Už viete, ako chutí nátierka z červenej šošovky?
Pokiaľ patríte medzi gurmánov, nenechajte sa dlho presviedčať.
V záľube môžu vstúpiť nielen ako rozšírenie vegánskej či vegetariánskej kuchyne, ale aj zdravého a chutného jedálnička.
Skúste a pozrite, možno sa vaše chuťové bunky zaradujú.
Nátierka z červenej šošovky a červenej repy
Červená šošovka spolu s červenou repou neznie zle, čo hovoríte? Ak máte chuť sa zahryznúť do niečoho zdravého, vyskúšajte tento recept zo strukovín. Jednoduchý spôsob, ako si dopriať potrebnú dávku minerálov a vitamínov .
Ingrediencie:
- 2 červené repy
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ hrnčeka červené šošovky
- 2 lyžice tahini (sezamové pasty)
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletej papriky
Postup:
- Červenú repu si olúpte, umyte a nakrájajte na mesiačiky.
- Vyskladajte ju na papierom na pečenie vyložený plech, potrite olivovým olejom a dajte piecť na cca 30 minút pri 190°C.
- Medzitým si uvarte červenú šošovku podľa návodu na obale.
- Akonáhle sú obe základné ingrediencie hotové a vychladnuté, dajte všetko do mixéra a mixujte dohladka.

Jemne pikantná nátierka z červenej šošovky a pečenej mrkvy
Prečo nezaradiť práve tento recept do vášho zoznamu dipov? Dá sa krásne naberať sústo po súste. Alebo by ste ju radšej chceli rozotrieť na chrumkavý toast? Nie je problém.
Ingrediencie:
- 4 stredné karotky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička kari
- ½ hrnčeka červené šošovky
- 2 hrnčeky vody
- ¼ hrnčeka kúskov vlašských orechov
- ¼ hrnčeka čerstvého koriandra
- 2 lyžice tahini
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- ¾ lyžičky mletého koriandra
- ¾ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletej rasce
- ⅛ lyžičky kajenského korenia
- korenie
- bylinky na posypanie (napríklad čerstvý petržlen)
Postup:
- Mrkva olúpte, umyte, osušte a nakrájajte na kúsky asi 4 cm dlhé.
- Dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite olivovým olejom, posypte soľou, korením a karí.
- Dajte piecť na 200 ° C na dobu 25-30 minút do mäkka.
- V polovici pečenia plech otočte, aby sa mrkvy prepiekli rovnomerne.
- Medzitým si prepláchnite šošovku, vsypte do hrnca, pridajte 2 hrnčeky vody a varte asi 10-15 minút.
- Vlašské orechy si opražte na panvici. Trvá to asi 5-7 minút. Občas ich premiešajte, nech sa nepripália.
- Hotovú šošovku, mrkvu, orechy dajte do mixéra.
- Pridajte olivový olej, koriander, tahini, citrónovú šťavu, cesnak, korenie a mixujte do hladkej konzistencie.
- Podľa chuti môžete pridať viac soli či korenia.

Tip: Chceli by ste si k tejto lahodnej nátierke upiecť aj domáce pečivo? Mrknite na naše recepty na domácu bagetu .
Objavte podobné tipy
Šošovicová nátierka pre deti
Túto nátierku z červenej šošovky pre deti môžete podávať ako lahodnú desiatu, raňajky alebo aj večeru s kúskami pečiva, chrumiek, nakrájanej mrkvy alebo iného kúska zeleniny. Ak ocenia vaše dieťa aj kúsok pečiva, namažte mu ho ako nátierku. Táto proteínová dobrôtka je určená deťom od 7. mesiaca.
Ingrediencie:
- 100 g červené šošovky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička rasce
- ½ lyžičky mletého koriandra
- 3 sušené paradajky v oleji
- 3 lyžice tahini (alebo akéhokoľvek orechového masla)
- šťava z 1 citróna
- 1-2 lyžice olivového oleja
Postup:
- Uvarte si červenú šošovku podľa návodu na obale.
- Hotovú šošovku nechajte vychladnúť.
- Potom ju pridajte do mixéra spolu s cesnakom, paradajkami, rascou a koriandrom a rozmixujte.
- Následne pridajte tahini, olivový olej a citrónovú šťavu podľa chuti.
- Znovu rozmixujte a je hotovo.

Pozrite sa na viac našich receptov na nátierky pre deti a inšpirujte sa, čo vašim omrvinkám ponúknuť na jedenie.
Nátierka z červenej šošovky s vajíčkom
Zaujímate sa o fitness stravu alebo dodržiavate proteínovú diétu? Potom nielen pre vás je tento recept na nátierku z červenej šošovky určený. Navyše si ju môžete urobiť s videoreceptom.
Ingrediencie:
- 1 hrnček červené šošovky
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice tahini
- 1 lyžička korenia údená paprika
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 citrón
- soľ a korenie
Postup:
- Najskôr si uvarte šošovku podľa návodu na obale.
- Vajcia si uvarte natvrdo, a potom ho postrúhajte.
- Do mixéra si vytlačte šťavu z citróna, pridajte prelisovaný cesnak, vajcia, tahini, olej, papriku, soľ, korenie a vychladnutú šošovku.
- Rozmixujte do hladkej konzistencie.

Videorecept tu:
Tak čo, ktorá vám padla do oka?
Pusťte sa do toho a nech vám chutí!
Inšpirujte sa ďalšími zdravými receptami zo strukovín alebo vyskúšajte lahodné strukovinové nátierky .