Recepty na ovocný koláč by vám nemali uniknúť.
Obzvlášť pokiaľ sa radíte medzi milovníkov sladkého.
Aké ovocie je najlepšie ako náplň? To si povieme na konci článku!
Ovocný koláč s posýpkou
Pokiaľ ide o posýpku na koláči s ovocím, tento recept je vaša najlepšia voľba. Naše ďalšie recepty na koláče s posýpkou by sa vám tiež mohli páčiť.
Čo budeme potrebovať
- 120 g ovsených vločiek
- 100 g polohrubej múky
- 90 g hnedého cukru
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletej škorice
- 90 g masla
Na cesto
- 230 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 60 g masla
- 60 g rastlinného tuku
- 60 ml vody
Na náplň
- 700 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 250 g cukru
- 40 g hladkej múky (alebo 2 polievkové lyžice tapioky alebo kukuričného škrobu)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V strednej miske zmiešajte múku a soľ.
- Pomocou mixéra rozmixujte tuk a maslo.
- Časť múčnej zmesi polejte 1 lyžicou vody a premiešajte.
- Postup opakujte, kým cesto nebude držať pohromade.
- Na ľahko pomúčenom povrchu cesto vyvaľkajte.
- Cesto rozvaľkajte a vložte ho v jednej vrstve do formy na pečenie.
- V strednej miske zmiešajte vločky, múku, hnedý cukor, soľ a škoricu.
- Zapracujete maslo a miešajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
- Vo veľkej mise pripravte požadovanú náplň do ovocného koláča.
- Najprv zmiešajte cukor a múku.
- Pridajte požadované ovocie. Jemne obaľte. (Ak používate mrazené ovocie, nechajte zmes odstáť 30 až 45 minút alebo pokiaľ ovocie čiastočne nerozmrzne, ale bude stále ľadové.)
- Ovocnú zmes preložte na koláčovú krustu.
- Náplň posypete posýpkou.
- Aby sa zabránilo pripečeniu, zakryte okraj koláča alobalom.
- Pečte 30 minút (50 minút pri mrazenom ovocí).
- Odstráňte fóliu. Pečte ďalších 35 až 40 minút, alebo kým ovocie nezmäkne a poleva nezezlátne.
- Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
Malinová náplň:
Použite 700 g čerstvých alebo mrazených malín; 180 g cukru a 40 g hladkej múky.
Jablková náplň:
Použite 500 g olúpaných jabĺk nakrájaných na tenké plátky, 75 g cukru a 2 lyžice hladkej múky.
Rebarborová náplň:
Použite 600 g čerstvé alebo mrazené rebarbory nakrájané kúsky, 200 g cukru a 75 g hladkej múky. Alebo si rovno pripravte jeden z týchto rebarborových koláčov .
Broskyňová náplň:
Použite 500 g olúpaných, vykôstkovaných na tenké plátky nakrájaných broskýň, 75 g cukru a 3 lyžice hladkej múky.

Koláč s ovocím a jogurtom
Tento ovocný koláč kombinuje lahodnú krustu z grahamových sušienok, smotanovo vanilkovo-jogurtovú náplň a ovocnú ozdobu, z ktorej vzniká jednoduchý letný dezert sladený medom. Pre viac inšpirácie sa pozrite na naše recepty na múčniky s jogurtom .
Čo budeme potrebovať
- 250 g rozdrobených sušienok
- 90 g masla (rozpusteného)
- 60 g medu
Na náplň
- 125 ml hustej smotany
- 150 g plnotučného gréckeho jogurtu
- 2 lyžice medu
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu
- Čerstvé ovocie
- Med
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- V strednej miske zmiešajte sušienky, maslo a med, kým sa dobre nespoja.
- Vtlačte zmes na dno koláčovej formy.
- Preložte do rúry a pečte 12 až 14 minút alebo do zlatohneda.
- Pred plnením nechajte vychladnúť.
- Do nádoby dajte smotanu a mixujte.
- Pridajte jogurt, med a vanilku a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Zmes rovnomerne rozprestrite na kruste.
- Zakryte a preložte do mrazničky na aspoň 4 hodiny alebo až 3 dni.
- Ak chcete podávať, nechajte koláč stáť pri izbovej teplote po dobu 20 minút, aby mierne zmäkol.
- Zatiaľ čo koláč mäkne, ozdobte ho ovocím a podávajte preliaty medom.

