

Skvelá kaša plná sladkých batátov s ďalšími bylinkami a maslom.
Zdroj: cookieandkate.com

Plnené batáty kuracím mäsom v BBQ omáčke

Je to americký spôsob! Vychutnajte si typické plnené sladké zemiaky s krémovým kuracím mäsom v BBQ omáčke!

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg kuracích prsníkov alebo kuracích stehien
  • 1/2 cibule, jemne nakrájané
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 300 ml vašej obľúbenej barbecue omáčky
  • 3 polievkové lyžice jablčného octu

Na šalát

  • 250 g nakrájanej kapusty
  • 30 ml majonézy
  • 2 lyžičky jablčného octu
  • 1/4 lyžičky soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Batáty dobre umyte a každý zemiak 3-5x prepichnite vidličkou.
  • Sladké zemiaky položte na plech a pečte 45–60 minút, alebo pokiaľ ich nemožno ľahko prepichnúť vidličkou alebo ostrým nožom.
  • Vložte kura do hrnca pomalého hrnca. Pridajte cibuľu, cesnak, barbecue omáčku a jablkový ocot.
  • Pomaly varte 3-4 hodiny, alebo do zmäknutia.
  • Kurča naporciujte dvoma vidličkami a premiešajte s barbecue omáčkou, aby sa obalilo.
  • Vo veľkej miske zmiešajte majonézu, jablčný ocot, soľ.
  • Pridajte kapustový šalát/kapustu a premiešajte, aby sa dobre obalilo.
  • Zmes necháme 10-15 minút odležať v chladničke a pred podávaním znova premiešame.
  • Keď sú batáty upečené a mäkké, ostrým nožom vykonajte pozdĺžny rez asi v polovici zemiaka.
  • Pomocou vidličky jemne roztvorte rez a vidličkou zemiaky mierne našuchorte.
  • Naberte asi 60 g nakrájaného kurčaťa a pridajte ho do rozkrojeného zemiaka a pridajte k tomu ešte asi 60 g šalátu.

Aby ste si mohli pripraviť to najjemnejšie kura je potreba mať kvalitný pomalý hrniec. Vyberte si vnašej recenziu na hrnce na pomalé varenie !

Uvarený zemiak naplnený lahodným krémovým mäsom z kurčaťa.
Zdroj: downshiftology.com

Koláč za sladkých zemiakov

Už ste niekedy ochutnali koláč z batátov? Krémové zemiaky sa krásne hodia na náplň, ktorá je obalená v drobivom krehkom ceste, to musíte jednoducho skúsiť!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g sladkých zemiakov
  • 320 g lístkového cesta
  • 125 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 3 vajcia
  • strúhanie muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička vanilkovej pasty

Postup

  • Naplňte veľký hrniec vriacou vodou z kanvice, položte na platňu a zapnite na stredne vysokú teplotu.
  • Celé, nelúpané batáty varte 30 minút, kým nebudú veľmi mäkké, keď ich prepichnete špičkou ostrého noža.
  • Dobre sceďte a nechajte 10 minút vychladnúť, potom olúpte.
  • Rúru rozpálime na 180 stupňov.
  • Rozvaľkáme cesto a vyložíme ním 23 cm veľkú formu na tortu.
  • Vyložte papierom na pečenie a naplňte fazuľami a pečte 20 minút.
  • Odstráňte papier a fazuľu a pečte ďalších 5 minút.
  • Olúpané batáty vyklopte do veľkej misy s maslom a roztlačte stláčadlom na zemiaky úplne do hladka.
  • Pridajte cukor, mlieko, vajcia, korenie a vanilku a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  • Batátovú náplň pridajte do krusty a uhlaďte stierkou.
  • Pečte 50-55 minút, kým cesto a povrch koláča nezezlátne a stred nestuhne.
  • Nechajte úplne vychladnúť vo forme.
Krémový lahodný koláč zo sladkého zemiaka.
Zdroj: myforkinglife.com

Kde sa vzali batáty?

Vedeli ste, že sladké zemiaky boli pestované a konzumované skôr ako klasické „biele“ zemiaky?

Najstaršie záznamy o pestovaní sladkých zemiakov sa datujú do roku 750 pred nl v Peru, hoci archeologické dôkazy ukazujú, že pestovanie sladkých zemiakov mohlo začať okolo roku 2500-1850 pred nl.

V čase, keď Krištof Kolumbus koncom 15. storočia dorazil do ‚Nového sveta‘, boli sladké zemiaky dobre zavedené ako potravinárske rastliny v Južnej a Strednej Amerike.

Kolumbus priviezol sladké zemiaky späť do Španielska a predstavil ich Európe.

Až po 40. rokoch 18. storočia začali americkí kolonisti používať termín sladkých zemiakov, aby ho odlíšili od „bielych“ zemiakov.

Predpokladá sa, že Henrich VIII. konzumoval obrovské množstvo sladkých zemiakov, zvlášť koreneného sladkého zemiakového koláča a Shakespear sa o nich zmieňuje vo svojej hre „Veselé paničky windsorskej“.

Viac si o batátoch môžete prečítať v našom článku!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.