Už ste niekedy vyskúšali tento nový a šikovný kuchynský kúsok?
Príprava pokrmov v tomto šikovnom hrnci je jednoduchá, rýchla a ani vám nezaberie toľko času a miesta v kuchyni.
Zastáva mnoho funkcií hneď niekoľko ďalších spotrebičov. A ak máte predinštalované programy, umožní vám aj pomalé varenie alebo pečenie.
V tomto článku nájdete mnoho zaujímavých typov na recepty z multifunkčného hrnca, ktoré vás určite nadchnú.
Toskánske kura z multifunkčného hrnca
Toto pomaly varené toskánske kura je plné chutí a tak jednoduché na prípravu! O ľahký a chutný obed či večeru máte hneď postarané!
Ingrediencie
- 6-8 kuracích stehien bez kostí
- 1 lyžica olivového oleja alebo masla
- 6 strúčikov cesnaku, mletý
- 1 šálka smotany na varenie
- 80 ml kuracieho vývaru
- 3/4 šálky strúhaného parmezán syra
- 1 polievková lyžica talianskeho korenia
- 1 čajová lyžička drvených vločiek červené čili papričky
- morská soľ a čerstvé namleté čierne korenie
- 1/2 šálky sušených paradajok (nasekaných)
- 2 šálky špenátu (nasekaný)
Postup
- V strednej panvici si rozpáľte olej alebo maslo.
- Pridajte cesnak a duste asi minútu, kým nebude viac voňať.
- Pridajte smotanu s kuracím vývarom a priveďte k miernemu varu. Následne znížte na nižšiu teplotu a duste asi 10 minút.
- Omáčka by mala dostatočne zhustnúť.
- Medzitým umiestnite kuracie stehná na spodnú časť vášho multifunkčného hrnca.
- Kuracie stehná zľahka dochuťte talianskym korením, drvenými vločkami červenej čili papričky, morskou soľou a čiernym korením.
- Navrch pridajte nasekané sušené paradajky.
- Keď je smotanová omáčka hotová, znížte teplotu a po kúskoch zašľahajte parmezán, kým omáčka nebude hladká.
- V prípade potreby omáčku dochuťte.
- Následne omáčku rovnomerne nalejte na kuracie stehná v multifunkčnom hrnci.
- Zaklopte hrniec a nechajte kurča variť po dobu 3 až 4 hodín pri vysokej teplote alebo 6 až 8 hodín pri nižšej teplote.
- Po uplynutí doby varenia kura opatrne vyberte z nádoby a odložte bokom. Pokiaľ kurča ešte nie je hotové, nastavte hrniec na vyššiu teplotu varenia.
- Pridajte nasekaný špenát do omáčky v multifunkčnom hrnci a miešajte, pokiaľ nie je špenát poriadne spojený so smotanovou omáčkou.
- Pri podávaní vždy kura polejte smotanovou omáčkou s cesnakom, špenátom a paradajkami. Najlepšie chutí s ryžou, kuskusom alebo cestovinami.

Zháňate novú alebo lepšiu panvicu na pečenie a vyprážanie? Mrknite sa na tieto najlepšie elektrické panvice , z ktorých si určite vyberiete tú pravú.
Pečený celozrnný chlieb
Pripravte si cesto, vložte do multifunkčného hrnca a za 2 hodiny máte bochník domáceho celozrnného chleba hotový. Jednoduchý, tak neváhajte!
Ingrediencie
- 3 šálky bielej celozrnnej múky
- 2 a 1/4 čajovej lyžičky instantného droždia
- 1 šálka vlažného mlieka
- 1/4 šálky vlažnej vody
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice medu
- 2 čajové lyžičky jablčného octu
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky soli
Postup
- V mise zmiešajte múku a droždie.
- Pridajte mlieko, vodu, olivový olej, med, jablkový ocot, soľ a miešajte, kým sa cesto nezačne oddeľovať od strán misky.
- Cesto nechajte odpočívať 25 minút, aby sa tekutina vstrebala (uľahčuje to miesenie).
- Prenesiete cesto na ľahko natretú pracovnú plochu. Ľahko si naolejujte ruky, aby sa nelepili a cesto začnite hniesť cesto.
- Pokiaľ je cesto kedykoľvek príliš lepivé, pridávajte po jednej lyžici múku. Pokiaľ je naopak príliš suché, pridávajte vodu po 1 polievkovej lyžici.
- Z cesta vytvarujte pevnú okrúhlu guľu a položte ho na papier na pečenie.
- Následne cesto aj papierom na pečenie preneste doprostred do multifunkčného hrnca.
- Pomalý hrniec zakryte a prepnite na vysokú teplotu.
- Pečieme 1 až 2 a 1/2 hodiny, kým bochník nedosiahne vnútornú teplotu 90 až 100 stupňov C.
- Horná časť bude mäkká, ale nebude hubovitá, spodná časť bude tvrdá a mierne zlatá. Doba varenia sa bude líšiť v závislosti od typu vášho pomalého hrnca.
- Keď uznáte, že je váš bochník chleba hotový, vyberte ho z hrnca.
- Pred krájaním nechajte chlieb úplne vychladnúť.

