Ochutnajte tie najlepšie recepty na polievky so smotanou plnej živín a vitamínov! Nebudete ľutovať

Lahodné krémové polievky, ktoré sa vyznačujú veľmi jemnou a príjemnou chuťou . V zime zahrejú av lete pohladia.

Smotany v recepte polievku zjemnia a urobia ju sýtejšou a zároveň ju urobia chutnejšou, čo ocenia najmä deti, ktoré si inak v zelenine veľmi neholdujú!

Vyskúšajte niektorú z polievok a dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Krémová tekvicová polievka so smotanou

Tento recept na polievku z tekvice je krémový, a tak zdravý! Táto polievka bude vyzerať krásne na vašom sviatočnom stole, ale aj ako príloha k ľahkému obedu.

Čo budeme potrebovať

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 kg tekvica Hokaido
  • 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná)
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku (prelisovaných)
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ⅛ lyžičky klinčeka
  • mleté čierne korenie
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ½ šálky plnotučného kokosového mlieka alebo hustej smotany
  • 2 lyžice javorového sirupu alebo medu
  • 80 g zelených tekvicových semienok

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Tekvicu opatrne rozpolíte a vydlabajte semienka.
  • Tekvicu nakrájajte na kocky a tie potom potrite 1 lyžicou olivového oleja a rozložte ju na plech.
  • Vložte ju do rúry a pečte 35 minút alebo dlhšie, kým dužinu ľahko neprepichnete vidličkou.
  • Kúsky nechajte niekoľko minút vychladnúť.
  • Zohrejte zvyšné 3 lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci na strednú teplotu.
  • Akonáhle sa olej trblieta, pridajte cibuľu, cesnak a soľ.
  • Miešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Varte za občasného miešania, kým cibuľa nie je priehľadná, asi 8 až 10 minút.
  • Medzitým z tekvice zlúpnite šupku a tú vyhoďte.
  • Do hrnca k cibuli pridajte tekvicovú dužinu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, a trochu čerstvo mletého čierneho korenia.
  • Premiešajte a zalejte vývarom.
  • Zmes v hrnci priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 15 minút, aby sa chute spojili.
  • Zatiaľ čo sa polievka varí, opekajte semienka na stredne miernu teplotu, za častého miešania, kým nebudú voňavé, zlatisté a nebudú vydávať praskavé zvuky.
  • Semienka nechce vychladnúť.
  • Akonáhle je tekvicová polievka hotová, vmiešajte kokosové mlieko a javorový sirup.
  • Odstráňte polievku z platne a nechajte ju mierne vychladnúť.
  • Na rozmixovanie polievky použite ponorný mixér.
  • Ochutnajte av prípade potreby dokoreňte (možno budete chcieť pridať viac kokosového mlieka pre extra krémovitosť/jemnejšiu chuť, alebo javorový sirup, aby bola trochu sladšia).
  • Polievku nalejte do jednotlivých misiek, posypte semienkami a podávajte.

K tomu, aby ste vytvorili hodvábne hladkú polievku potrebujete kvalitný tyčový mixér ! To aký vybrať, bez obáv, že ho pri prvom použití hneď „uvaríte“ sa dozviete v našej recenzii!

Dva taniere plné oranžovej krémovej polievky posypanej arašidy.
Zdroj: biancazapatka.com

Brokolicová polievka so smotanou

Zelený nemusí znamenať jedovatý, o tom vás presvedčí tento recept na lahodnú polievku z brokolice.

Čo budeme potrebovať

  • 5 lyžíc masla
  • 1 cibuľa nasekaná nadrobno
  • 3 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 1 brokolica
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 hrnčeky smotany na varenie
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Na dvoch lyžiciach masla orestujeme cibuľu.
  2. Pridáme ružičky brokolice a zalejeme vývarom.
  3. Varíme do zmäknutia.
  4. Rozmixujeme dohladka.
  5. Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a múku.
  6. Osolíme. Okoreníme.
  7. Vmiešame smotanu.
  8. Smotanovú zmes vlejeme do polievky a starostlivo rozmiešame.
  9. Podávame.

Z brokolice je výborná nielen krémová polievka, ale aj tieto zdravé brokolicové fašírky . vyskúšajte ich!

Sýto zelená polievka plná brokolice a smotany.
Zdroj: helloveggie.co

Špenátová polievka s kyslou smotanou

Čerstvý listový špenát v tomto recepte na krémovú polievku vytvára zaujímavú chuťovú kombináciu, ktorá je podčiarknutá jasne zelenou farbou.

