Koláče s ovocím sú voľbou číslo jedna pre každé letné pečenie! Vyskúšajte ich sami

Recepty na ovocný koláč by vám nemali uniknúť.

Obzvlášť pokiaľ sa radíte medzi milovníkov sladkého.

Aké ovocie je najlepšie ako náplň? To si povieme na konci článku!

Ovocný koláč s posýpkou

Pokiaľ ide o posýpku na koláči s ovocím, tento recept je vaša najlepšia voľba. Naše ďalšie recepty na koláče s posýpkou by sa vám tiež mohli páčiť.

Čo budeme potrebovať

  • 120 g ovsených vločiek
  • 100 g polohrubej múky
  • 90 g hnedého cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • 90 g masla

Na cesto

  • 230 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 60 g masla
  • 60 g rastlinného tuku
  • 60 ml vody

Na náplň

  • 700 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • 250 g cukru
  • 40 g hladkej múky (alebo 2 polievkové lyžice tapioky alebo kukuričného škrobu)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • V strednej miske zmiešajte múku a soľ.
  • Pomocou mixéra rozmixujte tuk a maslo.
  • Časť múčnej zmesi polejte 1 lyžicou vody a premiešajte.
  • Postup opakujte, kým cesto nebude držať pohromade.
  • Na ľahko pomúčenom povrchu cesto vyvaľkajte.
  • Cesto rozvaľkajte a vložte ho v jednej vrstve do formy na pečenie.
  • V strednej miske zmiešajte vločky, múku, hnedý cukor, soľ a škoricu.
  • Zapracujete maslo a miešajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
  • Vo veľkej mise pripravte požadovanú náplň do ovocného koláča.
  • Najprv zmiešajte cukor a múku.
  • Pridajte požadované ovocie. Jemne obaľte. (Ak používate mrazené ovocie, nechajte zmes odstáť 30 až 45 minút alebo pokiaľ ovocie čiastočne nerozmrzne, ale bude stále ľadové.)
  • Ovocnú zmes preložte na koláčovú krustu.
  • Náplň posypete posýpkou.
  • Aby sa zabránilo pripečeniu, zakryte okraj koláča alobalom.
  • Pečte 30 minút (50 minút pri mrazenom ovocí).
  • Odstráňte fóliu. Pečte ďalších 35 až 40 minút, alebo kým ovocie nezmäkne a poleva nezezlátne.
  • Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.

Malinová náplň:
Použite 700 g čerstvých alebo mrazených malín; 180 g cukru a 40 g hladkej múky.
Jablková náplň:
Použite 500 g olúpaných jabĺk nakrájaných na tenké plátky, 75 g cukru a 2 lyžice hladkej múky.
Rebarborová náplň:
Použite 600 g čerstvé alebo mrazené rebarbory nakrájané kúsky, 200 g cukru a 75 g hladkej múky. Alebo si rovno pripravte jeden z týchto rebarborových koláčov .
Broskyňová náplň:
Použite 500 g olúpaných, vykôstkovaných na tenké plátky nakrájaných broskýň, 75 g cukru a 3 lyžice hladkej múky.

Koláč s vypečenou posýpkou a kanadskými čučoriedkami v zapekacej mise.
Zdroj: tasteofhome.com

Koláč s ovocím a jogurtom

Tento ovocný koláč kombinuje lahodnú krustu z grahamových sušienok, smotanovo vanilkovo-jogurtovú náplň a ovocnú ozdobu, z ktorej vzniká jednoduchý letný dezert sladený medom. Pre viac inšpirácie sa pozrite na naše recepty na múčniky s jogurtom .

Čo budeme potrebovať

  • 250 g rozdrobených sušienok
  • 90 g masla (rozpusteného)
  • 60 g medu

Na náplň

  • 125 ml hustej smotany
  • 150 g plnotučného gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice medu
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu

  • Čerstvé ovocie
  • Med

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • V strednej miske zmiešajte sušienky, maslo a med, kým sa dobre nespoja.
  • Vtlačte zmes na dno koláčovej formy.
  • Preložte do rúry a pečte 12 až 14 minút alebo do zlatohneda.
  • Pred plnením nechajte vychladnúť.
  • Do nádoby dajte smotanu a mixujte.
  • Pridajte jogurt, med a vanilku a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Zmes rovnomerne rozprestrite na kruste.
  • Zakryte a preložte do mrazničky na aspoň 4 hodiny alebo až 3 dni.
  • Ak chcete podávať, nechajte koláč stáť pri izbovej teplote po dobu 20 minút, aby mierne zmäkol.
  • Zatiaľ čo koláč mäkne, ozdobte ho ovocím a podávajte preliaty medom.
Miska plná lahodného koláča z jahodového jogurtu s jahodami.
Zdroj: prevention.com

Koláč z tvarohu a ovocia

Tento recept na ovocný koláč s tvarohom je taký jednoduchý, že tomu nebudete ani veriť. Perfektný dezert na letné grilovanie. Skúste aj experimentovať a vychutnajte sitieto lahodné recepty na koláč z červenej repy .

