6 jedinečných receptov z multifunkčného hrnca. Vždy zdravo a chutne!

Už ste niekedy vyskúšali tento nový a šikovný kuchynský kúsok?

Príprava pokrmov v tomto šikovnom hrnci je jednoduchá, rýchla a ani vám nezaberie toľko času a miesta v kuchyni.

Zastáva mnoho funkcií hneď niekoľko ďalších spotrebičov. A ak máte predinštalované programy, umožní vám aj pomalé varenie alebo pečenie.

V tomto článku nájdete mnoho zaujímavých typov na recepty z multifunkčného hrnca, ktoré vás určite nadchnú.

Toskánske kura z multifunkčného hrnca

Toto pomaly varené toskánske kura je plné chutí a tak jednoduché na prípravu! O ľahký a chutný obed či večeru máte hneď postarané!

Ingrediencie

  • 6-8 kuracích stehien bez kostí
  • 1 lyžica olivového oleja alebo masla
  • 6 strúčikov cesnaku, mletý
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 80 ml kuracieho vývaru
  • 3/4 šálky strúhaného parmezán syra
  • 1 polievková lyžica talianskeho korenia
  • 1 čajová lyžička drvených vločiek červené čili papričky
  • morská soľ a čerstvé namleté čierne korenie
  • 1/2 šálky sušených paradajok (nasekaných)
  • 2 šálky špenátu (nasekaný)

Postup

  • V strednej panvici si rozpáľte olej alebo maslo.
  • Pridajte cesnak a duste asi minútu, kým nebude viac voňať.
  • Pridajte smotanu s kuracím vývarom a priveďte k miernemu varu. Následne znížte na nižšiu teplotu a duste asi 10 minút.
  • Omáčka by mala dostatočne zhustnúť.
  • Medzitým umiestnite kuracie stehná na spodnú časť vášho multifunkčného hrnca.
  • Kuracie stehná zľahka dochuťte talianskym korením, drvenými vločkami červenej čili papričky, morskou soľou a čiernym korením.
  • Navrch pridajte nasekané sušené paradajky.
  • Keď je smotanová omáčka hotová, znížte teplotu a po kúskoch zašľahajte parmezán, kým omáčka nebude hladká.
  • V prípade potreby omáčku dochuťte.
  • Následne omáčku rovnomerne nalejte na kuracie stehná v multifunkčnom hrnci.
  • Zaklopte hrniec a nechajte kurča variť po dobu 3 až 4 hodín pri vysokej teplote alebo 6 až 8 hodín pri nižšej teplote.
  • Po uplynutí doby varenia kura opatrne vyberte z nádoby a odložte bokom. Pokiaľ kurča ešte nie je hotové, nastavte hrniec na vyššiu teplotu varenia.
  • Pridajte nasekaný špenát do omáčky v multifunkčnom hrnci a miešajte, pokiaľ nie je špenát poriadne spojený so smotanovou omáčkou.
  • Pri podávaní vždy kura polejte smotanovou omáčkou s cesnakom, špenátom a paradajkami. Najlepšie chutí s ryžou, kuskusom alebo cestovinami.
kura na smotane z elektrického hrnca
zdroj: eatwell101.com

Zháňate novú alebo lepšiu panvicu na pečenie a vyprážanie? Mrknite sa na tieto najlepšie elektrické panvice , z ktorých si určite vyberiete tú pravú.

Pečený celozrnný chlieb

Pripravte si cesto, vložte do multifunkčného hrnca a za 2 hodiny máte bochník domáceho celozrnného chleba hotový. Jednoduchý, tak neváhajte!

Ingrediencie

  • 3 šálky bielej celozrnnej múky
  • 2 a 1/4 čajovej lyžičky instantného droždia
  • 1 šálka vlažného mlieka
  • 1/4 šálky vlažnej vody
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice medu
  • 2 čajové lyžičky jablčného octu
  • 1 a 1/4 čajovej lyžičky soli