Čo budeme potrebovať

  • 50 g masla
  • 1 stredná cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekaný)
  • 1 stredný zemiakov (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
  • 450 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 600 ml mlieka
  • 450 g čerstvého špenátu (nahrubo nakrájaného)
  • jemne nastrúhaná kôra z ½ citróna
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 3 lyžice kyslej smotany

Postup

  • Vo veľkom hrnci rozpustite maslo, pridáme cibuľu a cesnak a zvoľna opekajte 5–6 minút do zmäknutia
  • Vmiešajte zemiaky a 1 minútu varte domäkka.
  • Zalejte vývarom a varte 8–10 minút, kým sa zemiaky nezačnú variť.
  • Pridajte mlieko a priveďte do varu, potom vmiešajte polovicu špenátu a citrónovú kôru.
  • Prikryte pokrievkou a duste 15 minút, kým špenát úplne nezvädne.
  • Potom ho nechajte asi 5 minút vychladnúť.
  • Polievku nalejte do kuchynského robota, pridajte zvyšný špenát (polievka si tak zachová žiarivo zelenú a sviežu chuť) a spracujte, kým nebude hodvábne hladká.
  • Ochutnajte a dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
  • Pokiaľ je polievka príliš hustá, môžete ju nariediť trochou vývaru navyše.
  • Polievku nalejte do misiek a vmiešajte kyslú smotanu.
Miska plná zelenej polievky z čerstvého špenátu s krutónmi a kyslou smotanou.
Zdroj: delish.com

Cuketová polievka so smotanou

Chutná polievka iba z niekoľkých málo ingrediencií.

Čo budeme potrebovať

  • ½ cibule (nasekané nadrobno)
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 cukety
  • 3 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • parmezán
  • soľ
  • korenie
  • repkový olej

Postup

  1. Na repkovom oleji orestujeme cibuľu a cesnak.
  2. Pridáme nakrájanú cuketu a zalejeme vývarom.
  3. Varíme približne 10 minút.
  4. Rozmixujeme dohladka.
  5. Osolíme. Okoreníme.
  6. Nalejeme do misiek a podávame ozdobené kyslou smotanou a parmezánom.
Miska plná jemnej polievky z cukety zaliata olivovým olejom s krutónmi.
Zdroj: saltandlavender.com

Pórová smotanová polievka

Svieža polievka inšpirovaná Francúzskom.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica masla
  • 2 póry
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 stredné zemiaky nakrájané na kocky
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 bobkový list
  • čerstvý tymián
  • čerstvá pažítka
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Na masle orestujeme cesnak, zemiaky a pór.
  2. Zalejeme vývarom a pridáme bobkový list.
  3. Varíme do zmäknutia.
  4. Odoberieme bobkový list.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Osolíme a okoreníme.
  7. Vmiešame smotanu.
  8. Podávame posypané čerstvou pažítkou a tymianom.
Polievka z čerstvého póru a zemiakov posypaná slaninou.
Zdroj: houseofnasheats.com

Šampiňónová polievka so smotanou

Keď neviete, čo s tohtoročnou úrodou uvarte si jedinečný recept na smotanovú polievku z húb.

Čo budeme potrebovať

  • 300 g húb
  • ½ cibuľa (nasekaná najemno)
  • 1 zelerová vňať
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 hrnček smotany na varenie
  • 1 hrsť pažítky
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, zelerovú vňať a huby.
  2. Zalejeme vývarom a varíme približne 15 minút.
  3. Rozmixujeme dohladka.
  4. Osolíme. Okoreníme.
  5. Vmiešame smotanu.
  6. Podávame posypané čerstvou pažítkou.

Výdatná polievka so smotanou je ideálnym predjedlom pred pokrmami s ľahkou rybou alebo ľahkými receptami na krehké kuracie mäso .

Krásne zdobený tanierik, plný krémovej, lahodnej hubovej polievky.
Zdroj: ricardocuisine.com

Smotanová polievka z mrkvy

Sladká chuť mrkvy s trochou pikantného zázvoru.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa nasekaná nadrobno
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 3 hrnčeky nakrájanej mrkvy
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 lyžica čerstvého nakrájaného zázvoru
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • štipka trstinového cukru
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu.
  2. Pridáme cesnak, zázvor a mrkvu.
  3. Zalejeme vývarom.
  4. Varíme približne 15 minút.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Dochutíme soľou, korením a cukrom.
  7. Vmiešame smotanu.
  8. Podávame.

Vhodnou prílohou je chrumkavé čerstvé pečivo. To si môžete pripraviť opäť doma podľa našich receptov .

Sýto oranžové polievka z čerstvej sladkej mrkvy a smotanou.
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Prečo jesť zeleninové polievky?

Pomáha pri chudnutí
Vďaka nízkemu obsahu tukov a kalórií nielenže zaženú náhle návaly hladu, ale tiež zabránia prejedaniu.

Podporuje trávenie
Množstvo zdravej vlákniny v zelenine pomáha optimalizovať pohyb čriev, uľahčuje správne vstrebávanie živín a zlepšuje trávenie.

Bohatý zdroj tekutín
Zeleninové polievky s veľkým množstvom vody vyživujú telesné bunky a udržujú pokožku sviežu.

Veľké množstvo antioxidantov
Tieto bioaktívne zložky chránia telo pred oxidačným poškodením voľnými radikálmi, a tak zabraňujú telu pred rôznymi známkami starnutia, ako sú vrásky, jemné linky, škvrny, tmavé kruhy, škvrny atď.

Posilňuje kosti
Prítomnosť vitamínu D a vápnika v zelenine zabraňuje osteoporóze u dospelých a pomáha pri vývoji a raste kostí u detí.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.