Milujete krokety známe z fast foodov, ale radšej by ste si ich pripravovali doma zo surovín, ktoré poznáte?
Dali by ste si ich radšej so špenátom a kozím syrom, s kuracím a mozzarellou alebo napríklad s prosciuttom a parmezánom?
Vyskúšajte naše recepty na domáce syrové krokety, ktorými sa môžete inšpirovať a pochutnávať si na nich napríklad každý deň.
Naše recepty si obľúbite pre jednoduchosť prípravy a vynikajúcu chuť!
Pečené krokety s kozím syrom a špenátom
Skvelá ľahká večera pre bezmäsý pondelok! Predstavte si krémové roztlačené zemiaky s maslom a štipkou soli ak tomu špenát a kozí syr. To všetko spojené v jedno a opečené dozlatista. Mňam!
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 75 g listového špenátu
- 2 vajcia – ľahko rozšľahané
- 90 g hladkej múky
- štipka soli a korenia
- 125 g strúhanky panko
- 1 lyžička sladkej papriky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 g zvyšnej zemiakovej kaše, chladené
- 100 g kozieho syra nakrájaného na malé kúsky
Na servírovanie
- malý zväzok čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- 4 lyžice Crème fraiche
- 2 lyžice sladkej chilli omáčky
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C a pripravte si plech na pečenie.
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte špenát a varte 1–2 minúty, kým nezvädne.
- Potom odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a nasekajte.
- Do jednej misky pridajte vajcia, do ďalšej múku, soľ a korenie a do poslednej misky strúhanku.
- Nasypte papriku na strúhanku a potom pokvapkajte aj olejom.
- Zmiešajte strúhanku, papriku a olej tak, aby sa olej vstrebal do strúhanky.
- Vložte zemiakovú kašu do misy a pridajte nasekaný špenát a kozí syr.
- Zmiešajte dohromady, kým sa krásne nespoja.
- Vezmite vrchovatú lyžicu zemiakovej kaše a vytvarujte do valca.
- Ponorte vzniknutú kroketu do múky, potom do vajíčka a nakoniec do strúhanky tak, aby bola kroketa úplne obalená.
- Položte na plech a opakujte, kým nespotrebujete celú zmes.
- Uistite sa, že medzi jednotlivými kroketami na plechu je malý priestor, a potom vložte do rúry na 15-20 minút, kým nebudú krokety zlaté.
- Vyberte z rúry, naaranžujte na tanier a potom posypte petržlenovou vňaťou.
- Crème fraiche premiešajte so sladkou chilli omáčkou a podávajte s kroketami.

Kuracie krokety s mozzarellou
Kuracie krokety sú ideálne ako večera, obzvlášť ak čakáte hostí. Malé guličky z kurčaťa, zemiakov a syra obalené v strúhanke, vyprážané do chrumkava a do zlatista, všetky uchvátia!
Ingrediencie
- 2 šálky (500 ml) olúpaných a na kocky nakrájaných bielych zemiakov
- 3 šálky (750 ml) nastrúhaného syra mozzarella
- 1 a 1/2 šálky (375 ml) nastrúhaného vareného kurčaťa
- 4 vajcia
- 1/2 šálky (125 ml) hladkej múky
- 1 šálka (250 ml) strúhanky
- olej na vyprážanie
Postup
- Vyložte panvicu 28 x 20 cm potravinárskou fóliou a dajte bokom.
- Vo veľkom hrnci varte v osolenej vode zemiaky tak dlho, kým nebudú veľmi jemné.
- Sceďte.
- Zemiaky rozšťouchejte.
- Pridajte syr, kura, jedno vajce a premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Zmes dajte do panvice a rovnomerne umačkajte.
- Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte v chlade po dobu najmenej 3 hodín.
- Predhrejte olej vo fritéze na 190 ° C.
- Plech vyložte papierovými utierkami.
- Múku dajte na tanier, tri zvyšné vajcia, ľahko rozšľahané, do plytkej misky a strúhanku na ďalší tanier.
- Schladenú zmes sformujte na pomúčenom povrchu a nakrájajte na 36 tyčiniek, 6 x 6.
- Tyčinky obaľte v múke a oklepte.
- Ponorte do vaječnej zmesi a nechajte odkvapkať.
- Potom obaľte tyčinky v strúhanke.
- Na oleji smažte 6 až 8 tyčiniek naraz asi 2 minúty alebo do zlatista.
- Preložte na plech.
- Ihneď podávajte alebo zamrazte.

Objavte podobné tipy
Jednoduché syrové krokety s čedarom
Tieto ľahké domáce syrové krokety sú zvonku krásne zlatisté a chrumkavé a vo vnútri plné lahodného syra. Príprava vám zaberie len chvíľu a vy tak hravo vykúzlite skvelé pohostenie pre nečakanú návštevu.
Ingrediencie
- 3 lyžice masla
- 1⁄2 šálky preosiatej hladkej múky
- 2⁄3 šálky mlieka
- 1⁄4 lyžičky worcesterskej omáčky
- 2 vaječné žĺtky, rozšľahané
- 1 šálka nastrúhaného čedaru a ½ šálky nakrájanej na malé kúsky
- 1⁄2 lyžičky horčice
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 vajce
- 1 a 1⁄2 šálky strúhanky
Postup
- Zmiešajte všetky prísady okrem 1 rozšľahaného vajcia a strúhanky.
- Tvarujte krokety.
- Krokoty obaľujte v strúhanke, potom v rozšľahanom vajci a znovu v strúhanke.
- Vymažte vo fritéze alebo na panvici.
- Hotové krokety položte na papierovú utierku a nechajte vstrebať prebytočný tuk.
- Podávajte.

