Možno, že vnútornosti nepatria medzi vaše obľúbené lahôdky.
Ľadvinky sú však bohaté na železo a vitamíny B a C, a preto by nemali chýbať v našom jedálničku.
Vždy ich možno pripraviť tak, aby ste si na nich pochutnali.
Inšpirujte sa našimi receptami na obličky v 7 vynikajúcich variantách, vďaka ktorým si ich zamilujete.
Tak dosť rečí a poďme na to!
Korenené jahňacie obličky
Jednoduchý a chutný pokrm, ktorý je pripravený z jahňacích obličiek a indického korenia, vás nadchne! Vyskúšajte ho a uvidíte sami.
Ingrediencie
- 10 až 12 jahňacích obličiek (odstráňte vonkajšiu vrstvu a nakrájajte na malé kúsky)
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička kurkumy
- 2 lyžice zázvorovo-cesnakové pasty
- 1 šálka vody
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžička sušeného koriandra
- 1/2 lyžičky garam masala
- 1 lyžička červeného chilli prášku
- 2 zelené chilli papričky
Postup
- Dajte obličky, soľ, kurkumu, zázvorovú cesnakovú pastu a vodu do hrnca.
- Varte, kým voda nevyschne a obličky nie sú hotové.
- Pridajte olej a smažte na vysokej teplote po dobu 2 až 3 minút, aby ste odstránili surový zápach z oleja.
- Ďalej pridajte koriander, garam masalu, červené čili a zelené čili.
- Znovu smažte 2 až 3 minúty, pokiaľ obličky nebudú dobre obalené korením.
- Podávajte horúce.

Máme pre vás aj ďalšie luxusné vnútornosti! Recepty na pečeň sú jednými z najpopulárnejších v slovenskej kuchyni. Pripravte si chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete variť, vyprážať aj zapekať. Doprajte si skvelú chuť a množstvo živín v jednom!
Restované bravčové obličky s paradajkami a paprikou
Úplne perfektný pokrm z bravčových obličiek restovaných so zeleninou, sherry a tamari, podávané s ryžou alebo karfiolovou ryžou a čerstvými hráškovými klíčkami vás nadchne. Pripravte ho aj svojim hosťom!
Ingrediencie
Na prípravu obličiek:
- 500 g bravčových obličiek
- soľ
- jablčný ocot
Na restovanú zmes:
- 1 lyžica masti
- 5 cm kus zázvoru, nasekaný
- 1 lyžica tamari
- 2 lyžice sherry
- 500 g paradajok, nakrájaných na mesiačiky
- 1 cibuľa, nakrájaná na 2 cm kúsky (voliteľne)
- 1 paprika, nakrájaná na 2 cm kúsky
- 1,5 lyžicky koreňového škrobu arrowroot alebo kukuričného škrobu
- 1 lyžička sezamového oleja
- malá hrsť hráškových výhonkov
Postup
- Orežte prebytočné spojivové tkanivo z lalokov obličiek.
- Ľadvinky dobre osoľte a vložte do sklenenej nádoby alebo misky, kam sa dobre zmestia.
- Pridajte jablčný ocot na zakrytie a nechajte 7-24 hodín namáčať (čím tesnejšie sa zmestia do misky, tým menej octu budete potrebovať na ich zakrytie).
- Po 7-24 hodinách obličky vyberte a osušte.
- Držte obličku na každej strane lalokom hore a pozdĺžne rozrežte.
- Potom rozrežte napoly, opäť pozdĺžne stredom akéhokoľvek spojivového tkaniva.
- Dajte obličky jednou z dvoch plochých strán smerom dole a odrežte prúžok spojivového tkaniva z každej štvrtiny vášho laloka.
- Nakrájajte dlhé štvrtky obličiek (teraz bez spojivového tkaniva) na 2 cm kúsky a dajte bokom.
- Do panvice na stredne vysokom plameni pridajte masť.
- Keď sa rozpustí a blyští, pridajte 2/3 zázvoru.
- Nechajte variť 30 sekúnd, kým nezavonia.
- Zvýšte teplotu na maximum a pridajte obličky.
- Jemne panvicou zatraste, aby sa obličky rovnomerne rozprestreli, a potom ich 2-3 minúty nechajte, aby ľahko zhnedli.
- Premiešajte a varte ďalšie 1-2 minúty.
- Znížte teplotu na stredne vysokú a pridajte tamari, sherry, paradajky, cibuľu, papriku a zvyšný zázvor.
- Zakryte panvicu a nechajte zeleninu variť asi 5 minút.
- Medzitým zmiešajte škrob s 1/4 šálky vody a dajte bokom.
- Odstráňte pokrievku z panvice a pridajte zmes škrobu a vody, miešajte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Ihneď podávajte s dusenou ryžou, karfiolovou ryžou alebo šalátom.
- Ozdobte sezamovým olejom a hráškovými výhonkami.