Čo budeme potrebovať

  • 250 g rozdrobených sušienok
  • 90 g masla (rozpusteného)
  • 60 g medu
  • 230 g tvarohu
  • 60 g práškového cukru
  • 200 ml šľahačky
  • 200 g jahôd
  • 200 g čučoriedok

Postup

  • Zmiešajte ingrediencie na kruste a vtlačte ju do formy na koláč.
  • Krustu dajte piecť do rúry na 180 stupňov na 10 – 15 minút.
  • Vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Nakrájajte približne jahody a umyte čučoriedky.
  • V mise ušľahajte tvaroh a práškový cukor.
  • Vyšľahajte šľahačku.
  • Gumovou stierkou jemne vmiešajte 100 g nakrájaných jahôd a 100 g čučoriedok.
  • Šľahačku vmiešajte do zmesi tvarohu a ovocia.
  • Nalejte zmes do pripravenej krusty a rovnomerne rozotrite.
  • Na tvarohový koláč naaranžujte zvyšok jahôd a čučoriedok.
  • Pred podávaním chlaďte asi 1 hodinu.
Sladký koláč plný tvarohovej náplne a lesného ovocia na povrchu.
Zdroj: sweetspicykitchen.com

Hrnčekový koláč z ovocia

Vychutnajte si leto naplno a premeňte sezónne plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačiť jeden jediný hrnček, ale pokiaľ vám to takto nevyhovuje, gramáže sú v tomto recepte taktiež uvedené.

Čo budeme potrebovať

  • 340 g stredných sliviek (marhúľ alebo nektáriniek)
  • 1 2/3 hrnčeka vykôstkovaných čerešní (255 g)
  • 1 hrnček čerstvých čučoriedok (černíc alebo malín 170 g)
  • 1/2 hrnčeka egrešov (rybízu alebo čerstvých brusníc 110 g)
  • 1 hrnček cukru (195 g)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/3 šálky škrobu (40 g)
  • 1 lístkové cesto

Na potretie

  • 1 veľké vajcia
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 lyžica hustej smotany (15 g)
  • štipka soli

Postup

  • Rozvaľkajte lístkové cesto a vyložte ním pripravenú formu na koláč.
  • Prebytočné cesto okrájajte.
  • Slivky umyte, nakrájajte ich na plátky a odmerajte 1 1/2 šálky (255 g) vo veľkej miske.
  • Pridajte vykôstkované čerešne, čučoriedky a egreše alebo akúkoľvek zmes ovocia, ktorú preferujete, aby ste dosiahli celkovú hmotnosť približne 790 g.
  • Zmiešajte s cukrom, soľou a tapiokovým škrobom.
  • Vsypte do pripraveného cesta a ozdobte zvyšným cestom.
  • Dajte do chladničky, asi na 30 minút.
  • Medzitým predhrejte rúru na 200 °C.
  • V malej miske rozšľahajte vajcia, žĺtok, smotanu a soľ.
  • Potrite vychladnutú vrchnú krustu.
  • Vychladnutý koláč pečte, kým kôrka nezezlátne, asi 1 hodinu, potom voľne prikryte alobalom.
  • Pokračujte v pečení, kým náplň nebude bublať aj v samotnom strede koláča, asi ešte 15 minút.
  • Pred podávanie ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.

Do hrnčeka od pečenia si rovno môžete pripraviť voňavú kávu z najlepšieho kávovaru Tchibo . Ten najkvalitnejší si môžete vybrať v našej recenzii na webe.

Koláč z vypečeného lístkového cesta plný ovocia.
Zdroj: afarmgirlskitchen.com

Aké je najlepšie ovocie do ovocného koláča?

Jablká sú klasika, ktorá do koláčov neodmysliteľne patrí. Jabká ponúkajú rovnováhu sladkosti a kyslosti a dobre držia tvar pri pečení. Na pečenie sa často odporúčajú odrody ako Granny Smith, Honeycrisp alebo Braeburn.

Do koláčov sa používajú sladké aj ľahko kyslasté čerešne . V závislosti od dostupnosti je možné použiť čerstvé alebo mrazené čerešne.

Čučoriedky môžu byť použité samostatne alebo zmiešané s iným ovocím, ako sú jablká alebo maliny, a vytvoriť tak lahodnú náplň do koláča.

Šťavnaté a voňavé broskyne sú skvelou voľbou, pokiaľ sa rozhodnete piecť letný koláč. Hľadajte zrelé, pevné broskyne, pretože tie príliš zrelé môžu počas pečenia zmäknúť a nebudú príliš chutné.

Maliny sú tiež skvelým ovocím, ktoré do koláča patrí. Možno ich použiť samostatne alebo v kombinácii s iným ovocím ako sú jahody alebo čučoriedky.

Podobne ako maliny poskytujú černice bohatú, sladkú aj kyslastú chuť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.