Objavte podobné tipy
Koláč z tvarohu a ovocia
Tento recept na ovocný koláč s tvarohom je taký jednoduchý, že tomu nebudete ani veriť. Perfektný dezert na letné grilovanie. Skúste aj experimentovať a vychutnajte sitieto lahodné recepty na koláč z červenej repy .
Čo budeme potrebovať
- 250 g rozdrobených sušienok
- 90 g masla (rozpusteného)
- 60 g medu
- 230 g tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 200 ml šľahačky
- 200 g jahôd
- 200 g čučoriedok
Postup
- Zmiešajte ingrediencie na kruste a vtlačte ju do formy na koláč.
- Krustu dajte piecť do rúry na 180 stupňov na 10 – 15 minút.
- Vyberte a nechajte vychladnúť.
- Nakrájajte približne jahody a umyte čučoriedky.
- V mise ušľahajte tvaroh a práškový cukor.
- Vyšľahajte šľahačku.
- Gumovou stierkou jemne vmiešajte 100 g nakrájaných jahôd a 100 g čučoriedok.
- Šľahačku vmiešajte do zmesi tvarohu a ovocia.
- Nalejte zmes do pripravenej krusty a rovnomerne rozotrite.
- Na tvarohový koláč naaranžujte zvyšok jahôd a čučoriedok.
- Pred podávaním chlaďte asi 1 hodinu.

Hrnčekový koláč z ovocia
Vychutnajte si leto naplno a premeňte sezónne plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačiť jeden jediný hrnček, ale pokiaľ vám to takto nevyhovuje, gramáže sú v tomto recepte taktiež uvedené.
Čo budeme potrebovať
- 340 g stredných sliviek (marhúľ alebo nektáriniek)
- 1 2/3 hrnčeka vykôstkovaných čerešní (255 g)
- 1 hrnček čerstvých čučoriedok (černíc alebo malín 170 g)
- 1/2 hrnčeka egrešov (rybízu alebo čerstvých brusníc 110 g)
- 1 hrnček cukru (195 g)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/3 šálky škrobu (40 g)
- 1 lístkové cesto
Na potretie
- 1 veľké vajcia
- 1 vaječný žĺtok
- 1 lyžica hustej smotany (15 g)
- štipka soli
Postup
- Rozvaľkajte lístkové cesto a vyložte ním pripravenú formu na koláč.
- Prebytočné cesto okrájajte.
- Slivky umyte, nakrájajte ich na plátky a odmerajte 1 1/2 šálky (255 g) vo veľkej miske.
- Pridajte vykôstkované čerešne, čučoriedky a egreše alebo akúkoľvek zmes ovocia, ktorú preferujete, aby ste dosiahli celkovú hmotnosť približne 790 g.
- Zmiešajte s cukrom, soľou a tapiokovým škrobom.
- Vsypte do pripraveného cesta a ozdobte zvyšným cestom.
- Dajte do chladničky, asi na 30 minút.
- Medzitým predhrejte rúru na 200 °C.
- V malej miske rozšľahajte vajcia, žĺtok, smotanu a soľ.
- Potrite vychladnutú vrchnú krustu.
- Vychladnutý koláč pečte, kým kôrka nezezlátne, asi 1 hodinu, potom voľne prikryte alobalom.
- Pokračujte v pečení, kým náplň nebude bublať aj v samotnom strede koláča, asi ešte 15 minút.
- Pred podávanie ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.
Do hrnčeka od pečenia si rovno môžete pripraviť voňavú kávu z najlepšieho kávovaru Tchibo . Ten najkvalitnejší si môžete vybrať v našej recenzii na webe.

Aké je najlepšie ovocie do ovocného koláča?
Jablká sú klasika, ktorá do koláčov neodmysliteľne patrí. Jabká ponúkajú rovnováhu sladkosti a kyslosti a dobre držia tvar pri pečení. Na pečenie sa často odporúčajú odrody ako Granny Smith, Honeycrisp alebo Braeburn.
Do koláčov sa používajú sladké aj ľahko kyslasté čerešne . V závislosti od dostupnosti je možné použiť čerstvé alebo mrazené čerešne.
Čučoriedky môžu byť použité samostatne alebo zmiešané s iným ovocím, ako sú jablká alebo maliny, a vytvoriť tak lahodnú náplň do koláča.
Šťavnaté a voňavé broskyne sú skvelou voľbou, pokiaľ sa rozhodnete piecť letný koláč. Hľadajte zrelé, pevné broskyne, pretože tie príliš zrelé môžu počas pečenia zmäknúť a nebudú príliš chutné.
Maliny sú tiež skvelým ovocím, ktoré do koláča patrí. Možno ich použiť samostatne alebo v kombinácii s iným ovocím ako sú jahody alebo čučoriedky.
Podobne ako maliny poskytujú černice bohatú, sladkú aj kyslastú chuť.