Jahňacie obličky s bielym vínom a cibuľou
Toto vynikajúce ľahké jedlo je jednoduché a navyše lacné. Jahňacie obličky restované na bielom víne, masle, cesnaku a cibuli vytvárajú bohatý a delikátny pokrm, ktorý vás presvedčí o tom, že aj vnútornosti môžu byť lahôdkou.
Ingrediencie
- 200 g jahňacích obličiek
- 80 ml bieleho vína
- 30 g masla
- 2 veľké cibule, nakrájané nadrobno
- 1/2 lyžičky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- toast, na podávanie
Postup
- Odstráňte z obličiek všetky membrány a rozkrojte ich pozdĺžne napoly.
- Malým ostrým nožom odstráňte tvrdé jadro a vyhoďte.
- Vložte do misy, zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút lúhovať.
- Sceďte, vráťte do misy a zalejte bielym vínom.
- Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a cibuľu na miernom ohni as pokrievkou cibuľu opekajte 10 minút, kým nezmäkne, ale nezhnedne.
- Ľadvinky vyberte z marinády, tekutinu si ponechajte a nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
- Ľadvinky pridajte k cibuli s troškou marinády.
- 20 minút zľahka varte a občas do hrnca pridajte trochu marinády.
- Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s ľahko opečeným toastovým chlebom.

Objavte podobné tipy
Čínske marinované bravčové obličky
Studené bravčové obličky na čínsky spôsob sú úplne luxusné! Základom je zohnať čo najčerstvejšie vnútornosti, dobre ich umyť a neprevariť ich. Potom všetko namarinovať v perfektnej omáčke a hurá, môžete podávať!
Ingrediencie
- 3 lyžice ryžového vínneho octu
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžička pikantná chilli pasty
- 1 lyžička mletého sečuánskeho korenia
- 2 stopkaté zelery, nakrájané na tenké plátky, diagonálne
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
- 1/4 cibule, nakrájané na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
- 1 lyžička sušeného zázvoru
- 6 lyžíc sójovej omáčky
- 3 bravčové obličky, umyté, zbavené jadra a nakrájané na tenké plátky
Postup
- Zmiešajte sójovú omáčku, ryžový vínny ocot, cukor, sezamový olej, pikantnú čili pastu, sečuánske korenie, plátky stopkatého zeleru, lisovaný cesnak, jarnú cibuľku, červenú papriku a zázvor v nádobe.
- Odstráňte bielu vnútornú vrstvu obličiek a obličky nakrájajte na tenké plátky.
- Oplachujte pod studenou tečúcou vodou tak dlho, pokiaľ nebude voda čistá.
- Plátky obličiek rýchlo blanšírujte v ľahko osolenej vriacej vode, kým nie sú uvarené (mali by ste ich neustále kontrolovať!)
- Sceďte a znovu umyte pod studenou vodou, pokiaľ nebude voda čistá.
- Vhoďte do omáčky.
- Prikryte a nechajte v chladničke marinovať aspoň 1 hodinu.
- Podávajte studené.

Chcete vyskúšať aj ďalšie čínske pokrmy? Potom vyskúšajte aj niektorý z našich receptov na Kung Pao , po ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Posvietime si nielen na kuracie, ale aj na bravčový a vegetariánsky variant.
Smotanové jahňacie obličky s horčicou a bielym vínom
Výborná krémová omáčka zo smotany, dijonskej horčice a šampiňónov sa s jahňacími obličkami krásne dopĺňa. Servírujte napríklad so zemiakovou kašou, ryžou alebo zeleninou.
Ingrediencie
- 12 jahňacích obličiek
- 80 g masla
- 4 šalotky, nakrájané
- 1 pór, nakrájaný
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 4 plátky neúdenej slaniny, nakrájané na malé kúsky
- 125 g šampiňónov, nakrájaných
- 200 ml suchého bieleho vína
- 100 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 200 ml silnej smotany
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušeného estragónu
- soľ
- mleté čierne korenie
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
Postup
- Očistite a pripravte si obličky.
- Do hlbokej panvice dajte 30 g masla a obličky opekajte na prudkom ohni 1 minútu z každej strany, aby len zhnedli.
- Sceďte a dajte bokom.
- Panvicu osušte papierovou utierkou, potom na stredne vysokej teplote opekajte šalotku a pór na zvyšnom masle 3 minúty.
- Pridajte cesnak, slaninu a huby a za občasného miešania opekajte ďalších 5 minút.
- Pridajte víno a za častého miešania varte, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Vmiešajte vývar, horčicu a smotanu.
- Potom pridajte späť obličky.
- Dobre premiešajte a po dvoch minútach pridajte tymian a estragón.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Všetko na záver zamiešajte, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s vami zvolenou prílohou.