Ak hľadáte inšpiráciu na iné druhy pečiva, neváhajte a pozrite sa na recepty z domácej pekárne .
Smotanová kuracia polievka
Vytvorte lahodný kurací pokrm v pomalom hrnci. Tento recept je nenáročný ako na ingrediencie a prípravu, tak na jeho zhotovenie. Nechajte si chutiť!
Ingrediencie
- 1 cibuľa, nasekaná
- 1 a 1/2 šálky nakrájanej mrkvy na kolieska
- 1 a 1/2 šálky nakrájaného zeleru
- 1/4 šálky nasekané čerstvé petržlenu
- 1 čajová lyžička korenia červenej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička soli a korenia
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 2 šálky smotany na varenie
- 1 až 3 vykostené kuracie prsia bez kože
- 1 a 1/2 šálky mrazeného hrášku
- 1 šálka kukurice
Postup
- Do multifunkčného hrnca vložte cibuľu, zeler, petržlen, papriku, oregano, soľ, korenie, kurací vývar a smotanu na varenie.
- Následne všetko poriadne premiešajte.
- Kuracie prsia vložte do zmesi a prekryte ich zmesou zo zeleniny a tekutín.
- Hrniec zaklopte a varte na nízkej teplote po dobu 8 hodín.
- Tridsať minút pred koncom doby varenia odstráňte kuracie prsia a roztrhajte pomocou dvoch vidličiek.
- Natrhané kura vráťte späť do multifunkčného hrnca.
- Následne pridajte hrášok a kukuricu. Zamiešajte a nechajte varenie dokončiť.
- Podávajte s pečivom.

Objavte podobné tipy
Maslové rizoto z multifunkčného hrnca
Toto pomaly varené rizoto sa vám bude rozplývať na jazyku. Môžete ho podávať buď ako hlavný chod alebo ako prílohu. Je to len na vás!
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky ryže
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 čajová lyžička sušenej šalvie
- 1 čajová lyžička soli
- 1/4 čajovej lyžičky korenia
- hrsť syra Gorgonzola
- hrsť parmezánu
- 2 lyžice masla
- nasekané čerstvé bylinky
Postup
- Do multifunkčného hrnca nasypte ryžu a pokvapkajte olivovým olejom.
- Pridajte zeleninový vývar, cibuľu, cesnak, šalviu, soľ a korenie. Poriadne premiešajte.
- Hrniec zakryte a varte pri vysokej teplote po dobu 2 až 3 hodiny.
- Ku koncu varenia pridajte do hrnca syry a maslo a premiešajte.
- Nechajte pár minút odpočinúť, kým sa syry a maslo nerozpustia.
- Podávajte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Jablkový crisp dezert
Tento pomalý jablkový dezert srší šťavnatými jablkami, hnedým cukrom a maslovou polevou z ovsených vločiek. Nechajte sa prekvapiť!
Ingrediencie
- 8 zelených jabĺk Granny Smith alebo Golden delicious
- 1/2 šálky svetlo hnedého cukru
- 2 lyžice cukru kryštál
- 2 čajové lyžičky škorice
- 1/4 čajová lyžička muškátového orieška
- 1/4 lyžička soli
- 1 šálka ovsa
- 3/4 šálky bielej celozrnnej múky
- 1/4 šálka hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 šálky studeného nesoleného masla, nakrájané na kocky
- zmrzlina na podávanie
Postup
- Jablká umyjete, olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky.
- Do multifunkčného hrnca vložte nakrájané jablká.
- Pridajte hnedý cukor, biely cukor, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
- Všetko poriadne premiešajte a nechajte odpočívať.
- Na polevu zmiešajte ovos, múku, hnedý cukor, škoricu a soľ vo veľkej miske.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie poriadne nespoja.
- Pridajte maslo a rukami zapracujte do cesta.
- Jablčnú zmes ešte raz premiešajte a potom jablká rovnomerne rozprestrite na dne multifunkčného hrnca.
- Jablká posypte cestom s ovsa.
- Varte na vysokej teplote po dobu 2 hodín alebo na nízkej teplote po dobu 3 až 3 a 1/2 hodiny, kým nie sú jablká mäkké.
- Vypnite hrniec a pred podávaním nechajte odstáť aspoň 30 minút alebo 1 hodinu.
- Na prianie podávajte napríklad s vanilkovou zmrzlinou.