Postup

  • V mise zmiešajte múku a droždie.
  • Pridajte mlieko, vodu, olivový olej, med, jablkový ocot, soľ a miešajte, kým sa cesto nezačne oddeľovať od strán misky.
  • Cesto nechajte odpočívať 25 minút, aby sa tekutina vstrebala (uľahčuje to miesenie).
  • Prenesiete cesto na ľahko natretú pracovnú plochu. Ľahko si naolejujte ruky, aby sa nelepili a cesto začnite hniesť cesto.
  • Pokiaľ je cesto kedykoľvek príliš lepivé, pridávajte po jednej lyžici múku. Pokiaľ je naopak príliš suché, pridávajte vodu po 1 polievkovej lyžici.
  • Z cesta vytvarujte pevnú okrúhlu guľu a položte ho na papier na pečenie.
  • Následne cesto aj papierom na pečenie preneste doprostred do multifunkčného hrnca.
  • Pomalý hrniec zakryte a prepnite na vysokú teplotu.
  • Pečieme 1 až 2 a 1/2 hodiny, kým bochník nedosiahne vnútornú teplotu 90 až 100 stupňov C.
  • Horná časť bude mäkká, ale nebude hubovitá, spodná časť bude tvrdá a mierne zlatá. Doba varenia sa bude líšiť v závislosti od typu vášho pomalého hrnca.
  • Keď uznáte, že je váš bochník chleba hotový, vyberte ho z hrnca.
  • Pred krájaním nechajte chlieb úplne vychladnúť.
celozrnný chlieb pomaly pečený v hrnci
zdroj: wellplated.com

Ak hľadáte inšpiráciu na iné druhy pečiva, neváhajte a pozrite sa na recepty z domácej pekárne .

Smotanová kuracia polievka

Vytvorte lahodný kurací pokrm v pomalom hrnci. Tento recept je nenáročný ako na ingrediencie a prípravu, tak na jeho zhotovenie. Nechajte si chutiť!

Ingrediencie

  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 1 a 1/2 šálky nakrájanej mrkvy na kolieska
  • 1 a 1/2 šálky nakrájaného zeleru
  • 1/4 šálky nasekané čerstvé petržlenu
  • 1 čajová lyžička korenia červenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička soli a korenia
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 2 šálky smotany na varenie
  • 1 až 3 vykostené kuracie prsia bez kože
  • 1 a 1/2 šálky mrazeného hrášku
  • 1 šálka kukurice

Postup

  • Do multifunkčného hrnca vložte cibuľu, zeler, petržlen, papriku, oregano, soľ, korenie, kurací vývar a smotanu na varenie.
  • Následne všetko poriadne premiešajte.
  • Kuracie prsia vložte do zmesi a prekryte ich zmesou zo zeleniny a tekutín.
  • Hrniec zaklopte a varte na nízkej teplote po dobu 8 hodín.
  • Tridsať minút pred koncom doby varenia odstráňte kuracie prsia a roztrhajte pomocou dvoch vidličiek.
  • Natrhané kura vráťte späť do multifunkčného hrnca.
  • Následne pridajte hrášok a kukuricu. Zamiešajte a nechajte varenie dokončiť.
  • Podávajte s pečivom.
smotanovo-zeleninová polievka z elektrického hrnca
zdroj: iamhomestreader.com

Maslové rizoto z multifunkčného hrnca

Toto pomaly varené rizoto sa vám bude rozplývať na jazyku. Môžete ho podávať buď ako hlavný chod alebo ako prílohu. Je to len na vás!

Ingrediencie

  • 1 a 1/4 šálky ryže
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 malá cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 čajová lyžička sušenej šalvie
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia
  • hrsť syra Gorgonzola
  • hrsť parmezánu
  • 2 lyžice masla
  • nasekané čerstvé bylinky

Postup

  • Do multifunkčného hrnca nasypte ryžu a pokvapkajte olivovým olejom.
  • Pridajte zeleninový vývar, cibuľu, cesnak, šalviu, soľ a korenie. Poriadne premiešajte.
  • Hrniec zakryte a varte pri vysokej teplote po dobu 2 až 3 hodiny.
  • Ku koncu varenia pridajte do hrnca syry a maslo a premiešajte.
  • Nechajte pár minút odpočinúť, kým sa syry a maslo nerozpustia.
  • Podávajte s nasekanými čerstvými bylinkami.
maslové rizoto s bylinkami z hrnca
zdroj: slowcookergroungmet.net

Jablkový crisp dezert

Tento pomalý jablkový dezert srší šťavnatými jablkami, hnedým cukrom a maslovou polevou z ovsených vločiek. Nechajte sa prekvapiť!