Diabolské ľadvinky
Kombinácia kajenského korenia, horčice, worcestrovej omáčky, restovaných šampiňónov a obličiek je úplne jedinečná. Tento recept si musia obľúbiť aj zaprisahaní odporcovia vnútorností, pretože je to jednoducho bomba!
Ingrediencie
- 230 g čerstvých šampiňónov, nakrájaných na veľké kúsky (voliteľne)
- 2 až 4 jelenie obličky (môžete použiť aj iné)
- ¼ šálky hladkej múky
- 1 lyžička kajenského korenia
- 1 a ½ lyžičky horčičného prášku, Coleman’s, ak ju môžete získať
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 6 lyžíc masla
- worcestrová omáčka
- 3 polievkové lyžice kuracieho, zverinového alebo hovädzieho vývaru
Postup
- Zlúpnite pavučinovú membránu, ktorá obklopuje obličky, ako zmršťovací obal.
- Teraz ich rozkrojte napoly, pozdĺžne.
- Uprostred uvidíte veľa bieleho tkaniva.
- Môžete ju odstrániť, ale nie je to nevyhnutné.
- Ľadvinky však namočte do mlieka na jeden deň, budú tak mať jemnejšiu chuť.
- Môžete ich potom na ďalší deň dať do soľného roztoku, ale nie je to nutné.
- Mám tendenciu to odstrániť odrezávacím nožom, ale nie je to nevyhnutné.
- Každú polovicu nakrájajte na 3 alebo 4 kusy.
- Ak použijete huby, orestujte ich na rozpálenej panvici s 3 lyžicami masla, kým na okrajoch pekne nezhnednú.
- Vyberte ich a dajte na chvíľu bokom.
- Múku zmiešajte s kajenským korením, horčicou, soľou a čiernym korením a poprášte jej obličky.
- Rozpáľte panvicu a pridajte ďalšie 3 lyžice masla.
- Obličky opražte na masle.
- Možno ich budete musieť pritlačiť špachtľou, pretože sa budú chcieť vyklenúť nahor.
- Otočte a restujte ďalšiu minútu alebo dve.
- Vyberte z panvice a nakrájajte na kúsky podľa ľubovôle.
- Obličky a šampiňóny vráťte do panvice a pridajte veľkú kvapku worcesteru a vývaru a panvíc pretrepte, aby sa všetko spojilo.
- Nechajte to minútu alebo dve variť.
- Ľadvinky a šampiňóny vyberte a položte na hrianky, a omáčku niekoľko minút povarte – nenecháme ju vyvariť úplne – potom všetko zalejte a podávajte.

Restované teľacie obličky na víne
Teľacie obličky nakrájané na tenké plátky, rýchlo orestované na oleji a cesnaku, sú nielen vynikajúce, ale aj neuveriteľne jednoduché na prípravu. Pripravte ich svojej rodine ako večeru o všednom dni a uvidíte, ako si pochutnajú!
Ingrediencie
- 500 g teľacích obličiek, orezaných a nakrájaných na plátky
- 1 alebo 2 strúčiky cesnaku, olúpané a mierne rozdrvené
- biele víno
- olivový olej
- soľ a korenie
- vetvička čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekaná
- 1-2 sardelových filiet, roztlačených s kúskom masla (voliteľne)
Postup
- Ak chcete z obličiek odstrániť prípadné výrazné chute, namočte ich do vody s pár kvapkami citrónovej šťavy alebo octu asi na hodinu pri menších obličkách, na dve hodiny pri väčších.
- Preložte ich do sitka a nechajte pár minút odkvapkať.
- Vo veľkej panvici orestujte strúčiky cesnaku na olivovom oleji na miernom ohni, kým na okrajoch nezhnednú.
- Odstráňte a zlikvidujte.
- Zvýšte plameň na vysokú teplotu a pridajte nakrájané obličky.
- Sprudka ich orestujte, občas prehoďte a dochuťte soľou a korením, potom pridajte len kvapku bieleho vína.
- Pokiaľ používate, pridajte sardelovo-máslovú pastu úplne na záver a nechajte ju rozpustiť v šťave z varenia.
- Vypnite oheň a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
- Podávajte ihneď, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, doplnené ryžou na masle alebo zemiakovou kašou, ak chcete.

Pri nákupe obličiek pri mäsiari dbáme na to, aby boli vždy čerstvé . To znamená, že by mali voňať. Potom už nám bude stačiť dôkladne vykrojiť tuk a kanáliky a na chvíľu ich namočiť do mlieka , aby sa nám príprava pokrmu z obličiek podarila.
A ako vám naše recepty na obličky chutili? Napíšte nám do komentárov!