Za pár chvíľ očakávate príchod návštevy a neviete, čo im ponúknuť na pohostenie? Nechajte sa inšpirovať týmito rýchlymi jablčnými múčnikmi .
Boršč z multifunkčného hrnca
Boršč je výborná štýlová polievka plná chutí a vitamínov s jednoduchou prípravou. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 500 g mäsa (hovädzie alebo bravčové)
- 1/2 menšia hlávka kapusty (zelená)
- 2 veľké červené repy
- 2 veľké mrkvy
- 2 veľké zemiaky
- 2 väčšie strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- lyžice masla
- rastlinný olej
- 5 bobkových listov
- 10 guličiek nového korenia
- 10 guličiek čierneho korenia
- 1 polievková lyžica červenej papriky
- 1 polievková lyžica rasce
- 1 až 2 lyžice octu
- kyslá smotana
Postup
- Všetku koreňovú zeleninu (repa, zemiaky, mrkva, cibuľu) vrátane mäsa nakrájate na menšie kocky.
- Kapustu nakrájate na tenké rezančeky.
- V multifunkčnom hrnci si rozpáľte plátok masla s trochou oleja a opražte cibuľu a mäso po dobu 5 až 7 minút.
- Akonáhle je mäso „zatiahnuté“, pridáte papriku, rascu, prelisovaný cesnak, zamiešate a ďalšiu minútu restujete.
- Všetku nakrájanú zeleninu prisypte do hrnca a po dobu 5 minút sprudka restujete.
- Všetko zalejete vodou, tak aby jej hladina bola cca 2 až 3 cm nad zeleninou.
- Pridáte zvyšné korenie – bobkový list, nové korenie a korenie.
- Zmes v hrnci privediete do varu na nízkej teplote a necháte mierne prebublávať po dobu 6 až 8 hodín.
- Ak sa ponáhľate môžete variť na vyšší stupeň po dobu 90 minút.
- Po uplynutí doby varenia vyberiete korenie a prisypete nakrájanú kapustu a 2 polievkové lyžice octu.
- Varíte ďalšiu hodinu. Ak sa ponáhľate, varíte pri vyššom teplotnom stupni 20 minút.
- Nakoniec dochutíte podľa potreby soľou, čiernym korením alebo octom.
- Podávate s lyžicou kyslej smotany navrch.

Prečo variť práve v multifunkčnom hrnci?
S multifunkčným hrncom šetríte čas strávený v kuchyni. Do hrnca nasypete suroviny, zvolíte si jeden z mnohých programov a za chvíľu je hotovo.
Jeho používanie je jednoduché a šetrí čas. Môžete pripravovať chutný obed a nemusíte pri tom celú dobu stáť. Môžete čas využiť a ísť sa prejsť.
Multifunkčné hrnce naozaj stoja za to aspoň vyskúšať. Vie uvariť všetko, čo pracne v kuchyni robíte. Čo všetko napríklad zvládne:
- variť v pare
- dusiť
- zapekať
- variť vo vákuu
- variť pomaly
- smažiť.
Okrem toho ušetrí peniaze aj miesto, pretože multifunkčný hrniec nahradí množstvo kuchynskej výbavy. Zastane totiž aj ďalšie spotrebiče ako:
- pekáreň na chlieb
- alebo ryžovar.