Lahodné krémové polievky, ktoré sa vyznačujú veľmi jemnou a príjemnou chuťou . V zime zahrejú av lete pohladia.
Smotany v recepte polievku zjemnia a urobia ju sýtejšou a zároveň ju urobia chutnejšou, čo ocenia najmä deti, ktoré si inak v zelenine veľmi neholdujú!
Vyskúšajte niektorú z polievok a dajte nám vedieť ako vám chutilo!
Krémová tekvicová polievka so smotanou
Tento recept na polievku z tekvice je krémový, a tak zdravý! Táto polievka bude vyzerať krásne na vašom sviatočnom stole, ale aj ako príloha k ľahkému obedu.
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 kg tekvica Hokaido
- 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná)
- 4 – 6 strúčikov cesnaku (prelisovaných)
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ⅛ lyžičky klinčeka
- mleté čierne korenie
- 1 l zeleninového vývaru
- ½ šálky plnotučného kokosového mlieka alebo hustej smotany
- 2 lyžice javorového sirupu alebo medu
- 80 g zelených tekvicových semienok
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov a vyložte plech papierom na pečenie.
- Tekvicu opatrne rozpolíte a vydlabajte semienka.
- Tekvicu nakrájajte na kocky a tie potom potrite 1 lyžicou olivového oleja a rozložte ju na plech.
- Vložte ju do rúry a pečte 35 minút alebo dlhšie, kým dužinu ľahko neprepichnete vidličkou.
- Kúsky nechajte niekoľko minút vychladnúť.
- Zohrejte zvyšné 3 lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci na strednú teplotu.
- Akonáhle sa olej trblieta, pridajte cibuľu, cesnak a soľ.
- Miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Varte za občasného miešania, kým cibuľa nie je priehľadná, asi 8 až 10 minút.
- Medzitým z tekvice zlúpnite šupku a tú vyhoďte.
- Do hrnca k cibuli pridajte tekvicovú dužinu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, a trochu čerstvo mletého čierneho korenia.
- Premiešajte a zalejte vývarom.
- Zmes v hrnci priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 15 minút, aby sa chute spojili.
- Zatiaľ čo sa polievka varí, opekajte semienka na stredne miernu teplotu, za častého miešania, kým nebudú voňavé, zlatisté a nebudú vydávať praskavé zvuky.
- Semienka nechce vychladnúť.
- Akonáhle je tekvicová polievka hotová, vmiešajte kokosové mlieko a javorový sirup.
- Odstráňte polievku z platne a nechajte ju mierne vychladnúť.
- Na rozmixovanie polievky použite ponorný mixér.
- Ochutnajte av prípade potreby dokoreňte (možno budete chcieť pridať viac kokosového mlieka pre extra krémovitosť/jemnejšiu chuť, alebo javorový sirup, aby bola trochu sladšia).
- Polievku nalejte do jednotlivých misiek, posypte semienkami a podávajte.
K tomu, aby ste vytvorili hodvábne hladkú polievku potrebujete kvalitný tyčový mixér ! To aký vybrať, bez obáv, že ho pri prvom použití hneď „uvaríte“ sa dozviete v našej recenzii!
Brokolicová polievka so smotanou
Zelený nemusí znamenať jedovatý, o tom vás presvedčí tento recept na lahodnú polievku z brokolice.
Čo budeme potrebovať
- 5 lyžíc masla
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 3 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1 brokolica
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 hrnčeky smotany na varenie
- soľ
- korenie
Postup
- Na dvoch lyžiciach masla orestujeme cibuľu.
- Pridáme ružičky brokolice a zalejeme vývarom.
- Varíme do zmäknutia.
- Rozmixujeme dohladka.
- Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a múku.
- Osolíme. Okoreníme.
- Vmiešame smotanu.
- Smotanovú zmes vlejeme do polievky a starostlivo rozmiešame.
- Podávame.
Z brokolice je výborná nielen krémová polievka, ale aj tieto zdravé brokolicové fašírky . vyskúšajte ich!
Špenátová polievka s kyslou smotanou
Čerstvý listový špenát v tomto recepte na krémovú polievku vytvára zaujímavú chuťovú kombináciu, ktorá je podčiarknutá jasne zelenou farbou.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla
- 1 stredná cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekaný)
- 1 stredný zemiakov (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
- 450 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 600 ml mlieka
- 450 g čerstvého špenátu (nahrubo nakrájaného)
- jemne nastrúhaná kôra z ½ citróna
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
- 3 lyžice kyslej smotany
Postup
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo, pridáme cibuľu a cesnak a zvoľna opekajte 5–6 minút do zmäknutia
- Vmiešajte zemiaky a 1 minútu varte domäkka.
