Obľúbený diétne hriech osmahnuté zemiaky ako príloha

Zemiaky ako prílohu môžeme podávať v najrôznejších úpravách a to od prostých varených zemiakov, zemiakovej kaše, pečených zemiakov až po rôzne ochutené šaláty.

Jednou z možností, hoci nie práve tou nejdietnější, sú zemiakové prílohy vyprážané. Ale ak nemáme diétu a nebudeme tieto prílohy podávať denne, môžeme nimi spestriť podávaná jedla.

My pre vás vybrali skvelých 6 receptov na tieto vyprážané prílohy. Nechajte si chutiť!

Vyprážané zemiakové krokety

INGREDIENCIE

    • 500 g varenej zemiakov
    • 25 g maslo
    • 2 ks žĺtok
    • 500 g varené zemiaky
    • 30 g strúhanka
    • 1 lyžica pažítka
    • na obalenie vajcia a strúhanka

POSTUP

  1. Zemiaky očistíme a uvaríme v šupke domäkka.
  2. Zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť.
  3. Uvarené zemiaky ošúpeme a prelisujeme, pridáme žĺtky, maslo a strúhanku a dobre premiešame.
  4. Hmotu na krokety trochu osolíme a pridáme pažítku.
  5. Potom tvoríme valčeky, ktoré namáčame v rozšľahaných vajciach a obaľujeme v strúhanke
  6. Potom domáci krokety na rozpálenom oleji smažíme dozlata.
  7. Chrumkavé domáce krokety podávame k ľubovoľným pokrmom.

Vyprážané zemiakové krokety food.12tomatoes.com

TIP: Pro pohodlnou přípravu jídla potřebujete kvalitní pánev. V naší recenzi litinových pánví se dozvíte, které jsou nejlepší!

Vyprážané zemiakové hranolky

INGREDIENCIE

  • 4 stredne veľké zemiaky, varný typ C (vhodné na kašu)
  • soľ
  • 1 liter oleja na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky olúpeme a pozdĺžne nakrájajte na hranolky silné 1 cm.
  2. V niekoľkých vodách je prepláchneme, pretože púšťa veľa škrobu.
  3. Nasypeme do hrnca, zalejte studenou vodou, osolíme 1 zarovnanú lyžičkou soli a privedieme k varu.
  4. Varíme 10-12 minút, kým úplne nezmäknú, mierne ich prevaríme.
  5. Uvarené zemiaky opatrne vylovíme lyžicou na plech vyložený čistou utierkou a necháme úplne vychladnúť.
  6. Vo vyššom kastróliku rozohrejeme olej na 180 stupňov.
  7. Hranolky postupne v niekoľkých dávkach usmažíme dozlatista, smažíme asi 3-5 minút podľa teploty oleje.7Vyjmeme je na tanier vyložený papierovými kuchynskými utierkami.
  8. Podávame čo najskôr od usmažení, po desiatich minútach už majú hranolky len polovicu svojej čerstvé chrumkavosť.
  9. Môžeme servírovať s domácou majonézou, tatárskou omáčkou, kečupom alebo libovonnými dipy, ale aj ako prílohu k mäsám.

Vyprážané zemiakové hranolky www.epicurious.com

Vyprážané zemiakové placky

INGREDIENCIE

  • 1kg múčnych zemiakov
  • 2 vajcia
  • 4 – 6 lyžíc hladkej múky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky starostlivo olúpeme, umyjeme, osušíme a potom do väčšej misy nastrúhame polovicu zemiakov na jemnom a polovicu na hrubom strúhadle.
  2. Nastrúhané zemiaky promačkáme rukou, aby pustili vodu so škrobom a tú odlejeme.
  3. Osolíme ich a pokvapkáme trochou mlieka, aby nezhnedli.
  4. Vmiešame vajíčko, majoránku, cesnak, podľa chuti soľ a korenie a hladkú múku.
  5. Zmes dôkladne premiešame v stredne husté cesto.
  6. Do panvice nalejeme veľa oleja, necháme ho rozpáliť a potom naberačkou dávame do panvice malé dávky na zemiakové placky.
  7. Každý vonkajšou stranou naberačkou sploštíme.
  8. Pečieme dozlatista na obidvoch stranách.
  9. Pečené zemiakové placky prekladáme kuchynským papierom, aby nasiakol prebytočný tuk.
  10. K bramborákům najviac chutí pivo, ale výborne chutí o kyslé mlieko alebo zákys.

vareni.cz

Pro bezproblémovou přípravu nejen tohoto pokrmu přijdou vhod kvalitní pánve Lamart.

Vyprážané zemiakové dukátiky

INGREDIENCIE

  • 350 g vcelku uvarených zemiakov
  • 30 g strúhaného tvrdého syra Grana Padano
  • vrchovatá lyžica sezamových semienok
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, olúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemno.
  2. Taktiež nastrúhame aj syr.
  3. Pridáme vajcia, sezamové semienko, cesnak a dosolíme podľa chuti.
  4. Tvoríme malé placky.
  5. Rozpálime olej na panvici a osmažíme rovnomerne z oboch strán.

Vyprážané zemiakové dukátiky mamavkuchyni.cz

Vyprážané zemiakové rösti

INGREDIENCIE

  • 4 veľké múčne zemiaky, olúpané
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžičky škrobu
  • soľ na dochutenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Olúpané surové zemiaky nastrúhame nahrubo.
  2. Zemiaky mierne osolíme, zmiešame so žĺtkami a poprášime škrobom.
  3. Panvicu rozohrejeme a keď je rozpálená prilejeme olej a rozohrejeme ho.
  4. Lyžicou naberáme cesto, kladieme na panvicu s rozpáleným olejom a ihneď kôpku sploštíme na čo najtenšie placku.
  5. Po minúte dvoch rýchlo obrátime a opečieme z druhej strany.
  6. Hotové placky pokladáme na papierové obrúsky na odstránenie prebytočného tuku.
  7. Chrumkavé placky rösti podávame k mäsu alebo rybám (pstruh).

Vyprážané zemiakové rösti tyden.cz

Domáce vyprážané zemiakové chipsy

INGREDIENCIE

  • 4 veľké surové zemiaky
  • soľ na dochutenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky maximálne o hrúbke 2 mm
  2. Zemiakové plátky vždy a bez výnimky osušíme dokonale papierovou utierkou, než pôjdu do oleja.
  3. Rozpálime olej vo vyššom kastróliku na maximum, ak vyprážame vo fritovacom hrnci, lupienky smažíme na 140 ° C pozvoľna.
  4. Potom ich necháme vychladnúť.
  5. A potom posledná minútu dosmažíme na 180 ° C.
  6. Solíme ihneď po vypražení a to ideálne lupienkovou (Šupinový) morskou soľou.
Tip : Můžeme podávat s kysanou smetanou s trochou majonézy, přidat drcený česnek a na drobno nasekané bylinky (třeba pažitku), osolit, opepřit.

Domáce vyprážané zemiakové chipsy snedeno.cz

Pri príprave vyprážaných zemiakových príloh je potrebné dbať na kvalitu surovín a to nielen zemiakov, ale predovšetkým aj oleja.

Vždy by sme mali siahnuť po veľmi kvalitnom oleji na vyprážanie a nezostať iba u klasiky v podobe repkového oleja.

Môžeme použiť aj olej kokosový alebo olej ryžový ktorý má má jeden z najvyšších dymových bodov medzi olejmi dostupnými na slovenskom trhu.

A k čomu takú prílohu? Skúste tradičného kráľa českej kuchyne, rezeň !

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.