Ingrediencie

  • 8 zelených jabĺk Granny Smith alebo Golden delicious
  • 1/2 šálky svetlo hnedého cukru
  • 2 lyžice cukru kryštál
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 1/4 čajová lyžička muškátového orieška
  • 1/4 lyžička soli
  • 1 šálka ovsa
  • 3/4 šálky bielej celozrnnej múky
  • 1/4 šálka hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 šálky studeného nesoleného masla, nakrájané na kocky
  • zmrzlina na podávanie

Postup

  • Jablká umyjete, olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky.
  • Do multifunkčného hrnca vložte nakrájané jablká.
  • Pridajte hnedý cukor, biely cukor, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
  • Všetko poriadne premiešajte a nechajte odpočívať.
  • Na polevu zmiešajte ovos, múku, hnedý cukor, škoricu a soľ vo veľkej miske.
  • Miešajte, kým sa všetky ingrediencie poriadne nespoja.
  • Pridajte maslo a rukami zapracujte do cesta.
  • Jablčnú zmes ešte raz premiešajte a potom jablká rovnomerne rozprestrite na dne multifunkčného hrnca.
  • Jablká posypte cestom s ovsa.
  • Varte na vysokej teplote po dobu 2 hodín alebo na nízkej teplote po dobu 3 až 3 a 1/2 hodiny, kým nie sú jablká mäkké.
  • Vypnite hrniec a pred podávaním nechajte odstáť aspoň 30 minút alebo 1 hodinu.
  • Na prianie podávajte napríklad s vanilkovou zmrzlinou.
jablkový crisp so zmrzlinou z šikovného hrnca
zdroj: kristineskitchenblog.com

Za pár chvíľ očakávate príchod návštevy a neviete, čo im ponúknuť na pohostenie? Nechajte sa inšpirovať týmito rýchlymi jablčnými múčnikmi .

Boršč z multifunkčného hrnca

Boršč je výborná štýlová polievka plná chutí a vitamínov s jednoduchou prípravou. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 500 g mäsa (hovädzie alebo bravčové)
  • 1/2 menšia hlávka kapusty (zelená)
  • 2 veľké červené repy
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 veľké zemiaky
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • lyžice masla
  • rastlinný olej
  • 5 bobkových listov
  • 10 guličiek nového korenia
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica červenej papriky
  • 1 polievková lyžica rasce
  • 1 až 2 lyžice octu
  • kyslá smotana

Postup

  • Všetku koreňovú zeleninu (repa, zemiaky, mrkva, cibuľu) vrátane mäsa nakrájate na menšie kocky.
  • Kapustu nakrájate na tenké rezančeky.
  • V multifunkčnom hrnci si rozpáľte plátok masla s trochou oleja a opražte cibuľu a mäso po dobu 5 až 7 minút.
  • Akonáhle je mäso „zatiahnuté“, pridáte papriku, rascu, prelisovaný cesnak, zamiešate a ďalšiu minútu restujete.
  • Všetku nakrájanú zeleninu prisypte do hrnca a po dobu 5 minút sprudka restujete.
  • Všetko zalejete vodou, tak aby jej hladina bola cca 2 až 3 cm nad zeleninou.
  • Pridáte zvyšné korenie – bobkový list, nové korenie a korenie.
  • Zmes v hrnci privediete do varu na nízkej teplote a necháte mierne prebublávať po dobu 6 až 8 hodín.
  • Ak sa ponáhľate môžete variť na vyšší stupeň po dobu 90 minút.
  • Po uplynutí doby varenia vyberiete korenie a prisypete nakrájanú kapustu a 2 polievkové lyžice octu.
  • Varíte ďalšiu hodinu. Ak sa ponáhľate, varíte pri vyššom teplotnom stupni 20 minút.
  • Nakoniec dochutíte podľa potreby soľou, čiernym korením alebo octom.
  • Podávate s lyžicou kyslej smotany navrch.
boršč so smotanou z hrnca
zdroj: pixabay.com

Prečo variť práve v multifunkčnom hrnci?

S multifunkčným hrncom šetríte čas strávený v kuchyni. Do hrnca nasypete suroviny, zvolíte si jeden z mnohých programov a za chvíľu je hotovo.

Jeho používanie je jednoduché a šetrí čas. Môžete pripravovať chutný obed a nemusíte pri tom celú dobu stáť. Môžete čas využiť a ísť sa prejsť.

Multifunkčné hrnce naozaj stoja za to aspoň vyskúšať. Vie uvariť všetko, čo pracne v kuchyni robíte. Čo všetko napríklad zvládne:

  • variť v pare
  • dusiť
  • zapekať
  • variť vo vákuu
  • variť pomaly
  • smažiť.

Okrem toho ušetrí peniaze aj miesto, pretože multifunkčný hrniec nahradí množstvo kuchynskej výbavy. Zastane totiž aj ďalšie spotrebiče ako:

  • pekáreň na chlieb
  • alebo ryžovar.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.