- Zalejte vývarom a varte 8–10 minút, kým sa zemiaky nezačnú variť.
- Pridajte mlieko a priveďte do varu, potom vmiešajte polovicu špenátu a citrónovú kôru.
- Prikryte pokrievkou a duste 15 minút, kým špenát úplne nezvädne.
- Potom ho nechajte asi 5 minút vychladnúť.
- Polievku nalejte do kuchynského robota, pridajte zvyšný špenát (polievka si tak zachová žiarivo zelenú a sviežu chuť) a spracujte, kým nebude hodvábne hladká.
- Ochutnajte a dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Pokiaľ je polievka príliš hustá, môžete ju nariediť trochou vývaru navyše.
- Polievku nalejte do misiek a vmiešajte kyslú smotanu.
Cuketová polievka so smotanou
Chutná polievka iba z niekoľkých málo ingrediencií.
Čo budeme potrebovať
- ½ cibule (nasekané nadrobno)
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 cukety
- 3 hrnčeky kuracieho vývaru
- 3 lyžice kyslej smotany
- parmezán
- soľ
- korenie
- repkový olej
Postup
- Na repkovom oleji orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme nakrájanú cuketu a zalejeme vývarom.
- Varíme približne 10 minút.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Okoreníme.
- Nalejeme do misiek a podávame ozdobené kyslou smotanou a parmezánom.
Objavte podobné tipy
Pórová smotanová polievka
Svieža polievka inšpirovaná Francúzskom.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica masla
- 2 póry
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky nakrájané na kocky
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 smotana na šľahanie
- 1 bobkový list
- čerstvý tymián
- čerstvá pažítka
- soľ
- korenie
Postup
- Na masle orestujeme cesnak, zemiaky a pór.
- Zalejeme vývarom a pridáme bobkový list.
- Varíme do zmäknutia.
- Odoberieme bobkový list.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme a okoreníme.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame posypané čerstvou pažítkou a tymianom.
Šampiňónová polievka so smotanou
Keď neviete, čo s tohtoročnou úrodou uvarte si jedinečný recept na smotanovú polievku z húb.
Čo budeme potrebovať
- 300 g húb
- ½ cibuľa (nasekaná najemno)
- 1 zelerová vňať
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 hrnček smotany na varenie
- 1 hrsť pažítky
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup
- Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, zelerovú vňať a huby.
- Zalejeme vývarom a varíme približne 15 minút.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Okoreníme.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame posypané čerstvou pažítkou.
Výdatná polievka so smotanou je ideálnym predjedlom pred pokrmami s ľahkou rybou alebo ľahkými receptami na krehké kuracie mäso .
Smotanová polievka z mrkvy
Sladká chuť mrkvy s trochou pikantného zázvoru.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 3 hrnčeky nakrájanej mrkvy
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 lyžica čerstvého nakrájaného zázvoru
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- štipka trstinového cukru
- soľ
- korenie
Postup
- Na olivovom oleji orestujeme cibuľu.
- Pridáme cesnak, zázvor a mrkvu.
- Zalejeme vývarom.
- Varíme približne 15 minút.
- Rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme soľou, korením a cukrom.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame.
Vhodnou prílohou je chrumkavé čerstvé pečivo. To si môžete pripraviť opäť doma podľa našich receptov .
Prečo jesť zeleninové polievky?
Pomáha pri chudnutí
Vďaka nízkemu obsahu tukov a kalórií nielenže zaženú náhle návaly hladu, ale tiež zabránia prejedaniu.
Podporuje trávenie
Množstvo zdravej vlákniny v zelenine pomáha optimalizovať pohyb čriev, uľahčuje správne vstrebávanie živín a zlepšuje trávenie.
Bohatý zdroj tekutín
Zeleninové polievky s veľkým množstvom vody vyživujú telesné bunky a udržujú pokožku sviežu.
Veľké množstvo antioxidantov
Tieto bioaktívne zložky chránia telo pred oxidačným poškodením voľnými radikálmi, a tak zabraňujú telu pred rôznymi známkami starnutia, ako sú vrásky, jemné linky, škvrny, tmavé kruhy, škvrny atď.
Posilňuje kosti
Prítomnosť vitamínu D a vápnika v zelenine zabraňuje osteoporóze u dospelých a pomáha pri vývoji a raste kostí u detí.