Krokety s prosciuttom a parmezánom
Pripravte si s nami tie najchutnejšie syrovo-šunkové krokety. Zvonku chrumkavé, plnené parmezánom a prosciuttom. Užite si to!
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- ¼ šálky jemne nakrájanej bielej cibule
- soľ a korenie podľa chuti
- ¾ šálky plnotučného mlieka
- 1/3 šálky plus 1 polievková lyžica hladkej múky
- 1/3 šálky jemne nasekaného prosciutta
- 1/3 šálky plus ¼ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
- ¼ šálky panko strúhanky
- ¼ šálky strúhanky
- rastlinný olej na vyprážanie
- 2 vajcia
Postup
- Maslo a olivový olej zohrejte na panvici na strednom ohni.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte cibuľu a dochuťte soľou a korením.
- Keď cibuľa zosklovatí, pridajte múku, premiešajte a nechajte 1 minútu variť.
- Ďalej zašľahajte mlieko.
- Pokračujte v šľahaní, kým múka nebude hrudkovitá.
- Za stáleho šľahania varte zmes po dobu 3 minút, bude veľmi hustá.
- Pridajte 1/3 šálky syra a nakrájané prosciutto a premiešajte.
- Túto zmes nechajte vychladnúť v chladničke tak dlho, pokiaľ nebude dostatočne studená na to, aby sa s ňou dalo manipulovať.
- Potom naberte lyžiacu časť zmesi a vytvorte ovál.
- Pokračujte, kým nevypotrebujete celé cesto, vyjde na cca 16 krokiet.
- Rozlepnite vajcia do misky a rozšľahajte.
- Zmiešajte panko, strúhanku a zvyšný syr v ďalšej miske.
- Jednu po druhej obaľujte krokety v strúhanke, potom vo vajci a potom znova v strúhanke.
- Pripravené krokety odložte na tanier.
- Rozpáľte rastlinný olej v panvici, opatrne doň vložte krokety a smažte 3-4 naraz.
- Nechajte ich smažiť asi 1 až 2 minúty, kým nie sú zlatohnedé, potom ich vyberte a položte na papierovú utierku, ktorá absorbuje prebytočný tuk.
- Podávajte!

Potrebovali by ste radu s výberom indukčnej varnej dosky ? V našom článku sme ich ohodnotili a napísali sme o nich to najdôležitejšie.
Pečené zemiakové krokety s čedarom
Tieto pečené krokety sú skvelým ľahkým občerstvením alebo perfektnou prílohou. Zemiaková kaša plnená syrom, obalená strúhankou a pečená tak dlho, kým sa syr uprostred nerozpustí. Skvelý spôsob, ako využiť zvyšnú zemiakovú kašu!
Ingrediencie
- 2 šálky (450 g) zvyšnej zemiakovej kaše – chladené (zemiaková kaša s minimom smotany a masla je najlepšia)
- 10 x 1,5 cm veľkých kociek čedaru
- ¾ šálky (90 g) hladkej múky
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 1 vajce – ľahko rozšľahané
- 2 šálky (100 g) strúhanky panko
- ½ lyžičky údené papriky
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech na pečenie.
- Do jednej misky dajte múku, soľ a korenie a premiešajte
- Do druhej misky pridajte vajcia a zľahka rozšľahajte.
- Do tretej misky dajte strúhanku.
- Nasypte údenú papriku na strúhanku a potom pokvapkajte olejom.
- Zmiešajte dohromady tak, aby sa olej vstrebal do strúhanky.
- Vezmite vrchovatú lyžicu zemiakovej kaše a vytvarujte ju v ruke.
- Do stredu dajte kocku syra a omotajte zemiakovú kašu okolo nej do tvaru valca.
- Ponorte kroketu do múky, potom do vajíčka a nakoniec do strúhanky tak, aby bola kroketa úplne obalená.
- Položte na plech a opakujte so zvyškom zemiakovej kaše.
- Uistite sa, že je na plechu medzi jednotlivými kroketami malý priestor a potom plech vložte do rúry na 12-15 minút, pokiaľ nebudú krokety zlaté.
- Neprepečte ich, inak syr začne presakovať a krokety sa trochu sploští.
- Vyberte z rúry a pred podávaním nechajte niekoľko minút vychladnúť.

Popísali sme vám 5 receptov na prípravu domácich syrových krokiet, ktoré zaiste potešia vaše chuťové bunky.
Pokiaľ máte aspoň trochu času navyše, tak sa oplatí pripravené cesto odložiť do chladu a nechať trochu stuhnúť. Potom sa s ním oveľa lepšie pracuje.
Na zvýraznenie chuti podávajte s dipom. Inšpiráciu na špeciálne dipy hľadajte v našich ďalších článkoch na webe.