Zemiaky ako prílohu môžeme podávať v najrôznejších úpravách a to od prostých varených zemiakov, zemiakovej kaše, pečených zemiakov až po rôzne ochutené šaláty.
Jednou z možností, hoci nie práve tou nejdietnější, sú zemiakové prílohy vyprážané. Ale ak nemáme diétu a nebudeme tieto prílohy podávať denne, môžeme nimi spestriť podávaná jedla.
My pre vás vybrali skvelých 6 receptov na tieto vyprážané prílohy. Nechajte si chutiť!
Vyprážané zemiakové krokety
INGREDIENCIE
- 500 g varenej zemiakov
- 25 g maslo
- 2 ks žĺtok
- 500 g varené zemiaky
- 30 g strúhanka
- 1 lyžica pažítka
- na obalenie vajcia a strúhanka
POSTUP
- Zemiaky očistíme a uvaríme v šupke domäkka.
- Zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť.
- Uvarené zemiaky ošúpeme a prelisujeme, pridáme žĺtky, maslo a strúhanku a dobre premiešame.
- Hmotu na krokety trochu osolíme a pridáme pažítku.
- Potom tvoríme valčeky, ktoré namáčame v rozšľahaných vajciach a obaľujeme v strúhanke
- Potom domáci krokety na rozpálenom oleji smažíme dozlata.
- Chrumkavé domáce krokety podávame k ľubovoľným pokrmom.
food.12tomatoes.com
Objavte podobné tipy
Vyprážané zemiakové hranolky
INGREDIENCIE
- 4 stredne veľké zemiaky, varný typ C (vhodné na kašu)
- soľ
- 1 liter oleja na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a pozdĺžne nakrájajte na hranolky silné 1 cm.
- V niekoľkých vodách je prepláchneme, pretože púšťa veľa škrobu.
- Nasypeme do hrnca, zalejte studenou vodou, osolíme 1 zarovnanú lyžičkou soli a privedieme k varu.
- Varíme 10-12 minút, kým úplne nezmäknú, mierne ich prevaríme.
- Uvarené zemiaky opatrne vylovíme lyžicou na plech vyložený čistou utierkou a necháme úplne vychladnúť.
- Vo vyššom kastróliku rozohrejeme olej na 180 stupňov.
- Hranolky postupne v niekoľkých dávkach usmažíme dozlatista, smažíme asi 3-5 minút podľa teploty oleje.7Vyjmeme je na tanier vyložený papierovými kuchynskými utierkami.
- Podávame čo najskôr od usmažení, po desiatich minútach už majú hranolky len polovicu svojej čerstvé chrumkavosť.
- Môžeme servírovať s domácou majonézou, tatárskou omáčkou, kečupom alebo libovonnými dipy, ale aj ako prílohu k mäsám.
www.epicurious.com
Vyprážané zemiakové placky
INGREDIENCIE
- 1kg múčnych zemiakov
- 2 vajcia
- 4 – 6 lyžíc hladkej múky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušenej majoránky
- soľ a korenie na dochutenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky starostlivo olúpeme, umyjeme, osušíme a potom do väčšej misy nastrúhame polovicu zemiakov na jemnom a polovicu na hrubom strúhadle.
- Nastrúhané zemiaky promačkáme rukou, aby pustili vodu so škrobom a tú odlejeme.
- Osolíme ich a pokvapkáme trochou mlieka, aby nezhnedli.
- Vmiešame vajíčko, majoránku, cesnak, podľa chuti soľ a korenie a hladkú múku.
- Zmes dôkladne premiešame v stredne husté cesto.
- Do panvice nalejeme veľa oleja, necháme ho rozpáliť a potom naberačkou dávame do panvice malé dávky na zemiakové placky.
- Každý vonkajšou stranou naberačkou sploštíme.
- Pečieme dozlatista na obidvoch stranách.
- Pečené zemiakové placky prekladáme kuchynským papierom, aby nasiakol prebytočný tuk.
- K bramborákům najviac chutí pivo, ale výborne chutí o kyslé mlieko alebo zákys.
vareni.cz
Vyprážané zemiakové dukátiky
INGREDIENCIE
- 350 g vcelku uvarených zemiakov
- 30 g strúhaného tvrdého syra Grana Padano
- vrchovatá lyžica sezamových semienok
- 1 vajce
- 1 strúčik cesnaku
- soľ podľa chuti
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, olúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemno.
- Taktiež nastrúhame aj syr.
- Pridáme vajcia, sezamové semienko, cesnak a dosolíme podľa chuti.
- Tvoríme malé placky.
- Rozpálime olej na panvici a osmažíme rovnomerne z oboch strán.
mamavkuchyni.cz
Vyprážané zemiakové rösti
INGREDIENCIE
- 4 veľké múčne zemiaky, olúpané
- 2 žĺtky
- 2 lyžičky škrobu
- soľ na dochutenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Olúpané surové zemiaky nastrúhame nahrubo.
- Zemiaky mierne osolíme, zmiešame so žĺtkami a poprášime škrobom.
- Panvicu rozohrejeme a keď je rozpálená prilejeme olej a rozohrejeme ho.
- Lyžicou naberáme cesto, kladieme na panvicu s rozpáleným olejom a ihneď kôpku sploštíme na čo najtenšie placku.
- Po minúte dvoch rýchlo obrátime a opečieme z druhej strany.
- Hotové placky pokladáme na papierové obrúsky na odstránenie prebytočného tuku.
- Chrumkavé placky rösti podávame k mäsu alebo rybám (pstruh).
tyden.cz
Domáce vyprážané zemiakové chipsy
INGREDIENCIE
- 4 veľké surové zemiaky
- soľ na dochutenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky maximálne o hrúbke 2 mm
- Zemiakové plátky vždy a bez výnimky osušíme dokonale papierovou utierkou, než pôjdu do oleja.
- Rozpálime olej vo vyššom kastróliku na maximum, ak vyprážame vo fritovacom hrnci, lupienky smažíme na 140 ° C pozvoľna.
- Potom ich necháme vychladnúť.
- A potom posledná minútu dosmažíme na 180 ° C.
- Solíme ihneď po vypražení a to ideálne lupienkovou (Šupinový) morskou soľou.
snedeno.cz
Pri príprave vyprážaných zemiakových príloh je potrebné dbať na kvalitu surovín a to nielen zemiakov, ale predovšetkým aj oleja.
Vždy by sme mali siahnuť po veľmi kvalitnom oleji na vyprážanie a nezostať iba u klasiky v podobe repkového oleja.
Môžeme použiť aj olej kokosový alebo olej ryžový ktorý má má jeden z najvyšších dymových bodov medzi olejmi dostupnými na slovenskom trhu.
A k čomu takú prílohu? Skúste tradičného kráľa českej kuchyne, rezeň !